Живот без семейство и деца

• 76 543
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 240
  • София - Рим и обратно
Цитат
А л...та са част от ежедневието, не бива толкова да сте префърцунени, приемете го, все някой ден се налага да избършем нечий задник - на деца, на родители.
Разбира се, че са част от живота. Точно затова машините, произвели други машини, си остават подобно на непроизвелите също толкова машини за същото нещо, дето е част от живота, а не се превръщат в машини за нещо по-възвишено.
То възвишеното не пречи на прозаичното, нито обратното. Това ми е идеята.
Гениите на музиката и изкуството също ходят до тоалетна.

# 241
  • Най-накрая на безкрая
Не съм чела предни мнения на Сирена, но това противоречие, за което пишете, явно означава, че не изразява позиция и мнение, а пише неща, които смята, че ще я направят уникална и единствена.
Жалко, че се хабих да дискутирам.

# 242
Ми аз все още съм на такова мнение, просто го формулирам различно. Достойните пътища в живота са 2: или да имаш деца, или да жертваш децата, за да имаш постижения, ама смислени. Вече ги описах- монашество, креативна дейност, нещо друго, но подобно.

Третият път, да нямаш деца заради хедонизъм, си е идиотска работа, защото накрая хем си без пари, хем без перспективи и постижения, точно "фабрика за Л§*%А". С други думи- лузър.

И понеже в 21 век няма много пътища, изискващи жертви, моето поколение го е ударило на пътувания и веселба. Отчасти и защото вече е доста трудно да си купиш сигурността на предишните поколения- балон на имоти, пренаселване, пренасищане на бизнеса...от друга- заради съзнанието и идейното подковаване.

Но ще се съгласите, че в житейски план да си дадеш младите години само за купон и бачкане си е идиотска работа. Поне да имаш нещо ценно насреща...да не говорим, че т. нар. кариера в повечето случаи също нищо не ти носи, освен временни потоци пари. Та ако един човек е заровил десетилетия в надпреварата за сиренце, не е някакво особено постижение.

# 243
  • София

Ако се обърнеш назад и освен кръчми, изложби,работа и дискове със снимки от пътешествия, нищо друго не си оставил, ще е жалко.

Мхм, Кристо например щеше да е за ожалване, ако на младини не беше сътворил едно чаве. Оттам нататък- някаква си артистична въздухарска кариера...не че се кефя на Кристо, но не може така с лека ръка да отхвърлим креативния труд.

Викаш- една много добра преводачка, оставила след себе си книги да радват хиляди хора, по-добре да беше бърсала дупета с главоболие, вместо да се вбива в някакви си там точни думи и прашасали библиотеки...

Дора Габе? Пффф, машина за л7€€а...наред с Емили Дикинсън.

Мреш да посочиш броящи се на пръсти случаи с известни хора и не схващаш, че изключенията само потвърждават правилото.
При това, имаш ли идея, дали са се чувствали щастливи тези жени?
Дали Джоан Роулинг, например, която има 4 деца, е по- малко творец от тях? newsm78

Всъщност, човекът е конгломерат от интереси и емоции, в който влиза и генетично заложения инстинкт за възпроизводство, а природата не бърка- щом ни е " забъркала" така, то не децата ни пречат да се чувстваме цялостни и да постигаме каквото сме решили.
Оправданията, че видиш ли, ако не беше се нагърбила с грижата за семейство, а отглеждаше само себе си, ще сътвориш шедьовър, ги опровергава живота.

# 244
  • Най-накрая на безкрая
Цитат
П.С. Не знам защо нежеланието да имаш деца непременно се отъждествява с егоизъм. Има хора, които просто не намират децата за интересни, не се вълнуват от тях и не примират при мисълта за дете.

Егоизъм е да отглеждаш само себе си и всичко да е само за теб. Масово се смята, че единствените деца може да порастнат егоисти, защото всичко е за тях. Защо за възрастните да е по-различно?

# 245
Джоан Роулинг има 3 деца. И да, донякъде е по-малко творец.

Има едно състояние на съзнанието, което ти позволява да летиш високо. С деца...пак може да имаш постижения, материални- няма лимит. Обаче повече е почти невъзможно да постигнеш това състояние на съзнанието. Обикновено човек се приземява, мисълта става по-прагматична, поезията се губи.

Човек не е нищо такова: човек може да се създаде сам, да си разкаже нова история и да я изживее. Няма ограничения- стига да ти стиска да живееш тази история, а не обичайния сценарий.

Има доста нива на креативност, не може да се отрече, че някои творци нямаше да са същите, ако бяха с деца- или нямаше да са добри родители. Потапянето в някаква област се равнява на неглижиране на децата.

Джоан Ролинг забави с повече от година една от частите на Хари Потър, докато си изгледа детето. Не е като да го е писала на прибежки между кърменията. Виж в другата тема, там ще ти обяснят защо освен това не е велика литература с висока мисъл.

# 246
  • София - Рим и обратно

Цитат
П.С. Не знам защо нежеланието да имаш деца непременно се отъждествява с егоизъм.
А ти с какво го отъждествяваш?

# 247
  • София
Имам близка позната, която на 20 + години е започнала работа в детска градина, а след няколко години е станала начален учител. Тази жена категорично е отказала да има деца, решила е, че не желае да си причинява това и така и си остана без деца. Като е минала 30 години се е оженила за разведен мъж с големи деца и си е подредила живота така, както си го е представяла. Знам и за случай с директорката на дом за изоставени деца, която не е женена, но това не й е попречило да осинови няколко от децата в поверения й дом. Просто тя си е майчински настроена и това, че няма мъж и семейство не й е попречило да осинови и да се грижи за няколко чужди деца /мисля, че са 4, но може и да греша с бройката/. Затова винаги уважавам правото на избор на всяка жена. Тъй като желаните деца са много по-щастливи и обичани от тези, които са родени просто "защото така трябва."

# 248
  • София
за Джоан Роулинг - ами да, по-малко творец е
щото ако имаш намерение да прокарваш идеята, че Хари Потър е литературен шедьовър, ще удариш на камък
пак адмирации на жената, че е била плодотворна, освен плодовита и го е написала всичкото това, ама...

и това, че някой с деца е написал нещо дълго, не омаловажава постижението на някой без деца направил същото
нито единия е повече възвишен, нито втория по-малко

и като си говорим на тази тема, на всички тук децата ли ще станат прекрасни личности допринасящи за благоденствието на планетата
и ще имат собствени наследници, задължително
и ничие дете няма да е гей, пази боже, такъв срам
щото дали сме оставили нещо след себе си, не се разбира като си отидем от тоя свят, а като можем да отсъдим за живота на децата си, това, което те са оставили
иначе си е празно оставяне на поколение, пък каквото излезе, я гении изобретил лекарство за рака, я посредствен егоист, я сериен убиец
щото всичките имат майки, те горди ли да са, че са се възпроизвели

много хубаво обобщаваме иначе, жената не е пълноценна докато не даде живот

# 249
  • София
Аз съм като Бианка, повечето от това, което съм постигнала, и което съм и си харесвам, се е случило до голяма степен заради децата. Иначе имам една склонност към леност и минаване по най-малкото съпротивление.
Покрай децата съм сменяла работи с по-перспективни и добре платени; с по-нормално работно време и т.н., докато попаднах където ми е мястото. Заради тях внимавам какво готвя и каква храна внасям вкъщи; покрай тях спортувам и ходя по планини и разходки.
Ако не бяха децата най-вероятно пак щях да се развивам служебно, но не дотолкова; а другите изброени сигурно изобщо нямаше да ги правя. Като остана без деца, мога да не си подам носа навън и по цял ден да гледам филми, да чета книги и да си поръчвам храна по телефона. Еми - не е особено градивно Simple Smile Та за мен е по-добре, че имам деца Simple Smile

Разбирам умората от децата, особено като са малки; разбирам и това, че реално няма такова нещо като "спокойна съботна сутрин"; че изпиват и времето, и съзнанието ти и не оставят място за друго - но, честно казано, това е само в рамките на няколко години, които на фона на целия ни живот са доста малък процент.

# 250
Мен грам не ме влече да стана доцент или изобщо да имам някаква титла. Едва ли щях да направя важно за целия човешки род откритие. В никакъв случай не искам да ставам монахиня, нито да се "извисявам духовно". Всъщност хората, които твърдят, че "работят над себе си" и търсят някакви си духовни пътища, обикновено са в пъти по-меркантилни от нормалните, обикновени хора. Така че тия неща са безинтересни за мен, предпочитам да си бъда щастлива в обикновения човешки смисъл.

# 251
  • Пловдив
Цитат
Достойните пътища в живота са 2: или да имаш деца, или да жертваш децата, за да имаш постижения, ама смислени. Вече ги описах- монашество, креативна дейност, нещо друго, но подобно.
Монашеството е смислено, виж, чиновничеството или даскалуването не е. Може би защото се предполага, че монахът е посветил живота си безкористно на бога и на другите, а даскалът и чиновникът живеят за себе си?
Креативна дейност значи нещо като музициране, рисуване и черен колан, предполагам? Писане на книги и стихове, ама с популярността на тези на Джоан Роулинг, или на Дора Габе, или на блогъра Пешо, или на Мимето, авторка на чалга-текстове, или някой, който си пише за себе си?

# 252
  • София
Джоан Роулинг има 3 деца. И да, донякъде е по-малко творец.

Има едно състояние на съзнанието, което ти позволява да летиш високо. С деца...пак може да имаш постижения, материални- няма лимит. Обаче повече е почти невъзможно да постигнеш това състояние на съзнанието. Обикновено човек се приземява, мисълта става по-прагматична, поезията се губи.

Човек не е нищо такова: човек може да се създаде сам, да си разкаже нова история и да я изживее. Няма ограничения- стига да ти стиска да живееш тази история, а не обичайния сценарий.

Има доста нива на креативност, не може да се отрече, че някои творци нямаше да са същите, ако бяха с деца- или нямаше да са добри родители. Потапянето в някаква област се равнява на неглижиране на децата.

Джоан Ролинг забави с повече от година една от частите на Хари Потър, докато си изгледа детето. Не е като да го е писала на прибежки между кърменията. Виж в другата тема, там ще ти обяснят защо освен това не е велика литература с висока мисъл.

Пак го удари на " дрън- дрън" Mr. Green

Аз Хари Потър не съм чела и не мисля да си го причинявам, но след като в наше време, няма човек на земята, който да не е чувал за него и Ролинг, а има много, ама наистина много хора, на които името Емили Дикинсън нищо не говори, нещо в теорията ти куца.
За Дора Габе пък, да не говорим- излез на улицата и попитай колко народ е чел нещо от нея..........

# 253
Егоизъм е да отглеждаш само себе си и всичко да е само за теб. Масово се смята, че единствените деца може да порастнат егоисти, защото всичко е за тях. Защо за възрастните да е по-различно?

Тоест, освен, че трябва да се стремим непременно да имаме деца, за да не се окажем егоисти, трябва да се погрижим да имаме повече от едно дете, за да не би и отрочетата ни да израстнат егоисти, правилно ли разбирам?

Цитат
П.С. Не знам защо нежеланието да имаш деца непременно се отъждествява с егоизъм.
А ти с какво го отъждествяваш?

Кафе с мед, кое точно не е ясно? Въпросът ти виси извън контекста, но все пак ще се опитам да поясня. Писах, че има хора, които просто нямат интерес към децата и това може да не е породено непременно от егоизъм. Може например да не желаеш да имаш деца, но да даряваш крупни суми за болни хора и да спасяваш животи -  това значи ли, че си егоист?

# 254
Има хора, които пък даряват и се грижат за животни, но не се вълнуват толкова от деца. Аз това не го разбирам и в този живот няма да успея да го разбера. Може да не са лоши хора, просто непонятни за мен.

Общи условия

Активация на акаунт