Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 568
  • 748
  •   1
Отговори
# 120
Поздравления за новата ни магистърка, толкова е трудно за информатиците че разбирам радостта и. Пожелавам и успешна реализация в живота и много много да е щастлива Peace

# 121
Ооо..! Какви хубави новини! Дид, поздравления за дъщеря ти.Успех и оттук нататък!

# 122
  • София
Честито на дъщерята на Did, много здраве и много успехи и занапред!
Успешен втори семестър на всички!
Ние вчера изпратихме девойката.Имаше месец ваканция, но беше при баба си, с приятелите и общо взето не ми стигна времето с нея Heart Първата сесия мина успешно, сега нататък. Организирали се набързо тук за среща във Виена,  ще се съберат 5-6 девойки и ще си празнуват рожденните дни там. Днес вече си беше купила билета -за автобус, че полетите не бяха никак евтини. Пътуваха и до Амстердам преди месец -два, на еднодневна разходка със самолет Simple Smile
Миналия семестър си купи сама билета за транспорт в провинцията, но разбрала че може да е безплатен и сега си запазила час за среща в общината. Дано успее!

# 123
  • София
Честито на девойката на Did и от мен!  Simple Smile

liebesbaer,  явно девойката ти е от тези с ранните изпити. Simple Smile На някои тепърва им трябват пожелания не за успешен летен семестър,  а за успешно справяне на изпитите от зимния. По предварително разписание последният като дата изпит за този семстър в специалността на моята девойка примерно  е на 20 и някой си март,  няколко дни преди официалното начало на следващия семестър от 01.04.

# 124
Много хубава новина за щерката на Дид ! Браво !!!!

Да, на доста студенти май сесията тепърва предстои Wink

# 125
  • София
Честито и от мен на магистърката! Много успехи и занапред!

Mama Tin, питам теб, защото имаш опит. Когато вземете формуляр S041 от Бг здравна каса и съответно девойката започна да се осигурява в немска здравна каса, при проверка на здравен статус тук, какво изписва системата? Дали изписва, че лицето е временно отписано или просто излиза с прекъснати здравни права, които ги оправяме евентуално при връщане за постоянно с формуляр Е104 или периодично с Mitgliedsbescheinigung der Krankenkasse, каквото и да означава. Скоро четох такава дискусия в група във фейсбук. Оказва се, че повечето ни сънародници живеещи и работещи в страна от ЕС, не са намерили начин, да се отпишат реално от нашата здравна каса. Чудят се кога ли държавата ще измисли да ги гони по съдебен път за тези вноски...или ще им прави проблем на граница
Има формуляр за отписване, но той е за хора, живеещи извън ЕС

# 126
При проверка на статуса излиза че лицето е с прекъснати здравно-осигурителни права, вече не носим справки в НАП че е студентка. Ако или когато се върне в БГ ще си донесе от немската здравна каса Е104 и тогава ще заличат месеците в които тук не е осигурявана и ще и възстановят правата без да трябва нещо да плаща. Този формуляр е доказателство точно за това, че в периода в който лицето не се е осигурявало в БГ, се е осигурявало в друга страна членка на ЕС.
Не знам тези наши сънародници какво са направили, ама отписването е точно с S041, този документ седи в касата и за тях той означава че лицето ще се осигурява в друга държава. Виж ако не си донесат като се върнат в БГ формуляр Е104, естествено че сумите ще са им дължими.

# 127
  • София
Благодаря ти, mama Tin.  bouquet
Направили са същото, но са притеснени, че на компютъра си излиза, че са длъжници. Той документа си седи, ама като не излиза като информация на компютъра... За мен е редно да се промени и статуса на временно отписан или нещо подобно, различно от длъжник. Очаквах да има някакъв вариант за такъв статус, нооо... 
Скрит текст:
Често се разправям с държавни институции, търсещи какви ли не пари, документи, платени и забравени, но те така и не могат да се оправят. Последният хит ми е, че правят проблем за неплатен акт за 0лева Как се плаща това нещо? Та знам ли какво могат да измислят след 5години,
когато в системата си им длъжник.

# 128
Еми не могат току така да си измислят нещо, и в крайна сметка има съд и адвокати за тая работа. Споко!

# 129
  • София
Да се запиша да ви следя и да се върна да изчета всички теми назад, че  почти си дойде  време за ориентиране и кандидатстване. Синът ми е 10кл. в НЕГ ,още не е решил какво точно ще учи , но Германия е първата опция. Има още малко време да се ориентира, но май клони към някаква биотехнология, генетика, биоинженерство.

# 130
  • Варна
Здравейте,
Подадохме документи за общежитие във Виена към Wihast, но получихме имейл с искане за Income statement (parents). Дъщеря ми им отговори в свободен текст, но получихме нов имейл "We need a proof of income from your parents. Only to write it down is too less."
Имате ли представа какъв точно документ очакват да получат? Някой изпращал ли е нещо подобно? На мен не ми е ясно това обикновена декларация в свободен текст с данни за месторабота и заплата и с подпис от всеки от родителите ли е или им трябва официална справка за доходите от работодателите, но за какъв какъв период от време също не ми е ясно... Чудя се дали да не им пише с точно тези въпроси, но пък да не направим казуса още по-сложен... С когото и да се консултирахме, всеки казва, че никога досега не са искали подобни документи. Или е някаква нова практика в системата, или ние сме "късметлии" Sad

Последна редакция: пн, 29 яну 2018, 16:05 от mucunkata333

# 131
  • София
Не сте само вие "късметлии". Помогнах на дете в комуникацията  му именно с wihast. Поискаха на девойката удостоверения за доход на родителите и  сканирана диплома за средно. Обяснихме, че такава ще има чак през юни. Отговориха й да я прати, когато разполага с нея, а сега да пусне само удостоверенията. Не бяха написали какви изисквания точно имат към оформлението им, съдържанието им, превода им. Майката и бащата извадиха  служебни бележки от работата си,  в които бе упоменато средното брутно възнаграждение на месец. Разбира се, бяха изготвени на бг. Ние ги преведохме, без заклет преводач и фирми... Прикачихме оригинал и превод и това беше. Приеха ги очевидно, щом не поискаха нищо повече в тази насока. Ето такъв е подписът в края на мейла -отговор на изпратеното, няма конкретно име на служител:

Mit freundlichen Grüßen
Yours sincerely

Heimplatzbüro

WIHAST - WIRTSCHAFTSHILFE
der Arbeiter_innen Studierenden Österreichs
Hirschengasse 23

A - 1060 Wien

# 132
  • Варна
Не сте само вие "късметлии". Помогнах на дете в комуникацията  му именно с wihast. Поискаха на девойката удостоверения за доход на родителите и  сканирана диплома за средно. Обяснихме, че такава ще има чак през юни. Отговориха й да я прати, когато разполага с нея, а сега да пусне само удостоверенията. Не бяха написали какви изисквания точно имат към оформлението им, съдържанието им, превода им. Майката и бащата извадиха  служебни бележки от работата си,  в които бе упоменато средното брутно възнаграждение на месец. Разбира се, бяха изготвени на бг. Ние ги преведохме, без заклет преводач и фирми... Прикачихме оригинал и превод и това беше. Приеха ги очевидно, щом не поискаха нищо повече в тази насока. Ето такъв е подписът в края на мейла -отговор на изпратеното, няма конкретно име на служител:

Mit freundlichen Grüßen
Yours sincerely

Heimplatzbüro

Hirschengasse 23

A - 1060 Wien

Същата история и при нас - отговор на изпратеното, без име на служител. А ето това е целият първи имейл:

Dear Ms. ....
we have received your application concerning a dorm room for the academic
year 2018/19.
To be able to process your application fully we need following documents:
*) Income statement (parents)
*) Proof of inscription on university (if already available) or if you are
already studying in Austria, the transcript of records of the last semester
*)Copy of passport
The allocation of dorm rooms happens from May 2018 continuously until the
end of August 2018. You will be informed in written form.

Mit freundlichen Grüßen
Hirschengasse 23
A - 1060 Wien
Tel.: +43 1 597 06 62 DW 33-35
Fax.: +43 1 599 96 76
Email: info@wihast.at
Hompage: www.wihast.at

Относно дипломата за средно, дъщеря ми обясни същото като вас и по тази точка нямаме коментар.
Сега сме във филма с тия Income statement....
Тези служебни бележки, които родителите на това дете, на което помагате, са взели от работата си, как изглеждаха - като табличка с дохода по месеци за цялата година и накрая изведен средно-месечен брутен доход (каквито се издават за детските примерно) или на бланка на работодателя, но в свободен текст, че лицето еди-кое си работи в еди-коя си фирма на такава длъжност и получава еди-каква си заплата на месец?

И всъщност каква е целта на тези бележки? Явно е някаква нова практика.... И ако имаш твърде висок доход, могат ли да не приемат детето на общежитие?

# 133
  • София
Да се докаже някаква платежоспособност..

Ставаше дума за  обикновена  фирмена бланка, на която беша написано, че еди-кой си от примерно 2001 работи на еди-какъв си договор на еди-каква си длъжност с месечно брутно възнаграждение в размер на еди-колко си лева. Отдолу  имаше съответно подпис и печат на фирмата. И само това Simple Smile Явно им е  било достатъчно на wihast, нямаше никакви разбивки във въпросните удостоверения.

# 134
Изискването за месечния доход на семейството е гаранция за плащане  на наема.
За пет години, така и не разбрах, колко евро според тях е приемливо. Някой бележки съм ги правила направо на немски или английски, с подпис и печат от работодателя, други с бг оригинал+ свободен превод, приемали са всичко. Ако искат на всеки семестър, съответно периодът за дохода е 6 месеца. Може би само първия път писахме доход за 12-те месеца назад.

Общи условия

Активация на акаунт