Как избрахте училище след 7-ми клас

• 84 999
  • 648
  •   1
Отговори
# 375
Моят син пише абсолютно посредствени преразкази и съчинения на ниво да ме е срам, че ми е син. Ма задачки с думи решава, без никакви проблеми. Simple Smile Но едва ли е кой знае колко показателен случай
За написаното от Vache- напълно подкрепям и аз действам така. Но това е различно от "или СМГ, или НЕГ" Simple Smile Или в твоя случай би било да се чудите НПМГ или училище по изкуства Simple Smile, като двете са съвсем различни неща, училища и т.н.
Тоест аз също смятам, че трябва малкото дете да посещава макс. голям кръг занимания, за да се види какви силни страни има и какво го влече. Някои неща ще се развиват, други ще станат хоби. Изборът на училище след 7 клас е само един малък етап, който е съобразен с личността на детето. И училището би трябвало да дава възможност да се развиват силните и слабите страни, и хобитата, и личността. А не просто "да се оползотвори бал" Simple Smile

# 376
  • най-шареното място
Ваче, писа че не вземат собствени решения децата защото с бащата сте ги формирали като личности, ако не бъркам. На това съм отговорила. А именно или никой не взема такива, понеже все някой го е  подпомагал да стане човек, или вярваш, че действат в унисон в теб.

Андариел, започваш поста сякаш към мен. Ако и завършваш така, не съм те разбрала какво за училището искаш да кажеш.

# 377
  • София
Ами ефективно, колко ефективно. Оглеждам се. Тези които познавам ,завършили в последните 10 години- най-успешните са завършили СУ,ТУ и МУ. Чужбинските - повечето остават там, някои се връщат и си търсят работа или пък записват нещо тук да си доучват. Но понеже извадката ми е субективна, а на приказки по принцип не хващам вяра, предпочитам повече извадки.

Естествено, че повечето ще са от тези вузове - СУ покрива почти всички специалности, вече и медицина имат, ТУ е най-големият технически университет, а МУ на големите медицински университети и пак имат много студенти. Икономическите се губят, но явно за икономистите очакванията са да станат бизнесмени и другото не се брои за успешност.
Това, което имам предвид е, че един ученик от езикова гимназия, ако си е учил и математиката, и физиката, и химията и т.н., може да завърши всеки един от посочените от теб типове вузове. Някои от съучениците на моите продължават потомствените професии и те още от самото начало си знаеха, че ще учат медицина, право или каквототам е в родата. Останалите са шарена работа, има във всякакви вузове. И някои учат на немски, други на английски. За голямото ми дете двата езика са инструмент за учене от учебници на тези езици, но не учи филология примерно. Не се съмнявам, че ако искаше да учи медицина, щеше да стане добър лекар, също и добър инженер, ако искаше инженерство. Просто основата си казва думата - няма "ама, това ми е трудно, затова ще уча колкото да мина".

Ох, Хепи, съчинения и преразкази са различни неща от решаването на задачки с думички. Обаче не ми се обяснява точно сега подробно. Преразказът е памет и логика. Съчиненията са творчество.

# 378
Андариел, би следвало да си чувала теорията, че езика (било китайски, руски, латински, математически) определя мисленето...
Роботите например мислят на машинен език Grinning

# 379
  • София
Лурия застъпва идеята за това, че езикът определя мисленето, но и мисленето определя езика. Той е класик не само в лингвистиката, а и в психологията и невропсихологията.
 Роботите не мислят (нито на машинен, нито на немашинен език) или поне все още не сме стигнали до мислещ робот в смисъла на това, което разбираме под мислене. Съвременният изкуствен интелект пак е до голяма степен програмиран и не е баш интелект, но хората работят по въпроса.

# 380
  • София
Ом,  написах това
Скрит текст:
Многo e права Judy - децата си избират целите.
Затова да им се налага отвън цел или план за подоготвка често е грешка.
Стига бе! Наистина ли вярвате, че децата сами си избират целите? Излиза, че вашата роля в живота на децата ви е никаква. Нашите деца (имам предвид моите и на мъжа ми) са създадени от нас. Ние сме ги възпитали в определени норми, ние ги моделираме, така че най-нормалното нещо е те да следват нас. Т.е. изобщо не допускам, че целите, които си поставят им падат от небето или сами си съставят план за подготовка. Не и в тази възраст. Всички тия приказки за самостоятелно взети решения и никакво участие на родителите за мен са си просто приказки.
А ти перефразира това
Скрит текст:
Ваче, писа че не вземат собствени решения децата защото с бащата сте ги формирали като личности, ако не бъркам. На това съм отговорила. А именно или никой не взема такива, понеже все някой го е  подпомагал да стане човек, или вярваш, че действат в унисон в теб.
Сама открий разликите.
♥ HAPPY ♥, да ти кажа честно не е опирало чак до избор на художествено училище или НПМГ. Просто когато видях нейните "залитания" в 5-6 клас по рисуването поговорихме за перспективите. Между другото в заявлението за класиране в 7 клас след НПМГ се мъдреше Строителния техникум (не помня сега абревиатурата), точно заради сценографията Simple Smile)) И така всъщност уеднаквихме целите си. Всичко това се е случвало неслучайно. Аз съм го дирижирала, но съм го правила обмислено и водена от факта, че моето дете ще бъде добро в професия която харесва. При нея много силно зависими са резултатите от това дали харесва и обича да прави нещо. Не при всички е така. Аз например не съм такава. При мен може да има резултати без да харесвам нещото, а само защото се налага.

# 381
Мисленето развива езика в дългосрочен и колективен план, докато езика определя мисленето в краткосрочен и индивидуален...
А математиката и машинния език си приличат по ограничения им характер.

# 382
  • най-шареното място
Ваче, не знам къде видя разликите.
Да, вярвам, че вземат собствени решения и това съм ти отговорила.
Набелязването на цел е решение. Избирането да прави нещо или преследва нещо е решение да го прави.

И ти не си видяла какво ти отговарям като си писала дългия пост преди малко. Затова ти преразказах моето разбиране. И пак: ако това че им даваш информация, опит и възможност да опитат те прави част от вземането на решения /избиране на цели/ - никой не взема сам такива, понеже и той е имал някой в твоята роля когато е решавал.

Тоест аз също смятам, че трябва малкото дете да посещава макс. голям кръг занимания, за да се види какви силни страни има и какво го влече. Някои неща ще се развиват, други ще станат хоби. Изборът на училище след 7 клас е само един малък етап, който е съобразен с личността на детето. И училището би трябвало да дава възможност да се развиват силните и слабите страни, и хобитата, и личността. А не просто "да се оползотвори бал" Simple Smile

Така е. Някои ще се забравят бързо... Но решенията ги вземат те.
За съжаление с последното / да дава възможности да развиват.../ не успяват. Даже не се стараят да изглежда, че биха искали някога да го постигнат.
Затова в един момент децата го приемат като необходимо зло, изтърпяват го и се занимават с каквото искат като го отметнат. Но това не е само при нас. Напоследък с ингормацията поне може да се успокояваме, че почти целия свят е така.

# 383
  • София
Мисленето развива езика в дългосрочен и колективен план, докато езика определя мисленето в краткосрочен и индивидуален...

СЕрЬОзно?

# 384

СЕрЬОзно?

Криво-ляво Grinning

# 385
  • най-шареното място

Интересно.
Много синтезирано. Но и толкова съмнително. Или не е непълно, или е неточно по моя скромно мнение.
Как научаването на чужд език променя мисленето на отделен човек е ясно, но не е краткосрочно. Само един пример.
Аритметиката и асемблер? Или математика и какво?

# 386
  • София
Рядкост са случаите, в които някой е супер с езиците и пълно дърво с математиката и обратното. И в двата случая е отклонение.
  Това бих го оспорила. Повечето деца, които познавам , а те хич не са малко с успехи и подчертани качества в едната област дор
и , имат доста големи затруднения в другата.
Аз също подкрепям това мнение.Редно е в МГ да е определяща оценката по МАТ, а в езиковите оценките по БЕЛ и друг език.Така децата ще имат много по-големи възможности да попаднат в подходящи за тях училища.Мисля, че много деца, на които им се отдават езиците няма да се класират за езикови гимназии, именно заради оценката по МАТ.

# 387
  • София
Хепи, и защо да не може  на предни позиции да са баш математическа или езикова? Голямата ми дъщеря от години харесва математиката, до 7 клас не е учила в СМГ, но винаги се е занимавала с допълнително решаване не за изпити, а за собствен кеф..  До последно се колебаеше немска гимназия с профил математика или математическа с немски. И тъй като държеше вторият език да е ученият до 7 клас английски, първите няколко позиции в заявлението бяха точно конфигурации немски, математика, английски в различни поредности като тежест. И даже една майка ме пита наскоро на лични след споделена подредба защо въпросната е направена така... Например  защо 73-то с  втори руски и профил  БЕЛ  е доста назад предвид желанието за немски... Така че е повече от възможно да искаш еднакво много и СМГ, и езикова. Преди 100 години бях в същата позиция като нея. Макар СМГ тогава да не беше толкова популярна, аз също здраво се колебаех коя да избера - СМГ заради интереса ми към мат или езиковата заради шанса за още един език+ (тогавашен СИП мат).

Доста бих поспорила за определянето на бала... Една оценка по мат, дори и да се опетори, а не утрои, ако е от НВО, не показва непременно някакви заложби по мат, а системно учене и усвояване на материала по програма без пропуски. А това хич не е достатъчно конкретно  за искащия нещо повече по мат в математическа гимназия. Трябва си отделен изпит за целта, както беше някога. А за другото - математиката е и логика, намиране на взаимовръзки и колкото и някои да не го приемат, разбирането й помага за научаването на езици.

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 12:36 от пенсионирана русалка

# 388

Интересно.
Много синтезирано. Но и толкова съмнително. Или не е непълно, или е неточно по моя скромно мнение.
Как научаването на чужд език променя мисленето на отделен човек е ясно, но не е краткосрочно. Само един пример.
Аритметиката и асемблер? Или математика и какво?

Разбира се, че е И неточно И непълно. Като литературата Wink
Например “В днешно време хората знаят цената на всичко, но не знаят стойността на нищо.” – Оскар Уайлд, “Портретът на Дориан Грей” е неточен и непълен.
Което не значи, че имам претенцията да се сравнявам с гения на Уайлд. Simple Smile
Краткосрочно имах предвид в рамките на човешки живот. И пак се изказвам неточно и непълно.
Математика и информатика Wink
ПС Асемблера е доста повече от аритметика.

# 389
  • Русе
    Ама неслучайно НЕГ, защото е немски, предполагам с порива за обучение по точни науки в Германски университет. Обаче всъщност, защото е по-принцип с най-висок бал. Според Андариел, колкото е по-висок чанча, толкоз стават по-уктойчиви на натиск и на чанч и това ще ги направи по-конвертируеми.

Математиката за да реши нещо се абстрахира от всичко с относително малко количествено влияние. Езикът за да стигне до целта, не трябва да се абстрахира от нищо.

Общи условия

Активация на акаунт