Има ли значение възрастта на родителите?

• 59 933
  • 837
  •   1
Отговори
# 540
На 35 например достатъчно ли си стар, за да нямаш право да се възползваш от клиничната пътека, предивдена за твоите болести? А ако рано се инвалидизираш, което в днешни дни се случва по-често, отколкото да умреш от старост в съня си, трябва ли да се откажеш от клиничната пътека и скъпите лекарства, които ти осигуряват все пак достатъчен комфорт, защото с тези пари могат да бъдат изгледани пет други?
А от смъртта ме е страх, разбира се, защото съм я виждала и наистина е страшна, а най-страшно е очакването на смъртта, така че не мога обвиня нито един човек, че се е вкопчил в живота, камо ли да го бия през ръцете и да викам "пусни, бе, пусни!".
Ако клиничната пътека може да ме излекува и да ми даде качество на живот, защо да я откажа? Но ако примерно ще удължи нещата с 2 месеца, но ще е страшно скъпа- няма смисъл. Тоест ако имам нелечима диагноза, най-вероятно ще избера най-нискотехнологичната и неинвазивна опция, ще си седя на дивана и ще гледам сериали или нещо такова.

Янечек, и аз съм виждала какво се случва с невярващи, вкопчили се в живота хора и наистина е гадно- чисто физически е едно ужасно драпане, и аз се чудя за какво. Човек трябва от по-рано да е в мир с тия неща, някъде около 30-те да се осъзнае, а не на 70 да си мисли, че има да живее до 150 и да се сърди защо няма кой да му се върже и да го лекува от старостта...извинявай, но от какво точно може да те е страх?

Иначе на 35 вече нещата са кой каквото е направил, останалото е бонус. Ама малко хора осъзнават, че е по-късно, отколкото си мислят.

# 541
По темата-за мен има значение.
Родих първото си дете на 24г.Родих третото на 34 а бащата е на 40г.Когато детете е в разцвета на силите си,бащата и аз ще сме пред пенсия.Питам се дали ще сме живи и здрави за да помагаме?То няма и да усети помощ и подкрепа от баба и дядо.Представям си също,ако детето ми стане на 40г а бащата на 80г...сякаш бабата и дядото на мъжа ми са му майка и баща...
Хм, въпреки че родих първото си дете доста млада (на 22), второто го родих, когато бях на 35. Сега тя е на 11 и баба ѝ, която е на 73, има съвсем нормална връзка с внучката си. Даже е персоналният ѝ скайп-консултант по математика. (Пенсионирана учителка по математика е). Другата си баба и двете ми деца не познават- починала е още на 38. Та, не си задавай толкова драматични въпроси.

# 542
Ако клиничната пътека може да ме излекува и да ми даде качество на живот, защо да я откажа? Но ако примерно ще удължи нещата с 2 месеца, но ще е страшно скъпа- няма смисъл. Тоест ако имам нелечима диагноза, най-вероятно ще избера най-нискотехнологичната и неинвазивна опция, ще си седя на дивана и ще гледам сериали или нещо такова.

Страшните болести са нелечими, затова и са страшни, но все пак за доста от тях има лечение, което ти удължава живота с години. Та ако съм на 35 и с лечение мога да живея 55, през което време да си отгледам и децата, ще се лекувам и ще си живея, няма да се отпиша толкова лесно. То и ти няма, но засега не ти се е налагало, затова си тъй смела.

# 543
  • Варна

И кой точно ще ти каже колко точно още ще живееш или дали ще оздравееш. Никой.И докторите не се наемат да правят прогнози. При един и същи рак един умира, а друг живее още 10 години.
Говориш страшни работи, дано не го осъзнаваш.

# 544
  • София - Рим и обратно
А защо да помагате? 3те ви деца няма да работят ли?

То подкрепата не е само финансова. Аз предполагам, че няма предвид да им помага с пари. Другото е далеч по-важно, поне според мен.
С годините все по-остро усещам липсата на майка ми, чисто емоционално.

# 545
С диагнозата, която има Стивън Хокинг, отдавна трябваше да е умрял и дори вампирясал. Ама, ей на, мърда още, че и идеи ражда.

# 546
По темата-за мен има значение.
Родих първото си дете на 24г.Родих третото на 34 а бащата е на 40г.Когато детете е в разцвета на силите си,бащата и аз ще сме пред пенсия.Питам се дали ще сме живи и здрави за да помагаме?То няма и да усети помощ и подкрепа от баба и дядо.Представям си също,ако детето ми стане на 40г а бащата на 80г...сякаш бабата и дядото на мъжа ми са му майка и баща...

Ами, ето, тук например не виждам кой знае какъв потенциал, доколкото може да се предвиди, а рационално погледнато е също толкова неизгодно такива хора да се размножават усилено, колкото и да се хвърлят пари за болни и/или възрастни хора. Обаче не всичко подлежи на рационализиране и на смятане наикономически ползи. Непознатият човек може да е само някаква статистическа единица, но за близките си е личност, на която държат. За някоя статистическа единица върви да кажеш как не би трябвало да харчи пари, след като няма голяма вероятност да оживее, но за себе си не е много сигурно, че ако изпаднеш в това положение ще постъпиш така, както хипотетично си го мислил. Имаше един разказ "Лотофагът". И там човекът беше предвидил хладнокръвно и рационално, че като напусне работа, има пари еди-колко си години да живее на острова, а след това ще се самоубие, обаче като дойде моментът, не му се умираше.

# 547
  • София
По стечение на обстоятелствата - разликата между децата ми ще е малко повече от 14 г. Първо раждане - на 26 г. Второ - на 40 г.
В момента не виждам разлика в желанието, готовността и физическите възможности. Разлика имаше при постигане на забременяването - първото беше от раз, второто - след 2 ин-витро процедури. Интересното е, че двете бременности протичат абсолютно еднакво (трудно). Другото интересно е, че навремето чувах, че съм възрастна първескиня. Сега лекарите ми казват, че съм на съвсем нормална за раждане възраст.
Относно възрастта - не мисля, че на 40 г. съм възрастна, нито пък ще съм престаряла след 18-20 г.
Родителите ми са на 60+ години и определено не са старци. Жизнени хора, работещи, пътуващи, с много повече свободно време и хъс за живот и от мен, понеже аз съм затрупана с ангажименти в момента.
Наясно съм, че децата ми надали ще са близки, защото голямата възрастова разлика винаги ще предполага да са на различен етап от живота си.

# 548
За мен например е кошмар общество от преобгрижени стари хора, но с малко на брой деца и страх да се раждат нови поколения. За съжаление сегашното общество нататък върви.

Защото новите хора, деца, носят енергия и позитивност. А болният...вода в пясък, до голяма степен. Да, намаляваш страданието, но то не е точно това целта на живота. Та понякога хич не е продуктивно да налееш много пари за един човек, а с тия пари да може да отгледаш добре петима нови.
Те и мюсюлманите са за това - защо тогава нещо не ни се харесва религията им

Да не говорим, че от една възраст нагоре трудно може да се каже, че човек "живее", особено ако само трепери за здравето си.
Ти ако не се грижиш за здравете си едва ли може да си представиш какво става след "определена възраст". Надрусаните младоци така живеят, че нема на къде- ДА?
Пак казвам- различни светогледи, ако нямаш религия, ако животът ти е само тук и сега, ще искаш максимум средства за гладък живот и родените да са най-важните, малко на принципа след мен и потоп.

И като се плодим като мишки и опасем света какво ли ще остане за последно родените?

# 549
  • Пловдив
На мен пък изобщо не ми е зор за опасването на света - светът ще се оправи, дори да го пренаселим. Wink
Просто някак звездите ми го говорят, че индивидът, а не обществото, са за съчувствие, щото обществото не е човек, та да му съчувстваш, както и че родените са по-важните, понеже неродените ги няма и няма как да им е гадно, а да си без деца все пак не е като да си болен, писах вече.

# 550
Наясно съм, че децата ми надали ще са близки, защото голямата възрастова разлика винаги ще предполага да са на различен етап от живота си.

Това обаче не е, както си го мислиш, от първо лице ти казвам. Голямата възрастова разлика между братя и сестри по никакъв начин не се отразява на близостта между тях, просто като малки няма да са си играли заедно, но после ще си бъдат най-близките хора, ще го осъзнават и ценят.

# 551

Говориш страшни работи, дано не го осъзнаваш.
Все повтаряте тая дума "страшни" и се чудя кое точно е страшното. В България има почти суеверен страх от болести, неприятно е, но си е част от пейзажа- шепненето, вкопчването, абе не се оправяме добре с тая страна на живота.

А света може да го опасеш и като изкопаеш и транспортираш ресурсите, за да може един човек да живее луксозно дълги години.

Пак ще пренасоча към романа Екотопия- има си начин човек да живее качествено. И към статистики за здравните системи на САЩ и Куба, които имат почти едни и същи резултати, въпреки че в САЩ се въртят много пари и екзотични лечения.

Не говоря за общество, а за нещо повече- човешка екосистема. Защото, както казах, е тъжен свят от индивидуалисти, вкопчили се в живота, но и неразмножаващи се. Цивилизация от дъртаци...във всякакъв смисъл.

И всъщност повече хора трябва да бъдат первани през ръцете да пускат- доста цивилизации са го правили, индиректно. Защото вкопчването в момента достига невероятни нива- говорим за хора, при които медицината лесно поддържа тялото доста след като съзнанието си е заминало дори. Не за Стивън Хокинг и шепата изключения.

# 552
Има значение. Акъла на родителите.
Има значение и броя на родителите.
И това дали изобщо има родители.
До каква степен би имало значение, зависи от конкретния случай.

Някои деца при перфектно изпълнени всички благоприятни условия, израстват лекенца. Други и при липсата на такива, успяват да станат човеци.

# 553
Все повтаряте тая дума "страшни" и се чудя кое точно е страшното.

Например да лежиш в онкологията с два тромбоцита в кръвта и да се чудиш откъде можеш да изкървиш, като всяка нощ изнасят от стаята ти по един труп, който не е издържал. Не ти е страшно, защото не си спала в стая с труп, който вчера е бил човек, болен от същото като теб.

# 554
Да де, пак питам кое е точно "страшното", дето масово се споменава с шепнене. В крайна сметка повечето хора са имали достатъчно време да свикнат с мисълта, че са не само смъртни, ами и внезапно смъртни, както е писал авторът.

Е, освен ако не си се погрижиш за такива отвлечени неща като съзнание, философия, живота, вселената и всичко останало...тогава предполагам всичко е страшно.

Общи условия

Активация на акаунт