Всичко за разделното събиране на отпадъци

• 24 241
  • 259
  •   1
Отговори
# 90
Няма да те смачкат от глоби в чужбина. Просто се плаща по различни цени и затова хората се принуждават да го разделят, иначе им излиза много скъпо. Тук в БГ няма значение дали разделям или не, плащаме едни и същи такси смет.
И за първи път чувам че има различни видове стъкло, честно, и могло било едното да се рециклира а другото - не....

# 91
По-назад в темата има достатъчно примери, няма да конкретизирам.

Може да не е всеки ден да ти се преравя боклука дали е изхвърлен разделно, но определено хората имат съзнание за разделно събиране и няма да чуеш дали екоорганизациите не искат за им завържеш панделка на отпадъците, понеже е подигравка с труда на хората и с природата, която се опитват поне малко да опазят от замърсяване.

Фри, не съм искала да те обидя, просто се ядосах на неуместната шега.

Стъклото за опаковки - т.е. бутилки, буркани има различен състав от прозоречното и не става да се преработва на една и съща линия. Новите бутилки няма да са сполучливи. Затова не бива да се смесват.

Прозоречното е строителен отпадък, а бутилките са отпадък от опаковки.

# 92
  • München, Deutschland
При нас разделяме стъклото по цвят, но не и по вид. И бялото същото се преработва.
Освен това често кафяво и зелено стъкло при бутилките вино не се отличават добре, та хвърлям в едно от двете. Няма лупа да си нося, я. Нямам далтонизъм Wink, но цветовете не са така чисти, напоследък производителите малко ги потъмняват  и според мен са смес м/у двата цвята.

# 93
Натали, от моите наблюдения в чужбина разделното събиране е донякъде по екологични, но много повече поради финансови причини. Изхвърлянето на смет им е е безкрайно скъпо. В Германия приятели ми казваха, че плащат стотици евро на година за това и разделения отпадък е по-евтин за изхвърляне от общия. В Норвегия ми разказваха веднъж, че изхвърлянето на една мизерна торбичка със смет струвало 50 крони. Има все пак екологично и патриотично мислене  - виждала съм плакати с текстове от рода на " страната ни е изградена върху скала и нямаме пръст - компостирайте органичните отпадъци" и т.н.
Не познавам друга страна в която да ти плащат за изхвърлянето на смет - както е при нас със вторичните суровини. Докато това не се промени не виждам шанс със справянето с боклуците.  Най-редовно виждам и роми и българи с големи колички бъркат в кофите за разделно и товарят на техните колички и ги предават за пари в пунктовете.
А това за стъклото е досадно, но има логика. Благодаря за информацията пак научих нещо ново Simple Smile

# 94
Така е, порблемът с клошарите и циганите е голям, но все пак материалите се рециклират, след като се предадат на вторични суровини, което е добре за природата.

Това, за което според мен трябва сериозно да се помисли, е изхвърлянето на храна. И то не от домакинствата, защото там се изхвърля сравнително малко, а магазини, ресторанти и т.н. Храна, която може да се даде на бедните, на разни соц. кухни и други, просто няма механизъм за това.  Tired

# 95
  • München, Deutschland
Тук имаше цяла тема за това и над 1/2-та скочиха кой щял да я проверява тези храна да не е развалена, отровна и т.н.

# 96
  • Berlin
Ние нямаме контейнери за стъкло до нас, та се чудя бутилките, които не мога да върна, къде да хвърлям. Засега ги хвърлям при общия боклук, но са 2-3 на месец може би.
Едно време аз си спомням, че връщахме бурканчетата от кисело мляко и бутилките от бира в магазина. Може да е било края на 80те, началото на 90те години.

# 97
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Къде отива боклукът от цветните контейнери?
https://soika.bg/2017/10/18/kde-otiva-boklukt-ot-tsvetnite-kontejneri/#more-172

# 98
Точно тази статия пуснах днес из Фейсбук и мислех да споделя и тук.

Колкото до всичко останало, приканвам да спрем да разпространяваме информация, която
 1) не е потвърдена
2) поставя всичко и навсякъде под общ знаменател

Предположенията изказани като убедени мнения и факти не са ок за никого. Най- малкото не правят нищо полезно.

Аз зная за Германия, че има много стабилни глоби за смесване на боклук. В Ирландия не може да се изхвърли нищо, което не е измито и сложено разделно. А и нямат кофи пред дома си. Така са ми разказвали приятели.

А отношението към рециклиращите компании като такива, които сякаш са ми длъжни с нещо, ми е непонятно. Човек рециклира, защото е със съзнанието за това, не понеже прави услуга на Екопак... Така си мисля Simple Smile

# 99
има глоби ако сложиш общ боклук на място за рециклируем,  защото е по-евтино.

# 100
Фри, а да ти е хрумнало защо е по-евтино?! Може би, защото е осъзната необходимост и по този начин стимулират гражданите да го практикуват.

Клошари на мен не ми пречат, да си събират. Колко мислите, че струва кило хартия? 2 стотинки, знам защото наскоро предавах кила железа и питай за стъкло и за хартия.

# 101
  • München, Deutschland
Ето потвърждения за Германия, че НЕ Е НУЖНО да се мият опаковките:

- Централа на Потребителите в Хамбург:

http://www.t-online.de/leben/id_69795426/muell-joghurtbecher-nic … tonne-werfen.html

- Ето от Бавария, източник: Ullrich Lottner von der Abfallinformationsstelle des Bayerischen Landesamt für Umwelt in Augsburg.  

http://www.br.de/radio/bayern1/inhalt/experten-tipps/umweltkommi … l-umwelt-100.html

В горната статия отново е цитиран и законът, в който е описано в какъв вид да се хвърлят пластмасовите опаковки в боклука.

- Ето и от един местен сайт за рециклиране:

http://www.recycling-fuer-deutschland.de/web/recycling/dl=entsorgungstipps

За да говорим с факти от признати институции и конкретни закони и разпоредби, какъвто е призивът по-горе.

Като съвсем.целенасочено не цитирах популярни източници, известни немски вестници и пр. популярна информация, а само и единствено институции.

# 102
Не мога да си усложнявам живота и да имам за всичко отделна кофа и торба за смет у дома си. Нямам и място къде да ги държа. Аз дори за единствената си кофа за боклук съм импровизирала, за да я поместя на удобно място, какво остава да прибавям допълнителни кофи. така че не разделям, и няма да разделям никога за в бъдеще боклука.
Видях темата и много се зарадвах, че има такава, защото аз разделям боклука. И още първия коментар е такъв?! Честно, това ме вбеси. Какво правиш в тази тема, след като ти, Аномалия, нямаш интерес към подобно нещо?

# 103
Моля? Забранено е да се коментира? Всеки си казва мнението, хайде по-спокойно.

# 104
Разбира се, че не е забранено, но не разбирам защо трябва да оставиш такъв коментар. Авторката пита нещо как и къде да го хвърля, за да е правилно и разделно, а Аномалия изтъква, че не изхвърля боклука разделно и никога нямало да го хвърля разделно. Добре, ясно е, че няма какво да посъветваш авторката, просто подмини темата.

Общи условия

Активация на акаунт