Това, което не одобрявам в българското училище...

• 40 175
  • 426
  •   1
Отговори
# 45
Уиш, децата от последния ми клас, преди пенсиониране, не можех да ги вкарам в салон. Всички играеха футбол. Имаше момичета, по-добри от момчетата. Никакви народни топки, баскетбол или атлетика не ги привличаха. Само в часове за изпитване  и покриване на нормативи, футболът  оставаше за след изпитването.  Какво като е футбол! Важното е, че играеха.
Но си права за формални часове. Някои колеги пък ги използваха  за учене по други предмети. Е това аз не съм го правила, защото моите щяха да ме изядат, ако им отнема това удоволствие.

# 46
КАГ, на мен ми е все едно какво ще играят. Само да се движат на въздух искам. Обаче никак не съм ОК, когато малолетната кифла ми изтърси, че в часа по физическо са гледали много яки чантички на телефона на едикойси. Предпочитам, в такъв случай, учителят да хване за ухото гледащите чантички кифли и да ги изстреля да направят 3 обиколки на двора патешко ходене и 30 лицеви опори. Точно така процедира нейният сенсей по карате, да е жив и здрав!

# 47
По физическо синът ми има една от малкото неизменни шестици в бележника си/ по друго- все лъкатуши и е често много надолу/, та много-много не зная какво се случва. Но тъй като е доста палав,научавам, че за недисциплинираност често е правел по внушително число лицеви опори и коремни преси. Много одобрявам! Тази година са с друг учител, още нямам впечатления.

За двигателната активност- от една страна трябва да се възпита предимно в семейството, а от друга- детето самО да си го търси. Моето например, през лятото става в 6.30 ако иска да дойде с мен на плаж, тренира плуване, ходи на спортен лагер., ако ходим по планините , ставаме рано за преходи. Тренираше разни спортове, но поради чести боледувания- не за състезания.Има ли в семейството нагласа за физическа активност, детето ще си я получи, няма ли- аман е работата да се чака на физическото.

# 48
  • Майничка
То за всичко е така - няма ли нагласа в семейството - нещата са утекли... За "спортните" семейства физическото е начин децата да се раздвижват, за други - време, което може да се използва за домашни или учене.
За музикално или художествено ориентираните, музиката и изобразителното изкуство обогатяват общата култура, за други - излишна лиготия, че и ги изпитват на теория, представи си.
И после стигаме до човече на 16, което отива на опера, помъкнало две менюта от Макдоналдс, така де, нали не продавали пуканки. Говорим за интелигентно, градско семейство, при това не от далечните квартали.

# 49
Не съм чела темата - направо на въпроса.

Аз лично за сега нямам забележки нито към системата, нито към начина на преподаване на учителите, нито към материала в учебниците, нито за начина на оценяване. Синът ми е в 5-ти клас. Чета уроците по разказвателните предмети - мисля, че са написани на съвсем разбираем за децата език, поднесени са по нормален начин, а и смятам, че са интересни. Уроците по БЕЛ и математика са написани може би малко по-сложно, но при няколкократно прочитане нещата се избистрят. Освен това, ако учителя ги обясни добре в час и децата не са се разсейвали, то те ще разберат уроците още в час.
Но помня, че една майка на дете от класа се оплака, че уроците по история били пълни с нови думи, които децата не знаели и им било трудно да научат уроците. Което ми е малко странно, като изказване, защото това, че децата не знаят дадени думи според мен не значи, че не трябва да ги научат. Все пак трябва да си обогатяват речниците - няма как да тъпчат на едно и също място. Но разбира се всеки си има различни разбирания. Аз лично за сега съм ОК с нещата. Напълно възможно е разбира се след време да имам оплаквания или нещо да не ми хареса, но за момента няма как да кажа "на черното бяло"  Peace

# 50
Хм, имам докторска степен по история, но и да нямах, за учебниците и за 5, и за 6 клас мога да кажа, че са тотален шит. В учебника за 6 клас има и откровени грешки. Отврат.

# 51
Хм, имам докторска степен по история, но и да нямах, за учебниците и за 5, и за 6 клас мога да кажа, че са тотален шит. В учебника за 6 клас има и откровени грешки. Отврат.

В сегашния шести  и миналогодишния пети, т.е., по новата програма са все едно писани за конкурс"Как да намразим най-интересната част от историята на човечеството" А "лъскавините" и все украшенията......как го казваха в бившата седмокласна тема- "Апосиопеза"...и  хилещо се човече.

# 52

Напълно възможно е да е така. Все пак аз тепърва навлизам в учебника за 5-ти клас  Peace

п.п. Към авторката - вече има подобна тема

http://www.bg-mamma.com/?topic=977823.msg35676359#msg35676359

# 53
  • Варна
Потребителя Стон, твоите деца са рядко изключение за това, че обичат да стават рано за да ходят на училище, както твърдиш.
Аз не познавам други такива деца.
Аз лично винаги съм била от ранобудните и малко спящите,но зимата първата смяна ми беше проблем.
Като оставим настрана недоволството​ за децата в това отношение , ранното ходене на училище създава огромен проблем и на родителите.
Първо ще дам пример отново с моите ученически години и то не защото е било по-хубаво,а защото съм изпадала в ситуация.
Когато бях на 14 гд се преместихме да живеем във вилна зона на град Варна.
Това беше точно преди 21 гд. От къщата ни до центъра на града в пиков час с кола са 10 мин. Преди 21 години нямаше практика родителите да качват децата в колата и да ги оставят пред входа на училището. Всяко дете си ходеше пеша или с автобусчето самичко. До нас точно срещу спирката имаше военно поделение строителни войски.
Безброй пъти по тъмно рано сутринта съм висяла да чакам автобуса с войниците​ , които са ги пуснали в отпуска.
Днес нашата вилна зона си е квартал на Варна и то Много престижен . Мога да кажа, че е пренаселено ,а инфраструктурата си е като преди 21 години.
Автобуса все си минава на 30 Мин. И родителите се принуждават​ да измислят какви ли не схеми ,за да може някой да им заведе детето на училище.
Защото днешно време с тия кражби,боища, наркомании , изнасилвания ,отвличания и безнаказаност никой нормален родител няма да си остави детето да броди само под звездите по тъмно към училище. Да не говорим и за уличните псета дето са цели глутници и нападат всичко дето мърда.
Повечето хора започват работа 07:30 или 08:00 .
Ти не трябва да закъсняваш за работа,а като заведеш детето си в 07:10 на училище, учителката ти отговоря троснато , че тя преди 07:30 не носи отговорност за твоето дете и ако нещо се случи , отговорността си е твоя. И тя, госпожата си е права за себе си, защото никой не е помислил за това и никой не мисли за нейната отговорност.
Плюс това в днешно време повечето родители записват децата си в основно училище далеч от местоадреса,уж в някое по-престижно училище .
Мисля, че едно започване на първи час в 08:00,15 не е зле. Поне зимата е светло.
Тази вековна традиция няма да е лошо да се промени, защото животът е променен.
Това разбира се, е най-малкият проблем на образователната ни система!
А аз никъде не съм прочела, че преди 30 години всички ученици са били за чудо и приказ!

# 54
В 7:30 сутринта през зимата спят дори уличните кучета, ама ние сме помъкнали децата на училище, защото явно по светло и наспани няма да могат да се образоват.

# 55
В нашето училище 1-ви клас започват сутрин в 8.30 ч, а от 2-ри до 4-ти започват от 8.20 ч. Чак сега в 5-ти клас часовете им започват в 7.30 ч. Като се замисля би било добре да се направи едносменно обучение и така часовете ще може да започват дори и в 9.00 ч, макар че тогава пък ще свършват доста по-късно, особено големите класове. Но не мисля, че това е възможно да се случи в момента, защото училищата не разполагат с толкова кабинети, които да поемат всички паралелки от 1-ви до 12-ти клас  Rolling Eyes

# 56
  • София
Сигурна съм, че ако попитаме учениците от пети клас нагоре дали искат да започват по0късно, но да свършват в 3 следобед, ще настане всеобщ бунт. Може да не обичат да стават рано, но със сигурност съвсем не обичат да пилеят почти чял ден в училище. Прави ми впечатление, че фенове на късното започване на училище са майките на малки ученици, най-често първокласници, предполагам заради това, че смятат, че частните занимални ще им излязат по-евтино или изобщо няма да им се налага да плащат. Но като цяло се пробутват идеите за равномерното натоварване и прочие дрън-дрън. За някои, ако може, училищщето да е като детска градина - от седем доо седем. Лично аз съм изключително благодарна, че моите деца бяха по половин ден на училище, защото училището си е училище, но има живот, при това достатъчно качествен и интересен, и извън училище. Дори бих казала, че животът е извън училище.

# 57
  • Варна
Мисля, че ако първата смяна започва в 08:00 ,училищният ден ще свършва в 13:00, вместо в 12:30,нали?
Никой не казва, че смяната трябва да започне в 10:00 !
Аз лично също съм на мнение, че едно дете не трябва да изкарва един работен ден в училище,макар в някои случаи да е по-полезният вариант.

# 58
  • София
Дете в кой клас? В първи? Може и да стане, ама я гледай как ще се поберат от четвърти клас нагоре. За дванайстокласниците дори не отварям дума. Училището не е само за малките ученици, нито само за родителите на малките ученици. Има още три пъти повече ученици в останалите класове.

# 59
  • Варна
Точно за това писах по-горе, че това е най-малкият проблем на ОС в България!

Общи условия

Активация на акаунт