Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 485
  • 837
  •   1
Отговори
# 210

Е, това е вече НОВИНА за мен. От кога в България децата на 3-5-7 години са всичките с еднакво физическо развитие. Ако съм разбрала добре всички могат да карат колела и ролкови кънки, да играят бадминтон; волейбол, хандбал и да плетат на една кука - супер!

Ами, никога в България 3- 5- 7 годишните не са били с еднакво физическо развитие, но явно осмислянето на елементарен текст не ти се отдава! Mr. Green Mr. Green
И не- не си разбрала не само добре, ами никак.

Ами как тогава и ЗАЩО в БГ не се интересувате от физическото развитие на 5-годишните деца, а само от психическото такова? Това ми прилича като при соца - защото всички сме равни???? Simple Smile

# 211
  • София

Ами как тогава и ЗАЩО в БГ не се интересувате от физическото развитие на 5-годишните деца, а само от психическото такова? Това ми прилича като при соца - защото всички сме равни???? Simple Smile

Кой ти каза, че не се интересуваме?
Ти наистина не си способна да осмислиш елементарен текст!
Хайде, пробвай се пак! Mr. Green

Цитат
Най-малкото като генетик и биолог трябва да знае, че при деца на 5 вече не се гледа колко са напред в моторното развитие, дори не в психомоторното, защото не са бебета, а се гледа най вече когнитивтото им такова, а моторното се гледа дотолкова, доколкото издава някои симптоми, примерно една тромавост или несръчност.

# 212

... не съм трол; молекулярен биолог; генетик с титли и .тн. ...

Човек с такъв безумен правопис има толкова общо с науката колкото бай Тошо имаше с полупроводниците

По темата
възрастта е важна, но само чисто математически
Да си сметнеш на колко би бил когато детето ти е студент примерно
Но няма как да вземеш предвид какво друго би могло да ти се случи за това време и колко ще живееш

Да мислиш, че млад родител означава с модерно и незакостеняло мислене също е грешка, защото често се случва обратното

Последна редакция: пн, 23 окт 2017, 11:32 от Анонимен

# 213
Е то в тоя форум който ражда млад (разбирай под 30) по дефиниция е със селско, закостеняло мислене от 19 век.

# 214
  • София - Рим и обратно
Е то в тоя форум който ражда млад (разбирай под 30) по дефиниция е със селско, закостеняло мислене от 19 век.
То, лошото е, че по света това е схващането вече. В Италия, под 30 вече раждат само простите, долния слой на обществото. Абе, направо си е срамота. Хич не ми се иска, ама е така.
Аз лично, бих искала дъщерите ми да родят около 25, защото това е хубавата фертилна възраст на жената, с най-качествени яйцеклетки и организъм за износване на здраво дете. Също така, аз ще съм по-млада и адекватна като помощ, а и присъствие. Разширеното семейство оказва много благотворно въздействие на децата, знам го вече със сигурност, защото от моя страна децата ми нямат такова и го усещат.

# 215
Тия дни покрай дискусията за майчинство и кариера попаднах на една нова дистопична книга, The Unit. Значи, Швеция в не много далечното бъдеще въвежда родителски отпуск 18 месеца и за двамата, плюс гледане на деца безплатно до 6 (то всъщност и сега е така, авторката е шведка). Както пише авторката, "никой нямаше извинение да не ражда деца, никой нямаше извинение да не работи след раждането на деца".

Обаче има уловка: който е и без работа, и без деца, като стане на 50-60, го затварят в луксозен затвор и почват да му взимат органите един по един или да го подлагат на медицински тестове. Тук вече футуристичната дистопия се различава от реалността.

Та там главната героиня буквално цитира цайтгайста на 21 век- да не се остави да е "зависима" от мъж да я издържа, да открие себе си...и докато се открие, превтаса, стана на 50 и я прибраха за донор.

# 216
  • София - Рим и обратно
Преведена ли е?

# 217
Тя Швецията толкова  е втасала от сега с легализиране на какви ли не извращения, че подобно нещо няма хич да е новина или изненада
Само да вметна, че "то и сега е така" не е вярно

Далечната 96 бях стара първескиня, на цели 25, не ме е срам Simple Smile
Всички с първо бяха на 18-21
На 25 бяха тези с трето
Смениха се стандартите за тези 20 год

# 218
Ама че идиотски сюжет. Мислех, че са ти по-високи изискванията при подбор на литература. Rolling Eyes

# 219
Много обичам дистопии. По принцип любимите ми са A Brave New World, Logan's Run, 1984, но чета и други неща в същия жанр. В случая книгата е прилично преведена на английски. Стилът е изчистен и ясен, като мебели ИКЕА. Пък и си падам по нордическа зловещина тип Let the Right One In. Колкото до сюжетите...има всякакви. Капитан гони кит. Човек се разхожда из Дъблин цял ден и нищо не прави. Две нации се бият. Сюжетът е само част от уравнението.

Чета всичко, в случая ми стана интересно, именно защото в роман буквално се цитират идеи и дух на времето, за които всички ми казват- е те такова животно нЕма...нЕма, ама май има и са го забелязали доста автори, вкл. и за този роман.

Преведена е от шведски на английски, чета я с безплатен абонамент към една платформа.

Но идеята е, че това с баланса майчинство/живот придобива зловещи измерения понякога.

# 220
  • София - Рим и обратно
Аз също много си падам по тоя жанр. Ще я диря.

# 221
Тя идеята на книгата е малко като на The Handmaid's Tale, в смисъл, че за жената да роди е най-най-прецакващото нещо. В дистопичната бъдеща Швеция родителите са като някакви тиранични канибали, които тихо и кротко затварят и транжират постепенно бездетните, съвсем законно. Което е абсурд, но иначе напрежението в книгата си го бива. Нини Холмквист е авторката, на български няма данни да е издавана.

# 222
Скрит текст:
Скрит текст:

Кой ти каза, че не се интересуваме?
Ти наистина не си способна да осмислиш елементарен текст!
Хайде, пробвай се пак! Mr. Green

Цитат
Най-малкото като генетик и биолог трябва да знае, че при деца на 5 вече не се гледа колко са напред в моторното развитие, дори не в психомоторното, защото не са бебета, а се гледа най вече когнитивтото им такова, а моторното се гледа дотолкова, доколкото издава някои симптоми, примерно една тромавост или несръчност.

Направо ме впечатли с обясненията си Simple Smile

# 223
Между другото, замразяването на яйцеклетки в БГ е супер евтино- гледах за американски кариеристки, яко ги скубят с по 20К долара. Тук за хилядарка ще те оправят- чудя се как не са почнали бизнеса с репродуктивен туризъм. В Украйна сигурно е още по-евтино, но там пък е рисково, имайки предвид революцийките от време на време...

Къде си гледала за американските кариеристки, които ги скубят с по 20К долара за замразяване на яйцеклетки? Пак нещо не си разбрала. Има разлика в цените, заради стандарта, но изобщо не са такива космически разликите, каквито ги изкарваш.

# 224
Гугъл=> egg freezing party. Цените са ок. $10,000. В същото време:

"Apple covers costs under its fertility benefit, and Facebook under its surrogacy benefit, both up to $20,000. Women at Facebook began taking advantage of the coverage this year."

В България замразяването започва от 600 лева, което са си жълти стотинки. Не че и в САЩ няма да намериш по-евтино замразяване, но поради разликата в стандарта проучванията ми са, че цените започват от $5,000 и достигат над $15,000.

А вече какво излиза в Гугъл, като напишеш egg freezing party, си е от сферата на дистопичните романи.

По отношение на ценообразуването- и $20,000 да кажеш, някои ще платят. Иначе било ок. $10,000 плюс $500 на година за съхранение. Тоест ако съхраняваш 20 години, си стават баш $20,000.

Общи условия

Активация на акаунт