Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 406
  • 837
  •   1
Отговори
# 300
Не искам да защитавам нито една от двете крайности, защото, пак казвам, нещата не са само черни или бели.

Тук списващите дами постоянно вадят тезата за стари, закостеняли и грозни родители, които скоро ще умрат.  Crazy

Аз пък искам да ги попитам, колко от младите и красиви родители са останали заедно след раждането на дете на 18-20 г.?!  newsm78
Сред моите познати има само едно семейство, което все още е цяло, като се ожениха, когато тя беше на 18 г., той на 32 г. Всичко друго е разводи и нови половинки + деца на 30+, дори 40+ г.

# 301
Tsugumi,
Тезата ми е, че биологичните граници не са до 50. Много са факторите, които лимитират как и до колко ще живее един човек - биология + социална страна. Затова и твърди заключения - това е ОК, а от там нататък не, смятам че не могат да се правят. Нещата са индивидуални. За мен принципа е, че всяка жена е свободна да прецени момента на раждането, като се съобрази с физическите си възможности и това, че децата не са самоцел, а бъдещите хора на едно общество, в което тя също ще продължи да живее

# 302
Е ти определи хората на 50-55 за вмирисани старци, как да не е грозно.
Ама не се притеснявай де и ти ще я стигнеш тази възраст, дали ще мислиш така и тогава, освен ако вече не си на тая възраст и говориш от опит.

Аз бях и млада майка и майка след това и сега пак искам да стана майка, малко преди да съм се вмирисала! 😁
Жалко, че много хора се вмирисват отвътре..и повярвайте това не е от възрастта! 👍

Пожелавам на всички успех в желанието им да станат родители, когато и да се случи това! Най-важното е да обичате себе си, да се грижите за здравето си и да сте спокойни и позитивни! Да станеш родител за мен е призвание, а не пазарски сметки! Ти може да си си решил едно, но Господ решава дали и кога да те дари с рожба! 🍀👶❤👪

# 303
Много моля да спрете да говорите за вмирисването на 50-годишните, че ми докарахте нервна криза преди края на работното време.
Хем съм сама в стаята и ако тръгна  две-три крачки нанякъде започвам да душа около себе си дали като размърдам въздуха нещо не лъха от мен.

А след малко трябва да изляза оттук и да се движа сред хора. Ужас!

Истина е това, което пиша:) Шаранче, ама дърто Simple Smile

# 304
Каквато е например една майка на 16 и баба на 30 - здрав тен и много сръчни.....
Крайностите са излишни и в двете посоки. Ако не бяха крайности, т.е. далеч от нормалното, щяха да са масово разпространени. Но не са.

# 305
  • Сан Франциско
Развихря ми се фантазията и си представям съфорумката с "миризливото" изказване как се обръща към майка си/баба си: "Имам нужда от малко помощ - ако може да ми услужиш със 100 лева, ама ей тъй, отдалеч се протегни и ми ги подай с чупка в кръста, че ако се приближиш повече и мен ще умиришеш на мухъл..."

Изразът е толкова грозен и толкова грешен, че на смешно бие.

# 306
  • София
Мани! Тук уж н аникой не му пука кой на колко ще ражда,ама не подминават и не им се разминава да размахат пръстче и да отсъдят Laughing Пък и как н авсикчи им се е подредил живота да се размножат около 20те си години ,че и майките им н апо 40 да станат баби за чудо и приказ. Изкл смешна тема!
Моето дете пък щеше да остане без майка още новородено.Не че съм го планувала така,ама взех че изкарах късмет/за него незнам,ся според младите дами тук,ако дочакам внуци ще е чудо някво/ Повечето неща в живота,дами,не мож ги планира,колкото и да ни се иска.

Само малко статистика в твоя подкрепа
Списък на страните по средна продължителност на живота:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0% … D0%BE%D1%82%D0%B0

за БГ е 77г за жените и само в Африка е до и под 60г; за Япония е 86. Дали това отразява само биологичните граници и къде е „нормата“

Нормата е ясна- докато имаш възможността да забременееш по естествен начин.
Докато имаш годна яйцеклетка, да бъде оплодена по естествен начин, ако си здрава и права жена.

Когато нямаш репродуктивни проблеми, Природата ти дава силни фертилни години, съчетани с добро общо здравословно състояние.

Сега може и да скочиш, че много млади имат проблеми със забременяването и правят инвитро, но то е друго.
Ти питаш къде е нормата- Природата я е посочила.

# 307
Тази тема ме накара да се замисля, че не познавам нито един човек, отложил имането на деца заради кариера, пътувания и т.н.  Всички са станали родители когато са срещнали подходящия човек (към дадения момент). Вие лично познавате ли хора отлагали по такива причини? Аз не. А относно дали някой ще види внуци - Божа работа, няма правила.

# 308
Да, познавам много хора, които са отложили съзнателно имането на деца, поради финансови проблеми обаче. Изчакаха да си стъпят на краката и тогава си родиха деца. Говоря за хора около 35 годишна възраст. Познавам и хора, които искаха да си поживеят и пак се сетиха за деца към 35+ години. Изобщо около мен всички раждат около 33-35 годишна възраст (първо дете), а някои и по-късно.

# 309
За мен лично 30-35 г. си е напълно нормална възраст за раждане. Виж към 45 г. вече си е последен влак, но няма лошо, стига да може човек.... Peace

# 310
  • София
то хубаво продължителност на живота, ама ако някой случайно е обърнал внимание, дегенеративните заболявания се срещат именно в това дълголетие. Има си биологични особености, които цивилизацията не може да ги промени трайно, освен ако не се случи някаква мутация. За по-малко от сто години увеличаване на възрастта на живота получаваме в бонус именно дегенеративни заболявания, които са свързани с мозъка, а не със сърцето или черния дроб.  Сега не искам да се започва със списъци и примери от типа как баба ми е на 90, ама ходи с червило и решава кръстословици. Мозъкът си старее по устав, както и детеродната възраст и най-подходящото време за отглеждане на деца пак е по устав. Генетика, еволюция - ко да прайш!

# 311
Примерите с неграмотни 15-годишни майки и 30-годишни баби само понижават нивото на дискусията и откриват пропастта, която чувства под себе си 57-годишен човек с дете на 5, независимо от бойко демонстрираните сили.

Ако на 51 жената забременява спонтанно -  с ръка на сърцето казвам, че е млада за годините си, здрава, хармонични са и тялото и душата и и е напълно подходяща за децата си, да са и живи издрави. Който на тази възраст забременява спонтанно - цялата му природа хормонално и всячески е била готова за ситуацията.
Лично не познавам такива, но това не означава, че ги няма, предполагам, някъде, евентуално.....

# 312
Ако на 51 жената забременява спонтанно -  с ръка на сърцето казвам, че е млада за годините си, здрава, хармонични са и тялото и душата и и е напълно подходяща за децата си, да са и живи издрави. Който на тази възраст забременява спонтанно - цялата му природа хормонално и всячески е била готова за ситуацията.
Лично не познавам такива, но това не означава, че ги няма, предполагам, някъде, евентуално.....
Има и такива, но са много, много редки изключения. И няма как да е другояче. Както каза Анди, природа.

# 313
  • София
Има такива, да са живи и здрави. Една близка чакаше второто внуче, когато разбра, че е бременна, съвсем случайно при това. Накрая буташе внучето и нейното в количка за близнаци, децата бяха с по-малко от година разлика. Е, отгледаха ги,  сега леля и племенница заедно ходят по гаджета.

# 314
  • София
Да, но това са изключенията, които потвърждават правилото.

Нашата съфорумка, родила на 51 и фукаща се с физическа и психическа кондиция както на децата, така и собствени, ако е забременяла спонтанно, чудесно.
Но, не е и всичките ѝ напъни да се изкара по- млада от 30- 40 годишните са доволно смешни.

Общи условия

Активация на акаунт