Има ли значение възрастта на родителите?

• 61 080
  • 837
  •   1
Отговори
# 660
Fever Ray,

Написаното показва, че си дълбоко свързана с тази жена, а и имаш понятие от проблема, та затова е уместен въпроса: защо не потърсихте друго мнение и не я оперирахте в друга болница?
Ако беше наблюдател на случката, нямаше да го има въпроса.

Защото не е лекар и защото им е вярвала на 100%. Не й вменявай чувство за вина, защото тя не е виновна

# 661
  • София
Деборана, ние също си задаваме този въпрос. Не знам защо се предоверихме. Може би ни се искаше да повярваме, че ръката просто ще зарасне сама и няма смисъл да рискуваме. Вярвах на лекарите наистина. Още повече, че под епикризата стоеше подписът на известен професор, от който след друга ситуация преди години имах само положително мнение.
Имахме намерение да потърсим и друго мнение, но след преминаване на студовете, понеже се случи през студените месеци, а с гипс от пръстите до рамото и вързана за тялото ръка беше невъзможно да я облечем с дрехи, с които да й е топло при разкарването по болници.
Другото мнение го планирахме с цел рехабилитация, защото ни уверяваха, че единственият възможен проблем по-късно ще бъде само частично обездвижване на ръката.
Уви, медицината не е математика.
За съжаление, сега обвиняваме себе си, но не можем да променим случилото се.

Не ми се иска да дълбая в случката. Исках да кажа, че не може да се оставя човек без помощ, понеже бил възрастен.

Аз самата съм на 40+ вече и определено темата ме вълнува в друг аспект - именно раждането на деца на по-късна възраст. Споделих по-напред, че между децата ми има приблизително 15 г. разлика, а не съм била от най-младите майки (първото ми раждане беше на 25 г.) и не мисля, че след навършване на 60 г. ще съм открила правила на играта. Обикновено всеки ден се учиш на нови правила, независимо от възрастта си.

# 662
За съжаление за лечението на пределно възрастни хора понякога се хвърлят огромни ресурси за да им се даде година-две живот,  въпреки че тези ресурси са ограничени. Преди фонда за лечение на деца се случи едновременно бабата на двама лекари, която имала рак с разсейки, да получи безплатно по протокол някаква много качествена по думите на внучката-лекарка химиотерапия, а по същото време друга позната искаше да продава апартамент, защото болницата можела да предостави само една доза за химиотерапия на 6 годишно дете, другите трябвало да си ги осигурят сами. Това са думи на самите роднини. Бабата с разсейките с осигурената по роднински химиотерапия живя още почти две години, детето рабрахме че е починало след година. Когато си само свидетел на двете истории, без лично да си засегнат, можеш да кажеш единствено, че не е морално, ако средствата за химиотерапии на държавата/болницата са ограничени, да се инвестират в 76 годишна жена с две операции на рака вече, вместо в малко дете. Тази история беше много отдавна, но ми се е забила в ума като върховна несправедливост.  Sad  

Ясно че всеки иска безсмъртие, но не става. Еле пък ако си напълно зависим и висиш на роднините си, това е пълен егоизъм и безхаберие. Само хора, които не са гледали човек на легло, могат така пламенно да защитават идеята, че човекът и "растение" да е, но да се поддържа жив на всяка цена е задължително.

# 663
Мда, ей такива случаи имам предвид. И понеже ракът при децата е по-голяма рядкост, би трябвало ресурсите да се насочат натам. И не само- част от ресурсите за гериатрична медицина ще свършат повече работа при детска профилактика и други програми. Идеята е да се гарантира на човека 60-70 години здраве, а оттам нататък каквото му е дала природата, не ресурсите на медицината да се насочат за борба за години след 70, особено с "екзотични" и скъпи терапии.

Или който иска, да си плаща от джоба.

# 664
За съжаление описаното от синергон илюстрира прекрасно нашето здравеопазване.
При децата има и хоризонт на развитие и живот и то добър.
Едно дете или един млад организъм ще се повлияе много по-добре от лечение, от колкото човек 70 + , който има и още няколко съпътстващи заболявания, плюс възрастовите изменения и т.н.
В случая въобще даже не става въпрос и за ефективност на лечението, а просто за едни връзки.
П.с. Извинявам се за офтопика, но ме ядосват и натъжават  такива случаи, а те са ежедневие.

# 665
Може и да са неморални такива случай погледнато от страни. Но колко от вас моралните, при реална ситуация и възможност, ще дадат шанс на чуждо дете пред собствената си майка, дори и да е на 75?

# 666
В интерес на истината повечето хора не знаят, че може да има нуждаещо се дете. Но ако знам, че има дете, на което мога да помогна, срещу това да "купя" още година с въпросно качество за стар човек- ясно ми е какво ще е решението.

Щото реално възрастният какъв точно "шанс" има? Още година, в която да си въобразява, че медицината може да дава безсмъртие? Колко "шанса" следва да има човек?

# 667
За мен лично има значение възрастта на родителите. Колкото и да си говорим приказки за това кой колко може да живее и как никой не знае дали утре ще живее, истината е, че за мен над 36 не бих предприела бременност. Лично за мен.

Искам към 45-46 да съм с поотраснало дете и да съм наоколо И не мога да пренебрегна рисковете от заболяване след 35. Не че има някаква гаранция, но за мен е важно да е така. Ако бях в друга ситуация бих мислила за други варианти, но все около тези ми разбирания.

# 668
  • София
ние каквото и да си пишем тук, много зависи каква политика се води - за какво се планира и се дават повече пари "централно" - за детско зравеопазване или за хората в пенсионна възраст. Ако се реши, че ще се дават повече пари за 70+, то така и ще стане, защото животът хубаво е удължен, но дегенеративните заболявания са все по-чести  - явно това е цената, която хората в развитите държави плащат за дълголетието си, но все още мозъкът не се рифрешва само защото някой е доживял. И не покрай децата е построена цяла система, която се храни, а около възрастните.

# 669
Така е. Аз активно дарявам суми за детски болници и наистина съпричастно учавствам с каквото мога винаги. И предпочитам да дам пари за детски фондации вместо за друго.

# 670
Възрастта няма значение. Има значение какви отношения имаш с децата си. Имам приятелка, която обича да се облича по-младежки - дънки, младежки кожени якета, кубинки и синът й се срамува от нея, защото се обличала като ученичка и й забранява да се появява в у-ще, защото го е срам. Ако отношенията ти с детето са скапани и да си млад и да си стар - все трагедия! Има много известни личности, на които бащите им примерно са били много възрастни и които въпреки това са развили талантите си и са станали световни величини без чужда помощ. Ако се страхувате, че децата ще ви намразят през пубертета - те ще ви намразят така или иначе!
Ако децата се възпитават правилно възрастта няма никакво значение! И млад човек може да закъса със здравето и да умре, така че .....

# 671
То е ясно, че ако се избира между дете и доста възрастен, но и двамата непознати, кой ще се избере. Въпросът е ако трябва да избирате между възрастната си майка е напълно непознато дете, кога ще изберете.
Чудя се дали някой ще напише непознатото дете

Последна редакция: чт, 09 ное 2017, 19:01 от Dincho

# 672
То е ясно, че ако се избира между дете и доста възрастен, но и двамата непознати, кой ще се избере. Въпросът е ако трябва да избирате между възрастната си майка е напълно непознато дете, кога ще изберете.
Чудя се дали някой ще се напише непознатото дете

Възрастната си майка. Ама се чудя каква е тази система, която налага да се прави подобен избор. Силно се съмнявам, че е имало само една доза лекарство, достатъчна само за бабата и затова не е стигнало за детето. Едва ли е възможно. Въобще, има много неизвестни случаят, възможно е терапията за бабата въобще да не е била подходяща за дете и пр.

В интерес на истината повечето хора не знаят, че може да има нуждаещо се дете. Но ако знам, че има дете, на което мога да помогна, срещу това да "купя" още година с въпросно качество за стар човек- ясно ми е какво ще е решението.

Щото реално възрастният какъв точно "шанс" има? Още година, в която да си въобразява, че медицината може да дава безсмъртие? Колко "шанса" следва да има човек?

Чакай, нали щеше да жертваш децата, ако се наложи, за брат ти и пр. роднини?

# 673
Да, моите лични деца- не децата като цяло. Има разлика и името й е "skin in the game". И става въпрос за съвсем друга ситуация.

Но например да даряваш и гласуваш за политики за гериатрична медицина, вместо за инициативи за подмладяване на обществото- това е бая тъпо. Накрая ще се сътвори голяма грозотия.

От една възраст нагоре човек се води живял, каквото постигнал- постигнал, просто е...

# 674
Дрън-дрън-ярина. Собствените ти деца не са достатъчно ценни, за да не бъдат пожертвани за възрастен човек, който си е поживял, но очакваш абсолютно непознат възрастен човек или неговите близки, да се пожертват за тях. Аз поне не бих пожертвала 60-годишната си майка при подобен казус.

Общи условия

Активация на акаунт