Как избрахте училище след 7-ми клас

• 85 073
  • 648
  •   1
Отговори
# 285
  • нейде там, където ....
не е само за София, но кандидатстването в топ-гимназия без уроци си е хазарт - може да стане, ама може и е по-вероятно да не стане. Основно хората, които защитават идеята, че няма нужда от напън, от стрес, от уроци... са или с деца от СМГ, които по математика са с двоен хорариум и са ходили само на БЕЛ, или хора извън София.  Аз разбирам защо, сигурно и аз щях така да твърдя, защото като гледах навремето баловете в родните ни градове, моите щяха да влязат в местното МГ без особено напъване и вероятно с малко допълнителна подготовка, защото минималните балове за МГ бяха доста под оценките, които са изкарвали на първия пробен изпит първия срок.

Затова родителят е добре да намери начин да прецени какви и дали изобщо уроци са нужни, според конкретните цели и според детето. Ако той не може да прецени - намира читав учител, който да каже какво би било положението на НВО без уроци. Ако резултатът не стига за желаното училище - вземат се едни мерки, ако стига - други.

Минала съм веднъж по тази пътечка, с добри учители и навременен контрол, за наваксване на пропуските, от 1-ви клас. И ориентирано дете. За мечтаното училище стигаше и 4, нямаше уроци и школи. В нашето положение уроците биха били само разхищение на време, пари и енергия. Единствено пробни изпити и след тях преговор на материала, върху който има грешки. Изкара доста повече от 4 и влезе там, където иска. Балът стигаше почти за навсякъде, без СМГ, но то беше в списъка "там - не", заедно с НЕГ, АЕГ, Испанската, НТБГ и повече от 2/3 от софийските училища. Напъните на близки и роднини да ни карат да не "похабяваме" бала бяха ужасни. Все още смятаме, че е най-рационално "похарчен".

Второто ми дете също има дълъг списък с училища, в които не иска да учи, както и желана определена комбинация от чужди езици и профилиращи предмети, каквато все още съм видяла в наше село, но има прилични компромисни варианти. В училище ще имат за ИУЧ математика и БЕЛ с прекрасни учители. Може и да се наложат уроци, но няма да е системно всяка седмица, а само при нужда за обяснение на нещо неясно. Най-много нерви ще похабя за защита на избора ни на подготовка и на желаната паралелка (както и предния път).

# 286
  • София
това вече го питам за стотен път и така и никой не даде смислен отговор. Въпросът е:
Откъде и как  можеш да знаеш нещо, което все още не се е случило, особено когато са намесени 3 фактора
- какъв бал ще изкара
- какъв бал ще изкарат останалите
- дали балът би стигнал за желаното училище?

Нито едното от тези три неща няма как да ги знае един родител предварително, дори да се опре на статистиките от миналата година. Защото
- всеки набор е сам за себе си и няма връзка с предишния
- задачите всяка година са различни
- статистиките варират като успеваемост.

Врачки ли имаме тук или ясновидци, или... звИздИтИ ви го говорят?
няма как да направиш корекции за събития, които все още не са се случили. Ти сега свързваш точките от финала към началото, а така и баба знае. Човек трябва да си дава сметка, че има събития, които са в бъдещето и като се съберат няколко фактора, не може да се направи педвиждане. Може само да се зададе основната рамка - за да влезе в училищата с 500-те места по пол, трябва да задмине поне 499 момичета/момчета в класирането, за да може да е 500-ният. Или за да влезе в Испанската, трябва да знае, че последното влязло дете в тази гимназия е било на 300-тото място в статистиките и значи трябва да задмине поне 299 деца по бал. Нищо друго не може да се каже, защото всяка година колелото на късмета се върти наново, а колелото не "помни" старите завъртания. Затова е чист хазарт един родител на око или незнайно как да преценява без никакви доказателства или надеждни данни какъв бал ще е достатъчен и дали детето трябва да се подгтвя. Останалото е ала.-бала, гледане на боб и леща. Това е първото нещо, което един кандидатски родител трябва да разбере и да си направи сметката какво да прави.

# 287
  • Русе
 Ами никой не оспорва нуждата от подготовка. Обаче под съмнение поставяме само вторачването в няколко училища. Сама знаеш, че има деца, дето да си скъсат задниците не могат да стигнат до резултатите на твоите деца. Просто се преценяват възможностите и се редят желания и не се прави трагедия. Другите две езикови училища в Русе приемаха и с тройки, да не кажа че в немското и с двойка на матурата по математика можеш да влезеш.Точно там влезе една пълна отличничка от класа на сина ми и един от най-слабите ученици. Обаче децата отиват там, защото искат да учат немски. В другото езиково има руски, испански и немски, като първи чужд и още два като втори ЧЕ. Аз повече се притеснявах в каква среда ще попадне, че на АГто и се носи славата с малко по-свободно настроени деца. Но пък се случиха кротък набор, че и спортисти доста, та си падна направо дет се вика ....

# 288
  • София
Важното е да работят, пък резултатите със сигурност ще мръднат нагоре. Когато моите ходиха на курс, имаше в групата деца, които едва връзваха тройката. В края на годината на пробните изпити изкарваха четворки, а пробните обикновено са по-трудни от реалните.  Няма значение дали са отличници или не. Важно е отношението и целта. Дали подготовката е била достатъчна се разбира като излезе класирането, обаче ако родителят си е мислил, че всичко е ок, няма нужда от много зор, защото учителите в училище са супер, а детето е умно и отговорно, то накрая може да остане много неприятно изненадан. А още повече боли, когато разбере, че съученик или приятел на неговото дете, което е било с по-лоши показатели в училище, е било "натиснато" и накрая не само е догонило собствения отрок, а може и да е изкарало повече точки.
Виж, няма значение, че е най-слабата в МГ - важното е, че е там. Какво щеше да спечели, ако беше най-силната в някое посредствено училище? А и в най-желаните гимназии да си най-слаб е относително. В клас я има един-двама, които едва смогват, я не. Ама дори и те изкласяват с доста добър успех, защото течението ги влачи и ги мотивира.  Дори най-слабият в най-добрата паралелка може да се оправи - ще ходи на допълнителни уроци и пак ще е по-добре.

# 289
  • нейде там, където ....
Не съм врачка, Andariel, но има училища и извън тези, които ти визираш като приемащи първите 500 по пол, без непременно децата да пропиляват живота си там. Ако детето желае някое от тях, обикновено и петица стига, че може и много да е. Толкова ми казваха учителите, че могат да изкарат децата ми, без зор. Ако се напънат малко - 5.50, ако искат повече - трябва повечко зор. Доверих им се, познаха веднъж, надявам се да познаят и втория път. Не сме търкали билетчета.

Не знам какъв бал ще изкарат останалите, но мога да видя мястото на детето на пробни изпити и това ще ми служи като контрола в подготовката през годината - ако е нужно, нещата се променят в движение. Използвайки тези междинни резултати и статистики от предни години, мога да придобия приблизителна представа и дали балът би стигнал за желаното училище, както и да го сравня с бала на част от останалите - тези, които са заинтересовани от добро представяне. Целя и аванс +0,5, ей тъй, за всеки случай, ако много деца са избрали именно нашата паралелка тази година.

Не всички имат нужда от 6 до 10 часа седмично уроци и по двата предмета и ролята на родителя е да прецени дали си заслужава.  Peace

# 290
  • Русе
 Ами познавам лично деца, които в 11 и 12 клас се преместиха в съседната гимназия, която не е езикова за да изкарат по-добри оценки за дипломите, защото в АГто е мор и сеч. Миналата година още първия срок трима осмокласници са се изнесли, защото не са понесли. Въпреки че моето дете, не че е цъфнал и вързал и той ги е нашарил едни оценки от всичко, но не полага почти никакво усилие и според учителите се справя доста добре. Ако ти е трудно от 8 клас да вържеш тройката, какво ще правят догодина с 4 часа история на седмица на английски или пък химия ,или биолгия. И в 11 и 12 клас да учат Шекспир и Пушкин в оригинал ако имат други цели,интереси и възможности.

# 291
  • София
Че то може и селското училище да се премести за по-високи оценки. Но като гледам, високите оценки ги изкарват най вече в елитните училища, като изключим някои родопски, както стана на едни матури преди време. До дванайсти клас има  четири години, през които не е в "съседното училище", а в МГ.  Много е рядко дете, което е успяло да изкара космически бал, за да влезе, после да не може да върже тройка. Единствено може да има проблем, ако изобщо не му се получава с ученето на чуждия език - тогава по-добре да се премести, вместо да се учи. Но ако си изкарал космически бал в седми клас, няма никаква причина да си тройкаджия в осми, и то в МГ.

# 292
  • Русе
 Ами хич не е рядко. Има няколко емблематични преподавателя, дет 6 не знам дали са писали някому, петица на особено надарени и учещи. На готвещи се редовно и надарени деца пишат 4. Едната се пенсионира миналата година, но другата се наточила да изкара випуска на сина ми.

# 293
Между другото високият бал понякога е голямо изкушение. Дете, което отдавна си е избрало училище, виждайки резултатите си може да възкликне: " А защо да не пиша СМГ с немски или 91 НЕГ?"
Хубавото е, че когато знаеш какво искаш, подобни настроения отминават за секунди.

# 294
  • най-шареното място
Между другото високият бал понякога е голямо изкушение. Дете, което отдавна си е избрало училище, виждайки резултатите си може да възкликне: " А защо да не пиша СМГ с немски или 91 НЕГ?"
Хубавото е, че когато знаеш какво искаш, подобни настроения отминават за секунди.

Освен ако не се намесят родителите. Тогава може да се окаже или че никохга не си знаел какво искаш ти, или че няма значение това нещо. Имаме познато дете дето ще е нещастно 5 години понеже изкара бал за паралелката с най-най-висок минимален бал.

това вече го питам за стотен път и така и никой не даде смислен отговор. Въпросът е:
Откъде и как  можеш да знаеш нещо, което все още не се е случило, особено когато са намесени 3 фактора
- какъв бал ще изкара
- какъв бал ще изкарат останалите
- дали балът би стигнал за желаното училище?
Назад съм ти отговаряла колко може да си сигурен и кога. Има си статистика. Като  няколко години две петици са стигали да влезеш без проблем на първо класиране, знаеш че около 500 деца имат наистина висок бал, но не всички ще искат в твоята паралелка и смяташ за съвсем реалистично да се постигнат две оценки 5,50 си доста спокоен. Сигурните неща в живота са малко и не са най-желаните, та се задоволяваш с горната относителна сигурност.

Мисля, че изцяло пренебрегваш факта колко е тънък слоят с високите оценки в статистиките. Има си колко процента са зад него или на кое място в класирането  и се оказва, че конкуренцията на върха може да е жестока, но играчите не са много.

# 295
  • София
ми, те, най-желаните гимназии са именно в този тънък слой! Хич не ми дреме какво става надолу.
Няма как да знаеш какви ще са баловете, защото задачите са различни.. Едва като излязат оценките и статистиките можеш да разбереш дали си сред първите 500 или сред вторати 500. Ама тогава няма връщане назад, ако е трябвало да поучиш още малко за по-висока оценка. И все трябва да се наместиш сред тези играчи.

Сега ще си рационализираме на тема колко нещастни са децата в елитните гимназии ли?

# 296
Ти дали разбра, че не всички се целят в заветните първи петстотин?

# 297
  • София
Разбрах, но също така разбрах, че е важно да се каже, че богатите също плачат. Wink

Макар да не виждам смисъл човек да се готви половинчато, защото не се цели в първите 500. Все едно да отиде спритньор на състезание и понеже не се цели в първото място, да подтичква , вместо да бяга като за първо място. Или да е правил тренировки като за пето място, защото нали, и без това не му трябва първото. Размбра ли за какво говоря?

# 298
Аз отдавна съм те разбрала, но ти не признаваш друга гледна точка освен твоята, а се видя, че даже в тази тема доста хора мислят различно.
Разбира се, че за изпит човек трябва да се подготвя и, ако се цели високо,  училищната подготовка не е достатъчна.
Просто приеми, че не за всички СМГ и 91 НЕГ са Светая Светих и има деца и родители, които са готови да си спестят нерви, усилия и пари, защото знаят, че за желаното училище не е необходимо да правят определени жертви.
Допълнителната подготовка е важна, ако гониш висок резултат, но тя невинаги се изразява в уроци и школи.

# 299
  • София
Чакай малко, не ми излизай с номера "ти не зачиташ друго мнение", а коментирай по същество. Човек как се готви за състезание, дори да знае, че няма шанса да е на почетната стълбичка? решава, че няма да прави допълнителни тренировки или не се зори на състезанието ли? Всеки състезател, дори най-изпадналият, се готви и мисли за медал, нищо че е наясно, че за него ще е постижение да "подобри личното си постижение", и се готви със същия жар, както би се готвил и за олимпийско злато. Така се правят нещата, иначе мотивацията е нула, трудоспособността спада драстично.  И не вярвам за пръв път да го чуваш, а най-вероятно го знаеш отдавна и го прилагаш и за себе си, и за децата си. този принцип все още никой не го е отменил, дори най-калпавият треньор и най-калпавият състезател го знаят.

Общи условия

Активация на акаунт