Има ли значение възрастта на родителите?

• 60 466
  • 837
  •   1
Отговори
# 270
Всеки има различни причини и пречки да стане или да не стане родител когато е пожелал! За мен значение има родителите да са здрави за по-дълго време; да са заедно и да отгледат и възпитат с любов и грижа децата си! Другото е без значение! 🍀
Искам да добавя още нещо към това ми изказване по-горе!
Млади или стари, важното е да живеем в близост до родителите си! Моите бяха млади и сега не са стари, но за съжаление вече 15 години са далеч и от мен и от децата ми! 😢 Не можем да избираме родителите си, но можем да изберем къде да живеем, така че да имаме и ние и децата ни повече хубави спомени с тях..Аз не го направих и цял живот ще ми тежи за това....

Прекалено много драматизираш. Спри се навреме, защото се измъчваш безпричинно.
Не е важно колко време си прекарал, а колко качествено е било то.
От теб и мъжът ти зависят 3 деца- финансово и морално. Светът е такъв, че не винаги можем да си избираме свободно мястото, където живеем. Избираме място, където икономически ще се справим. А вие трябва да се справите, отговорни сте на първо място за благополучието на трите си деца.

# 271
Аз работя в предимно "женски офис". Седем кокошки сме се наредили на главата на двама мъже Grinning
Едната роди на 40, другата на 34 и третата, също на 34 е бременна в момента. Аз съм на 30, без деца.
Това, което мен ме притенсява в по-късните бременности, не е толкова свързано с отглеждането на малкото дете, а с отглеждането му когато то порастне. Както казва чичо ми "Едно е ти да си на 50 когато дъщеря ти се дипломира, друго е да си на 60 когато тепърва влиза в университет и трябва да я издържаш още 5 години".
С друди думи, не е трудно да гледаш бебе на 40 дори на 45, но това означава да издържаш студент към 60-те си години.

# 272
важно е и на колко се чувстват и как мислят и много много други неща

# 273
  • Няма такава държава!
Не е задължително да издържаш студент - сега има доста работи, подходящи за студенти, може да помагаш с финанси и логистика, но чак да издържаш. Хубавото на този модел е, че и децата се учат на самостоятелност. Аз съм учила задочно и през цялото време работех, повечето ми колеги също, а имам и доста познати, които учеха редовно и пак работеха. Иначе съм съгласна, че е хубаво по-рано да родиш, но ако поради една или друга причина не е станало, няма нужда да се вторачваш в това.

# 274
  • София - Рим и обратно
Да де, те ще се издържат, ще са самостятелни, а ти ще си една бабка на 60, която няма да доживее да види внуци. Мерси съм за такъв модел.

# 275
  • Няма такава държава!
Ок, аз не го натрапвам на никого. Само не разбрах връзката с внуците каква е? Дали ще ги доживееш или не зависи от толкова много фактори, че мисля не е нужно да ги изреждам. И на 60 г не мисля жените за бабки.

# 276
Хубавото на този модел е, че и децата се учат на самостоятелност.

Децата могат да се научат на самостоятелност и при по-млади родители, даже нямам никакво съмнение, че точно по-дъртите майки не пускат децата си да дишат свободно и са се вкопчили в тях, сякаш ако ги пуснат, ще пуснат и самия живот. Да си едничка радост на дърти родители не е никак хубаво, а задължаващо и обременяващо занимание, не пожелавам на нито едно дете да расте в такова семейство.
Отделно е грозна работа да видиш някакво 15-годишно момче с вид на смотльо с баба си, на която обаче казва "майко". Моята майка стана баба на 46 и тогава получаваше комплименти (напълно заслужени) как изобщо не прилича на баба, но всеки ден след 60-те си личи, появяват се и старческите неволи, та вече никой няма съмнение, че е баба, а не майка на сина ми. Така че в началото е едно - родителите могат да изглеждат млади и жизнени, но след десетина годнки картинката е съвсем различна, остряването някак се случва рязко и на тласъци, а не пострепенно и незабележимо, гледаш ги на 35-40 пращят от енергия, а на 50-55 вече са едни старци, започнали да се вмирисват и  да се подпират един на друг.

# 277
  • София - Рим и обратно
Ок, аз не го натрапвам на никого. Само не разбрах връзката с внуците каква е? Дали ще ги доживееш или не зависи от толкова много фактори, че мисля не е нужно да ги изреждам. И на 60 г не мисля жените за бабки.
От кои толкова много фактори зависи фактът, че от 45 до 65 разликата е 20 години. И не, не е без значение.

# 278
Хубавото на този модел е, че и децата се учат на самостоятелност.

Децата могат да се научат на самостоятелност и при по-млади родители, даже нямам никакво съмнение, че точно по-дъртите майки не пускат децата си да дишат свободно и са се вкопчили в тях, сякаш ако ги пуснат, ще пуснат и самия живот. Да си едничка радост на дърти родители не е никак хубаво, а задължаващо и обременяващо занимание, не пожелавам на нито едно дете да расте в такова семейство.
Отделно е грозна работа да видиш някакво 15-годишно момче с вид на смотльо с баба си, на която обаче казва "майко". Моята майка стана баба на 46 и тогава получаваше комплименти (напълно заслужени) как изобщо не прилича на баба, но всеки ден след 60-те си личи, появяват се и старческите неволи, та вече никой няма съмнение, че е баба, а не майка на сина ми. Така че в началото е едно - родителите могат да изглеждат млади и жизнени, но след десетина годнки картинката е съвсем различна, остряването някак се случва рязко и на тласъци, а не пострепенно и незабележимо, гледаш ги на 35-40 пращят от енергия, а на 50-55 вече са едни старци, започнали да се вмирисват и  да се подпират един на друг.
[/quot

Много грозно изказване.

# 279
И за мен изказването на Янечек е най-малкото глупаво и грозно.
Има много жени с реп. проблеми, които не могат да имат деца тук, сега и  веднага. Можем поне да се отнасяме с малко повече уважение към тяхното решение да станат родители на по-късна възраст.

# 280
  • Няма такава държава!
От кои толкова много фактори зависи фактът, че от 45 до 65 разликата е 20 години. И не, не е без значение.

Не съм проповядвала късно раждане, казах само, че не нужно да се издържа студент. Дали ще доживея внуци - еми божа работа, може още утре да умра и пак няма да видя внуци, може децата ми да се окажат хомосексуални и пак да не видя внуци, може да не намерят човекът, с който да създадат внуци преди самите те да станат на 30 и т.н. и тогава какво? Да се откажа от децата си, защото не са ми направили внуци? Да не говорим, че аз не съм толкова вторачена в идеята непременно да имам внуци, ама това съм аз - знам, че за други хора не е така, и това е съвсем ок.

# 281
  • София - Рим и обратно
И за мен изказването на Янечек е най-малкото глупаво и грозно.
Има много жени с реп. проблеми, които не могат да имат деца тук, сега и  веднага. Можем поне да се отнасяме с малко повече уважение към тяхното решение да станат родители на по-късна възраст.

Като нямаме какво да кажем, и айде - жените с проблеми хващаме да си мием ръцете. Никой няма тях предвид, а съзнателно късното майчинство заради кариери, инфантилност, пътешествия и пр.

Да не говорим, че аз не съм толкова вторачена в идеята непременно да имам внуци, ама това съм аз - знам, че за други хора не е така, и това е съвсем ок.
Ми ти не си вторачена, ама децата ти може би ще имат нужда от адекватна подкрепа, когато станат родители и са активни. Казвам го от позицията на човек, който няма помощ от родители, защото изгубих майка си много рано. Да, божа работа е докога ще сме живи и здрави, но поне гледам съзнателно да не поставям децата си в моето положение.

# 282
Ха, грозно било! Че много ли е красиво самотното детство с двама старци с мислене от едно време? Все ми е едно кой на каква възраст ще сдобие с поколение, нямам претенции върху хорскитре решения, но темата е за възрастта на родителите и коментирам точно това.

# 283
Аргументът ми срещу късното родителство идва от това, в което се превръщам. С възрастта човек узнава прекалено много неща за живота, вселената и всичко останало. А за новия човек трябва да има по-голяма доза невеж оптимизъм. По-старите родители биха натоварили децата си с много неща. Представям си сега, на 35, да бях почнала тепърва...подходът щеше да е доста различен.

# 284
Е ти определи хората на 50-55 за вмирисани старци, как да не е грозно.
Ама не се притеснявай де и ти ще я стигнеш тази възраст, дали ще мислиш така и тогава, освен ако вече не си на тая възраст и говориш от опит.

Общи условия

Активация на акаунт