Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

На каква възраст започна да говори вашето момче?

Опции:

 • Моя родина там, где мой ребенок!
 • Мнения: 2 214
Развитието на момчета не съвпадат с това на момичета по тази причина питам майките които имат момче.
Таралежчето ми на 1година и 8 месеца и не е казал нито една дума.
Произвежда звуци и това ми говори че няма проблем със говора обаче не говори:(
Вашето мнение трябва ли да се притеснявам?

# 1
 • Мнения: 7 837
Мисля че е рано да се притесняваш. На този етап си бърборят в пове4ето случаи неразбираеми неща. На Самуил му разбирам само 5-6 думи, които той свързва с разни предмети или действия.
Този месец на консултацията, сестрата като попълваше въпросника за развитието, ни попита, дали произнася поне 3 разбираеми думи, от типа - тата, мама... Това се приема като норма за тази възраст, поне от нашия педиатър.

# 2
 • Мнения: 5 373
Станислав плещи като откачена дъска на каруца-а от няколко дена насам-всичко, което чуе. Даже водим елементарни диалози с "наши" си думи. Когато ме попитат кои думички казва-отговарям-вече не знам. Щото повтаря и запомня по няколко на ден.
Но при него това е може би генетично обусловено-аз не спирам да дърдоря, така че...... hahaha

# 3
Съвсем малко преди да навърши 3 години - само с отделни думи. 4-5 месеца по-късно вече има доста повече и правилно произнесени думи и кратки фрази и изречения, но все още не прави сложни и коректни граматични конструкции. Бърка род, число, времена, не ползва частици (предлози, съюзи и др). Все още речникът му е относително беден. Не считам че е в реда на нещата и не го споделям, за да те успокоя по някакъв начин. По-скоро за статистика и за твоя ориентация.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 742
От навършването на годинката ясно и отчетливо казва, мама тата баба и дада
Джоголенето не спира,но Naughtyне забравяй,4е двуези4ните деца късно проговарят,независимо от пола.Аз му говоря на немски и той даже пове4е на немски знае ку4е,котка и 4астите на лицето.лампата и някои мои фрази и ЕТО ти пример ве4е казва NEIN,когато не иска нещо, а не на бълг.НЕ
Трудно им е с два езика, но няма начин
 Hug

# 5
 • София
 • Мнения: 3 995
Моят син проговори около 1г6-7 мес. На 1г10 м вече прявеше изречения
Но при него това е може би генетично обусловено-аз не спирам да дърдоря, така че...... hahaha
Peace И при нас така.

# 6
 • София
 • Мнения: 997
 Баткото не говореше изобщо до около две години. Нищо. После започна с една, две измислени кратки думи - например фути / вода/. Едва на две и половина каза първата си смислена дума - кола. С времето навакса. Детето на кумата ми - момиченце, още на година и няколко месеца скалъпваше кратки изречения.... Rolling Eyes

# 7
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 11 988
Децата са различни. Първото ми дете приказваше идеално вкл буквата р на 2 годинки. Е второто ми съкрати живота. Вече е на 8, а го отложих миналата година от първи клас, защото все още не говори хубаво не подрежда добре изречения. А детето на приятелката ми с която раждахме заедно  първото си дете си спомням, че ми се беше обадила по телефона и даде слушалката на синът си тогава той беше 1 год и 9 месеца и той идеално ми говори вкл буквата р, а моят син все още не я казваше добре. После като отидохме на гости видях че той си има баба, която много бавно и правилно говори на всички, та детето има от къде да слуша.
На малкото си дете видях, че има подобрение щом му говоря бавно и го гледам в очите и сядам на негово ниво.

Всичко в разказа ми е за момчета.

# 8
 • Мнения: 1 793
Моето дете е на 2 години и 3 месеца, но не мога да кажа, че говори кой знае колко. Изречения например не прави. Знае около 30 думи, но някои от тях не ги произнася ясно. Иначе устата му не спира, но си дърдори някакви си негови неща на бебешки език. Тук на 2 години имат задължителна консултация, за да се види как е развитието. Ами аз като гледах въпросника онемях - дали боравил с 50 думи /ясно произнасяни, разбираеми/  #Crazy Толкова думи трябвало да има в речника си на тази възраст. Да не говорим, че трябвало да прави и изречения и т.н. Аз не съм се притеснила, защото хем е момче, хем е двуезичен, та предполагам затова е малко по-назад с говоренето.
Мисля, че нямаш повод за притеснение. Моят син на 1 година и 8 месеца също не казваше нищо, а само си дърдореше на неразбираем бебешки. Само звуци и възклицания без ясни думи.  Точно на 2 години знаеше 5 думи. Сега, само 3 месеца след това, вече доста се отпусна. Не че приказва кой знае какво, но за мен е напредък, като се има предвид до скоро какво беше.

# 9
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
2 години и 1 месец - смислени изречения
преди това, само откъслечни думи
Изчаква се до две години и половина, ако до  2 1/2 не проговори - тогава, така знам.

# 10
 • някъде там
 • Мнения: 1 392
На 1  година и 6  месеца тръгна на детска ясла и говореше,даже се опитваше да прави изречения.Абе направо си ги правеше Peace
При всяко дете обаче е различно.
Съседчето е на 3години и 3 месеца и не говори.
Само: баба, дядо, мама, тати, да и не.

# 11
 • най-шареното място
 • Мнения: 8 069
Някой почват рано други късно, то е като теглото, ръста, ходенето.
Рано или късно се уеднаквяват. Просто са различни.
Често дете, което проговаря относително късно, проговаря директно с цели изречения и отведнъж "настига" рано заредилите отделни думички.

На 8-9 месеца думички, но по-скоро като упражнение. На около 2 години нормален разговор /за 2 годишно, де/.
Съдче с месец по-малко от моя човек говореше и то доста, много преди моя. Майка му целенасочено се занимаваше с него, а ние се забавлявахме основно...
Детето редеше изречения с пълни думи, моя човек говореше бебешки или детски, но си се разбирахме чудесно.
Хич, не съм се притеснявала. И сега говори някои неща странно /смешно!/, но това е чаровно и не го коригирам настойчиво, само изговарям правилно думата в следващото си изречение. След около седмица научава думата сам и се хвали.
Вече сме в градина и двете деца /момчета/ отдавна говорят еднакво. Р-то не го умеем още.

Последна редакция: нд, 30 юли 2006, 23:19 от арт мама

# 12
 • Мнения: 14 734
проговори разбираемо и с изречения на годинка и 7 - 8 месеца.

# 13
 • Ямбол
 • Мнения: 22 950
До втората година знаеше само мама, баба, тата и ди(водичка), което аз не смятам за проговаряне. Разбираше всичко, но не говореше, ако иска нещо всичко беше "Ъ". След това започна да говори изведнъж и по много. Въобще не съм се притеснявала.

# 14
 • USA
 • Мнения: 4 630
На твое място аз бих се притеснявала и бих потърсила консултация със специалист.

Сина ми започна да казва думи преди да навърши 1 година. Сега знае около 10тина думи, които използва по смисъл. Казва и други думи, но според мен не им знае значението, а просто са му лесни да ги повтаря.  На 18 месеца се предполага, че децата трябва да казват поне 8 думи (според нашата педиатърка).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт