Живот без семейство и деца

• 76 592
  • 1 226
  •   1
Отговори
# 1 050
А как очакваш да видиш какво са направили другите потребителки тук? Неясно е какво би те впечатлило, няма как да е в материалната сфера, а не всички са с титли, сложна работа Simple Smile
Съчетаване на повече деца с високи позиции, или публична кариера, или значителен финансов успех, или високи академични постижения, абе нещо такова, не стандартното съчетаване на работа с ясли. Искам да видя що е то светъл пример. Аз лично имам светли примери, но не са в БГ и не знам какви компромиси са правени.

И ако може примерите да са от последното десетилетие и половина, не от зрелия Соц, щото някак директор в соц дружество преди ерата на Интернет е нещо различно от съвременната работна среда.

Абсурт, мъжът ми не е единственият фактор да не треперя за офис работа- има и други фактори. Много ясно, че само с мъж не бих се чувствала комфортно.

# 1 051
  • София
Колкото жени познавам и съм говорила лично с тях за високите им академични и други постижения, всички са казвали почти едно и също "да е жива и здрава майка ми/свекърва ми, че отгледа децата, за да имам време да работя. Ако не беше тя, нищо нямаше да направя.". И говоря за наистина жени с истински титли (две са истински професори (а не западняшкото професор, дето означава просто преподавател), други са по корпоративни висини.
По същия начин и мъже, пак с големи постижения, са казвали, че не биха направили нищо, ако не са били жените им и бабите да гледат децата.
Всички тези хора не се дуят как са постигнали всичко сами, били са като с три мозъка и дванайсет ръце. Демек, не лъжат нито себе си, нито околните колко са велики в самостоятелността си.

# 1 052
В крайна сметка тук имало хора, които могат да четат и да отговарят по темата, без да използват нецензурни/обидни думи, за да уязвят непознати хора, за да се представят като "велики, преуспяващи, най-най".
... единственото, което правите в тази и всички други теми е да обсъждате житието-битието на Сирената. Не знам точно какви нужди задоволявате, но то няма нищо общо с темата. Сигурно очаквате да прочета всичките тъпизми изписани по нейн адрес и да им отговоря ? Това наричате "контекст"? Няма значение, коментарите, които бяха по темата, получиха от мен отговор.

Айде, детската градина, с теб ще играя, с тебе не.
Глупости, явно и четенето е неефективно.
Липсата ви на усет за общуване с хора с различно от вашето мислене няма да коментирам, не ме и интересува. Но помислете върху това и ще разберете защо е и дилемата "живот с деца или без деца" ще е по-добър.

Не ви нападам, ако искам да нашокам нечие канче, просто се качвам в метрото и чакам някой да ме настъпи.Grin

По темата с "постиженията" – петък е, хумореските да започнат сега. Удивително е как някои хора така си и остават със заблудата, че трябва да си "мерят" ... постиженията с други хора. Знам, че самоиронията не се отдава на всеки, ама малко по-свободно.Nerd

# 1 053
Аз работя и живея нормално благодарение на това, че си взимам гледачки. Който си няма баби може да си намери. Без помощ не може. Но донякъде мога да кажа, че съм се оправяла сама, понеже на гледачката пак аз трябва да й платя, няма да ми гледа детето безплатно.

Естествено, не съм професор, само вмятам, че има и платени "баби" при липса на родни.

# 1 054
Оценка на постижения е много разтегливо понятие, то си зависи от средата.
Доктор на науките в научен институт , изследователско звено, университет,въобще не е кой знае какво постижение, пред хамалите на бул. Македония примерно също, тях тези неща не ги вълнуват.
В мойта работа също, теорията е едно практиката е друго,  доста доктори са идвали с голямо его и са си тръгвали с подвита опашка, щото то не е да мислиш какво да напишеш на белия лист, или че като си станал доктор си хванал някой за шлифера- при нас е точно и конкретно задача, срок, направил, неправил, последното влече много неприятни последици, които трудно се понасят като отговорност и тези които гонят научни титли.
Някаква реална самооценка човек може да изгради единствено в конкурентна среда, къде и как се намира.
От вкъщи, дори и да си мислим колко сме велики, че сме се развили духовно защото сме се записила на еди кой си семинар или сме трупнали една магистратура, няма особена полза освен за себе си.

А който дерзае другите да го оценят, та ако ще и във форума, то не става с умре циганката дето ме хвали , та да се похваля аз

# 1 055
Пак ще повторя, за "висини" май наистина си трябва як гръб да поема децата, т. нар. "осем часа", освободени от градината, не са осем, а около 6 и не са ефективни, защото после те засипва самосвал от задачи. Това е достатъчно само за офис работа, не и за по-високи постижения. Колкото и да е талантлив човек. За някои неща си трябва 12-часов работен ден и общо спокойствие.

Зари, и срокове съм гонила, и задачи, не витая във въздуха. Не е в това проблемът.

# 1 056
  • София
Аз. Всеки път като го кажа, АбсурТ и подобните ѝ ме заливат с мътна вълна, тази тема не беше изключение.

И не съм светъл пример, точно обратното, пример за обиране съм.

...
Майка ми почина преди 35 години, свекървите ми са все били на стотици километри разстояние. Плащала съм за помощ в гледането и домакинството.
...
Отчитам като голям свой недостатък майчинския си инстинкт, който се отразява на начина, по който правя бизнес (грижа за персонала; разиграване на сценарии за възможни последствия от определени действия). Периодично се питам, ако бях мъж, щях ли така да преживявам събитията.

# 1 057
  • София
Тоест, каквото и да е постижение, се зачита единствено и само ако си си гледала децата съвсем сама през това време? То смешно малко звучи.

# 1 058
Пак ще повторя, за "висини" май наистина си трябва як гръб да поема децата, т. нар. "осем часа", освободени от градината, не са осем, а около 6 и не са ефективни, защото после те засипва самосвал от задачи. Това е достатъчно само за офис работа, не и за по-високи постижения. Колкото и да е талантлив човек. За някои неща си трябва 12-часов работен ден и общо спокойствие.

Зари, и срокове съм гонила, и задачи, не витая във въздуха. Не е в това проблемът.

Номера е да се справяш постоянно и системно във времето, а не по изключение,че някога ти се е случило.
Което всъщност няма особено значение, ако човек се чувства добре м кожата си с това, което прави.

# 1 059
  • София
Затова ли си си сложила ник Шарки? Wink
Сериозно - не, нямаше да мислиш така, ако беше мъж, защото хормоните щяха да ти повлияят, а и мъжете биват възпитавани, че агресията и егоизмът са мъжки атрибути. За бизнес си трябва твърдост, а нея ако я няма една жена, трябва да си я самовъзпита.

Бърди, може смешно да звучи, но все още не сме измислили начин да се клонираме, нито да разтегнем времето, нито да направим червееви дупки в пространството, нито сме си променили физиологията. Всичко опира до ресурси - няма как да си на две места едновременно и да свършиш вде различни работи, всяка от която заема цялата единица време, пространство и физически и психически ресурси. Децата са работа - искат всичкото време и рерусри и това идеално се вижда в огранизацията на яслите и детските градини - самокато погледнеш дневния режим, вече си наясно колко неща се случват, а там има и отделно учителски и обслужващ персонал, които на всичко отогре са на пълен работен ден. Е, как да стане хем да го играеш лелка+учителка, и в същото време да си пред компютъра да си водиш счетоводството, като всяка от тези две основнии работи изисква целия ти мозък и двете ти ръце? Нещата са изключително прости, ако се погледнат откъм простото разпределение на ресурси. Няма как от едновременно едно яйце хем да го изпържиш цялото, хем да го сложиш в кекса. Останалото е дръ-дрън.

Последна редакция: пт, 20 окт 2017, 11:42 от Andariel

# 1 060
Ами ако е невъзможно да се справяш системно? В живота има сезони, невинаги е ценност да показваш, че се справяш със срокове.

И не е "някога", качество и срокове винаги са ми били централни в професията.

Не че не ти се зачита постижението, ако не си гледала децата сама. Но не може да кажеш на майка, която лично си гледа децата- еди-коя си има деца и докторска степен, значи е възможно, пропускайки факта, че съчетаването на деца и докторска степен се е случило с много стабилни помощни механизми и жената може въобще да не е усетила "жегата" от гледане на деца, та да знае защо точно пречат.

# 1 061
Репликата с "какво си купила..." ми напомня за един стар виц, в който един непушач казал да един пушач - "за тези пари, които си похарчил за цигари, си можел да си купиш едно ферари.". На това непушачът отвърнал - "а ти като не си пушил, къде ти е фераррито?".

Това ме пита скоро БНД.
Аз го контрирах с "А ти откъде знаеш, че нямам ферари?" Mr. Green Mr. Green
При което той сви устни, ама хич не му стана радостно. Simple Smile
А ако разбере за двата ми апартамента след развода, съвсем ще му клюмне гребена. Mr. Green

Така, че Мамасита да не се оправдава с никакъв развод. Нищо нейно не е имала, няма какво да вземе.
Да мисли и сега, както и брак няма с втория, да не остане съвсем без нищо. Sunglasses

# 1 062
Щях ли да съм толкова самоуверена, ако бях заплашена да остана "съвсем без нищо"?

# 1 063
  • София

Съчетаване на повече деца с високи позиции, или публична кариера, или значителен финансов успех, или високи академични постижения, абе нещо такова, не стандартното съчетаване на работа с ясли. Искам да видя що е то светъл пример. Аз лично имам светли примери, но не са в БГ и не знам какви компромиси са правени.
И ако може примерите да са от последното десетилетие и половина, не от зрелия Соц, щото някак директор в соц дружество преди ерата на Интернет е нещо различно от съвременната работна среда.

Дефинирай повече деца - 1+, 2+, 3+?
Като сме започнали с биографиите, малко и от мен.
Международна компания, head of department. За 7 години толкова.
1+ деца в ученическа възраст. Понятието ясли ми е непознато. Имат си баби.
Като собствена самооценка не съм особено happy с избора си, защото не съм от рискуващите и нямам собствен бизнес. 

# 1 064
Предполагам и продължаващо образование, изплатено жилище, ниски нива на стрес и потенциал за още растеж?

Общи условия

Активация на акаунт