Аз съм ползвала почти всички азиатски рецепти за ориз, дори и от турската кухня. Повярвай ми - почти няма никаква разлика. Или ако я има - ТО тя е в подправките или в зеленчуците.
И така, как го правя аз:
продукти : аз имам голяма рисоварка с обем от 3лт. ; в нея си има дозаторна чашка.
* искам да кажа още, че не слагам чист ориз; а е ориз и критараки 50:50
**за да видиш какво е критараки (в случай че не знаеш, за което се съмнявам), просто потърси в Гугъл, там ще ти излезат снимки. Има го в България - критараки е гръцко наименование на тип макарони като ориза на форма.
Можеш да сложиш само ориз, но с критараки е мнооого по-вкусно! - поне за нас.
значи......
1 чашка критараки + 1 чашка ориз + 1 средно голяма глава кромид лук (аз понякога слагам и две) + замразени зеленчуци микс (царевица, грах, моркови) + зеле + чушка + сол + 50 гр масло (може 50:50 с маргарин - но НЕ олио) +1 сл вегета + сол + черен пипер + 2,5 мерителни чашки вода (понякога слагам и пасиран чесън)
** по този начин с тези продукти най ни харесва. Ако нямаш всичките, то микса е задължителен; всичко обаче е въпрос на вкус.
** правила съм и с гъби - но не; слагала съм дребни скариди - да
приготовление:
- лука режа на полумесеци; чушката на ивици;
- микса заленчуци слагам предварителна да се размразят - количество винаги на око, но за тази доза около 2 чч
- зелето също го оставям да ми се размрази (аз вземам една зелка, нарязвам я и я задушавам само с вода докато се изпари напълно; после в 1-2 пакета и във фризера. Винаги вземам и от него на око
*зелето, чушката и микса слагам направо в уреда
- слагам в тиган мазнината и лука , посолявам леко и оставям лука да стане стъклен и да омекне - на среден огън
- през това време измивам ориза - да потече бистра вода
- след като лука е готов, прибавям критараки-то и го обръщам в мазнината
- добавям и ориза и него обръщам и всичко това изсипвам в уреда.
- добавям черен пипер, вегетата и водата
*** включвам уреда и той сам си се готви
** ако слагаш гъби - предварително ги сварявам и нарязвам и слагам направо в уреда
** ако слагаш скариди - те също се варят в подсолена вода и когато изваждаш ориза в платото -просто ги покриваш с него.
Това е. Ако има нещо - питай. Да ви е сладко.