Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 16 окт. 2008, 07:06 ч.

добра майка?

 • 3 046
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 363
всеки от нас поне веднъж е използвал понятията "добра/лоша майка". какви са обаче дефинициите на тези две понятия и може ли въобще да има такива, щом възприятията човешки са субективни и предубедени, а истината е обективна и непредубедена?
всичко ли зависи от нас или има неща, които се случват въпреки положените усилия да дадем най-доброто на детето/децата си? и когато се случи нещо, което няма как да контролираме, трябва ли да се обвиняваме, че сме лоши майки?
целта на темичката ми е да сформираме нещо като дефиниция на всяко едно от двете понятия! считам, че колкото повече мнения бъдат дадени, толкова по-близо ще сме до правилната такава! ето защо с интерес ще прочета всичките ви коментари, за които предварително благодаря!   bouquet  bouquet  bouquet

в резултат на мнението на galentinass, за което й благодаря, редактирам!
възможно ли е да се вместим в "общоприетите методи", не са ли те прекалено императивни /водени от максимата за тресчицата в чуждото и гредата в нашето око Simple Smile / и имат ли другите право да ни лепват такива етикети?!?

Последна редакция: чт, 16 окт 2008, 07:56 от софи1914

# 1
 • Мнения: 1 919
 Hug лоша-добра майка каквато и да е важно е, че си майка на това дете. Всеки прави това, което сметне за най-добро в конкретна ситуация.Хората са казали "мама знае най-добре". все ще се намери някой които да ни обвини, че не сме реагирали правилно, но това не трябва да ни притеснява.
Няма лоши майки, просто има различни обстоятелства които ни карат да реагираме по определен начин и ако не се вместим в ''общо приетите методи'' се лепва етикет.

и мен ще ми е интересно да прочета мнения по въпроса! Поздравления за темичката!  bouquet  bouquet

# 2
 • Мнения: 6 365
Моята майка ми подсигури (е, заедно с таткото)
-храна
-здравна помощ
-образование
-laissez-faire
-живот в дом на непушачи
-живот с котка

Като се изключи (разбираема) нервност, сигурно са й помогнали интелект и хъс. Та, накрая съм голяма и съм ОК.

Един психолог ми каза, че с моя характер ще стане добра майка. Реших да проверя...

# 3
 • Мнения: 7 497
Лоша е майката, която си е изоставила детето например. Но това, че понякога се карам жестоко на детето си не ме прави лоша, макар да съм си го мислила в момента. Добра-лоша - майката си е майка. Това е по-важното. И не мога да убедя мъжа ми в това. Че майката е най-важният човек в живота на детето. Не подценявам важността и ролята му, разбира се, но когато сутрин детето отвори очите си, първо търси мама. Мама е винаги насреща, винаги на разположение, а таткото винаги може да си "грабне шапката" и да отиде на мач, на кафе с приятели или просто да се изнерви нещо и да излезе от къщи, като не мисли, че след 1 час примерно детето трябва да се нахрани, че трябва да се приспи, че трябва просто да постоиш при него и т.н. И това само защото мама е там и има кой да свърши всичко. Не казвам, че бащата е лош родител, разбира се. Просто природата му е друга. Темата можеше да бъде обединена изобщо за родителите. Защо се спряга само майката в случая?

# 4
 • Мнения: 363
Темата можеше да бъде обединена изобщо за родителите. Защо се спряга само майката в случая?

сама си написала отговора - "Просто природата му е друга." Wink

# 5
 • Мнения: 209
темата наистина е доста обширна - да "добра или лоша - майката си е майка". но....поне за мен има едно голямо НО...това, че жената е родила едно (или повече деца) не я прави майка само по себе си. имам милион примери пред себе си всеки божи ден за това коя е добра и коя лоша майка. етикети се лепват наистина много лесно, но за голяма част от носителите им са верни. за мен лоша майка е жената, която предпочита да излезе на площадката с детето си не за да играе и се забавлява то, а за да се забавлява тя самата - карти, алкохол, абсурдно поведение и то от ранни часове. а пък детето - гладно, с дрешки сякаш извадени от боклука, с течащи сополи и ръчички до лактите в мръсотия. ами честно да ви кажа жал ми става за такива дечица и с лекота слагам етикета лоша майка.
а добрата майка - старае се да осигури всичко на малкото човече - от забавленията и чистия въздух, възпитанието и приучването от малко към моралните и етични норми, храненето, спокойния сън и на последно място чисти и спретнати дрешки. нормална и здравословна среда в която да живее това човече и да се развива като пълноценен човек. но според мен много голямо значение има възпитанието и средата в която е раснала самата майка и дали майчинското отношение и е вродено. ако тези неща липсват предпоставката за тази жена да и се лепне етикета лоша майка е доста голяма.
ужас - изписах цял роман
съжалявам ако съм досадила на някой, но исках да изкажа мнението си.

# 6
 • Мнения: 349
Често се обвинявам,че съм избухнала и че съм по скоро "лоша" майка отколкото добра, но като поотмине афекта и си казвам - Това са моите деца, за тях аз съм най-добрата майка, каквато и да съм. Със сигурност има и подобри, но за моите аз съм си най добра.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 14 044
Мисля, че като порасне малко бебето ти просто ще престанеш да си задаваш подобни отвлечени въпроси. Правиш каквото можеш, както можеш, колкото можеш, когато и както го разбираш - и толкоз.

# 8
 • Мнения: 224
Добра майка.....
За мен това е жената, която съумее да отгледа щастливо дете, с устойчива и положителна ценностна система, което да обича живота и да се радва на хубавите мигове. Как го постига това нещо тази жена, си е нейна работа. Методите са индивидуални. Дори, когато повишавам тон на детето си, не мисля, че съм лоша майка. Възпитанието понякога има нужда и от това. Не знам дали съм добра майка, гледам да дам най-доброто от себе си, пък каквото стане.

Лоша майка.....
Едно действие или момент, не може да я направи такава. Но ако системно загърбва интересите на детето си  Rolling Eyes По града виждам една майка, която многократно ми се случва да засичам и в кафенетата. Миналата зима редовно държейки цигара в ръка /със същата ръка/ клатеше количката, за да приспива детето си в претъпканите, задимени и шумни заведения. То заспиваше с адски ревове, които кънтяха навсякъде и после, на нея и беше много хубаво. Това не го разбирам, наистина.

# 9
 • Мнения: 798
Не обичам крайните класификации добър - лош  Mr. Green
Но пък многократно съм чувала за себе си, че съм добра майка. Вероято защото в много ситуации когато са на кантар моите интереси и тези на детето - избирам неговите. То ми е приоритет, особено първите години от живота му, защото съзнавам, че те са много важни за изграждането на доверието към света, на самочувствието на детето и т.н, докато добие зряла самостоятелност.
Дали обаче аз се чувстам така? Лаская се от мнението на околните, но колко пъти съм си блъскала главата къде и защо бъркам, че еди с какъв си проблем не мога да се справя...
Сигурна съм, че и с второто си дете ще правя грешки, макар и може би по-малко, но пък е възможно да тръгна по инерцията, че характерите са им сходни, пък то да ме изненада и да е съвсем различен човек. При всички положния е по-важно да си майка с душата си и да развиваш в себе си инстинкта към детето, пък квалификациите са плод на общесвени критерии  Laughing

# 10
 • Мнения: 925
Засягаш тема, по която често мисля Simple Smile
И аз смятам, че всяка майка е най-добрата за своето дете, макар че също съм виждала големи абсурди, по мое мнение, на майчино поведение. Но едва ли детето, чиято майка ми се е сторило, че реагира абсурдно в дадена ситуация, би си заменило майката и едва ли би се чувствало по-добре с друга майка Simple Smile
И аз не съм образцова, по собствените си стандарти, но за мен е важно да се поучавам от грешките си, да не се страхувам да греша, но и да разбирам кое точно е било погрешно в поведението ми. И смея да кажа, че нещата се подобряват Simple Smile

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 5 191
Лоша майка мога спокойно да кажа на жена, която си изоставя детето (ако в случая може да се нарече майка изобщо), пребива го, малтретира го, кара го да проси, краде и т.н.

В случаи различни от изброените не мога да слагам етикети и да квалифицирам хората.В крайна сметка всяка от нас иска най-доброто за детето си и се старае да го постигне.Просто методите ни са различни, но не смятам, че това прави една по-добра или по-лоша от друга.

Всяка майка е най-добрата за собственото си дете.

# 12
 • Мнения: 1 763
Аз не мисля, че фактът, че една жена е родила дете, я прави автоматично добра майка. Въобще и на този фронт трябва постоянно самоусъвършенстване. Размисли от рода, че щом съм майката, значи съм права, трябва да се избягват. Иначе точна рецепта няма. Лично аз си имам сигурен коректив в лицето на мъжа ми. Той няма мнго време да се занимава с детето, защото ходи на работа, но съм сигурна, че го обича точно толкова, колкото и аз го обичам. Когато виждам, че е спокоен в ситуации, в които аз се изнервям, играе си с детето, когато аз го пренебрегвам заради домакински задължения примерно, значи нещо при мен куца и трябва да се поправя. Не че той е безгрешен, но подобни действия ме свалят на земята, когато започна да си мисля, че  съм перфектна, само защото съм майка.

# 13
 • Мнения: 2 805
Лоша майка - жена, която си е изоставила и не се грижи за детето, не става дума само за "Дом, майка и дете". Жена, която не може да загърби собствения си егоизъм и не се трогва от нищо.

# 14
 • Разград
 • Мнения: 2 077
Според големият ми син "лоша майка" е тази, която се кара на детето си и не му купува всичко. А "добра" е тази, която прави всичко, което поиска детето.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт