Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 658
Мами, случаят ни е следният: захранени сме на 6 месеца, в момента се кърмим на поискване и яде по 50-60 грама пюрета и каши сутрин към 10 30, на обяд 14 30 и след обяд към 18 00. Заспива само на гърдата и откакто на 4 месеца и половина започна зъбоникненето се буди по няколко пъти на нощ с рев и като и дам да суче заспива моментално. Проблемът ми е, че мъжа ми не е съгласен с този режим и смята, че както се гледат другите деца, така и нашето. Днеска бяхме на консултация и педито, естествено е от старата генерация. Попита ме дали я кърмя само сутрин и вечер и аз и казах-да. И мъжа ми в колата ми дигна супер скандал, че съм лъгала лекарката, че тя знае най-добре, че не съм заместила ядене на детето и само я кърмя, тя нямала режим, как щяла да свикне да яде по 3 пъти на ден като другите деца и т.н. Кажете, има ли някъде конкретна информация, която да прочете, че да не ме остави на мира. Иначе смята, че във форума едва ли не никой нищо не разбира и информацията, която се дава не е достоверна.                               

# 1
 • София
 • Мнения: 5 049
Съчувствам ти за това положение.  Confused
Не съм сигурна, че мъжът ти ще се довери на информация от тук, след като смята пишещите в този форум жени за некомпетентни. Мисля, че щом той така сляпо вярва на педиатърката, ще е по-добре да запишеш час при друга лекарка, която е по-грамотна по отношение на кърменето.
Тук някъде четох за консултативен кабинет по кърменето в Медицинска академия, а и имаше тема с имена на лекари, които подкрепят кърменето - можеш да пробваш и там.
А защо не го заведеш и на някоя среща на Ла Лече Лигата? Може пък консултантите от ЛЛЛ да го убедят в правилността на твоя подход.


# 2
 • София
 • Мнения: 2 658
аз му казвам, че тука има консултанти, които най-добре знаят, но той не. Принципа, който аз следвам до 1 година да сме основно на кърма и само се въвеждат нови вкусове за него са експерименти с детето. А лекар, който да е на моето мнение не познавам. Ако има някъде специализирана информация по този въпрос или да ме посъветвате към кого да се обърна за такава ще съм ви благодарна.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 487
А защо не смениш педиатъра? Сега е времето - през декември можеш да го направиш. Има закована тема Педиатри за изключително кърмене и късно захранване. Може от там да си избереш, ако не познаваш...

# 4
 • sofia
 • Мнения: 562
Проблемът ми е, че мъжа ми не е съгласен с този режим и смята, че както се гледат другите деца, така и нашето.
Ами ето нашето кърмаче е като вашето  Wink. Това е нещо много общо, защото няма общовалидни правила при децата.... Ето ти линк към националния план за храните, в който също е засегнат проблема с кърменето и захранването на децата.
Ето и цитата, който те касае пряко
"През 90-те години няма провеждани национални проучвания, съобразени с международно приетите от СЗО стандартизирани  дефиниции, индикатори и методи, за определяне на честотата и продължителността на кърменето (изключително кърмене, доминиращо кърмене, смесено хранене, изкуствено хранене). Проведените локални проучвания сочат, че около 90% от новородените, изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и хранени единствено с кърма. Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества. Съществуващите практики в повечето родилни, неонатологични и детски отделения, както и организацията на работа в тях, не създават условия за ранно започване на кърменето и успешното му провеждане. Не без значение е и твърде голямата активност на производителите на адаптирани млека, включително практиката за предоставяне на безплатни мостри на здравните заведения. Поради това се установява, че едва 30% от децата на 6-месечна възраст все още са кърмени. Като една от причините за прекратяване на кърменето може да се посочи липсата на необходимата социална подкрепа с нейните конкретни емоционални и образователни компоненти, както от страна на семейството и обществото, така и от страна на здравните работници и здравните организации.
Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето. Поради неинформираност или липса на средства, някои майки въвеждат рано краве мляко в храненето на кърмачето, което създава риск от алергия и желязодефицитна анемия."

# 5
 • София
 • Мнения: 5 049
Ето ти линк към националния план за храните, в който също е засегнат проблема с кърменето и захранването на децата.

"Проведените локални проучвания сочат, че около 90% от новородените, изписвани от родилните домове, са кърмени, но не и хранени единствено с кърма. Няма национално проучване относно честотата и продължителността на “изключителното кърмене”, което означава хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и други течности. Нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно неговите преимущества. Съществуващите практики в повечето родилни, неонатологични и детски отделения, както и организацията на работа в тях, не създават условия за ранно започване на кърменето и успешното му провеждане. Не без значение е и твърде голямата активност на производителите на адаптирани млека, включително практиката за предоставяне на безплатни мостри на здравните заведения. Поради това се установява, че едва 30% от децата на 6-месечна възраст все още са кърмени. Като една от причините за прекратяване на кърменето може да се посочи липсата на необходимата социална подкрепа с нейните конкретни емоционални и образователни компоненти, както от страна на семейството и обществото, така и от страна на здравните работници и здравните организации.
Практиката на захранване на кърмачетата в България не отговаря на международно приетите препоръки. Докато препоръките на СЗО са до 6-ия месец бебетата да са на “изключително” кърмене, у нас вода се дава още след раждането, а в края на 2-ия месец се въвеждат плодови сокове. Това намалява приема на кърма и оказва неблагоприятно действие върху хранителния статус и имунитета на кърмачето."

Това пък кой не го разпечати и да помоли педито на следващата консултация за коментар... smile3508

Последна редакция: чт, 29 ное 2007, 14:11 от Жасмин

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Понеже на лични ми писа откъде си, си позволявам да дам акъл Simple Smile
Можеш:
- да разпечаташ подходящи статии от Библиотеката, където ясно се вижда, че са от цял свят.
- да вземеш книги: Книга за кърменето (4 лв, от Хеликон или он-лайн от ДаНет) и 'Хранене на детето от раждането до 3 - годишна възраст' от Хеда Уелфорд е една много добра книга. Вътре има и много рецепти за здравословна кухня, които със сигурност могат и след 3 години да се прилагат. Цена 6 лв.
http://87.120.102.52/46418z.jpg Може да се поръча он лайн, например от тук: http://knigi.biz/?act=products&do=detailed&id=46418&43e69cff262b33e
- да илюстрираш с препоръките на Министерството на здравеопазването, където се казва ясно, че е препоръчително бебето да суче до 2 годинки (да не се бърка със задължително, все пак), т.е. поведението му е нормално.

Не на последно място - остави му бебето и иди да спиш в другата стая. Да го възпитава, щом иска, все пак  Mr. Green (това е само полу на шега - много мъже бързо се отказват в такава ситуация)

- а ти самата да дойдеш някой път на Ла Лече Лига среща, да обмениш опит и информация за деактивация на противника  Laughing

- ако мъжът ти проведе телефонен разговор с консултант по въпросите на кърменето, мислиш ли, че ще има ефект?

# 7
 • София
 • Мнения: 2 658
предполагам, че да за телефонния разговор. Аз с голямо желание бих дошла на такава среща, когато има. Лошото е, че той страшно много се влияе от другите. Те как си гледат децата и педиатърката какво казала. Дори съм му показвала статиите от библиотеката, но той твърди, че на друго място ще пише точно обратното и това не значи че съм права. Не мога да го убедя, че кърменето не е само хранене. За него детето няма никакъв режим и само ми виси на гърдите. Това разбира се не е така. Вече почти всеки ден се храни в определени часове и спи горе-долу по едно и също време. От месец и половина е започнала да заспива в 24 00- 24 30 и става към 10 00-10 30. И затова съм била виновна, защото така ми било по-удобно да ставам по-късно. А за кърменето след годинка- все едно е нещо срамно. Как да го убедя, че този режим е най-подходящ за детето, а не стария? А относно да го оставя- той знае, че няма да се оправи, но затова според него съм си виновна сама, защото съм направила детето напълно зависимо от мен и друг не може да го приспи. Друг е въпроса, че тя от него и пюре не иска да яде.

# 8
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Всъщност е просто: никъде другаде, освен в наистина остарели книги не пише обратното на статиите. Просто от години вече е доказано, че това е по-подходящият и щадящ начин за хранене на бебето (късно захранване с продължаващо кърмене, ако и майката и бебето го искат).

# 9
 • София
 • Мнения: 5 049
petia_tag, след като прочетох и предния ти постинг, си мисля, че проблемът не е в начина на храненето на детето. Да не би съпругът ти ревнува от детето, затова да се държи така сърдито?
Детето му пречи да спи, дразни се от това, че ти лягаш късно и спиш до късно.
Обмисляла ли си вариант да посетите семейна консултация?

Последна редакция: пт, 30 ное 2007, 10:16 от Жасмин

# 10
 • София
 • Мнения: 2 658
не, той си ляга след нас, а и обича да спи до късно и няма нищо против през уикенда детето да се събужда по-късно. Проблемът е, че правя нещо, което другите около него не правят. и затова смята, че експериментирам. А на статии не вярва. ooooh!

# 11
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Освен да дойдете до Банско? Grinning
Ще го запознаем с 3-4 бебета, хранени като вашето.
Аз днес останах много изненадана, говореха си 4 майки на ранно захранени бебета, всичките на 7-10 месеца, всички дават на бебетата си капки против колики! Всички бебета имат газове и болки в корема! И за майките това е напълно нормално.
За сравнение-моето никога не е имло колики, захраних го мноооого бавно, до годинката ядеше символични количества твърда храна. Никога не е имал колики, болки в корема, газове, запек или друг дискомфорт. На годинката беше 11.500 кг. и 80 см.

# 12
 • София
 • Мнения: 2 658
ей сега ми разправяше пак как не можело детето да е без режим и да яде през 2 часа, т.е. да суче и да намеря друг начин да я приспивам. А аз какво да направя като през деня спи през 2 часа. Тя може и затова да заспива в 24 00. И иска да си суче, за да заспи.

# 13
 • Банско
 • Мнения: 2 829
В интерес на истината може да има вариант да угодиш малко на мъжа ти, без да промениш начина на хранене на детето. Помисли, какъв е ритъма на детето за 1 ден и ако решиш може лееекичко да го видоизмениш. Без рев, насилие над детето-просто ако не искаш да спи в момента-играете си. Твърдата храна може да се дава под режим, а кърменето да си остане в часовете за заспиване и събуждане. Относно приспиването без кърмене, интересно ми е да чуя идеи от мъжа ти как да стане Grinning Моето диване заспива без кърмене, но само когато аз не съм наоколо.
Защо не опиташ да поговорите-ти му обясни как изглеждат нещата от твоята гледна точка, нека той ти изложи аргументи, евентуално не само ти, но и той да донесе книги, статии. Опитай се да се съгласиш поне с 1-2 от нещата на които той държи, може би той иска точно това-да се увери, че и неговото мнение за отглеждането на детето тежи.

Ще ти кажа как приключиха безкрайните ми спорове със свекървата за гледането на малкия:
При едно от скарванията ни се разделихме, тя си тръгна от нас. След малко слязох да я питам дали иска да види малкия. Тя беше много учудена и със заяднив тон ми каза, че мислела, че няма да и го давам вече. Бях и ядосана в момента, но всепак обясних, че такъв вариант няма. Колкото и да се караме, тя е баба на детето и то има нужда от нея. Ако не и позволявам да го вижда ще навредя на собственото си дете, което аз не желая. След този случай тя е много по-отстъпчива и ме слуша много. Оказва се, че жената един вид ревнува от мен, и се страхува. Защото тя обича внучето си, но не може да решава нещата за него, ядосва се, че не я слушам, чувства се все едно не е важна, не е незаменима. Но като се успокой всичко си дойде на мястото Grinning

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Да, yanast има право. Може би това е разрешението - дискретно да се допитваш до неговото мнение, но само след като си го подготвила - нещо от типа:
Чух за едикоеси бебе, което е захранено рано и майка му среща едикаквиси трудности; бебето на едикояси е захранено по-късно, майка му го храни едикакси и всичко им е окей; специалистите по цял свят препоръчват второто (тук подкрепено с детайли) и аз се чудя какво да реша, ти какво мислиш?
Така все пак и той ще има контрол над ситуацията и ще участва в семейните решения, след като се е информирал подходящо.

Да му даваш бебето, за да прекарват време само те двамата? Може това да му помогне.
Да се събирате с други кърмещи семейства?

А защо не вярва на статии? Те са писани от хора с много сериозна квалификация, чието мнение тежи навсякъде по света със срашна сила.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт