Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 387
Факт е, че от декември до днес, има спад в софибор с почти 2 единици.
Някои от познатите ми обаче се оплакват, че нямат промяна в лихвения процент. Аз лично ще разбера в понеделник дали има раздвижване по моя кредит.
Не знам как е при другите банки, но явно Уникредит Булбанк се ослушват, и отразяват промените, само ако са нагоре!?

ето тук може да се направи справка за движението на софобор: http://www.bnb.bg/bnb/dd/sofibid_bor.nsf/vWebValuesT1BG

Аз лично, ако в понеделник нямам движение надолу, имам намерение да съдя банката!

# 1
 • София
 • Мнения: 15 238
Ами ти хубаво си решила да я съдиш, а в договора си погледна ли имаш ли основание да я съдиш Grinning Аз с Уникредит отношения никога не съм имала, но изхождайки от опита си в сферата, мога да ти кажа, че на повечето банки лихвите се формират не от софибора или друг индекс с надбавка, а от базовия лихвен на банката с надбавка. Вече базовия лихвен е обвързан с индексите само дотолкова, че при сериозна промяна, може евентуално УС на банката да го преразгледа с оглед конкурентоспособност спрямо други банки, но реално може и да не го преразгледа Wink Засега се сещам само за две банки, чиито лихви са обвързани директно в юрибор. С две думи - виж си хубаво договора, за да си подготвена Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 11 448
Белинда, в Уникредит се формира от софибор (за левови заеми)+опредлени пунктове (за всеки различни). Имам го записано в договора! И заема ми е скорошен. На мен от този месец ми скочи вноската с около 6-7% по груби изчисления. Сега чувам, че пада Софибор и се надявам да ми падне вноската. А кредите в евро пък падат, защото Юробор пада (за Уникредит говоря) Wink

Факт е, че от декември до днес, има спад в софибор с почти 2 единици.
Някои от познатите ми обаче се оплакват, че нямат промяна в лихвения процент. Аз лично ще разбера в понеделник дали има раздвижване по моя кредит.
Не знам как е при другите банки, но явно Уникредит Булбанк се ослушват, и отразяват промените, само ако са нагоре!?

ето тук може да се направи справка за движението на софобор: http://www.bnb.bg/bnb/dd/sofibid_bor.nsf/vWebValuesT1BG

Аз лично, ако в понеделник нямам движение надолу, имам намерение да съдя банката!

Що да я съдиш банката  Rolling Eyes. Аз сега като гледам Софибор е скочил с 2 пункта от началото на моя заем, а вноската ми е по-висока от този месец. А когато теглих ми казаха, че вниската се коригира при промяна с цял пункт. Е, значи излиза, че съм на далавера (макар да не разбирам от финанси  Wink)

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 387
Vache, казах че ще ги съдя, ако в понеделник нямам промяна надолу.
Мойта вноска я качиха на 1ви декември, когато софибора беше 7,31.
Сега обаче пада и вчера последно беше 5.61. И тъй като се засичат в първия работен ден на месеца (или поне при мен е така, по моя договор), очаквам в понеделник лихвата ми да е 1,7% по-ниска.
Мои познати обаче, споделят, че от банката са им казали, че за момента нямат намерение да свалят лихвите  #2gunfire

Аз лично направо съм им бясна, понеже не ме бяха информирали, че са ми качили лихвата, от там и вноската, трябваше да разбера случайно при посещението ми в банката (където некадърния им служител половин час се дзвери в монитора, за да ми каже колко аджеба ми е вноската).
 Писах жалба, на която ми отговориха, че ако софибора падне под 6,4 ще имам спад и в лихвения процент.

Съветвам хората, които имат левови кредити в уникреди булбанк (не знам за другите банки как е), да проверят какво се случва, защото явно банката се скътава.


# 4
 • София
 • Мнения: 3 139
Преди да ги съдиш виж кои флуктуации се отразяват върху лихвения ти процент...При изменение над еди колко си пункта от процента се изменя и лихвата по твоя кредит.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 387
Благодаря Simple Smile
Проверила съм всичко, и съм се консултирала с адвокат.
Промяна в крайния лихвен процент, настъпва при промяна на софибора с 1 единица.

Акцентът ми не беше върху това, че ще ги съдя, а върху това, че булбанк действа изключително некоректно към клиентите си!

Предполагам, че има много хора, които не са на ясно от какво е съставен лихвения %, и не следят промените на индексите, а булбанк се възползват от това. Ако промените са нагоре - ги отразяват на секундада, но когато са надолу - се спотайват.

В същото време ме дразнят и изказванията на Хампарцумян в медиите, в които той твърди, че лихвените проценти ще се качват, макар да знае, че софибора пада  Outta Joint
Подвежда хората!

# 6
 • София
 • Мнения: 3 139
Ами Хампарцумян си ги приказва, най-вероятно защото собственото финансиране на Уникредит е в евра. Понастоящем юриборът е нисък, но заради силно волатилното положение на борда и нашата собствена валута, той се презастрахова, като си приказва как ще скачат лихвите. В световен мащаб централните банки нарочно свалиха лихвените нива, за да отслабят напрежението в местните икономики, но в България БНБ няма право да се намесва на пазара. И ако се разклати още малко положението с лева и се подочуе още нещо за борда, нищо чудно и действително да се вдигнат лихвите заради риска (говоря за левовите експозиции). Тъпото е, че във финансите всичко се движи не от факти, а от очакванията за сбъдването им.

# 7
 • София
 • Мнения: 11 448
Тъпото е, че във финансите всичко се движи не от факти, а от очакванията за сбъдването им.

Е това ми е най-противно в тая наука!!!! Sick #Crazy

Малайза, а аз пък понеже от 15 г. тегля и рефинансирам и не в една банка досега не бяха ми променяли вноски. Сега ми пратиха СМС, че имам промяна и да се свържа с кредитния си инспектор. Аз се обадих и разбрах. А понеже теглих и внасям от малък клон и там са много любезни хората, на всяко внасяне на вноска си приказвам с инспекторката. И тя още през декември ми вика, я да видим как то е вноската и тогава не беше увеличена. После през януари получих смс-а и така...  Wink Абе аз го очаквах с тази ситуация. В договора ми пише 1 пункт промяна, обаче не знам как се смята, в смисъл, че днес може да е 9 пункта, а утре 7, после 8 и така... сигурно нещо средно се изчислява, но тази материя ми е изключително непозната и неприятна, признавам си... Rolling Eyes

А от друга страна какво значи няма да свалят лихвите  Rolling Eyes В моя договор пише Софибор+пунктове, като е упоменато колко е софибор към датата на договора. Би следвало те да нямат пръст в тази промяна, тя си се осъществява. Не е както е в ДСК например. Там си пише лихва еди колко си. Като промени лихвата банката се променя всичко, но това си го решава банката. А софибор не се влияе от самата банка

П.С. А в ДСК на колегите ми как скачат вноските, не е истина  ooooh! ooooh! ooooh! Направо ужасяващо. Говоря за потребителските заеми

# 8
 • София
 • Мнения: 15 238
Да, и аз имам един потребителски в ДСК, около 2-3 процента ми скочи лихвата миналия месец ooooh! Малък е и вноската е мижава, но предпочитам да не се набутвам при тези лихви и другата седмица съм решила да се вдигна до някой клон и да го погася, тъкмо да ползвам, че вече няма наказателни лихви.

# 9
 • софия
 • Мнения: 2 388
аз съм в пиреос, но и там лихвите скачат, а не падат. вече говорихме с директора на нашия клон. той любезно отговори, че да - има промяна в индекса, но в условията на такава криза просто да не очакваме промяна на лихвите надолу. естествено, че ще си търсим правата, но като гледам май всички банки в БГ процедират по един и същи начин - правят си каквото си искат

# 10
 • София
 • Мнения: 3 160
Maцки, копирам ви пост, който приятелка ми прати от друг форум за човек, успял да се пребори с БулбанкПредисторията: имам сключен договор за кредит в евро /при Euribor 3.7%/ + надбавка за банката, водещ до лихвен процент от общо 6.48%. На 01.12.2008 ми звъни банковата служителка, която движи моите неща там и ми заявява, че в резултат на променените пазарни условия се налага да ми увеличат лихвата на 8. нещо си %... Познавайки перфектно сключения от мен договор я попитах за конкретната причина! Тя тръгна да ми обяснява нещо за Софибор и пр. и тъй нататък - стана ми ясно, че тя не е наясно... тъй като в договора ми изрично е записано /т. 11.1.1.1 от общите условия/ че общия лихвен процент ще се промени от страна на банката, само ако пазарните условия налагат такава промяна, а именно - увеличение на приетия за Базисен Лихвен Процент /6-месечния Euribor/ с повече от 2%! А Euribor достига най-високата си стойност от 5.448% на 09.10.2008... което е <2% спрямо Euribora към датата на която съм сключил договора - там той е 3.768% - т.е. разликата е 1.68%!

Да, близо е до 2%... но е по-малко! 

В резултат на това в началото на декември им пуснах едно писмо /официално Възражение, в което им описах ситуацията/, като не пропуснах да спомена, че в телефонния разговор не ми беше посочена основателна причина за увеличението, както и че настоявам за такава /естественно, за да преценя дали ще издържи в съда/... след няколко дни /със закъснение... след телефонния разговор/ получавам официално писмо за увеличението /отново без основателна причина/, в края на декември пускам ново възражение, адресирано лично до човека подписал писмото за увеличение /някакъв Д-р Управление.../ и пак със същия остър тон им заявявам, че настоявам да получа писмено обяснение за основанието за извършената промяна!

Преди 2 дни /в ежемесечното си извлечение по сметката/ с приятно задоволство откривам, че лихвата върху главницата ми е възстановена от 8. нещо си % на 6.78% /което обаче все още е с 0.3% повече от първоначалната лихва при сключване на договора (6.48%), но не мисля това да го оспорвам - разликата от 0.3% води до не повече от 1.5 евро на месец повече в погасителната вноска/.

А днес с изненада открих... ТОВА !!! Възстановената разлика в надплатената лихва за 2-та месеца - декември 2008 и януари 2009!

# 11
 • София
 • Мнения: 3 160
Сега за нашия кредит - в лева, Булбанк. Вдигнаха ни вноската преди месец, доста време чаках отговор на писмото си колко точно ни е лихвата и защо е увеличена, тъй като в уведомлението пишеше само вноската ви се променя от...на...
Лихвата ни беше 7.28, по мои изчисления мислех, че е около 8.5%. Написах второ писмо и се оказа, че е 9.25 - увеличили са я с 1.93, защото ако я вдигнат с 2% трябва да подпишем анекс. Причината е - така реши Управителния съвет на банката. Другата седмица ще ходя да се разправям.
Лошото е, че нашият кредит е вързан с БЛП - базов лихвен процент, който се определя от банката.
Яно звездите им го говорят колко точно да е.

# 12
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 4 610
Правят си каквото си искат. И аз имам потребителски кредит в ДСК, до сега нямам нито едно уведомително писмо за вдигане на лихвата; вноските си ги теглят направо от сметката. Ще трябва да се отнеса до там да видя какво става.

# 13
 • София
 • Мнения: 11 448
Уффф, сега ще ме карате да смятам и аз... Rolling Eyes
Между другото вдигнали са и таксата за поддръжка на сметката. Като ида до банката ще попитам моята инспекторка.. А аз ссщо се учудих защо не подписах нов погасителен план  Confused Мъжът ми подписа по неговия заем в друга банка. Аз, обаче не...

# 14
 • София
 • Мнения: 11 448
Правят си каквото си искат. И аз имам потребителски кредит в ДСК, до сега нямам нито едно уведомително писмо за вдигане на лихвата; вноските си ги теглят направо от сметката. Ще трябва да се отнеса до там да видя какво става.

От ДСК не чакай нищо. Нашата фирма има договор с тях. Преди теглех оттам, но след няколко фрапиращи случки вече съм убедена, че това си е още каса, а не е банка  Twisted Evil Първо като приключи на мъжът ми заема трябваше да му връщат пари. Те, обаче му казаха, че такава практика нямали  Rolling Eyes Мои колеги пък бяха поръчители на един. Той не плащаше и банката започна да си тегли вноски от тях. Така може би година им тегли. Изведнъж спря. Хората решили, че вече са изплатили заема. Да ама не... След 3 г. банката се сетила така и не стана ясно какво и защо и им изтегли на тримата по 600 лв  Shocked Shocked Shocked със съдия-изпълнител. Това се случи баш сега по Коледа. Confused Хората ходиха, разправяха се и накрая изобщо не стана ясно защо им взеха тези пари  Wink Много още мога да говоря, като например факта, че ако изтегля от тях и ползвам договора им с нашето предприятие ако напусна работа минавам към общите условия  Twisted Evil Това в Уникредит го няма. Или, че таксата по поддържане на заем от 900 лв беше 50 лв годишно. Изненада... на 10 000 лв таксата беше същата  Laughing Или, че когато поисках предсрочно погасяване се опитаха да ме цакат с наказателна лихва, при все че в договора ми изрично пишеше, че такава няма. Добре,. че съм устата.. ако беше някой по-кротък човек щеше да си плати като поп  Crazy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт