Живот без семейство и деца

• 76 680
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Абе, като се замисля, по-добре, че не тръгнах по пътя, по който не тръгнах. Можело е да е по-печеливша сделка, а е можело и да е чиста загуба. И тъй като може би съм от тези, които гледат да не настинат и да не се минат, каквото е станало досега, вероятно е бил по-малкият дявол. Щото си е кофти да се озовеш пред по-големия такъв.

# 511
Е то тук в темата не се говори за съвместяване на деца с кариера, а за "пътя, по който не тръгнах". Та се чудя защо заваляха съвети за съвместяване, след като ясно разказах как реалистично щеше да изглежда "пътят, по който не тръгнах", с много голяма степен на вероятност.
Реалистично, пътят ти преди децата е бил един добър, нормален, средностатистически път, което предполага, че и пътят, по който не си тръгнала, но би могла да тръгнеш, пак ще е такъв. Човек не може да надскочи себе си.

# 512
Уиш, че аз си избрах тая кариера именно защото е лесна, "женска" и позволява деца. Ама не очаквах да са чак такава бомба...

# 513
Не е, но определено си иска своето- иска си часовете, занимавката, да се оглеждаш за възможности. С деца е невъзможно. Говоря от опит- много добре виждам в момента колегите без деца колко повече възможности по света имат, те са непрекъснато по обучения нанякъде, не се спират, нищо не им пречи. И с времето се получават различия и натрупвания.

Вече писах- не е като преди да си хвана чантата, самолета и чао. Сега не мога да си позволя да пътувам по няколко пъти годишно и да чакам, че всички ще примират от щастие да се оправят без мен.

А, то първото вече развали работата, направо ми стопи лагерите. Пък и не смятам, че журналистиката си заслужава да си огранича броя деца. Общо взето и само с едно дете щеше да е смотана работата- да не забравяме, че днес стандартите са високи, не може и едно дете да неглижираш.

Просто изреждам факти, от директен опит, организация и логистика.

Децата порастват, а ти ако не си работил нищо, вече си вън от играта.
На много малко хора кариерите- когато говорим за такава са низ от успехи, обикновено се развиват циклично и тези без деца също имат застои, но не си ли била няколко години на пазара на труда,каквото и сиви да извадиш, вече доста си изпуснала

# 514
Ми три деца са бомба. И без да си родител е ясно, че едни пет години кариерно развитие заминават в коша. Но може да наваксаш евентуално.

# 515
Бомба са като са повечко и породени. Аз какво писах за устата и лъжицата?  Laughing За три или породени не бих си и помислила, защото съм наясно с ресурсите си (особено емоционалните такива) или с лимитациите си (да плагиатствам Контесата).

# 516
Просто защото трудно се чете за програмиране с висящи от теб деца.
Нали децата на теб ти висят на врата, приела си тази своебразна жертва заради тях, а и за да дадеш възможност на мъжа си да станете неприлично богати, както обичаш да се изразяваш.
Срамота е при това положение да му оставиш децата на главата, поне на него му осигури спокойствие откъм деца, за да може да се развива, след като той ви осигурява финансово благополучие, за да не ходят те болни по градини, а ти - изнервена да бачкаш.
Ама инак, ако верно и двамата разсъждавате така и все децата ви пречат да се изстреляте във висините, добре сте се намерили.
А за това как програмистът трябвало да си чете след работа, за да напредва, мога само да се смея, тази професия не е от днес и вчера, та да вярваме на приказките ти, някои сме отгледани в такива семейства и много добре знаем, че талантливите винаги успяват да се изкачат в йерархията и да пожънат успехите от труда си, хем с три увиснали на врата деца. 

# 517
А, да, то по времето на Правец 16 новите технологийки излизаха през седмица...

Колкото и да помагам, децата си искат и таткото- и да, досаждат и на него.

Иначе има и едно нещо- понякога няма "кариерно развитие", тоест бачкането само по себе си не води до развитие, напротив, може да ти затвори очите за някои възможности. Развитието се постига целенасочено, с гледане отвъд сегашната работа. Иначе забиване в бачкане също си е ограничаващо, вече го писах.

Янечек, изненадвате ме и ти, и Уиш. Викаш- без да се чете и учи и стават нещата. Ми явно има заблудени, дето съветват хората да учат по един нов програмен език на година...или на 6 мес., ако могат...

# 518
  • София
Зари65, не възприемай нещата като една-единствена игра или едно-единствено влакче, и ако не си в играТА или не си на влакчеТО, то край, вече си извън всичко. Игрите и влакчетата са много - днес си в една игра, а утре можеш да се изключиш от тази игра, да погледаш или да решиш да се  включиш в друга. Същото е и с влакчетата - гари и разписания колкото щеш - днес може да хванеш влака за Варна, а след три или пет, или десет години за Видин. Човек сам се приклещва, и то много успешно и благодарение на традиционните послания на индустриалното произвоство, че или си 0 или 1, и то е фатално завинаги. Слава Богу, в реалността нещата не са така, има дори случайно възникващи променливи, които могат да променят гледната точка и дори с цената на сътресения да дадат ново редене на нов пъзел. Иначе е точно като в Опасен чар - траурна музика и на следващия ден те забравят.

# 519
Нищо такова не сме казали, Мамасита. Казахме, че не се цикли 24 часа в едно нещо.

# 520

Знаех си, че това ще кажеш, но баща ми се пенсионира миналата година и дотогава ръководеше такива като мъжа ти, нищо че е започнал по времето на перфокартите. И го правеше не само с деца, но и с внуци на шията Wink
Май на вашето семейство децата му идват в повече, дано не позволите и те да се усетят като камък на шиите ви.

# 521
Зари65, не възприемай нещата като една-единствена игра или едно-единствено влакче, и ако не си в играТА или не си на влакчеТО, то край, вече си извън всичко. Игрите и влакчетата са много - днес си в една игра, а утре можеш да се изключиш от тази игра, да погледаш или да решиш да се  включиш в друга. Същото е и с влакчетата - гари и разписания колкото щеш - днес може да хванеш влака за Варна, а след три или пет, или десет години за Видин. Човек сам се приклещва, и то много успешно и благодарение на традиционните послания на индустриалното произвоство, че или си 0 или 1, и то е фатално завинаги. Слава Богу, в реалността нещата не са така, има дори случайно възникващи променливи, които могат да променят гледната точка и дори с цената на сътресения да дадат ново редене на нов пъзел. Иначе е точно като в Опасен чар - траурна музика и на следващия ден те забравят.
.
Simple Smile Влакчето няма особено значение, въпроса е да се качиш на някое или да искаш да го направиш, може да е лесно, може да е трудно, а може и да не искаш да го правиш, но да неси признаваш

# 522

Знаех си, че това ще кажеш, но баща ми се пенсионира миналата година и дотогава ръководеше такива като мъжа ти, нищо че е започнал по времето на перфокартите. И го правеше не само с деца, но и с внуци на шията Wink

Еми тия, дето ръководят, са на друго ниво, няма нужда да знаят всички детайли. А мъжът ми и в момента се опитва да мине на следващото ниво, защото никой не остава разработчик цял живот, дори и напреднал.

Освен това, както вече писах, в кариерата си има някои критични моменти, когато дори малко неща водят до натрупване.

Ако говоря за себе си, уж моят път е "нищо особено", но има разлика дали път от рода на "нищо особено" ще се върви без сътресения или ще има прекъсвания. С деца, за да постигна ефекта от "нищо особено", вече трудността е в пъти по-голяма. Е, ако жената не е пълен непукист де. А аз не съм. Не съм обгрижващ тип, но и не съм непукист- обичам каквото хвана, да е както трябва. Ако няма да е, предпочитам да не го захващам. По принцип най-малко ме блазни идеята за офис планктон+ деца на градина.

# 523
Значи предпочиташ да си стоиш вкъщи с децата - няма лошо.

# 524
  • Пловдив
А кое е следващото ниво след "разработчик", какъвто никой не остава цял живот?

Общи условия

Активация на акаунт