Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2017, 10:42 ч.
 • Преглеждания  15 844  Мнения  218  Онлайн  1
Отговори
 • Мнения: 37
Отглеждането на бебето и малкото дете често изправя родителите пред редица предизвикателства. Такива са първите бебешки неразположения, които се появяват съвсем скоро след раждането - колики, болезнено никнене на зъбки, изграждане на режим сън-бодърстване. На малко по-късен етап – срещи с първите вируси, чести боледувания, нарушения на съня, понякога и проблеми с поведението.
  
В тази тема ще намерите информация за една от малкото лекарствени серии по света, специално създадени за бебета и малки деца - Мама Натура на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Нейната цел е да подкрепи по нежен и напълно безопасен начин най-малките и техните родители във всеки миг на порастването.

Тук можете и да попитате за всичко, свързано с лечението с детската серия Мама Натура. Екипът на DHU в България с радост ще отговори на вашите въпроси. И все пак не забравяйте, че информацията и консултациите, които ще получите в тази тема, не заменят прегледа при педиатър.
С Мама Натура вече и родителите могат да поспят!

Лекарствата на Мама Натура оказват подкрепа за цялостното физиологично развитие на децата от 0 до 6-годишна възраст. Всички те са клинично доказани, безопасни и без регистрирани странични реакции, поради което могат да се прилагат на новородени.

Коликинд е комплексно хомеопатично лекарство за колики при бебета и малки деца. Подходящо за употреба от деня на раждане на детето.

Гастрокинд е комплексно хомеопатично лекарство за стомашни проблеми при кърмачета и малки деца. С негова помощ ще облекчите дискомфорта при въвеждането на нови храни, ще овладеете симптомите на стомашно-чревните инфекции вследствие на вируси, консумиране на развалени или застояли хранителни продукти.

Дентокинд успешно облекчава дискомфорта при поникване на зъбките и е напълно безопасен за употреба. Справя се с подуването на венците и с температурата, намалява болката в ушите и повлиява диарията.

Дормикинд е комплексен хомеопатичен препарат, който подпомага изграждането на нормалния режим на сън и на бодърстване, намалява затрудненията при заспиване и честите събуждания през нощта и успокоява нервните деца.

Имунокинд е комплексно хомеопатично лекарство, което укрепва имунната система на детето да отблъсне причинителите на честите инфекции на носа, гърлото, ушите, синусите. В състава му влизат 3 калциеви съставки и серен йодид, благодарение на които организмът се справя по-ефективно с честите респираторни инфекции. Препаратът защитава и лигавиците, което намалява риска от разболяване. Клинично доказано е, че приемът му значително разрежда проявата на инфекциите. Имунокинд е подходящ за употреба от първия ден на живота на бебето.

Киндинорм е комплексно хомеопатично лекарство – комбинация от безопасни и ефективни съставки, без никакви странични ефекти и без риск от привикване към препарата. Киндинорм облекчава проблемите с поведението на детето, възстановява вътрешното му спокойствие, подобрява концентрацията.СЪХРАНЯВАЙТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ МИГОВЕ ОТ ЖИВОТА НА БЕБЕТО ОНЛАЙН И СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ!

Онлайн бебешкият дневник на Мама Натура е напълно безплатен! www.bebeshkidnevnik.bg
В него можете да въвеждате и следите най-разнообразна информация, свързана с растежа и развитието на вашето бебе от мига на раждането до навършването на втората му година – хранене, изхождане, спане, ръст и тегло, здраве, имунизации, любими фото моменти и т.н. Благодарение на уникалния таймер, тук можете да засичате и отбелязвате по колко време кърмите бебето или по колко време то спи. Ще намерите и полезна информация, практични съвети и конкретни решения за най-честите въпроси за отглеждането на бебето, които интересуват всяка майка.

Регистрирайте се в Онлайн бебешкия дневник до 31.12.2017 г. и участвайте в ежемесечни томболи с награди на Мама Натура – весели ръстомери, чанти Мама Натура, плюшени играчки, подложки за повиване, детска фотосесия. А през декември един от вас ще спечели и детски велосипед.

Очаквайте скоро и поредица от полезни статии на тема "Как да се грижим за бебето през първите 12 месеца  - консултирано с педиатър".

БЕБЕ I-ви месец: Растеж и развитие на моето бебе
БЕБЕ I-ви месец: Хранене на бебето
БЕБЕ I-ви месец: Сън и активности

Включете се в дискусията на Мама Натура и спечелете награди!

Последна редакция: пн, 28 авг 2017, 16:20 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 1 180
Това не трябва ли да е в раздела за алтернативната "медицина"?

# 2
 • Мнения: 48
Това не трябва ли да е в раздела за алтернативната "медицина"?
Темата се намира и в група "Алтернативна мадицина".

# 3
 • Мнения: 647
Предвиждат ли се нови представления на "Мими среща Кашлюсмрък"?

# 4
 • Мнения: 37
Както Ви обещахме, започваме с урок 1 от поредицата "Как да се грижим за бебето през първите 12 месеца  - консултирано с педиатър".

БЕБЕ I-ви месец: Растеж и развитие на моето бебе
Колко трябва да наддава бебето? Достатъчно ли се храни? Правилно ли се развива? Тези въпроси силно вълнуват всяка майка непосредствено след раждането.

Какво е нужно да знаете:

Това е период на интензивен растеж, като новородените с по-ниско тегло се стремят да наддават по-бързо. Като цяло през първите седмици бебето покачва теглото си с около 150-200 г седмично. Всеки месец след раждането то пораства средно с около 2 см. Ще забележите, че главата му е относително голяма спрямо тялото (заема приблизително ¼ от дължината на тялото).

Бебето се храни достатъчно и се развива добре, ако:

•   Суче 8-10 пъти на денонощие;
•   Има нормален цвят на урината, както и достатъчно мокри/изцапани пелени на денонощие;
•   Наддава на тегло в рамките на нормата;
•   Обърнете внимание: ако липсва изхождане в рамките на 24 часа, трябва да се консултирате с педиатър.

Важно: от 20-тия ден през цялата първа година на бебето се дава витамин D по 1 капка дневно сутрин, на гладно, с цел профилактика на рахита.

Умения на бебето през първия месец

Движенията на новороденото са некоординирани, хаотични. То не може да държи главата си изправена или да се обръща само. Има вродени (безусловни) рефлекси, като:

•   Сукателен рефлекс - при подаване в устата му на биберон или пръст го захваща здраво с устни и започва сукателни движения;
•   Рефлекс на търсене с уста – при дразнене на ъгълчето на устата му бебето обръща глава към дразнителя, отваря устни, подава и езичето си в същата посока;
•   Рефлекс „Моро“ – стряскане при силен звук или рязко движение;
•   Рефлекс за хващане – здраво стискане на подаден в ръката му предмет;
•   Рефлекс на пълзене – сложено по корем бебето започва да прави движения, подобни на пълзене;
•   Защитен рефлекс – поставено по корем, бебето извърта глава встрани и се опитва да я повдигне, така че тялото да бъде в най-удобната поза за дишане.

Тези и други рефлекси подсигуряват на новороденото по-бързо приспособяване към новата среда.
Кърмачето има развити органи на вкуса и обоняние. Зрението му все още не е напълно развито, но между 15-ия и 30-ия ден вече успява да задържи погледа си за кратко върху неподвижен предмет, поставен наблизо.

Как да преодолеете коликите

Този често срещан проблем през първите седмици след раждането силно тревожи неопитните родители. Въпреки, че учените нямат единно мнение по въпроса, предполага се, че причините за появата им са свързани с незрялата храносмилателна система, която тепърва се развива.

Какви са симптомите:

•   Бебето плаче безутешно, присвива краченца към корема и изпуска газове;
•   Стомахчето му може да изглежда подуто, да има болезнени спазми;
•   Може да има проблеми с храносмилането или с повишено образуване на газове.
Какво е важно да знаете:
•   Възможно е бебето да е чувствително към някоя съставка на млякото (ако се храни с мляко за кърмачета);
•   Ако детето ви се храни добре, покачва теглото си в рамките на нормалното и е в добро общо здравословно състояние, няма причини за тревога.
Използвайте следните ефективни методи, за да го успокоите:
•   Увийте го в меко одеялце, носете го в ръце, люлейте го леко. Това му създава усещане за сигурност и спокойствие, както когато е било носено близо до сърцето на мама през бременността.
•   Направете нежен масаж и леко затоплете коремчето (например със затоплена възглавничка или кърпа). Или поставете бебето върху предмишницата си, като дланта ви е под коремчето му.
•   Опитайте с природни средства - чай за кърмачета против колики, а също и с хомеопатични лекарства, създадени специално за лечение на колики, каквото е Коликинд. Хомеопатичният препарат действа по-ефективно от симетикона върху всички неприятни симптоми – спира плача, регулира апетита, успокоява спазмите в стомаха и нормализира съня на новороденото. При остри симптоми се препоръчват по 3 капки през 1 час (до 6 пъти дневно). Продуктът е напълно безопасен и може да се дава профилактично още в първата седмица след раждането (3 пъти по 3 капки дневно).
•   Шуслеровата терапия също помага успешно за справяне с коликите. Приемът е 3 пъти дневно по 1 таблетка от Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат - успокоява спазмите и действа релаксиращо. Солта може да се дава на бебето, разтворена в малко вода в пластмасова лъжичка.

Често срещани кожни проблеми при новороденото
Бебешката кожа е нежна, с недобре развит повърхностен, предпазен слой, поради което е предразположена към изсъхване, раздразнения и възпаления.

За какво да внимавате:

•   Себореен дерматит – поява на люспички пърхот по скалпа и веждите. Ако е много силно изразено, това може да е признак за наличие на алергия.
•   Дерматит от пелени (подсичане) – възпаление и раздразнения в областта на гениталиите и седалището. За да се избегне появата му, са нужни редовна смяна на еднократните пелени (с внимателно измиване и подсушаване на засегната област), и нанасяне на подходящ крем за защита.
•   Бебешко акне – появата му е свързана с т. нар. адаптационен синдром, отшумява постепенно с поддържането на добра хигиена.
Как се поддържа бебешкият тоалет
•   До падането на остатъка от пъпната връв е по-подходящо да се прави обтриване на тялото на новороденото с мокра гъба или хавлиена кърпа, напоени с топла вода. Зоната на пъпчето се почиства с памук със спиртен разтвор, след което се подсушава внимателно и се поръсва с антибиотична пудра.
•   Обичайно къпането се провежда 1 час преди вечерното хранене, в добре затоплено помещение. Използвайте подходяща хипоалергенна медицинска козметика. Температурата на водата трябва да е около 37° С. Последователно се измиват врата, гърдите, корема, ръцете, краката, гърба и главата. Очите се почистват навлажнен стерилен тампон от външния към вътрешния ъгъл.
•   Можете да къпете бебето по всяко време, което е удобно според вашия режим. Но топлата вода вечер помага на новороденото да се успокои. Добавете и нежен масаж с бебешко олио и вече имате вашия първи ритуал по приспиване.
•   При момченцата под кожата на пениса, а при момиченцата между големите срамни устни се събират секрети и се задържат бактерии. Затова хигиената в тази област е особено важна. Интимният тоалет при момченцата първоначално се извършва със стерилна марля, напоена с преварен студено пресован зехтин или с бебешко олио. При къпане пенисът се измива под течаща вода, а на по-късен етап (3-ти месец) започва леко издърпване на кожата (препуциума) до постепенното й отлепяне с времето. Ежедневното измиване се прави с вода. Не е необходимо да се използва сапун или друго измиващо средство! При момичетата тоалетът се извършва като зоната се почиства също със стерилна марля, напоена с преварен студено пресован зехтин или с бебешко олио. На по-късен етап гениталиите се измиват с вода и сапун.
•   При всяка смяна на еднократната пелена на детето почиствайте дупето и областта на гениталиите – най-добре е да се измиват под течаща вода.

* Тези статии имат за цел да информират за грижите за детето през първата година от живота му, без да заменят консултацията с лекаря и съветите на специалиста.

Последна редакция: ср, 09 авг 2017, 12:10 от Мама Натура

# 5
 • София
 • Мнения: 1 335
Киндинорм е комплексно хомеопатично лекарство – комбинация от безопасни и ефективни съставки, без никакви странични ефекти и без риск от привикване към препарата. Киндинорм облекчава проблемите с поведението на детето, възстановява вътрешното му спокойствие, подобрява концентрацията.
Здравейте Simple Smile Имам един въпрос относно  Киндинорм.
Синът ми на 7 години е предразположен към периодични състояния на безпокойство, безсъние и нервност. Тези състояния са все по-редки, защото посетихме психолог и консултациите с него помогнаха много, но от време на време тези състояния се появяват в по-слаба форма.но все пак ги има. Безсънието е постоянно - заспива сравнително късно, не спи следобяд и това се отразява на поведението му. По принцип аз обяснявам този маниер на поведение с това, че детето е много чувствително към всичко, но бих искала да пробвам да подпомогна с нещо възстановяването на вътрешното му спокойствие. Може би приема на такъв продукт би му помогнал.
Бихте ли могли да ме посъветвате дали Киндинорм би помогнал при подобен проблем?

# 6
 • Мнения: 1 194
Има ли нещо ,което помага при зачервено гърло ?

# 7
 • Мнения: 65
Ние сме ползвали имунокинд. 3 по 1.

# 8
 • Мнения: 362
Здравейте! Дентокинд подходящи ли са за деца с АБКМ? Дъщеря ми е почти на 7 месеца и зъбките й създават голям дискомфорт, особено вечер- спи неспокойно, често се буди с плач, много слюноотделя и непрекъснато търси нещо, с което да си чеше венците.

# 9
 • Мнения: 37
Предвиждат ли се нови представления на "Мими среща Кашлюсмрък"?

Не, представленията свършиха и не се планират нови.

# 10
 • Мнения: 37
Киндинорм е комплексно хомеопатично лекарство – комбинация от безопасни и ефективни съставки, без никакви странични ефекти и без риск от привикване към препарата. Киндинорм облекчава проблемите с поведението на детето, възстановява вътрешното му спокойствие, подобрява концентрацията.
Здравейте Simple Smile Имам един въпрос относно  Киндинорм.
Синът ми на 7 години е предразположен към периодични състояния на безпокойство, безсъние и нервност. Тези състояния са все по-редки, защото посетихме психолог и консултациите с него помогнаха много, но от време на време тези състояния се появяват в по-слаба форма.но все пак ги има. Безсънието е постоянно - заспива сравнително късно, не спи следобяд и това се отразява на поведението му. По принцип аз обяснявам този маниер на поведение с това, че детето е много чувствително към всичко, но бих искала да пробвам да подпомогна с нещо възстановяването на вътрешното му спокойствие. Може би приема на такъв продукт би му помогнал.
Бихте ли могли да ме посъветвате дали Киндинорм би помогнал при подобен проблем?

Определено Киндинорм ще е много полезен в тази ситуация, но задължително със соли №2, №7 на DHU. Необходим е дълъг прием, поне 2-3 месеца. Дайте повече информация, за да сме максимално точни.

# 11
 • Мнения: 37
Има ли нещо ,което помага при зачервено гърло ?
Да, но бъдете по-точни. За възрастен или за дете? Опишете подробно симптомите.

# 12
 • Мнения: 37
Ние сме ползвали имунокинд. 3 по 1.
Имунокинд е лекарство за профилактика, не за лечение! В момента трябва да се започне приемът му по 3 таблетки на ден заедно със соли №3, №6, №7 на DHU. Схемата е за подготовка за ясла и детска градина, дава се поне 2-3 месеца, и спестява доста боледувания на децата. И за това има клинични изследвания.

# 13
 • Мнения: 37
Здравейте! Дентокинд подходящи ли са за деца с АБКМ? Дъщеря ми е почти на 7 месеца и зъбките й създават голям дискомфорт, особено вечер- спи неспокойно, често се буди с плач, много слюноотделя и непрекъснато търси нещо, с което да си чеше венците.
В Дентокинд, както и в другите подходящи за целта продукти има лактоза. Но при разтварянето им във вода, това може да се избегне. Дентокинд за тази възраст се дава 6 пъти на ден по таблетка, със соли №1, №2 на DHU, за да са здрави зъбите и да избият по-лесно.

# 14
 • Мнения: 1 194
Зачервено гърло ,сополи и лека температура на дете на 2,6 м Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт