Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 авг. 2017, 21:37 ч.

Държавата плаща за обучение в Кембридж?

 • 13 695
 • 90
 •   1
Отговори
 • Мнения: 735
От новините на БНТ тази вечер - http://news.bnt.bg/bg/a/17-godishniyat-marselo-ot-montana-shche- … o-si-v-keymbridzh
Цитат
17-годишният Марсело от ромския квартал в Монтана ще продължи обучението си в Кеймбридж. Това стана възможно след решението на правителството, с което бе одобрено отпускането на още средства за издръжката му.
Историята на Марсело Илиев започва преди малко повече от две години, когато се справя с тестове по английски и математика на частен колеж в Кеймбридж и е приет. Издръжката за двугодишния курс там е невъзможна за семейството му, затова разходите за образованието му поема Камарата на строителите в България. Средствата за общежитие и храна пък са за сметка на държавния бюджет.
Намираме Марсело в родния му град Монтана, където е за ваканцията. Разказва, че след успешното завършване на курса решил да продължи.
    Марсело Илиев: "Там си харесах един уникален колеж, който е също от Кеймдридж Едюкейшън груп, тоест те са сестри с този, в който бях."
За да може да остане още две години, се преборил за пълна стипендия. С нея ще покрие разходите за общежитието.
    Марсело Илиев: "Което ми помогна, тоест ми даде една стъпка напред, един шанс да уча там."
Извън тези разходи, всеки семестър в новия колеж ще му струва шест хиляди и шестдесет паунда. Майка му поискала помощ от държавата, днес отпускането ѝ е одобрено.

    Цветана Илиева, майка на Марсело: "Много съм благодарна на Министерството на образованието и науката, на държавата като такава, на всички които ми помогнаха."

17-годишното сега момче вижда бъдещето си в областта на изкуството. И е убеден, че ще успее.

Значи пари от държавния бюджет за цигането от Монтана да учи в Кембридж има, за останалите талантливи и даровити деца, които също искат да учат в Кембрижд с държавни пари, защо няма питам аз? Нормално дете си е като всички останали - има си майка и баща, не е сираче, т.е. не е на издръжка от държавата. Защо държавата му плаща образованието и то не къде да е а в Кембридж.
Приели го били в частен колеж в Кембридж. Ми то не е голям проблем да те приемат където и да е, стига да си плащаш. Изкарал една година там на държавна издръжка, сега пък си бил харесал друг частен колеж, пак в Кембридж (не в Габрово да кажем, ами точно в Кембридж) Много му харесало там искал още да остане, ама някой трябва да плаща. И кой, кой да плаща - айде пак държавата (т.е. ние) ще плащаме Марсело да си вее байряка из Кембридж.
Баси и държавата - за цигането може да се плаща издръжката му в Кембридж, за нашите деца защо да не може, питам аз. Да вземем всички да пишем до МОН, че много искаме децата ни да учат в Кембрижд, ама нямаме пари, може и на нас да дадат някой лев, ама силно се съмнявам.

# 1
 • Мнения: 6 953
И аз се възмутих. Не защото е цигане, което дори не разбрах от репортажа, а защото не е редно държавата да плаща за обучението на когото и да било в чужд университет. За частно обучение се търсят частни спонсори, както беше с една майка във форума. Частникът или някоя фондация, ако искат, могат да поемат цялата му издръжка. Държавата обаче дори и да отпусне пари по някакви съображения (в случая интеграционни явно), сумата не трябва да надвишава тази на стипендиите за родните висши училища, а тя е далеч от 20 хиляди за година.
Интересно ми е, тази стипендия обвързана ли е с връщането му в страната и работата му за ползу роду след завършване?

Последна редакция: ср, 16 авг 2017, 21:59 от птица

# 2
 • Мнения: 3 371
Ако напиша каквото си мисля, ще си изпрося бан за три живота, та може сам да се сети човек.

# 3
 • Мнения: 1 326
Много нашенчета покриват тестовете за вход в частни колежи.Таксите за обучение са около 20 хиляди паунда на година .Таксите варират  както за година,така и за отделните колежи.Тук има ли някаква специална причина на въпросното момче държавата да плаща частното обучение в Англия?

# 4
 • София
 • Мнения: 10 685
Ако напиша каквото си мисля, ще си изпрося бан за три живота, та може сам да се сети човек.

Оф, и аз съм Rage

Защо държавата не плати обучението на сираче например?
Или пък друго даровито дете?

# 5
 • София
 • Мнения: 8 218
Защото разните соросоидни фондации за интегриране са избрали това момче.
Явно с майка му са се презентирали най-добре.
После започват агресивна кампания и правителството няма как да даде на  заден.

# 6
 • София
 • Мнения: 10 685
Цялата ни държава е в услуга на м*нгалите.  #Cussing out

Моя позната остана сирак на 20 г. Ходи да пита в общината за общинско жилище, живееше на квартира. Служителката й казала, че щом не е ромка, просто може да забрави. #Cussing out Thinking

# 7
 • Мнения: 1 326
Тъй ле?! И защо?  Веднага се сещам ,че те са могли да му платят и Ivy league ,ако искат . Всъщност ,с неговите наклонности в изкуствата  не знам къде е най-добре. Сигурно се е чувствал като  жабата -" дали в Кеймбридж или ...?"

# 8
 • Мнения: 735
Интересно ми е, тази стипендия обвързана ли е с връщането му в страната и работата му за ползу роду след завършване?
Не знам какво ще работи... Бил виждал бъдещето си развитие в областа на изкуството. Ще пее ли, ще танцува ли, ще рисува ли, какво изкуство ще прави, никой не казва. Никой не казва и в какво точно се състои обучението му в частния колеж в Кембридж - точни науки ли учи, изкуство ли учи, природни науки ли? Учи нещо, ама какво... Ама ние си плащаме де... с нашите данъци да се изучи момчето, че майка му нямала пари за Кембридж...

# 9
 • София
 • Мнения: 458
Интересно ми е, тази стипендия обвързана ли е с връщането му в страната и работата му за ползу роду след завършване?

Нямате си на представа при връщането си в страната въпросният "гений" какви претенции ще има за работа - най-малкото ще иска да работи в МВнр - посланик някъде, или аташе, но може да се съгласи и на Министерски съвет - зам. министър или съветник на Някой си по интеграционните или други супер важни въпроси за заплата, естествено съизмерима само с английските стандарти, щото той там е учил. Няма да ни работи тук за 1000 лв заплата, я?

# 10
 • София
 • Мнения: 10 685
Разбира се, че не! Той ще е възпитаник на Кеймбридж! Вие пък.....!

# 11
 • Мнения: 1 326
споко,ще го лапнат някъде в Англия за дизайнер.

# 12
 • София
 • Мнения: 861
Не всичко е от държавата:  затова разходите за образованието му поема Камарата на строителите в България

Не е за интеграция, а му се плаща като на бяла пътеводна лястовица на ромите. Първо, това все пак е Кеймбридж, второ говорим за тестове по английски и математика, повечето българчета не биха ги покрили. Специално математика.

Няма да се върне в бг и е извадил късмет с НАШИТЕ данъци Wink

# 13
 • Мнения: 571
Знаете ли кое е различното в тази история?Родителите му нямат пари за образованието му и искат от държавата. Това колко пъти сте го чували по новините?Много. Ромският манталитет е такъв. Майка му вероятно не работи. А дали знаете,че много родители идва издържат децата си в Англия,за да могат да учат?С какво това дете  е по-важно от нас?С нищо. Славят го,защото от неговия произход повечето са неграмотни същества,които нямат средно образование дори.
Нямам друго какво да кажа. И още нещо - той не учи в Кембридж. Учи в някакво частно училище там наоколо. Anguished

# 14
 • Мнения: 1 326
Не съм казала "повечето" ,а "много" /нашенчета ще покрият тестовете./Тестовете не са чудо невиждано.Единственият проблем е ,че по математика някои неща не са в програмата на нашето общообразователно училище,а са специфични.Това са тестове за редовни гимназисти ,не за гении,както се подбират децата  за университетите в Кеймбридж
Но ако не си взема изпитите всяка година, ще отпадне.Макар,че кой знае каква програма са му измислили.

Последна редакция: чт, 17 авг 2017, 10:10 от liola

Общи условия

Активация на акаунт