Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 529
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
  • München, Deutschland
Дид, не е точно както казваш. Осигуровките и сега работодателят й ги поема половината  (приблизително).
Успех с магистърската, най-трудното вече е минало. Simple Smile

# 91
Стискаме!! Всичко ще е наред!
На моята дипломата се забави половин година, защото бяха загубили едната рецензия и беше голяма каша, но и изпратиха дипломата с големи извинение Simple Smile

# 92
Хубаво е, че в темата има вече и магистри. Обзема ме оптимизъм, а сме едва на старта на кандидатстването. Браво на вашите напористи, ученолюбиви и работливи деца, пу-пу.  Те са ни пример. 

# 93
И аз стискам палци на щерката на Did !
Много ме радват всички студенти, които са на " финала " .

# 94
Нещо не схващам за тия здравни осигуровки, за които пишете. Които работят до 450 Евро нямат здравни осигуровки.
Ако си бил здравно осигурен и си прекъснал работа, но не си на борсата, и после пак започнеш работа, си длъжен да си платиш за липсващите месеци здравните осигуровки /има вариант да се платят в БГ и да се представи документ, но там трябва да са непрекъснати/
Не съм чула да питат някой дали в БГ има или си е спрял здравните, за да бъде осигуряван в Германия.
Друго което знам, че по време на обучението в Германия, студента няма право да си сменя здравната каса. На моят син се наложи, но той написа сто имейла и двеста пъти звъня, чак отнесли въпроса до министерството, та му разрешиха да си смени здравната каса. Сега е на 22, учи магистратура и е осигурен към АОК. В БГ не се осигурява, защото не е представил удостоверение. Спряхме се на варианта вече да пътува с допълнителна здравна от немски застраховател.

# 95
Никой никого не пита, всеки си е отговорен за себе си да знае каво да прави, за да е здравно осигурен.
Студентите до 26 г се осигуряват от държавата, така че ако не работят докато учат в Германия и са до 26 г могат да си останат с ЕЗОК и през няколко месеца да представят документ в НЗОК че са редовни студенти.
Могат обаче да изберат да се осигуряват в Германия и тогава немската здравна каса изисква документ че до мига в който почнеш да се осигуряваш при тях си бил осигурен в друга държава на ЕС. Ако започнеш работа и заплатата ти е над 450 евро се налага да се осигуряваш в Германия и пак си вземат от БГ Е104, за да докажат че са били здравно осигурени. Това е, за 60 евро на месец и двете ми дъщери получаваха адекватна помощ особено стоматологчна, даже не доплащаха нищо че са студенти с ниски все пак доходи и аз съм определено ЗА да си изберат немска здравна каса, особено ако работят и имат доходи.

# 96
До 450 евро са необлагаеми с данъци, не плащат и социални осигуровки. Но студентът така или иначе трябва да е здравно осигурен. По време на следването му българската здравна система го осигурява автоматично след подаване ежегодно на удостоверение от съответния университет че е редовен студент. Над 450 евро месечен доход възнаграждението му се облага, но студентът отново има възможност да избира къде да е здравно осигурен.  При доход над 450 евра, всяка година мисля че февруари подават справка и им връщат част от взетите данъци. Това в Германия.  По принцип студент, който работи с доход над необлагаемия може да избира къде да се осигурява здравно, защото нашата здравна система няма да му прекъсне здравните осигуровки по време на следването, освен по изрично негово желание .   Ако  сумата от около 60 евро месечно е ок за студента, той би могъл да прехвърли здравните си осигуровки в  АОК, където ще  може да се възползва от екстрите на немската здравна система. Но от личен опит знам, че и българската ЕЗОК  им върши работа. Стига да нямат сериозни здравословни проблеми, разбира се.
Ако не обяснявам нещо както трябва, нека някоя мама с дете студент в Германия да ме поправи. От всичко на което съм била свидетел покрай деца учещи в Германия, съм разбрала нещата така.

# 97
Напротив, подлежи на глоба всеки, който се осигурява в две здравни каси от ЕС, колкото и парадоксално да е това. Именно този документ Е104, отписва детето от едната здравна каса и без него няма как да се запише в другата. Този формуляр е и за нестудентите, проблема е само че в БГ не се води Е104, и хората доста се лутат докато се разберат с НЗОК. Става и по служебен път -  от немската здравна каса могат да го изискат от българската, ама не им се занимава много много.

# 98
Да, точно така, или в едната или в другата. Може би неоправилно съм се изразила. Изборът е на осигуряващия се.

# 99
  • München, Deutschland
На мама Тин инфото ми звучи по-логично, бях чела преди и и на мен нещо такова ми се върти, но тъй като винаги съм се осигурявала тук, не ми беше приоритетно четиво взаимодействието м/у двете системи. Wink

И само да спомена, по отношение на подаването на декларация февруари - може и февруари, но има давност от 4 години, та няма защо да се бърза. Както казват немците - im Nachgang ist man immer schlauer и се оказва, че си можел дори повече кинти да си върнеш, но не си го знаел тогава, а приеме ли се веднъж дан. декларация, връщане назад няма...

# 100
  • София
Много благодаря за подробните постове за здравното осигуряване.
Mama Tin имаш ли представа как се води в България този формуляр Е104?
Вероятно в даден момент ще опрем до отписване от НЗОК,понеже моят студент трябва да кара стаж.Изискват го от унито,мисля че беше 8 седмици.
Нямам представа,ако се кара в Германия този стаж платен ли е или не,простете невежеството ми.Нямам и идея,ако се заплаща,каква е сумата на час,на ден и въобще как стоят нещата.Надхвърля ли се тази сума от 450 евро или не.
И вероятно,ако не кара стажа в България ще се наложи да се прехвърли към някоя от немските здравни каси.
Засега два пъти годишно представя съответния документ в НАП.

# 101
  • München, Deutschland
Нямам представа,ако се кара в Германия този стаж платен ли е или не,простете невежеството ми.Нямам и идея,ако се заплаща,каква е сумата на час,на ден и въобще как стоят нещата.Надхвърля ли се тази сума от 450 евро или не.
И вероятно в този случай ще се наложи да се прехвърли към някоя от немските здравни каси.
Засега два пъти годишно представя съответния документ в НАП.
Ако кажеш каква е специалността или предмета на стажа или типа фирма, мога да ти отговоря, но силно зависи дали е хуманитарна наука, дали техническа или друга и каква точно.

# 102
  • София
Засега мога да кажа,че е техническа специалност,вероятно и фирмата трябва да бъде с такава насоченост.
Трябва писмено да се аргументира,защо именно във фирмата Х иска да кара стажа.Ако правилно съм разбрала.
Нищо друго не мога да кажа,защото самият той е оставил тези неща за след сесията,но пък 8 седмици са си почти 2 месеца.Поне не ги искат като непрекъснат стаж.
Исках,доколкото е възможно да имам някакво инфо,което да му помогне при избора на място за стажа.
Разбира се,ако има въобще избор.Но все пак човек да знае къде да търси,тук или там.

# 103
  • München, Deutschland
Това
Поне не ги искат като непрекъснат стаж.
ме навежда на мисълта, че може да става дума не за Pflichtpraktikum, а за тези съвсем базови практики, които изискват в първите 2 учебни години. Условията са различни. Не съм сигурна вече как ги наричат, може и на тях да казват Pflichtpraktikum, a другите, които са си нормалните практики, да са предвидени за по-късен етап. Но трябва да стане ясно какво изисква университетът. Едното може да се направи навсякъде и дори не е нужно да има връзка с обучението, другото трябва да е задължително във фирма (не институт) и минималното изискване за бакалаври по спомен беше 3 месеца, за да събереш кредитите. Та честно казано, съвсем ме обърквате.

Все пак, ако става дума за инженерна специалност в университет (а не FHH, но и това не го уточнявате), обикновено стажовете са платени и обикновено са над 450 евро месечно. По-скоро са точно двойни като заплащане.

Едит: ако иска да продължи с учене или работа в Германия или поне западна Европа, не го съветвам да си търси стаж в България.

# 104
  • София
Не знам какво е FHH. Embarassed
Доколкото ми е известно изискването е стажът да се изкара по някое време от следването за бакалавър.
Магистратурата му,живот и здраве,също ще бъде там.Иначе не знам какви са плановете му за по-нататък.
Ако търси в България ще бъде в международни компании вкл. немски,което не означава,че ще го приемат.

Последна редакция: пт, 19 яну 2018, 17:01 от Ali97

Общи условия

Активация на акаунт