Бисквитки, топящи се в устата /melting moments cookies/
В голяма купа се смесват 1 1/2 ч.ч. брашно, 1/2 чаша /1 пакетче/ царевично нишесте и 1/2 ч.л. сол. 250 гр. краве масло се разбива с 80 гр.пудра захар за 2-3 мин, докато стане на пухкав бял крем. Към него се добавят ванилия /най-добре 1 лъж.естествен екстракт, ако нямате - 2 пак.синтетична ванилия/ и сухите съставки и се разбърква с дървена лъжица. Образува се меко тесто, което се слага за 30-тина минути да се стегне в хладилника. През това време загряваме фурната на 175-180 градуса. Застиламе две тави с хартия за печене, оформяме топчета около 2.5 см и ги нареждаме на разстояние 4-5 см. В топчетата можем да забодем сушен плод, бадем, орех, или да притиснем леко с набрашнена вилица, за да оформим бисквитка. Печем 10-12 мин /трябва съвсем леко да порозовеят по краищата, тия на снимката мааалко ги поизпуснах /, след като се охладят посипваме с пудра захар. Съхраняват се до 10 дни в метален съд.
Тарталетки с мюсли и круши
Забъркваме за блата равни части брашно, мюсли и краве масло + 2-3 лъжици захар. Разстиламе на дъното на формичките, върху него редим нарязани круши /може всякакви плодове/ и заливаме със смес от 1 малка заквасена сметана+2 жълтъка+2-3 лъжици захар. Печем на 200 градуса.
Пилешка каша
пър
Запържва се 1 глава лук, нарязана на много ситно, добавят се 2-3 суп.л. брашно, запържва се и то, прибавяме 1 суп.л. червен пипер и заливаме с 1 чаша и половина гореща вода. Прибавяме бялото месо от 1 пиле, предварително сварено, накъсано на конци и счукано с малко сол. Бъркаме на слаб огън докато се сгъсти кашата. По желание месото може да се запържи с лука, но заради детето избягвам, иначе става по-вкусно. Често ползвам и бялото месо от пиле на грил, понеже обикновено остава Тази каша е най-вкусна от домашно пиле или кокошка.
Зеленчуци с шунка на микровълнова фурна
Смесват се 3 яйца, 2 супени лъжици с връх бяло брашно и около 150 мл кондензирано мляко или течна сметана. Добавя се 150 гр. шунка на кубчета, 1 домат на кубчета, 2 малки настъргани тиквички, няколко перца от зелен лук, подправя се със сол и черен пипер. Намазва се купичка с масло, изсипва се половината смес, отгоре се слагат няколко парченца масло и се пече 7 минути на 500 W в микровълновата фурна.
Хляб Чибата
За киселия квас:
Разбъркват се заедно 1/8 ч.л. суха мая и 2 с.л. топла вода, оставя се 5 мин да престои. Прехвърля се в друга купа и се смесва с 1/3 ч.чаша хладка вода и 1 ч.чаша брашно. Разбърква се 3-4 минути и се покрива плътно. Трябва да престои на стайна температура най-малко 12 часа – до 1 ден.
Хляб:
Смесва се ½ ч.л суха мая с 2 с.л. топло мляко и се оставя за 5 минути. В голяма купа или тенджера /ако имате уред за месене на тесто –още по-добре/ се смесват маята, киселия квас, 2/3 ч.ч. хладка вода, 1 с.л. захтин и 2 ч.ч. брашно. Меси се, докато брашното поеме хубаво водата. Прибавя се 1 ч.л. сол и се меси още 10-15 мин /ако е с електрическа бъркалка за тесто – 4-5 мин на бързи обороти/.
Тестото се остъргва с помощта на дървена шпатула или лъжица в намаслена купа, покрива се плътно /аз ползвам домакинско фолио или найлонов плик, ако е в тенджера – слагам капака/ и се оставя да втаса, докато поне удвои обема си – минимум 1 ½ до 2 часа.
Печене:
Тестото става много лепкаво и пълно с мехурчета, оформянето на хлебчетата трябва да става с помощта на много брашно. Откъсвате 2 парчета хартия за печене, върху набрашнена повърхност оформяте 2 хляба - може и 3 по-малки /ще приложа видео как се оформят, за да си спестя подробните обяснения/. Важно е да се знае, че тестото не трябва да се меси отново, а само леко се приплесква с върха на пръстите, докато се оформят хлебчетата. Отгоре също трябва да са покрити с брашно Отново се оставят да втасат на стайна температура, покрити с влажна кърпа . Времето е същото – от 1 ½ до 2 часа, докато се удвои тестото като обем. Аз ги поставям директно в тавата, в която ще ги пека. Ако са ви втасвали в друг съд - с помощта на хартията, без да я махате,се прехвърлят в тавата за печене. Фурната трябва да е загряла предвалително на 220 градуса. Хлябът се пече 20 минути, докато стане бледо златист. Охлажда се върху решетка.
Видео - http://www.youtube.com/watch?v=hq4dUB1vrQw&feature=player_embedded
С тази рецепта тестото не е чак толкова течно, колкото е на видеото.
Мини-пици от точени кори
източник: Андре Токев
5 точени кори /от готовите, които се продават - парени или на сач / се намазват с разтопено краве масло и се слепват една върху друга. Нарязват се квадрати, намазват се с по 1 суп.л. заквасена сметана, отгоре се нарежда пушена риба и върху нея се посипва нарязан на ситно лук. Посолява се и се подправя с млян кориандър или черен пипер. Пече се 10-15 мин на 200 градуса. Накрая по желание се поръсва настърган кашкавал или пармезан. Хубаво е да се сервират поръсени с много копър и гарнирани със салата от настъргано варено цвекло.
Мус с авокадо и мента
източник: Андре Токев
Отделяме месото на 2бр. авокадо, нарязваме на едро и поръсваме със сок от лимон. Смесваме авокадото с 150 гр. кисело мляко, 120 гр. захар и няколко листа прясна мента и пасираме. Разбъркваме пасираната смес със 150гр. бита сметана. Можем да аранжираме крема с топка бита сметана и стръкче мента.
Сладък омлет
Разбиваме 4-5 яйца на стайна температура с 2-3 лъжици захар, докато стане пухкава смес. В кръгла тавичка стопяваме на котлона половин пакетче/поне/ краве масло и като се загрее добре, изливаме яйцата. Върху тях нареждаме 1 голям узрял бабан или 2 по-малки, нарязани на колелца и 1 бял шоколад Линдор на кубчета. След като се запече леко отдолу, го пъхате барабар с тавичката в предварително загрятата фурна на 220 градуса поне. Колкото е по-силна фурната, толкова по-бързо се вдига и става по-пухкав. Когато се запече и отгоре, вадите тавичката и както е вътре омлетът го навивате на руло. Като се поохлади малко го режете на дебели филии, нареждате в чиния за сервиране и заливате със смес от половин натурален шоколад, 1 суп.л. краве масло и 2-3 суп.л. вода, загрети на водна баня или на ниска мощност в микровълновата. Хапвате го още топъл.
Туршия от гриловани/пържени патладжани и печени чушки
5 кг. червени чушки се изпичат, обелват, посоляват се на вкус и се мариноват в 1 бутилка винен оцет за 1-2 часа. Същото количество патладжан се реже на дълго, пържи се или се изпича на грил/скара /ние предпочитаме пържения, макар и да е по-малко здравословен/. Чушките се изцеждат от оцета, смесват се със синия домат, посоляват се още, ако е нужно /въпрос на вкус/, добавят се 1-2 суп.л. захар, нарязан чесън. Ако доматът е печен на грил, се добавя и 1/3 бутилка препечено олио. Нарежда се в буркани и се стерилизира 4-5 минути. Добре е във всеки буркан да се сложи по 1 аспиринче за всеки случай
Може да се направи и без чесън, а когато туршията се отвори се нарязва чесънът и се залива с оцет, след това с нагорещено олио и се подправя с магданоз.
На мен тая туршия ми е била най-сладка както я правеше баба ми - с повече аспирин, нарежда се в голям 5 л. буркан, отгоре се затиска с кръстосани вишневи клончета и се залива с олио, да се получи 1-2 пръста слой над туршията, за да няма досег с кислород. Трае няколко месеца така и си вадим колкото ни душа иска
Ще питам майка ми колко аспирин се слага на нестерилизирания вариант и ще допиша
Пържени банички с ванилов крем
Приготвя се 1 пакетче ванилов пудинг на Йоткер, като вместо 500 мл се прави с 300 мл мляко. Така става по-гъст и като изстине може да се реже с нож. Корите за баница се режат наполовина, слага се блокче от пудинга и се завиват като сармички, като краищата им предварително се намазват с разбито яйце. Баничките се пържат в краве масло на умерен огън до златисто. Още горещи се заливат с шоколадов сос или течен шоколад. Възможен е и обратният вариант - в баничките се слага блокче натурален шоколад, а се сервират залети с ванилов крем. Много ароматни стават, ако в кравето масло се пуснат няколко звездовидни анасончета
Универсална маслена кора за пай
"Пържено" по селски
3-4 по-големи глави лук, нарязан на ситно, се запържват в олио или в 2-3 суп.л. свинска мас. Като поомекне се прибавят 3-4 зелени чушки, също нарязани. Като се изпържат хубаво лукът и чушките, се прибавят 3 нарязани попрезрели домата. Намалява се огъня и се оставя да къкри, докато се посгъсти доматения сос. Прибавят се няколко нарязани скилидки чесън и магданоз, разбърква се и се сервира със сирене. [/b]
Лимонов сладкиш
В купа смесвате 2 чаши брашно, 1 чаша захар и 1 чаша разтопено краве масло. Обърквате, изсипвате сместа в тавичка и я разстилате, да покрие дъното /става на трохи, като бисквитено тесто/. Печете 15 минути на 175 градуса. През това време разбивате 4 яйца до побеляване и прибавяте към тях смес от 1/2 чаша брашно, 2 чаши захар и 1 чаена лъжица бакпулвер. Обърквате всичко и прибавяте 2/3 чаша прясно изцеден лимонов сок. Може да добавите и малко настъргана лимонова кора. Така получената смес изливате върху горещия бисквитен блат и връщате във фурната за още 30 минути. След като поизстине се нарязва на ромбове и се поръсва с пудра захар.[/b]
Салата от зелени доматчета
1 кг зелени домати се нарязват на колелца и се посипват със 100 гр. захар. Престояват около 3 часа, докато омекнат и си пуснат водата. Изцеждат се и се подправят обилно със сол, оцет, зехтин /олио/, около 7-8 скилидки счукан чесън и 1 голяма връзка копър /или 2 по-малки /
Консумира се добре охладена!
Между другото, от тази рецепта се получава страхотна зимна туршийка - нареждат се в бурканчета, заливат се с отделения сос и се стерилизират 3-4 минути
Хрупкав пържен патладжан
Патладжанът се обелва, нарязва се на филии по дължина и се поставя в студена солена вода за 10 мин./да си пусне тъмната вода/. Изцеждат се парчетата, овалват се в смес от 1 пакетче царевично нишесте и 2-3 суп.лъжици вегета и се пържат хубаво от двете страни, докато хванат хрупкава коричка. Поднася се със сос от олио, оцет, чесън, магданоз/копър/ и сол.
Студена доматена "супа топчета" с рикота
Много свежа, вкусна и бърза лятна супа.
2-3 големи домата се попарват във вряла вода и се обелват. Пасират се заедно със скилидка чесън, половин глава сладък лук, кората от 2 филии хляб, черен пипер и сол. Отделно се приготвят "кюфтенца" от 200 гр. прясно сирене рикота, средата от хляба, малко сол, пипер и ситно нарязан магданоз. Супата се сервира с топчетата, добавят се маслини и се полива със зехтин.
/ако нямате рикота, може да се използва натурално сирене Филаделфия, в краен случай българско крема сирене/
Френски меден кейк
Разбиват се 3 яйца, 100 гр. разтопено масло и 100 мл прясно мляко. 180 гр. брашно се пресява с 1 бакпулвер и се смесва с яйцата. Добавяме 100 гр. захар и 30 гр. мед. Изливаме във форма и печем 45 минути на 180 градуса.
/за да се получи хрупкава и вкусна коричка, аз намазвам формата с масло и я поръсвам със захар /
Мързелив чийзкейк
Смесваме 250 гр. крема сирене /Филаделфия натурално или Ескуиза/, 100 гр. натрошени орехи и стафиди и 50 гр. разтопено краве масло. Отделно разбиваме 3 яйца с 90гр. захар и добавяме 30 гр. грис. Смесваме яйцата и сиренето, добавяме сок и кора от 1/2 лимон и 1 бакпулвер. Наливаме от сместа в чаши, намазани с масло /да покрие максимум 2/3 от чашата, аз ползвам и малките си купички за крем карамел също/ и печем 20 минути на 200 градуса. След като изстине, вади се от купичките и се поръсва с пудра захар. Сервира се с ягоди или сладолед, ако ви се намират
Домашна торта "Василия"
Добруджанска кавърма
Овесен сладкиш с ябълки и канела
Кокосов кейк без брашно
Картофени кюфтета
с ориз и кашкавал
Салата от пържени патлаждани и домати
с босилек
Яйце в кюфте
Шише в пиле
Заек със сметана и чесън
Индийски хляб Наан
Филе от бяла риба с морковена коричка
Тиквички на фурна
Картофи по лионски
Чеснов хляб
Панирани рулца с бекон и кашкавал
Морковен кейк с глазура от крема сирене
Бананов кекс
Орехов пай
Банофи пай
рецептата - на ЛС
Сладкиш със сушени сливи
Индийски канелени рулца
Брускети с мус от крема сирене и риба тон
Пържени банички със шоколад
Рибена чорба със шафран
Блажна питка
Свински черен дроб на фурна
Сиренявата чорба на баба
Капама
рецептата - на ЛС