Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 594
  • 748
  •   1
Отговори
# 150
  • Чукарландия
Благодаря за новата тема! bouquet

Чета ви с интерес. Hug

# 151
  • Пловдив
Ясмина, огромно благодаря за отделеното време и за подробното обяснение! Flowers Bouquet Наистина ми е много полезно! Знам, че имаме много време още, но предпочитам да се знае какво предстои и да се гонят целите, една по една. Дъщеричка е много амбициозна, за сега си гледа успеха и учи усилено немски.. дано всичко да се случи както си го мечтае. Много труд е, но накрая си струва. Сигурна съм, че сега сте много горди мами, възпитали сте отговорни и умни дечица. Желая им много много успехи и в бъдеще!
Oceans, благодаря! Flowers Bouquet

# 152
Здравейте, и моето момиче ще кандидатства в Германия това лято - чета ви последните 2 години много редовно. Дъщеря ми обаче до момента не си е изискала академична справка - дали само за някои специалности е необходима?! Прочетох и поста на G.D. по- горе, за документите, които превеждат - и тя ми каза, че нейните препоръки били на англ. и немски език, сертификатите за езици също и нямала какво да превежда, но....все пак се безпокоя да не пропуснем нещо. G.D. вие освен сертификати за езици, препоръки и награди- какво друго прилагате като документи?

# 153
КОРНЕЛИЯ, зависи какво ще кандидатства детето и къде - често в различните университети за една и съща специалност има различни изисквания. Изберете първо специалността, после набележете желаните университети и тогава ще видите изискванията за всеки от тях

# 154
Ok благодаря! Госпожицата си е избрала и уни и специалност - сигурно това е причината да не иска академична справка. Тя все казва, че си гони нещата, да не се притеснявам и категорично отказва да я подпомагаме с наемане на фирма консултант. Но тъй като има желание само за един университет /към настоящия момент/, аз като родител нормално се притеснявам, да не стане някаква грешка накрая.
Продължавам да ви чета.

# 155
  • Варна
КОРНЕЛИЯ Щом дъщеря ти е проучила, не се притеснявай. По наблюдения тук в темата академична справка по-скоро като изключение се изисква за Германия. За разлика от UK например, където кандидатстването е много преди да са получили дипломата.

Tanny79 Аз също не знам немски, но с помощта на пишещите тук, faq4uni и фейсбук групата, успяхме да се справим двете с дъщеря ми без посредническа фирма. Дъщеря ми се включи само накрая, за да си попълни апликационната форма. Кандидатстването за медицина е толкова улеснено, че няма накъде повече.
За успокоение ще ви кажа, че при отлична диплома и TMS с приличен резултат, има огромна вероятност (да не кажа 100%) да приемат дъщеря ти, но не гарантирано по първо желание. А към Хайделберг има огромен наплив, така че мислете и други варианти.
Наистина е трудно следването, но не е непосилно. Има много примери за успешно завършили медици (като щерката на Oceans например). В университета на дъщеря ми българчетата се справят много добре и това допълнително ги мотивира един друг. Пиша ти това, защото когато моята дъщеря се чудеше дали в България или Германия да учи медицина, ни беше много стимулиращо да чуваме за успешно следване и че всъщност с труд и упоритост може да се постигне. Сега разбира се, е доволна от избора си, още повече като прави и сравнение с обучението в България.

# 156
Корнелия, синът ми ще кандидатства в унита с ранен прием - сега тече процеса. Това е защото са с изпит за способности. Затова, за да потвърдят Униасист, че младежа ще завърши с диплома абитур, пращаме академична справка, която съдържа хорариума часове взети до момента. Тя също така удостоверява, че лицето ще завърши средното си образование през насоящата година.   Правилно е писала gold - в сайта на желаното от вас уни си пише всичко - дали кандидатствате директно там или минавате през униасист, кога стартира подаването на документи, и най-важното - кога е последната дата на клеймото на документите които изпращате. Защото в БГ  взимат дипломи след средата на юни, и ако крайния срок е 15,07, сроковете са къси и се иска много добра организация за да преведете и легализирате дипломата. Но всички се справят, споко.
Относно документите които преведохме - освен академичната справка, това е :
 - на копие от  удостоверението за владеене на език в консулството слагат печат че са легитимни. При нас, в немското консулство сложиха печати и на немския, и на английския сертификати.
В CV-то му са описани дейности, награди, грамоти - последните, ако са на български  ги размножихме и преведохме копията. Ако са на английски, само ги копираме. Винаги изпращайте копия. Надлежно преведени и подпечатани от лицензиран преводач.
 - синът ми подготви  и мотивационно писмо ( ако унито го изисква).
Това е.  До момента е кандидатствал само в Холандско уни. Сега тече събиране на документи за Униасист и през март ще кандидастства в две немски унита. Ще ви държа в течение за процеса.

# 157
  • Пловдив
Tanny79 Аз също не знам немски, но с помощта на пишещите тук, faq4uni и фейсбук групата, успяхме да се справим двете с дъщеря ми без посредническа фирма. Дъщеря ми се включи само накрая, за да си попълни апликационната форма. Кандидатстването за медицина е толкова улеснено, че няма накъде повече.
За успокоение ще ви кажа, че при отлична диплома и TMS с приличен резултат, има огромна вероятност (да не кажа 100%) да приемат дъщеря ти, но не гарантирано по първо желание. А към Хайделберг има огромен наплив, така че мислете и други варианти.
Наистина е трудно следването, но не е непосилно. Има много примери за успешно завършили медици (като щерката на Oceans например). В университета на дъщеря ми българчетата се справят много добре и това допълнително ги мотивира един друг. Пиша ти това, защото когато моята дъщеря се чудеше дали в България или Германия да учи медицина, ни беше много стимулиращо да чуваме за успешно следване и че всъщност с труд и упоритост може да се постигне. Сега разбира се, е доволна от избора си, още повече като прави и сравнение с обучението в България.
Ясмина, още веднъж благодаря! Много по-леко ми става, когато ми пише човек, минал по този път. Действително минахме през много фази.. в България ли да учи, в Гемания ли. От една страна ми се иска да е наоколо, да мога да реагирам и да я подкрепям в трудни моменти. От друга страна знам, че за нея ще е голяма жизнена школа да мине този път сама. А и да учи в Германия е решение, което тя е взела. Не е от спонтанните деца, обмисля много, преди да се захване с нещо.
Аз съм с отличен английски език и затова се чувствам малко безпомощна, когато цялата информация е на немски, но това няма да ме спре. Ще залягам над сайтовете и лека полека ще ми се избистря всичко Laughing. Дъщеричка е хванала 10 дини под мишницата и ми се иска поне с нещо да и помогна.
В момента немският и е на ниво В2, след около 2 седмици започва да се готви с учител усилено за Даф теста. Що се отнася до ТМС-а, това, което се искаше от мен, го направих. Поръчани са учебници за самоподготовка, отделно хора ми изпратиха и допълнителни такива.. От тук нататък всичко е в нейни ръце. 10-ти клас е и има да гони и диплома, а в МГ Пловдив не се изкарват 6-ци много лесно (разбира се, има и предмети, където учителите нямат почти никакви изисквания). От една страна разбирам, че стресът ще и дойде множко, но от друга си мисля, че така и трябва. Ако със стрес на такова ниво като сега не може да се справи, то какво ще прави, когато ще трябва да учи медицина на чужд език, в чужда страна. За Хайдлберг знам, че е доста сложно и при всички случаи ще имаме и резервни варианти. Между другото, Аахен е на 2ро място. Естествено, прекалено рано е да правим подредба от сега и до 2 години списъкът с желаемите университети ще се смени сигурно не един път.. Simple Smile
Ясмина, аз исках да попитам - как се чувстваше дъщеричката ти отначало? Всичко ли разбираше (имам предвид и колегите си, и воденето на самите лекции)? Имала ли е моменти, в които да е съжалявала за решението си да учи там? Какво е било отношението към нея? Как се е справяла с носталгията? Тази година ви е Физикума, ако не се лъжа.. ще и стискаме палци! Simple Smile

# 158
Tanny  ако имате нужда от консултация относно добри преподаватели готвещи Даф в Пловдив,  аз съм погтотвена по темата.  Второто ми дете започва подготовка скоро,  първото мина по този път миналата година. Пиши ако искаш инфо.  Десети клас е малко рано. Добре е дафът да е на не повече от 2 години.

# 159
По повод въпросите на Tanny79 към Ясмина искам да кажа,
че на всички им е трудно в началото, независимо дали са медицина или друга специалност.
На родителите е също трудно - да свикнеш с мисълта, че детето не е в къщи, за всичко се
притесняваме, поне, докато се адаптира .
А адаптацията е много важна, тя включва всичко - ако не може да се справи с битовизмите и с организацията на домакинството, няма как да се справи с лекциите, които в повечето случаи вървят интензивно .
Докато се усети и хоп- идва първата сесия, където още не знае как да учи, все пак те излизат от гимназия, която дори и да е била с високи изисквания , студентството в Германия е на много високи обороти и не може да се сравни не само с България, но и Англия, Шотландия .
Всеки университет си има специфична организация по време на лекции и сесия, има унита - хохшулета, където лекциите вървят непосредствено до преди началото на сесията, която пък е в пет поредни дни, а изпитите са 9 и има дни с по два изпита за един ден . Където няма поправителна сесия, а невзетите изпити остават за следващия семестър, към който има други девет дисциплини .
Много е трудно, наистина кандидатстването е най-лесния процес  Wink
Разбира се , важна е мотивацията, която не винаги е на " линия " и има моменти, в които се отчайват,
а и родителя не знае как за реагира, да го нахъсваш , а и да му кажеш, че това не е най-важното на света, защото се притесняваш, че това напрежение , но което е подложен студента може да го съсипе....
Обобщения не могат да се правят, защото всяко дете е различно, но определено е много стимулиращо за нас - родителите да виждаме успешните примери тук във форума  bouquet

# 160
  • София
Tanny79,  не че  непременно е така, но все пак в повечето случаи е - децата от ЕГ с немски нямат кой знае какви затрудениния с езика, нужно им е просто известно време за напасване към говора в съответната провинция. Завършването на езикова с немски +  доколкото помня  отлични класирания на национален кръг на олимпиадата по езика означават, че едва ли девойката на Ясмина е имала трудност с разбирането на немския. Но  има достатъчно примери и за деца, неидващи от ЕГ, които също успешно се справят със следването на немски, макар да са изучавали езика само на уроци/курсове.  Но тези разсъждения са само на ниво език, а има далеч по-важни затруднения  с попълването на пропуски до 12 клас заради разминаване на системите. Ясмина назад е казала колко по-подготвени според дъщеря й са немците по природните науки. Моята  е споделяла пък за огромни разлики в нивото по мат по провинции. В специалността й има баварци, които явно като цяло са доста напред (изключения винаги има), но има и студенти от източногерманските провинции,  които не са кой знае колко на ти с предмета... То е и индивидуално, де. Но дори  само за едното напасване към начина на разписване , към изискванията за решаване си трябва работа, дори и да няма пропуски за запълване. За частта с програмирането да не говорим, за неучили тук програмиране деца  догонването на германците е наистина тежка задача. Обикновено има входящ курс за припомняне на ученото от тях в гимназията, за болшинството деца от БГ (изключения са програмиралите от малки в места като СофтУни, Телерик, ТУЕС, Правец и подобни) дори  преговорният курс е като на китайски.. И следва много труд.. За онагледяване на казаното - една статистика:
https://www2.cs.fau.de/teaching/SS2017/AuD/klausur.html
22 издържали, 81 скъсани, много недопуснати заради неналичен минимален процент от домашни, най-висока оценка, при това самотна и единствена , равняваща се на наше 4,70... Отличници няма.

Като  сте зговорили за медицина - аз да питам нещо важно и  според мен - прецедент в темата. Идеята е , живот и здраве, догодина и близначките да отидат да следват в университета на кака си. Причини много - да са трите заедно и да си свалим малко разходите за общежития и сие на 3 места из Германия за 3 девойки едновременно (хайде нека са две и малко, понеже каката отдавна си работи), градът отделно им харесва определено , има  и много удобен начин за придвижаване със самолет до летище във  вътрешността му, а не някъде на 50-100 км. Плановете са даже да избегнем общежитието, а да си вземат апартамент трите (тъй като каката  на място би се справила съвсем различно, по-успешно тоест,  отколкото ако аз търся такъв  оттук). Отделно  се надявам, че наемодателите ще са далеч по-склонни да дадат на някого жилище, след като видят, че въпросният е вече няколко години в града, че работи и следва. Знам ли, да стигнем до там, пък ще пуснем все пак и заявления за общежитие..  Ще е  някак смехотворно да съм се справила назад във времето  с намирането на  стаи на познати деца, а да не мога да помогна на собствените си..

Но... Ако предположим (понеже има все пак и вероятност за смяна на курса на кораба), че решенията им за специалности не се променят и на едната сегашното желание за медицина все пак  остане окончателно, това ще означава само 1 единствена  позиция за уни в листата на хохшулстарт. Огромен риск дори и при максимална диплома 1,0 (ако се справи отлично и напред в училище, както и на ДЗИ, и ДСД, разбира се), дори  и при евентуално прилично издържан TMS. А не знам доколко реалистично е приличното справяне на последния от човек в профил математика и информатика в училище, който в 12 клас дори няма да учи химия, за биолгия не помня как беше с голямата. Та въпросът е следният - нали няма регламент, който да зaбранява кандидатстването на едно и също лице за медицина за това уни през хохшулстарт и  паралелно за друга специалност с местни квоти или без  - примерно молекулярна биология, Ernährungswissenschaften  и/или съвсем други? Някой да е чувал за подобен случай?

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 13:11 от пенсионирана русалка

# 161
  • Варна
Voxx чудесен пост. Точно така си е - учи се постоянно и определено стресът през първата година как ще се справиш на изпитите е най-голям. На фона на това битовизмите са най-малката грижа.

Tanny79  писах ти на ЛС за повече подробности

русалке И аз съм си задавала този въпрос и предполагам (без да съм сигурна), че може да се кандидатства и на двете места. Друг е въпросът, ако дъщеря ти иска медицина, дали ще предпочете молекулярна биология в същия уни, или медицина другаде. 

Добавям:

TMS не е като нашите кандидатстудентски изпити по биология и химия. Изисква се логика, бързина на мисълта, наблюдателност, а не толкова суха теория.

Относно разликите в подготовката: В Германия да се изкара диплома 1 е направо невероятно и несравнимо по-трудно, отколкото у нас. Затова и тези германци, които успяват да се класират медицина с тези космически дипломи, са на много високо ниво. Като добавим и акцентът на природните науки, но и не само - статистика например.

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 13:15 от Ясмина

# 162
  • Пловдив
Момичета, благодаря ви за отзивчивостта! Страхотни сте наистина! Flowers Bouquet
G..D.., благодаря много! Ще съм много задължена, ако ми препоръчаш добър учител в Пловдив. Ние сме се ориентирали към една госпожа, за която имахме страхотни отзиви
Скрит текст:
Г-жа Караколева
, но им предстои среща с дъщеря ми след около 2 седмици. Раничко е, да, но пък и няма как да сравнявам подготовката по НЕ в математическа и езикова гимназии. Чисто като пример ще дам - преди няколко дена дъщеря ми се "обзаведе" с учебник по биология за 9 клас (учебника, по който учат в езиковите гимназии). Ами тя половината думи не ги знаеше и на български.. Имаме много път да изминем, а не ми се иска и да се побърква в последния момент, затова и гледаме по-отрано да започне с подготовката. Иначе ДАФ ще държи чак началото на 12 клас.

Voxx, така е, трудно ще им е на тях, трудно е и на родителите. Аз гледам в случая от своята камбанария. Преди години аз самата заминах извън България да студентствам. Абсолютно сама, без приятели, без подкрепа на място. И макар че беше ужасно трудно, съм благодарна за всичко, което ми се случи, защото точно тогава, смея да кажа, порастнах. Аз прочетох всичко от Тема 1 до тук и наистина изживявах притисненията заедно с всички мами. Но и в постовете ви се четеше толкова гордост от децата, а това е безценно.

пенсионирана русалка, точно това са двата ми най-големи страха:
1. Ниво език (при това не само за ДАФ теста, а и за самото обучение, ако ни приемат).
2. Разминаването на системите. За съжаление тук никой не учи децата КАК да учат, нито пък съм съгласна много пъти за това КАКВО се учи.., но да не размивам темата.
Точно затова и тя самата иска и се нуждае от това по-ранно започване на подготовката. Един път, за да "догони" учениците от ЕГ. И две, за да си помогне за каквото и предстои по време на самото обучение, поне с каквото е възможно.

Цитат
...дори  и при евентуално прилично издържан TMS.

Тук е мястото да предложа на всички, които имат нужда от тестове TMS. В момента имам такива в pdf формат, предоставени ми от едно момиченце, което ги е държало преди няколко години. Също така, преди месец поръчах в хартиен формат други, от амазон (за 2018г). Все още не са пристигнали, но когато са тук ще ги преснимам и ако мога да помогна на някой, само ще се радвам.

Ясмина, благодаря! Сега ще вляза в пощата. Flowers Sunflower

# 163
  • София
[

Добавям:

TMS не е като нашите кандидатстудентски изпити по биология и химия. Изисква се логика, бързина на мисълта, наблюдателност, а не толкова суха теория.

Относно разликите в подготовката: В Германия да се изкара диплома 1 е направо невероятно и несравнимо по-трудно, отколкото у нас. Затова и тези германци, които успяват да се класират медицина с тези космически дипломи, са на много високо ниво. Като добавим и акцентът на природните науки, но и не само - статистика например.

Да, Ясмина,  разглеждала съм примерен тест в нета. И все пак няма как да не е от полза по-задълбоченото знание по химия и биология. Иначе е ясно, че не става дума за километрични теми, цели фермани за наизустяване за тукашната кандидатстудентска кампания. А разни практики (евентуални), членувания в "Червен кръст" и подобни неща какви бонус точки дават?  И кое се признава за практика - само  такава в лечебно заведение ли? Биха ли били достатъчни тези точки като добавка  и без ТМС при условна  диплома 1? Имам някакви спомени от времето, когато това не ме касаеше особено, да не кажа хич, за публикувана някъде разбивка за начините на  точкообразуването и за съответно пуснат тук линк. Или греша и е ставало въпрос за друго? То и сега хич не е сигурно, че ще ме касае догодина , но докато е още на тази вълна девойката , ще чета и ще се запознавам с детайлите..

Танни79, много мило предложение, наистина. Simple Smile Бих се възползвала от него към момента  в частта с пдф файла ( и  съответно ще си заплатя необходимото).

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 13:32 от пенсионирана русалка

# 164
  • Пловдив
Танни79, много мило предложение, наистина. Simple Smile Бих се възползвала от него към момента  в частта с пдф файла ( и  съответно ще си заплатя необходимото).
Не не, аз не се изразих правилно! Предложението ми е абсолютно некомерсиално и пари няма да взема от никой. На мен pdf-а ми беше предложен абсолютно безкористно, така че "предавам нататък" Simple Smile

пенсионирана русалка, изпращам ти съобщение с линк за сваляне на лични. Предупреждавам, файловете са тежички, информацията е доста и се сваля по-бавно.

Общи условия

Активация на акаунт