Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • наоколо
 • Мнения: 532
Здравейте мили мами,
Иска ми се да обсъдим какви са ви изискванията относно гледането на детето.Тъй като детегледачката ще бъде с него повече отколкото сте вие как се разбирате относно възпитанието и как проверявате дали тя има правилен подход към детето?Вие ли й обяснявате как да постъпва в ежедневието или я оставяте сама да преценява?
А също така по какво преценявате коя жена да изберете за детегледачка?

Моля споделете своя опит.

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 367
..Децата ги гледа жена в дома си (ние ги водим);сега са само нашите,но преди имаше и други (макс 5)..основните неща ги бях обсъдила като е интервюирах,сега от ден за ден сверяваме часовници..познавам дали прави каквото моля по децата,колкото и да са малки и да не говорят си има индикатори..
..задала съм големите си изисквания-да се хранят само на маса и в определени часове,да се наказват само за някои неща и по дадения от мен начин,да не се толерира агресия изобщо и пр..дали са прочели 3 или 6 книги и дали са им намазани ръцете с пастели като ги взимам не ми пука особено..

# 2
 • наоколо
 • Мнения: 532
Да,видях,че твоите са по-големи и мисля,че тогава бих била по-спокойна,защото и чрез тях има обратна връзка,а моето сега проговаря и още не може да си казва.

А примерно изискваш ли да ги учи на нещо ,да им пее и да ги занимава с такива неща?

# 3
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
Темата ме вълнува и ще я следя.
Аз лично държа на точния режим, сина ми също. Храненето и спането винаги по едно и също време, разходката също. Иначе детето става изнервено.
Бих държала да му се говори много, да му четат приказки, пеят песни.
Бих искала да говори и английски език, при нас е задъжителен бащин език...
Детето да е чисто, да не се проявява агресия...

# 4
 • usa
 • Мнения: 3 367
..щерка ни започна там на 18м..хич не продумваше..но като детето е спокойно вечер,спи и яде добре,изглежда балансирано и не се дере като го водиш сутрин-за мен това е добро попадение леля..
..сега нося всеки ден по 5 лиса с 'домашни",да пише бувки,оцветява и пр (Ния) и си ги искам на края на деня попълнени; не съм искала специално да им се говори и пее,жената е с години опит и се справя добре..
..по детето ще познаеш най-добре,нашата леля е от Пакистан,миналата седмица ги заварих да пеят песни на урду и да танцуват-радост голяма,децата нахилени,това ми е важно на мен..
..всяка седмица нося нещо ново да правят-пъзел,пластелини,книги от библиотеката, апликации проерт от нета..показват ми какво е свършено,определено от родителя се иска инициатива и идеи,но  и не е края на света ако не са сварили.

# 5
 • Мнения: 178
Сложно е да прецениш за кратко време дали една жена става за детегледачка, и то на собственото ти дете.Първоначално аз обясних на жената режима на Стефи,сега няма проблеми,спазва се,Стефи свикна с нея.И тъй като е топло и повечето време са вън,май не съм чула че й е чела книжки или нещо подобно newsm78.В началото  правехме проврки как се справя жената-в различен час отиваш до вкъщи уж нещо си забравила и виждаш какво правят.
Важното е детето да се чувства добре и да не се разболява-за мен това е най-важното.

# 6
 • София
 • Мнения: 4 407
Мисля, че е важно да правят развиващи игри. Всички първоначално искаме да е нахранено и опазено детето, обаче и другите неща са важни. Нашата детегледачка е детска учителка, но никога не е играла с детето на игри с пръсти, на топка, на мозайка, на танци с песни. Чете му книжки, и му рисува, гледат Франклин и разходки. Отказва да го заиграва - то си разхвърля играчки и за нея от това има нужда детето, да се оставело на спокойствие. Спомням си когато дойде в къщи за пръв път и казах да разгледа играчките на детето, а тя почти отказа. Това може би е тект дали ще има интерес към игрите. Гледа я от както детето стана на 1,5 години.
Децата имат нужда и от други неща, освен храна, разходки и сън.
Много ми хареса подхода на anette1104 с задачите. Миналата зима действах така и имаше ефект, но си мислех, че после само ще почне да се сеща.
Признавам, че не съм много досетлива по детските игри и малко в повече ми идва да разучавам игрите, да подсещам гледачката и да контролирам, да ходя на друга работа и да си мисля за задачите там. Чудя се нашата гледачка ли си прави пас или повечето са така.

... дали са им намазани ръцете с пастели като ги взимам не ми пука особено..
тук защо си казала за пластелина - не държиш да са играли с пластилин или да са си измили ръцете след игра

# 7
 • New Zealand
 • Мнения: 5 183
... дали са им намазани ръцете с пастели като ги взимам не ми пука особено..
тук защо си казала за пластелина - не държиш да са играли с пластилин или да са си измили ръцете след игра

ПАСТЕЛИ, а не пластелин!

Предполагам 4е има предвид, 4е понякога може и малко омърляни да си взима децата от дома на лелята, но важното е 4е са се забавлявали, нау4или са нови неща, весели са ... А не 4исти, спретнати, нахранени и спазили режима, но ненау4или нищо ново и неправили нищо по-разли4но от всеки друг ден.
Моето дете гледа4ка не го е гледала. Сега е на градина. Доста мръсен си го взимам понякога, особено дрехите, но много щастлив. У4ат ги на много неща, страшно много експериментират - затова са им мръсни4ки дрехите понякога - не е болка за умиране, а и винаги има резервни. Правят вулкан в пясъ4ника - омазването е гарантирано, рифуват с пръсти, правят им отпе4атъци на дланите и стъпалата с бои4ки върху лист хартия, сами си правят сандви4и, 4е и пици, и това от доста ранна възраст. Ами цапа се, как няма да се цапа. Но пък с какво желание ходи там и колко много неща нау4ава ... Всеки ден се слу4ва нещо интересно.

# 8
 • usa
 • Мнения: 3 367
да..исках да кажа че не държа да стерилни като ги прибирам...
*
..мисля че се сещат лелите,но не им се занимава особено;затова и аз си нося,така ежедневно показвам какво очаквам,без да натрапвам(надявам се); досетлива и аз не съм,затова и чета от нет,има камари проекти за деца м-и 2 и 6 години,не скъпи,но дават малко структура в деня на дете и леля на което аз много държа..

# 9
 • София, на брулени хълмове
 • Мнения: 967
Според мен най-важното като си избираш детегледачка е да попаднеш на човек, на когото можеш да имаш доверие. Това е от жизнено важно значение за сигурността на детето. Всичко, което са описали майките по-горе относно игри, занимания и т.н. са от второстепенно значение. Казвам го, защото веднъж вече се опарих и направо настръхвам ако ми се наложи отново да ползвам бавчка. Ужасно е да разбереш, че жената, която гледа детето ти пуши, при положение че всички в семейството сме непушачи и не допускаме цигарен дим около нас, а докато детенцето ми се е разхождало навън и аз съм си мислела, че е на чист въздух се е оказало, че лелята му дими в лицето - е някои ще кажат, че щом се пуши навън не вреди - да пушачите с това с успокояват съвестта, но аз НЕ ПОЗВОЛЯВАМ цигари никъде - без значение наоткрито или закрито... оказа се, че е бавачката ни също така без разрешение го разнася из София напред -назад с градски транспорт без да е предупредила и докато аз си мисля, че са вкъщи или в кварталната градинка те ходят бог знае къде (а детето ми не говореше още за да разкаже) и ако не дай си боже на таз жена някъде на пътя й стане лошо и припадне дори няма да знаем къде се намира детето ни  Cry
Така че, това са основните неща, да знаеш по всяко време къде е детето ти и дали не е в опасност... а рисунките с пастели, пластелна и книжките ... те идват чак след това

# 10
 • usa
 • Мнения: 3 367
Според мен най-важното като си избираш детегледачка е да попаднеш на човек, на когото можеш да имаш доверие. Това е от жизнено важно значение за сигурността на детето.
абсол.подкрепям, това е определено над всичко! тук има агенции за сертифициране к малко помагат (пушене,сигурност на дома и пр),а и нашата леля не ги води никъде (което е + защото не я мисля как шофира)..

# 11
 • София
 • Мнения: 4 407
Да, сигурността е на първо място, никой не оспорва. Обаче е важно и след това какво правят. Да се гледа детето от жена 2- 3 години е много време. Всички в началото сме стреснати дали ще ни опазят децата, но е също толкова важно и да ги научат на нещо.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 072
Това с пушенето - и дума не може да става, интересно кой би взел гледачка пушачка? Аз поне не познавам такива дори двама родители заклети пушачи.
От моята гледачка изисквам да е добра към детето. В началото се опитах да й поставям някакви конкретни ограничения и побеснявах когато не ги спазваше. По-късно за много неща признавах, че тя е била права. Но още се дразня когато ме поучава, дори да е с най-добри чувства.
Какво имам предвид: доволна съм от режима, който му е създала, но съм казала да не го буди следобед. Това поне го изпълнява сега, макар че в началото държеше да не спи повече от 2 часа, за да създаде режим и защото нямало да заспи вечер. Отне ми време да й обясня, че държа да се е наспал следобяда.
Тя е права, че не се яде с играчки и книжки на масата, макар че на мен така ми е по-лесно да го нахраня. Сега, обаче, съм доволна, че детето си яде бързо и спокойно, без да има нужда да му правя куклен театър.
Като цяло най-важното е дори още в началото детето да е спокойно вечер когато си дойдеш от работа. Това показва, че не е било стресирано /а недай си Боже и малтретирано/ през деня.
На мен ми беше много страшно в началото, защото не се беше отделял от мене и като кърмаче си заспиваше следобяда на гърдата. А го оставих на непозната, макар и с препоръки.
Сега знам, че съм извадила късмет с нея, макар че си има недостатъци жената, но кой няма. Когато детето ми казва "Мамо, не на улицата, качи се на тротоара!" или нещо подобно, знам, че не съм сбъркала.

# 13
 • наоколо
 • Мнения: 532
Ох,да ви кажа сега съм направо разкъсана от мисли какво ще правя и как ще я оставя на някоя жена.......чудя се докъде мога да стигна в изискванията си........да не ги стресна всичките още на интервюто и да си остана с пръст в уста....а и се обвинявам ,че ще тръгна наработа и ще лиша детето от това ,което само майката може да му даде.Повярвайте ми много ми е тежко в момента! Cry

# 14
 • София
 • Мнения: 1 072
Не се притеснявай - моят съвет е да не поставяш нещата като изисквания.
След разговор и разходка с мен първите 3 се отказаха - всички ги канех на разходка с мен и те ме гледаха какво правя и говоря. Открито им показвах какво правим, как го взимам на ръце като плаче, как ходя по него и т.н. един вид, че и от тях очаквам същото.
Трудно е за гледачките на малки и едри деца докато проходят, затова трябва да е "млада" и енергична баба, поне според мене.
Успех!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт