Има ли значение възрастта на родителите?

• 61 091
  • 837
  •   1
Отговори
# 645
Нямам никакъв интерес към изкуственото прекъсване на живота, както и към изкуственото удължаване- и двете действия извират от един светоглед, който ми е неприятен.

Всъщност евтаназията извира именно от почина "да осигуряваме пределен комфорт на човека", защото нали един живот живеем и тъй нататък. Та материалистичното виждане на живота произвежда точно тоя почин- след като животът вече не е удоволствие, имаме причина да го прекъснем.

# 646

Скрит текст:
Сред всички самозвани генетични чистачи за каузата най-ревностно работи Калифорния, където издаденото през 1909 г. разпореждане за задължителна стерилизация на всички държавни пациенти, чието състояние бъде определено като „сексуално или морално извратени, ментално болни или слабоумни“ развихря скалпелите. Четири години по-късно законът е разширен и вече обхваща нехоспитализирани индивиди, които страдат от „очевидни отклонения от нормалното ментално състояние“.
През 1927 г. насилственото обезплодяване бива санкционирана от най-висока инстанция, когато млада, неомъжена майка на име Кари Бък е стерилизирана против волята си по решение на Върховния съд, написано от Оливър Уендъл Холмс. Този документ не просто разрешава процедурата, а и я препоръчва „с цел да предотврати затъването в некомпетентност… принципът, според който задължителната ваксинация е достатъчно широко понятие, което включва прекъсване на фалопиевите тръби… Три поколения имбецили са ни достатъчни“.
Детето на Кари Бък — въпросният представител на „третото поколение имбецили“ — става блестящ студент. Самата Кари Бък впоследствие е освободена от Колонията за слабоумни и епилептици във Вирджиния и прекарва остатъка от живота си като съпруга на шериф в малък град. По-късно е установено, че не е умствено изостанала.
Решението Бък издига в подем насилствената стерилизация и повече от шейсет хиляди души, предимно държавни пациенти, са подлагани на операция в цялата страна чак до седемдесетте години.
През 1933 г. решението Кари Бък е възприето като закон в Германия и за една година са стерилизирани петдесет и шест хиляди германски „пациенти“. До 1945 г. под егидата на нацизма цифрата достига два милиона. Както пише Хитлер в „Майн Кампф“: „правото на лична свобода отстъпва пред задължението да се запази расата. Необходимостта да се попречи на дефектни хора да създават също толкова дефектно потомство е основана на най-чист разум и ако се прилага систематично, представлява най-хуманният акт в полза на човечеството“.
След Втората световна война настъпва отлив от идеята. Отвращението от чудовищните престъпления на нацистите — но най-вече бремето на военната служба върху хирурзите — постепенно снижава популярността на евгеничната стерилизация, и макар че продължава да се практикува десетилетия след това, постепенно повечето закони са отменени поради научните доказателства за несъстоятелност.
Но идеята не отмира.
Нищо подобно.
При това обезплодяването изглеждаше направо цивилизован подход в сравнение с други идеи, на които се натъквах. Сякаш бях попаднал в етическа клоака.
Призиви за подпомагане на самоубийствата, които неусетно преминаваха в препоръки да се облекчава нещастието на хора, които нямат за какво да живеят.
Доклад от Холандия, където самоубийството с лекарска помощ е либерализирано, че почти една трета от евтаназиите — „убийства от милосърдие“ — се извършват без съгласието на пациента.
Някакъв австралийски „биоетик“, който проповядва, че религията вече била недостатъчна основа за морални оценки, а концепцията за неприкосновеността на човешкия живот вече не била валидна. Неговата алтернатива: етиците да приписват числена оценка на „качеството на живот“ на хората и да разпределят здравните грижи в зависимост от събраните точки.
Така бавноразвиващите се, старите хора, слабите ще останат на края на списъка и ще получат съответното лечение. При раждане на увредено или умствено изостанало дете на родителите да се дава двадесет и осемдневен срок да изберат детеубийство пред „живот, започнал много зле“.
Така всеки, който не покрива критерия „личностност: рационална мисъл и самосъзнание“ може да бъде убит без страх от наказание. Човечно.
Нежно удушаване, няма що.
Наскоро Британската национална здравноосигурителна служба беше въвела нова политика, според която на майки с генетично увредени деца се дава право на безплатен аборт — анулирайки ограничението от двадесет и четири седмици, което позволява операцията да се извърши и почти преди самото раждане.
Също в Англия, на годишната конференция на Зелената партия, било предложено в името на спасяването на планетата населението на Обединеното кралство съзнателно да се ограничи с двадесет и пет процента, което бе предизвикало опоненти да напомнят за увлечението на Нацистката партия по екология, естествена чистота и антиурбанизъм.
Правителството на Китай отдавна бе изпреварило всички тези идеи с вече установената практика да налага контрол върху броя на населението чрез принудителен аборт, обезплодяване и умъртвяване чрез глад на деца сираци в държавните институции.
В Съединените Щати призивите за приоритет в ползването на здравните услуги в ерата на твърдия долар и контрола над социалните грижи бяха накарали мнозина да се запитат дали е редно тежко болните и генетично онеправданите да „доминират“ разходите за здравно осигуряване.
Попаднах на една статия в „Ю Ес Нюз енд Уърл Рипорт“, в която подробно се описваше борбата на една тридесет и четири годишна жена с Даунов синдром да се подложи на животоспасителна сърдечно-белодробна операция. Медицинският център на Станфордския университет отхвърлил молбата й, понеже: „Не смятаме, че пациенти с Даунов синдром са подходящи кандидати за сърдечно-белодробни трансплантации“, както и Калифорнийският университет в Сан Диего, тъй като преценили, че е непригодна за програмата на лечение. Лекуващият лекар се възпротивил и публичното огласяване на случая принудило болниците да преразгледат становището си. А всички, които оставаха извън обсега на медийното пространство?
Това ми припомни един случай, с който се сблъсках преди много години, когато работех със сърдечно болни пациенти в Уестърн Педиатрикс Хоспитал. Ставаше дума за четиринадесетгодишно момче с диагностицирана остра левкемия, тогава все още в лечима фаза, с отлична прогноза за пълно възстановяване. Но пациентът бе умствено увреден и неколцина стажанти и щатни лекари започнаха да мърморят, че само щели да си загубят ценното време.
Тогава им изчетох една лекция, но не постигнах почти никакъв резултат — защото нямах магистърска титла по медицина и нямаше аз да извършвам химиотерапията и радиотерапията, значи просто не разбирам за какво става дума. Лекуващият терапевт — емоционален и всеотдаен човек — дочу за протестите и произнесе бурна реч за Хипократовата клетва и морала, която накара протестиращите да замлъкнат. Но се подчиниха с нежелание.
Какви ли лекари са излезли от онези стажанти?
Кого ли съдят сега?
Качеството на живота.
Бях работил с хиляди деца с вродени дефекти, деформации, умствени увреждания, проблеми в усвояването и най-различни хронични, болезнени и нелечими заболявания.
Повечето от тях бяха в състояние да изпитват пълния спектър на човешките емоции, включително и радост.
Помня едно момиченце, осемгодишно, с талидомид. Нямаше ръце, вместо крака имаше прилични на перки чуканчета, но очите му грееха и гореше от желание да прегърне живота.
Животът на това дете бе от много по-високо качество в сравнение с някои напудрени психопати, с които се бях сблъсквал.
Не че има значение, понеже не съм аз човекът, който има право да съди.
Привържениците на евгениката твърдяха, че общественият прогрес може да се измери по постиженията на талантливите, което в частност е вярно. Но какъв смисъл има от прогреса, ако води до безсърдечие, жестокост и хладни преценки кой какво заслужава, убивайки златната искра у всеки един от нас?
Кои ще са новите богове? Генетиците? Етиците?
Учени прегръщаха идеологията на нацизма в рекордни мащаби.
А политиците?
А водените от най-долни инстинкти служители на ръководни длъжности в Здравната организация?
И като почистим света от едни „дегенерати“, кои ще са следващите в хромозомния списък?
Физически слабите? Не очарователните? Скучните? Грозните?

Ето, от книга е, ама все пак...

# 647
Ако си говорим за романи, аз вече споменах подхода към медицинската система, описан в романа Екотопия от Ърнест Каленбах, 1975. Там има медицина, но е ограничена до профилактика и някои по-малки интервенции.

В реала подобна медицинска система има в Куба- няма техники за надежда до последно, но достатъчно техники за разумно дълъг живот.

Всъщност идеята за евтаназия извира именно от тая възможност за лечение до последно- като се позамисли човек, наличието на двете опции върви в комплект. Най-развитите медицински системи говорят най-често за евтаназия. При останалите нещата се случват естествено.

# 648
Според мен този автор е воден от религиозната си гледна точка. Доколкото разбирам от цитата, дори е против абортирането на деца със сериозни увреждания. Не мога да застана зад това негово мнение, колкото и нежно да описва детето, родено без крайници, но искащо да прегръща живота със светнали очички. Оттам и за останалите му твърдения съм скептична.

# 649
  • Варна

В реала подобна медицинска система има в Куба- няма техники за надежда до последно, но достатъчно техники за разумно дълъг живот.

Това е толкова цинично, че дори не заслужава коментар. И показва за пореден път, как просто си развиваш някакви теории, без дори да си се докосвала до подобни реалности.

# 650
Има огромна разлика между човек с увреждане и човек, изживял вече пълен живот, който обаче се бори за още. Както вече стигнахме до извода, от един момент нататък дори лекарите едва ли ще са готови на всичко, колкото и да се твърди, че това им е работата- да лекуват, без да мислят и да изпълняват волята на пациента/роднините.

Защо да е цинично? Животът е краен, всеки го знае, има достатъчно време да се направи всичко, да се изпълни потенциала и след това логично няма много способности за още и още, няма вече потенциал, сценарият е общо взето един. Или ако щеш по библейски- божиите дела се случват бързо. Правиш, заминаваш- да седиш и да се грижиш за собствения си задник е приятно и интересничко, но със сигурност не е целта на живота и не е това, което го изпълва със смисъл.

# 651
  • Варна
Ами не, по скоро застава зад принудата на някой си, който се мисли за Господ и решава кой да живее и кой не.

# 652
  • Варна

Това е толкова цинично, че дори не заслужава коментар. И показва за пореден път, как просто си развиваш някакви теории, без дори да си се докосвала до подобни реалности.

Хмм до колкото аз знам и съм чела, точно в Куба има доста сериозни разработки на лекарства за рак. И са напълно безплатни за техните болни. Та май не е сигурно твърдението на Сирена за надеждата.

# 653
  • София - Рим и обратно

Аз твърдя, че точно отказът да ползват упойка, понеже била над определена възраст, я уби.
А аз твърдя, че нямаш никакво понятие какво действие има пълната упойка, и по-точно какви са последствията от нея, за организъм над 65 години. За 80 и кусур да не говорим.

# 654
А аз твърдя, че нямаш никакво понятие какво действие има пълната упойка, и по-точно какви са последствията от нея, за организъм над 65 години. За 80 и кусур да не говорим.

Че кой използва пълна упойка за наместване на счупен крайник?

Според мен този автор е воден от религиозната си гледна точка. Доколкото разбирам от цитата, дори е против абортирането на деца със сериозни увреждания. Не мога да застана зад това негово мнение, колкото и нежно да описва детето, родено без крайници, но искащо да прегръща живота със светнали очички. Оттам и за останалите му твърдения съм скептична.

Честно казано, аз не го разбрах по този начин (че е против абортирането на деца със сериозни увреждания). Може и това да е имал предвид (в този случай не съм съгласна с него - щом може да се установи тежкото увреждане преди раждането, абортът си е разумна опция, която не трябва да бъде отказвана на майката, но не трябва да бъде убеждавана насилствено). Но си мисля, че по-скоро става дума за правата на вече родените с увреждания в споменатите случаи.

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 14:24 от кукумицинка

# 655
  • София
О, айде да не очерняме точно лекарите в Пирогов, които спасяват животи!

Не ги очерням.
Опирала съм в други случаи до помощта им и съм благодарна за работата им.
В случая това са фактите - отказаха операция, поради възраст. Казаха го в прав текст. Лежа при тях една седмица и я изписаха с епикриза, в която пише, че ще се лекува в домашни условия, поради риск от оперативна намеса. Ако бяха направили операцията, можеше да почине на операционната маса, но можеше да живее още 10 г., примерно. В смъртния акт ясно пише причината, а тя е точно такава - частица от (непочистена оперативно) счупена кост, която е запушила артерия.
Аз претенции към лекарите нямам други, освен тази, че преценката в случая е абсолютно субективна.
Като в по-горния разговор.
Кога е подходящата възраст за умиране...

Кафе с мед, имам понятие от упойки, за съжаление. Но с тях гаранция няма. Въпросът е кой риск е по-голям. Честно казано, аз лично бих рискувала да умра при операция, но да има шанс да се възстановя напълно, вместо да умра в мъчения, поради отказ да ме оперират!

# 656
Подходяща възраст не, но няма какво да се спори, каквото има да се прави в живота, може да се направи за 70 години, останалото е бонус и не е задължително.

# 657
  • София

Защо да е цинично? Животът е краен, всеки го знае, има достатъчно време да се направи всичко, да се изпълни потенциала и след това логично няма много способности за още и още, няма вече потенциал, сценарият е общо взето един. Или ако щеш по библейски- божиите дела се случват бързо. Правиш, заминаваш- да седиш и да се грижиш за собствения си задник е приятно и интересничко, но със сигурност не е целта на живота и не е това, което го изпълва със смисъл.

Накратко- когато децата ти станат пълнолетни, лягай и мри, защото нямаш повече работа на тая земя, а само пречиш и изсмукваш ресурси.
Да си жива и здрава след няма и 20 години, да се сетиш какви простотии си писала, за да се правиш на интересна, а не да те тресне някоя болест и обикаляйки по болниците да търсиш как да си спасиш животеца, вече напълно безсмислен......... Mr. Green

# 658
Според мен най- важното е да имаш дете от правилния човек и когато си готов за това и го искаш наистина.

# 659
Fever Ray,

Написаното показва, че си дълбоко свързана с тази жена, а и имаш понятие от проблема, та затова е уместен въпроса: защо не потърсихте друго мнение и не я оперирахте в друга болница?
Ако беше наблюдател на случката, нямаше да го има въпроса.

Темата се измести доста.

Общи условия

Активация на акаунт