Това, което не одобрявам в българското училище...

• 41 077
  • 426
  •   1
Отговори
# 240
  • край голямата локва

Догодина се пада вторият срок да е втора смяна.Седми клас, втори срок -втора смяна- ще я втасаме!  Shocked
Първо, не мисля, че нещо си би могло да е по-важно от училището- вкл. курсове, уроци и т.н.
Но цял срок- било първи или втори е много уморително да е все втора смяна.
Да кажем, вторият срок е по-важен и тази година ще навакса.Обаче натрупаната умора, особено от това- три дена да приключва в 19.30 ми се струва ужасно.

Това за седми клас ако е така - наистина ще е зле за децата. При нас всяка година малките почват първа, а големите втора. Имат  предчасове, но не и такива до 19.30.  

При все че отглеждам отличничка /поне за сега Rolling Eyes/ не смятам че училището е най - важно. Не и по начина по който е организирано.
Всяко  дете е различно и проблемът за едно е преимущество за друго. Аз също бих предпочела едносменен режим, но нито една от гимназиите / за които знам/  в нашия град не предлага такъв.

# 241
 Понеже съм под пара-да кажа: не одобрявам това ,че учителите под действието / и не само/на необучаемите , неконтролиреумите ученици са психясали. Превърнали са се в звероукротители или във властелини ,които  трябва да наложат някакъв ред, който така или иначе го няма.В следствие на това те също възпроизвеждат стрес сред децата. Получава се един затворен кръг.Всеки учител оставя следа у детето.Всеки учител оставя печат върху него.Какъв ще е печатът от тези учители?

# 242
Завършила съм Руската гимназия в Пловдив, бяхме 5 години само първа смяна, започвахме часовете от 7:45. Макар че донякъде ми тежеше ставането в 5:55 всяка сутрин, като ги гледах Английската до нас, как идваха и следобед, хич не им завиждах. С първа смяна остава много повече време за учене и други занимания. От втори до седми клас я карах всеки месец различна смяна и помня много ясно, че когато бях втора, не ми оставаше време за нищо. Как съм изкарвала шестиците, нямам и идея. Докато стана, оправя се, тръгна да пиша домашни и да уча уроци, то станало време да се приготвям за училище. Голяма гадост.

# 243
В момента преувеличаваш. Оправят се децата, спокойно. А в седми клас курсовете са дори по-важни от училището, защото на курса за два часа вземат това, което иначе е цяла седмица в училище

Да , но курсовете са само по БЕЛ и Мат, а човешкото познание , което се гради в тази възраст не включва само тези предмети.За мен не е важно само детето да учи по "балообразуващите", важно ми е да има широк кръгозор и знания в различни сфери. Може би защото в семейството сме все "чучулиги", не мога да приема за редно едно дете на 12 да не се е прибрало у дома зимно време преди 20 часа. Да, ако баща му го прибере с автомобил- случва се в 19.50, но не по-рано. А уж здравословната вечеря е към...18 часа

# 244
Може би защото в семейството сме все "чучулиги", не мога да приема за редно едно дете на 12 да не се е прибрало у дома зимно време преди 20 часа. Да, ако баща му го прибере с автомобил- случва се в 19.50, но не по-рано. А уж здравословната вечеря е към...18 часа
Премести го в училище  с едносменен режим, щом ранната вечеря ти е приоритет.

# 245
На мен не ми е.
Принципно не ми изглежда нормално.А и все си мисля, че плодовете на "ненормалностите " сред сегашните ситуации около децата тепърва ще се берат.За жалост

Не са под път и над път училища с едносменен режим около нас, даже за едно не се сещам.

Виж, гимназии май има, но там - "Каквото сабя покаже"

# 246
  • Майничка
Едносменният режим също си има кусури, особено в по-горните класове, когато часовете са 7-8 - тогава децата свършват в 14,30 - 15,25, заради нормативната уредба, която не разрешава намаляване на часове и междучасия. Обаче, като гледам свидетелствата за основно образование на различни училища - някъде имат по три ЗИП-а освен ЗП, т.е., ако таков дете е само първа смяна, направо би си карало цял работен ден. Вероятно би се прибирало точно навреме за следабедния чай, който да играе ролята на здравословна обядо-вечеря.

# 247
Ами нашите са си така, от 7.30 до 15 на училище, плюс нещо извънкласно още до 16. Но не са така натоварени и определено не ходят на курсове в 7 клас.

# 248
  • София
Ако учи редовно уроците в учебника по природните предмети, всичко ще си знае и кръгозорът му ще си е добър. Макар кръгозор по тези предмети да се трупа още от ранно детство. Дори без особено напъване, по един час на ден едно дете да гледа някой от дискавърските канали, и вече е натрупало знания за природата, вместо някакви дисни щуротии и анимета. Моите навремето само с ученото в училище и каквото са натрупали от дискавърските канали се явиха на изпитите по тези науки в НПМГ и изкараха оценки, за да влязат. Така че не е от смяната, а от това дали детето учи редовно или не.
И все пак, много се шашкаш. Втората смяна си има и предимства, и точно големите я харесват, включително седмокласниците. А и на двусменен режим часовете са по 40 минути, а не по 45.

# 249
Моят петокласник е на едносменен режим и часовете му пак са по 40 минути. Това определено ме изненада. Мислех, че  тази година ще са по 45 минути.

# 250
  • София
Едносменният режим също си има кусури, особено в по-горните класове, когато часовете са 7-8 - тогава децата свършват в 14,30 - 15,25, заради нормативната уредба, която не разрешава намаляване на часове и междучасия. Обаче, като гледам свидетелствата за основно образование на различни училища - някъде имат по три ЗИП-а освен ЗП, т.е., ако таков дете е само първа смяна, направо би си карало цял работен ден. Вероятно би се прибирало точно навреме за следабедния чай, който да играе ролята на здравословна обядо-вечеря.

Гимназията, в която учи синът ми е на едносменен режим. Започват в 8,30, свършват в 14 ч. Става в 6,45, хваща автобус от спирката до нас в 7,15, после метрото. В училище е ок. 8,15. След обяд се прибира в 15 ч. Почива малко и в 16 най-късно започва да учи. Ако е организиран може да ходи и на нещо вечерно. Засега ходи на спорт в понеделник от 16ч, като си помага за вторник в неделя.
Намирам режима му за максимално удобен. Единствен недостатък, че пътуването е много, но няма как да всички деца да живеят до желаната гимназия.

# 251
Жълто цвете, а къде обядва? Има ли стол в училище?

# 252
  • София
Жълто цвете, а къде обядва? Има ли стол в училище?

Няма стол, имат лавка. Яде или там, или по път, а понякога и вкъщи. Зависи в кое междучасие е хапвал.

# 253
  • Майничка
Жълто цвете, явно имат само по 6 часа дневно, което е супер. При нас обаче стигат до 9-ти с допълнителния модул физическо.

# 254
  • София
Ако знаете с какво нетърпение чакам да минем втора смяна. Всяка сутрин за мен е кошмар. Добре, че училището ни е наблизо.

Общи условия

Активация на акаунт