Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравейте, първо искам да благодаря, че има към кого да се обърна в тези важни за мен моменти!
Синът ми е на почти 2 месеца и имам голямото желание да го кърмя поне до 9 месеца. До сега нямах проблеми с гърдите, дори спрях да се мажа постоянно с крем за зърна. Но от около 2 седмици при засукване на бебчо зърното ме заболява. А тези дни болката стана непоносима. Като засуче равномерно не ме боли, само при засмукването. А може би причината е, че зърното ми не е толкова изпъкнало, а по-скоро хлътнало?
Чела съм, че трябва да излагам зърната си на въздух, но почти винаги ми тече мляко и се налага да ходя с подложки в сутиена. Дори вечер спя с тях. Може би в това ми е грешката, но иначе се събуждам мокра.
А след прочитане на една статия, започвам да се съмнявам, че може да имам млечница. Когато бебо суче от другата гърда, се появява странна болка (като дърпане или все едно ми изцеждат мляко) в едната гърда от страни. Не мога точно да го обясня, но е доста неприятно. Не знам как да разбера дали е млечница, на бебо за щастие му няма нищо.
Имам много съмнения относно позицията за кърмене, мисля че не е много правилна, но синът ми винаги бърза да засуче и не можем да я коригираме.
Къде мога да получа съвет и насоки? Аз живея близо до София, но не знам къде точно да отида.
Благодаря предварително!

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Здравей Grinning
Страхотно се справяш - плоските и хлътналите зърна са предизвикателство за кърменето, а вие вече сте успели да минете през периода на разраняването и бебето наддава добре Grinning
Болката, която описваш, вероятно не е млечница - прилича повече на усещането за слизане на млякото. Ако погледнеш, когато я усетиш, сигурно ще видиш как млякото почва да тече на струйки от гърдата, от която не кърмиш - опитай веднъж да я извадиш от сутиена и дръж кърпа под ръка, да провериш дали е от това.
За да се види къде е проблема със засукването, можеш да дойдеш на следващия ден на отворени врати на Кабинета по кърмене. Той ще е вероятно другата събота или неделя - наглеждай тази закована тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=226759.0, в нея ще се обяви денят и може да се обадиш на телефона да си запишеш час (прегледите са безплатни, а болницата е Майчин дом, близо до НДК).
Дотогава - много внимавай как поставяш бебето на гърдата и ако усещаш болка, го махай и поставяй отново, не оставяй да те дъвче, само за да седи на гърдата. Внимавай и при махането на бебето от гърдата - ако издърпваш зърното, без да е нарушен вакуума, това го наранява. Смяната на позите за кърмене обикновено също помага, защото натискът от челюстите на бебето пада на различни места и щади болното място.

# 2
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Благодаря hedra!
Ще се опитам да дойда в Майчин дом, защото имам още много въпроси, а не знам към кого да се обърна.
До тогава може ли да ми препоръчаш нещо за мазане, защото зърното ми е много сухо и твърдо на върха и адски ме боли. Като засуче бебо и изтръпвам от болка.
Всичко хубаво!

# 3
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
За мазане можеш да ползваш Лансинох или кремчето на Авент, и двете са чист медицински ланолин и не се отмиват преди кърмене.
Казваш, че зърното е твърдо и болезнено на върха - това прилича ли на пъпчица?
Денят на отворени врати ще е на 26.01, т.е. има още доста време дотогава, така че давай с въпросите, да видим какво можем да направим преди тази дата виртуално Grinning

# 4
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравей hedra!
Благодаря за отговорите. Аз започнах да се мажа редовно с кремчето на Авент и сега не ме боли толкова. Нормално ли е зърното ми да побелява след кърмене? Дали това е от силното засмукване или е нещо друго? Зърното ми е по-твърдо и сухо като раничка, не като пъпка, въпреки че имам и малка раничка на едното. Дали може да е заради плоското ми зърно, което бебо трябва да засмуче по-силно? Кърмата ми потича по-бавно от тази гърда. Има ли някакъв начин да се коригира трайно или винаги ще си бъде така? От другата гърда бебо суче много лесно и спокойно.
Бих искала да те питам и някои други неща, тъй като не съм много наясно, а освен във форума няма кого да питам.
Определено искам да кърмя бебето си възможно най-дълго, поне до 9 месеца. Скоро ми предстои да се върна на работа, а той е на 2 месеца и все още ядем на 3 часа. Бих искала да му запазя малко кърма във фризера, но не знам кога да се изцеждам. Сега кърмата ми му стига точно, не мисля че остава нещо. А пък ме е страх да не се изцедя и да не мога да го нахраня.
Освен това се притеснявам да не свикне да яде от шише и да не иска от мен.
Какво би ми препоръчала да направя?
Благодаря предварително!

# 5
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Това побеляване, което описваш след кърмене, съпроводено ли е с болка? Цвета на зърното може да се променя, ако бебето не засуква добре и нарушава кръвоснабдяването на зърното при кърменето. Очевидно при вас проблемът е подобен - най-добре ще е да се види на място, или ако имаш възможност да направиш снимка (отблизо), за да мога да видя това болезнено място. Със сигурност има неща, които могат да се направят, за да се коригират нещата - но трябва първо да изясним точно на какво се дължи. Ще имаш ли възможност да дойдеш на деня на отворени врати?
Кога ти предстои връщането на работа? Добре е да имаш известно време, за да можеш да свикнеш с изцеждането и полека да приучите бебето да поема кърма от шише (това невинаги е лесно).
Би могла да изцеждаш по времето, когато знаеш, че бебето прави по-голяма пауза между храненията - сигурно има 1-2 пъти дневно по-дълъг сън, тогава би могла да цедиш около час след храненето. Друго добро време е сутрин, малко след като си накърмила бебето - тогава гърдите са най-пълни и обикновено може да се събере повече мляко. Не се притеснявай дали ще има мляко за следващото хранене, ако бебето се събуди по-рано - гърдите произвеждат мляко непрекъснато и колкото по-празна е гърдата, толкова по-бързо се синтезира мляко в нея. Освен това с помпата (особено първоначално, докато усвоиш най-ефективната за теб техника и гърдите свикнат) няма да можеш да изпразниш гърдата напълно, а бебето суче много по-ефективно от нея, така че ще си получи мляко без проблеми Grinning Допълнителната стимулация на гърдите с междинно изцеждане 2-3 пъти дневно ще увеличи млякото, което ще е от полза след тръгването на работа Grinning
Ако видиш, че не успяваш да цедиш добре с помпата (това обикновено е проблем в началото - повечето майки, на които не им се е налагало да цедят рутинно, при първите опити успяват да изтеглят само 20-30мл - не се отчайвай, ако и при теб стане така, трябва време да свикнете), може да опиташ първоначално да изцеждаш свободната гърда, докато кърмиш бебето от другата - тогава то задейства рефлекса на потичане и по-лесно се събира по-голямо количество мляко.

# 6
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравей! Благодаря за разясненията. За съжаление аз нямам възможност да чета и пиша много често, но се радвам, че ми отговаряш.
Относно побеляването, най-вероятно е проблем със засукването, но си мислех, че е нормално. Все пак съм права, че не го поставям правилно да се храни. Опитвам се да чета внимателно упътване как да го правя, но той толкова се върти и огъва, че тъкмо го наместя и той се е изместил вече на някъде. Дали да не започна да го храня по-често, за да има малко търпение?
Болката идва малко след кърмене. Ще се опитам да направя снимка.
Определено ще направя всичко възможно да дойда на деня на отворените врати на 26ти. На 0896 418 488 ли трябва да се запиша?Има ли определен час?Предполагам, че бебо трябва да е с мен.Ще трябва да осъвършенстваме позициите, защото много искам да си го кърмя. Толкова е хубаво. Първите му усмивки буден бяха точно след кърмене, направо се разтопих.
Най-вероятно ще започна работа през март. Надявам се до тогава да се научи да се храни от шише.
Понякога наистина чувствам гърдите си празни, бебо суче, но не гълта нищо. Тогава много се притеснявам, че не мога да го нахраня. Дори предните дни имах проблем с едната гърда. За щастие другата имаше мляко и се справихме.
Мисля да опитам това с междинното цедене, защото и без това бебо наддава много бързо и скоро ще има нужда от още кърма.
Хубава седмица ти желая!

# 7
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Чувала съм за разни чайове за кърмачки. Какво мислиш по този въпрос? Имат ли въздействие?

# 8
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Да, обади се на този телефон и ще ти кажат какъв час е възможен - предвид че трябва да пътуваш, няма проблем дори да пристигнеш по-рано. Тъй като има лекция за кърмене на недоносените бебета преди това, вероятно часовете за прегледите ще са след 11ч.
Мисля, че добре си се ориентирала да го храниш по-често - няма да е толкова гладен и ще е по-търпелив към опитите да го сложиш добре на гърдата Grinning Ще се радвам да се видим на 26.1 - и не се съмнявам, че ще продължите да се кърмите успешно независимо от връщането ти на работа Hug
Болката, която усещаш след кърмене, как точно би я описала? Изгаряща, пулсираща, остра, на пристъпи, силна, поносима, непоносима - опитай да опишеш колкото можеш по-точно това, което усещаш и колко време продължава.
Междувременно искаш ли да опиташ да държиш затоплена суха кърпа до теб и веднага след като се пусне бебето от гърдата, на която знаеш, че ще почнат болките, да сложиш кърпата на гърдата, за да я затопли и да няма възможност зърното да се охлади?
Чайовете за кърмачки са приятни и доста майки ги намират за ефективни - спокойно можеш да ги ползваш, ако имаш желание Grinning

# 9
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравей отново!
Сега ми се появи по-сериозен проблем, който може и да има връзка с предишния.
В неделя вечерта усетих болка при натиск в едната гърда. В понеделник вдигнах висока температура без да ме боли нищо, а малко по-късно ми се появи нещо като бучка и зачервено там където ме болеше.Много се притесних и отидох на доктор. Тя каза, че единия ми канал е запушен и да се изцеждам ръчно, защото било по-ефективно.
Вчера започнах да се изцеждам и успях да махна бучката. Докато цедях на зърното ми забелязах една-две капки по-гъста кърма, като масло. Възможно ли е това да е причинило някакво запушване?
Мислех, че днес всичко ще е наред, но цял ден храня бебчо и от двете гърди и той все е гладен. Суче по 1 час, но само в началото преглъща. Стискам с ръка и излиза кърма. Но защо не я издърпва той? Вече втора вечер го храня с изцедена от преди кърма и след това му давам гърда (в обратния ред не иска да яде).
Много се притеснявам, че не мога да го нахраня. Пия много вода, но се чувствам празна. Колко време е необходимо да слезе кърмата след като гърдата е изпразнена? Може ли да имам повече запушени канали и за това да няма кърма. Гърдите ми са меки и изглеждат празни.
Дали да не отида на някакъв лекар? Преди кърмата ми потичаше преди бебо да е засукал и той се давеше в кърма. Сега му коства много усилия и време, за да я накара да потече.А съответно зърната ме болят ужасно от силното сукане.
Какво да правя?
А болката, която имам в зърната след кърмене е поносима, нещо като смъдене. Тогава и зърното е бяло. Верояно наистина е проблем с кръвоснабдяването. Като се оправи цвета вече не боли.
Хайде спирам, че те затрупах с писане. Много съм притеснена. Определено ще се видим на 26ти.

# 10
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Хубаво е, че си успяла бързо да се справиш със запушването и нещата са се разминали за един ден Grinning
Според мен причината за това лениво сучене е факта, че си започнала да даваш от шише - бебето очаква струята да му тече бързо и равномерно като от шишето и на гърдата не си дава труд. При някои деца такова объркване се получава дори само след едно предлагане на шише, докато други могат да съвместяват и двете неща без проблем - при вас обаче явно има проблем от това.
Хайде опитай следното - махни всички биби (в това число и залъгалката), не предлагай шише изобщо, колкото и да се сърди бебето, дръж го на гърдата колкото пожелае и опитвай да предлагаш да суче в полузаспало състояние, още преди да се е събудило и да е рабрало, че му даваш гърда, а не шише. Можеш да му помагаш да поема повече мляко и да му засилваш струята, като прилагаш компресия на гърдата, докато суче. За 1-2 дни ще забрави за шишето и ще започне да си суче пак както трябва - няма да ти е лесно, защото вероятно детето ще е неспокойно, ревливо и сърдито, може да се дърпа и да нервничи, но ще се получи. Не мисли, че го мъчиш - напротив, връщаш нещата в естествения им ритъм, към това, което е нормално за детето Hug
Нормално е на този етап гърдите да омекнат - няма да стоят все пълни и напрегнати Grinning Това да не те притеснява - сама виждаш, че в тях си има мляко, независимо как ги чувстваш. Просто сте на съвсем нормален етап на регулиране на кърмата, когато гърдите стават меки и спокойни и от сега нататък ще си стоят така между храненията, освен ако не пропуснеш 1-2 кърмения. Повечето майки се ошашкват, когато това се случи - но е естествено и очаквано Grinning

# 11
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравей hedra!
Благодаря ти много за съветите. Записах се за 26ти за консултация в 12.30ч. Ще бъдеш ли там?
Аз си купих лактогонен чай и пих повече вода и нещата се оправиха. Предполагам, че има и такива моменти на обезводняване, когато не може да се образува много кърма (като след температура например).
Не мисля, че бебо имаше проблем с шишетата, защото му давам вода от шише и залъгалка от самото начало (не си пада много). За съжаление като започна работа ще му се наложи да пие от шише и се надявам да се справим тогава.Все пак ще запомня съвета ти.
Бебо започна да спи цяла нощ и като стана сутрин имам чувство, че гърдите ми ще се пръснат. Особено едната. Тя ми е голяма грижа - има много мляко, имах запушен канал, тече постоянно, зърното ми е плоско и сега е разранено, усещам някакъв дискомфорт след кърмене....
Дали кърмата ще се регулира според сегашната ситуация? Ще получа друго запушване, ако всяка сутрин се събуждам така. А не искам да будя бебо за ядене.

# 12
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Радвам се, че нещата са се пооправили Grinning Вероятно ще бъда в събота, ще е хубаво да се видим наживо Grinning - но дори да не съм там, другите момичета и д-р Попиванова са много симпатични и със сигурност ще ти помогнат Grinning
Гърдите ще свикнат с новия ритъм, дай им малко време - ако се будиш от препълването, може да изцедиш малко до облекчение, за да не се чувстваш толкова некомфортно и да намалиш вероятността от запушвания.

# 13
 • Елин Пелин
 • Мнения: 276
Здравей hedra!
Не знам какво се случи в събота за срещата. Закъснях с няколко минути и като отидох на 8ми етаж в МД и позвъних по телефона, номерът не отговаряше. Стояхме с бебо 15-20 минути, но тъй като трябваше да яде си тръгнахме. Много се разочаровах, защото разчитах да ми помогнете в проблема. Не знам дали скоро ще мога пак да се организирам, защото живея извън София, пътувах с мъжа ми и цял ден бяхме в една приятелка. Добре, че бебо не е капризен в това отношение.
Както и да е. Зърното на едната гърда ме боли ужасно и между кърменията, имам нещо като нацепване между две пъпки на зърното, от където понякога тече кръв, а май се заформя още едно такова. С другата гърда нямам почти никакви проблеми. След кърмене втривам малко кърма в зърната, мажа се с кремчето на Авент постоянно, но без резултат. Не знам на психическа основа ли е, но при засукване от тази гърда, зърното ми се сбръчква и млякото потича много трудно. Преди потичаше само с поглед.
Мислех да го оставя малко да почине, но явно сме в период на усилен растеж и трябва да кърмя от двете гърди. Това е и другия проблем. Изчаквам бебо да спре да преглъща няколко минути и тогава предлагам другата гърда. От първата гърда излиза още кърма, но много малко и предполагам, че стига до хранителната част. Обикновено си спи и е спокоен, така че предполагам му стига.
Ние си имаме режим - ядем на около 3 часа през деня, а вечер през около 2-2,5ч, защото ми е по-малко кърмата. През нощта спи 9ч. Трябва ли да се изцеждам примерно като си лягам, за да не ми стоят гърдите пълни цяла нощ. Нали нощното кърмене стимулира лактацията? Притеснявам се да не ми спре кърмата заради това прескачане.

# 14
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 262
Не знам какво точно се е случило в събота - аз лично бях там до 14ч, когато си тръгнах и все още имаше една майка в кабинета. На телефона на кабинета няма неприето повикване за събота - имаше невероятна навалица от хора тогава, така че би могло да не се чуе, но щеше да остане неприето повикване. Трябвало е да пробваш да звъннеш отново - може би нещо не е прехвърлило разговора, на мен ми се е случвало неведнъж и на други телефони.
Явно проблемът е кофти... ти досега не си ходила на лекар да го види, нали? Има ли лекар, към който можеш да се обърнеш - мамолог, кожен лекар? Понякога за такива травми трябват лечебни кремове, които обаче се изписват от лекар - може би е разумно да потърсиш вариант.
Опитвала ли си да дадеш на бебето първо да посуче от здравата гърда, докато млякото потече хубаво и тогава да го прехвърлиш на проблемната? Така ще я щадиш максимално, бебето няма да я дърпа толкова силно и вероятно няма да е и толкова болезнено.
А с помпата успяваш ли да я цедиш и по-малко ли те боли? Винаги имаш варианта да я изцеждаш (може докато бебето суче от другата - така ще ти е най-лесно) и евентуално да предлагаш останалото мляко като добавка, ако прецениш, че има нужда. Можеш да опиташ такъв вариант за няколко дни, за да дадеш възможност на болното зърно да почине и да заздравее поне малко.
В най-краен случай, ако нищо друго не помогне, имаш и варианта да минеш на кърмене само от едната гърда - напълно възможно е и има доста майки, които го правят по една или друга причина (майките на близнаци нямат друг избор Mr. Green, а при някои жени ситуацията е като при теб или пък бебето твърдо отказва едната гърда и кърмят само едностранно). Вероятно бебето ще иска да суче по-често, отколкото досега, но всяка от гърдите е способна сама да изхрани едно бебе и с малко повече начална стимулация ще се получи.
Няма лошо да цедиш гърдите преди лягане, ако си лягаш известно време след бебето - така ще можеш да трупаш и запаси, които ще ти трябват за връщането на работа Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт