Порции 4, подготовка 35 мин., приготвяне 1.50 мин.
В повечето рецепти петелът първо се маринова, но ако месото му е по-нежно, виното превзема ястието. Яко искате по-наситен аромат, сгответе ястието ден по-рано и го претоплете преди сервиране.
1.8 кг. Пиле, разфасовано на 8 парчета, 5 с.л. брашно, 75 мл. Зехтин, 250 г пушен бекон, на кубчета, 1 накълцана глава лук, 2 обелени моркова, нарязани на едро, 2 стръка праз, нарязани на едро, 250 гр. сладък лук, на глави, 2 стръка пресни розмарин и мащерка, 2 дафиноли листа, 100 мл. Коняк, 1 бутилка червено вино (за предпочитане бургундско), 1 л пилешки бульон (за предпочитане домашен), 250 г гъби, почистени и нарязани на едро.
1. Разфасоване на пилето. В купа смесете брашнотос малко сол и пипер и оваляйте в него пилето, като отръскате излишното. Поставете месото в отделна чиния и го овкусете отново.
2. В голям тиган загрейте 4 с.л. зехтин и запържете парчетата пилешко. Добавете и бекона и го запържете с бъркане, докато стане хрупкав. Извадете с щипци пилето в чиния.
3. Оставете бекона в тигана и сложете всички зеленчуци. Ако има нужда, добавете 1 с.л. мазнина и задушете за пет минути. Сипете коняка и оставете още 2 мин., като бъркате, за да не загори. Добавете цялото вино и оставете да къкри.
4. Поставете пилешкото в тигана и го притеснете в течността да къкри 10 мин. Без похлупак, докато виното изври наполовина. Налейте бульона, овкусете и го оставете 1 ч., докато изври наполовина, а месото стане крехко. Преди сервиране оставете да поизстине.
Good Food