Живот без семейство и деца

• 76 575
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 690
Аз не разбирам темата като или-или и съжалявате ли точно. Много ясно, че човек, взел решение за деца, не съжалява. Аз писах само от позицията на разликата в живота, без да се налага да избирам. Животът не предлага този избор ей така лесно. Вече имащ деца, един разумен човек няма да ги изхвърли и да се върне към живота без.
Но пък мога да си представя живота без деца. Не мога да кажа, че това е била цел номер едно-да имам деца, и това да ми е било ръководно. Да не се чете като-съжалявам, че имам деца все пак.

# 691
Е, няма да ги изхвърли, ама може да ги "разчисти" по градини и ясли...

Номерът е покрай децата ако може да си вземеш дозата личностно развитие и да не се стига до баланс работа-деца, защото там е затъването. Трябва да има личностно развитие и деца, а работата каквато и колкото има. Като с годините факторът "деца" постепенно да намалява и да дава път на развитието.

Но и за това си има моменти- зависи от възрастта на децата. В момента би било доста неудобно и неефективно да си прося време за развитие, защото се случва неестествено и всъщност причинява стрес. Да, таткото помага, ама и таткото е човек все пак.

# 692
Да. И е и въпрос на късмет да улучиш момента с твоите нужди, да съвпаднат възможности. Не казвам, че не може и с деца. Пък ако попаднеш на голямо задружно семейство, което изземва част т функциите ти и дава тази свобода-също е добре дошло.
Например, имам позната, с майка, която ги обгрижва битово-води-прибира-гледа деца у тях, готви и чисти. За родителя остава да се прибере и да контактува с децата си-манджата и прахосмукачката са свършени преди да се приберат.

# 693
Вижте горния пост и ми обяснете как се чете Сидхарта на Херман Хесе, докато отгоре ти виси дамоклевият меч на постояно разтуряща се къща и изгладняващи хора:)

Не е само до хронологично време, а и до дълбочина на концентрацията. Може да имаш време да направиш кекс, колко му е, 20-30 мин., но дали ще е "с мерак" като при човека без деца, дето го прави с вдъхновение, не по задължение?

Готвенето по задължение е пълна гадост...дори да си добър, писва.
Сидхарта се чете и като имаш деца, макар че повечето четящи хора са прочели тази книга значително по-рано. Но, да, може да се чете и с деца. И не само кекс, а хиляди неща могат да се направят с вдъхновение. И на хиляди неща може да те научи имането на деца. Е, има хора, за които това е невъзможно и непостижимо. За други е възможно.

# 694
Цитат
Но, да, може да се чете и с деца. И не само кекс, а хиляди неща могат да се направят с вдъхновение. И на хиляди неща може да те научи имането на деца. Е, има хора, за които това е невъзможно и непостижимо. За други е възможно.
Relaxed Smile Може, даже, ако ти е в повечко вдъхновението, не разбираш кога тялото отказва.

Малко повечко вяра и жар в собствените желания ще вкарат живец в битието на всяка мрънкаща мама. Мале, не понасям мрънкащи и тюхкащи се хора. За времето дето се жалят могат да си докарат такива приятности. Обаче тя ролята на жертвата е тъй уютна, топла и приятна.People Dancer

# 695
  • София - Рим и обратно

Например, имам позната, с майка, която ги обгрижва битово-води-прибира-гледа деца у тях, готви и чисти. За родителя остава да се прибере и да контактува с децата си-манджата и прахосмукачката са свършени преди да се приберат.
Да, и аз имам такива познати. Така мога и 10 да нацвъкам, и да градя кариери. Интересното е, че и такива все се оплакват колко им е трудно. Дупе знае 2 и 200.
Ама защо пренебрегвате организирането на ежедневните битово-домакински задачи. За това също се иска бърза мисъл и експедитивни действия, при това трябва да са така измислени, че да са възможно най-време и енергоспестяващи, за да стигне денонощието за всичко. На мен лично, тези умения ми помагат и в работата - мисля и действам доста бързичко. За сравнение - мои колежки с 10 помагачи за детето или бездетни, мислят елементарни дейности много бавно и разтегливо, чак ме изнервят често.

# 696
Сидхарта ли минава за сложна литература вече... Laughing
Абе не е сложна, ама си иска едно такова зареяно и приятно състояние на съзнанието.

Освен това има деца и деца. Както вече казах, с дете на 8-9 да ми казват колко е лесно и весело- ами то все пак вече не се нааква в гащите, не си пада върху лицето, говори, има интереси...да, обогатява ти света. Но има периоди, в които децата главно взимат.

Проблемът е там- пробвала съм да мисля и действам позитивно...и понякога е още по-отчайващо. Ти се нахъсваш да правиш нещо, всички останали хвърлят бомби по идеята ти и предизвикват още повече хаос и стрес. Та така, дори да си говорим за психология, пак не всички у дома са на моята вълна. Не, не се мисля за жертва, говоря с факти, както вече казах- аз може да имам много слънчево настроение и мерак да направя едно прекрасно уикенд утро, но тригодишното има съвсем друго мнение и го разваля примерно с един хубав двучасов рев с тръшкане.

# 697
Цитат
Но, да, може да се чете и с деца. И не само кекс, а хиляди неща могат да се направят с вдъхновение. И на хиляди неща може да те научи имането на деца. Е, има хора, за които това е невъзможно и непостижимо. За други е възможно.
Relaxed Smile Може, даже, ако ти е в повечко вдъхновението, не разбираш кога тялото отказва.

Малко повечко вяра и жар в собствените желания ще вкарат живец в битието на всяка мрънкаща мама. Мале, не понасям мрънкащи и тюхкащи се хора. За времето дето се жалят могат да си докарат такива приятности. Обаче тя ролята на жертвата е тъй уютна, топла и приятна.People Dancer
Уви, и това го има.

# 698
  • София - Рим и обратно
О, и аз не-на-виж-дам мрънкалници.

# 699
Сидхарта обаче действа точно наопаки на съветите тук - вместо да се напъва като ненормален да забогатява, той си знаеше, че ще постигне всяка своя цел с това, което умее най-добре - да чака, да мисли и да медитира. И сравняваше себе си с камъка, който се стреми към езерното дъно - така или иначе ще го стигне, без да не нужно да полага усилия. И да не забравяме, че неговата цел беше човешко същество, допреди да срещне красивата проститука, си беше един неориентиран момък, който не знае какво да прави с живота си.

# 700
Аз пак забелязвам нещо интересно: противопоставят се работа на деца. А в живота и успеха има три компонента: работа, деца, лично развитие. Децата може да не ти пречат на работата- все ще ги "разчистиш" нанякъде. Но определено страда личното развитие- почивка, научаване на нови неща, визия за нещо повече от текущата работа, свободата да рискуваш с нов проект и ново поприще, ако искаш.

Ей в това е проблемът, а не че не може да ръбаш за едните заветни 1500 лева, докато децата са в институции. Много хора го правят- и си стоят на това ниво с години.

С години! Не ви ли действа отчайващо това наблюдение?

Аз родих деца на 26 и мога да кажа, че ако бях родила на 22 или 20 със сигурност щеше да се отрази и нямаше да съм на същото ниво. Талант-талант, ама някои неща си искат научаване, а визия и идеи, цели и амбиции се придобиват с времето, не се раждаш с тях. Определено човек има потенциал или да расте, или да си спре растежа на някакво ниво.

Децата са фактор, който спира растежа, дори да има някакви финансови успехи. Съжалявам, но има разлика между мен и млада журналистка, която е на разположение по всяко време, мисли си само за професията, а не с какво да нахрани всички...тя може да не е по-умна и талантлива, но понеже е на разположение- има предимство. И ако чете и се развива целенасочено, може да мине и на друго ниво.

Естествено че има разлика, защото ти си изпуснала момента с опита, тя е на разположение и чете защото навлиза в професията, като понатрупаш опит в някое сфера това вече не е толкова необходимо да се прави, на база на придобити умение вследствие часове труд- това което тя прави за цял ден ти ще свършиш за някой друг час.
След това дълго отсъствие и ти си в нейната позиция, връщаш работни навици, контакти и всичко което ти улеснява професионалния живот, но вече не си готова да отделиш това време.

# 701
Това "разчистване" по градини и ясли как да се тълкува? Че най-добрите родители са тези, които си ги държат децата до 19 годишни на домашно обучение вкъщи ли? За мен градините вършат идеална работа, щом родителите трябва да работят. Иначе то добре да се развиваш личностно, но животът си иска доста средства, не само да се чете и пише Wink

# 702

Приключихме ли с житието на жалкото wannabe The Siren of Titan?

"A purpose of human life, no matter who is controlling it, is to love whoever is around to be loved."

за приключване всеки сам по едно

горчиво кафе

Когато след пир полунощен самотен,

на зиг-заг се връщаш дома

И киска се вихър над жребий сиротен

И плаче безлунна тъма,

побързай, побързай, на спиртника прашен

тури тенекийно джезве —

на винени пари под пристъпа страшен,

свари си горчиво кафе.

Отвориш ли тръпнейки плика и цветен

И лъхне ли дъх мразовит,

опит от тъгата на поздрава сетен,

не гледай тъй блед и убит

изтрий от сърце си мечтите парфюмни

за черни очи кадифе

под тъмната стряха на мисли безумни —

свари си горчиво кафе.

А привечер зимна в безлистните клони

щом стене фъртуната зла,

И зимният вихър се киска поклони

през мътните бледи стъкла

с коси заснежени младежкия спомен

отдай на аутодафе

И бавно на малкия спиртник поломен

свари си горчиво кафе.

# 703
Има го и моментът именно с видимост и шумолене. Може да не си най-добрият, но да имаш добра кампания и започваш да изглеждаш авторитетен. Познавам доста журналисти с банан вместо мозък, но понеже са телегенични, стоят буквално като някакъв супер-умен авторитет, пред който аз изглеждам наистина като загубена домакиня.

Но и не мисля, че четенето и ровенето са само в началото- винаги има нужда да се научи човек на нещо ново. Общо взето всяко ниво в професията става скучно след макс. 5 години; 2 години ако е в началото на кариерата. Ако повече време продължаваш да правиш същото за същите пари, нещо не е наред.

# 704
На хората с частен бизнес никога не им е скучно обаче Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт