Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 567
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • München, Deutschland
А, съгражданин начи.  Mr. Green
Значи, за университетска техн. специалност в Бавария, все пак мога да твърдя, че имам представа. Wink Може да очаква около 900 евро на месец и 30 дни отпуска при 35 часов договор. Това е годишна отпуска, може да се сметне за неговия престой процентно колко ще е.

Стажове под 3 месеца според мен е почти невъзможно да се намери, като 90% от стажовете в техническите фирми са по 6 месеца стандартно. Това обикновено дори покрива изискванията за практика за магистър (там са общо 6,5 или 7 месеца, но за цялото следване, т.е. + бакалавърската практика).

Международните компании в България не ги препоръчвам. Номерирам няколко причини. (1) Особено като видят, че е българин, всички ще решат, че е минал по тънката лайсна. (2) Отделно, работодателите в нашия бранш "харесват" практики в определени държави - Щатите, някоя развита азиатска или самата Германия. Останалите стажове не ги броят за нищо, а и самите системи за подбор на персонал сигурно не те пускат на следващ кръг, защото без немска практика, нз някой да си е намерил работа тук без подпиране. (3) Не на последно място - тук ще научиш много повече, отколкото в България. Приятел банкер беше избран за работа в голяма Лондонска банка на добра позиция, но поради забавяне на документите, се наложи да изчака още 6 месеца, които реши да не му остават дупка в сивито, а да поработи нещо. Отиде в известна банка в България, пак международна. Каза, че като практикант е правил и виждал повече тук, отколкото в България. Каза още, че в тази банка им се събирали макс 2 часа работа на ден в инвестиционния отдел и че не познавали основни понятия и процеси. (4) Отделно, в България се работи с много по-малки суми (говоря за бюджети на дадени проекти или отдели), а това съвсем не е за подценяване. Само ще кажа, че един от критериите на големи фирми, който ти бива зададен като въпрос при попълване на онлайн формулярите за кандидатстване е: отговаряли ли сте за бюджет и за колко точно. И ако им кажеш да, за 10к евро, не си интересен... (5)Не бива да се подценяват и структурите в големите фирми - и като процеси, и като системи. И двете неща са ключови за неговата специалност, особено второто.

Хайде стига засега, че стана дълго и неприятно за четене. Wink

П.С. място няма да има проблем да си намери, поне за Германия. В България не следя ситуацията.

# 106
  • София
chrissy много благодаря за изчерпателния отговор! Hug
При посочените суми ще трябва да се откаже от НЗОК,ако кара стаж в Германия.Само не разбрах защо не се допуска осигуряването в двете страни.В такъв случай,когато се прибере в България може да ходи само на платени прегледи,така ли? newsm78
Така или иначе стажът е планиран за след четвъртия семестър,има време дотогава.

# 107
  • Варна
Ali97 Би трябвало с осигуровката от Германия да прегледи по ЗК. Така както нашите студенти с ЕЗОК ползват такива в Германия.

# 108
Много благодаря за подробните постове за здравното осигуряване.
Mama Tin имаш ли представа как се води в България този формуляр Е104?

В България се казва S041
На голямата стажа по време на бакалавърството беше 3 месеца, в Алианц Глобал  и заплащането и беше 800 евро и си и удържаха здравни и пенсионни.
Ако се осигурява 6 месеца в Германия по време на стажа, се отписва от тук с S041, после си взема от германците Е104, представя го в нашата каса и му възстановяват правата в бг. Бюрокрация си е, ама ..

# 109
  • Варна
Момичета, не се сещам чие дете беше на общежитие във Виена на Wihast, но помня, че имаме в групата Simple Smile Имам питане за тази фирма Wihast - в сайта им никъде не намирам да пише настаняването колко месечно е - 9, 10 или 12-месечно, както и от кога започва (септември или октомври)? Можете ли да ми кажете дали е целогодишно и как се разбира в коя сграда какво е всъщност?

# 110
  • Русе
Момичета, не се сещам чие дете беше на общежитие във Виена на Wihast, но помня, че имаме в групата Simple Smile Имам питане за тази фирма Wihast - в сайта им никъде не намирам да пише настаняването колко месечно е - 9, 10 или 12-месечно, както и от кога започва (септември или октомври)? Можете ли да ми кажете дали е целогодишно и как се разбира в коя сграда какво е всъщност?

Здравейте,
моята дъщеря е във Wihast. Настяняването е за 12 месеца и втория семестър получавате писмо, с което ви питат дали ще останете още една година и ако отговорите с "да" това ви подновява договора автоматично. Той е от 1 септември. При кандидатстването вие си класирате сградите според желанията си, а в коя ще ви настанят - те си решават. Имайте предвид, че в някои от сградите има много по-голям шанс да получи единична стая, а в други - нищожен. (Мога да дам жокери с имената на даващите) При това няма значение, че сградата разполага с единични стаи - на първа година студенти се предлагат само двойни стаи.

# 111
  • Варна

Здравейте,
моята дъщеря е във Wihast. Настяняването е за 12 месеца и втория семестър получавате писмо, с което ви питат дали ще останете още една година и ако отговорите с "да" това ви подновява договора автоматично. Той е от 1 септември. При кандидатстването вие си класирате сградите според желанията си, а в коя ще ви настанят - те си решават. Имайте предвид, че в някои от сградите има много по-голям шанс да получи единична стая, а в други - нищожен. (Мога да дам жокери с имената на даващите) При това няма значение, че сградата разполага с единични стаи - на първа година студенти се предлагат само двойни стаи.

ВСЯКАКВИ жокери ще ни бъдат от голяма полза, за което много благодаря предварително Simple Smile Ако искате, за да не спамим групата, може и на лично Simple Smile

# 112
  • София

В България се казва S041
На голямата стажа по време на бакалавърството беше 3 месеца, в Алианц Глобал  и заплащането и беше 800 евро и си и удържаха здравни и пенсионни.
Ако се осигурява 6 месеца в Германия по време на стажа, се отписва от тук с S041, после си взема от германците Е104, представя го в нашата каса и му възстановяват правата в бг. Бюрокрация си е, ама ..

Много благодаря! Hug

# 113
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Много ценна информация за взаимоотношенията със здравните каси и бюрокрацията по отписване/записване, ще ни бъде полезна.

Влизам да споделя, че в момента дъщеря ми защитава магистърската си теза, седя и стискам палци и ума ми е чак в Мюнстер. Пращам положителна енергия за успешно дипломиране и се надявам притесненията да са по-малко, а увереността повече.

# 114
  • София
Did стиснати палци от мен за дъщеря ти!Дано всичко мине леко и гладко! Peace

# 115
  • София
Did:) , стискам палци на дъщеря ти!
И непременно да се похвалиш тук после.
Уф, мен ме чакат същите емоции напролет.

# 116
  • всеки тежи на мястото си, та и аз ...
Благодаря, момичета, благодаря!

И да, похвал, похвал - дъщеря ми се обади преди малко, веднага щом излезе от университета и лети от щастие. Защитата е минала леко, интересно и най-важното: веднага са й казали, че е минала и са я поздравили, че вечер е магистър. Оценката ще излезе до 2 месеца, но цялата катедра я е поздравила и тюторът й е казал, че реално е защитила успешно.
С гаджето й викаха възторжено на скайпа от улицата и отидоха да празнуват. Още не мога да повярвам, но факт - имаме си магистър по информационни системи. Само мамите тук могат да разберат колко трудно е докато се стигне до тук и какво облекчение е когато всичко приключи успешно.
Пожелавам всекиму такава прекрасна емоция!

# 117
  • София
Did:) поздравления за дъщеря ти! bouquet
Със същата лекота да изминава професионалния си път,с много успехи и завоевания!
Горда майка си ти! Peace

Последна редакция: ср, 24 яну 2018, 17:18 от Ali97

# 118
Браво, Did - поздравления за младата висшистка!   Пожелавам й успешна реализация!

# 119
  • Варна
Did:) Поздравления за големия успех на дъщеря ти! Дано все така успешно да се справя професионално!
Какви са ѝ плановете сега? На каква тема е била магистърската теза (може и на лични да ми пишеш)?

Общи условия

Активация на акаунт