Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 612
  • 748
  •   1
Отговори
# 165
  • София
За ТМС - нужни се налични знания, но тестовете са направени така, че да оценяват и други неща:логика, пространствено мислене, съобразителност, комбинативност и реакция в стресова ситуация. Например за стреса - изпитът е разделен на модули и по средата на единия им казват, че им намаляват предварително определеното време.  Shocked
Моето дете не изкара необходимите точки, но по нейно време бяха единици университетите, които искаха задължително явяване. Сега не съм се интересувала как е.
Допълнителна трудност за нашите деца е, че тестът не е на майчин език.
Ясмина, успех на физикума. Според моята това е бил най-тежкият период от следването й.

# 166
  • София
Oceans,  не съм несериозница, да знаеш... Simple Smile Ще спазя обещанието си, защото ще ми е много приятно да го направя. Но пусто  в последните две седмици бях много заета - вижда се, че и в темата тук ги нямаше моите чаршафи... Поосвободих се и се разписах.
Шегата настрана - доколкото съм запозната, и сега ТМС не е задължителен, поне не навсякъде. Там,  където ме интересува, определено не е. Но аз гледам на него като опция за повишаване на броя точки, защото с една гола единица (ако бъде постигната изобщо), без налични до момента практики, рискът само с едно уни ще е дооооста голям. Затова вариантите се свеждат до 3 отделни начина за действия или до кобинация помежду им.
* намиране на подходяща практика - кажете какво се признава, колко тярбва да  е дълга?
* подготовка и евентуално справяне с ТМС
* комбинация от горните две
* презстраховане посредством кандидатстване и в друга специалност, която не е bundesweit beschränkt (ако е позволено)

# 167
  • Варна
Oceans Нали са по модулната система, нямат физикум след втората година, а някакъв голям изпит след третата. Не съм сигурна дали се казва пак физикум. Но благодаря за пожеланията, ще са нужни!

Тенденцията е все повече университети да го взимат предвид. В Германия вече са на мнение, че прием само по диплома е дискриминационен и в най-скоро време мисля, че навсякъде ще искат TMS, интервю или нещо допълнително.

русалке  за практиката не мога да помогна, защото не е карала моята дъщеря такава. Но по нейни думи една част от германците карат такава през ваканцията след завършване на средното. Става въпрос за pflegepraktikum, по нашенски май е санитарен стаж в болница. За студентите медицина се изискват до началото на четвърти семестър да изкарат три месеца такъв стаж, но една част вече са го минали. Във фейсбук групата съм чела и за стажове към хосписи, но не знам дали ще се приемат. Във вашия уни пък пише за Berufsausbildung и се изреждат конкретни професии, та не знам дали такава практика ще се приеме. Пък и подобряването ще е само с 0,1.  TMS може да не е задължителен, но пък без него не може да се класирате при много кандидати с 1.

Във всеки университет по различен начин си изчисляват точките. В Кьолн например 51% са от дипломата, а 49% от TMS. Минималният бал преди две години беше 57 (ориентировъчно), т.е. само с диплома 1 (бал 51) няма как да се влезе и поради голямата тежест на TMS си е направо задължително да се явиш.

Другото, което не ми е ясно, са тези минимални балове. Според дъщеря ми има отделни бройки/квоти за чуждестранните студенти от ЕС, които не се обявяват официално. Та тези балове за немските студенти ли се отнасят или за последните приети?

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 14:52 от Ясмина

# 168
  • София
пенсионирана русалка  Hug
За мен работещ е само последния вариант, но си признавам, че не съм запозната с актуалните критерии на квотата 60%. Изисквания за стаж (като санитар напр.) се искаше само за Wartezeit квотата.
Дъщеря ми имаше членство в БЧК, но не сме го изпращали документ. Може да го е споменала някъде, наистина беше отдавна.  
Книжките за ТМС ги дадох на една майка от випуска на Сара май (bisita).
Успех с теста, момчето на Явчемравче го взе успешно, но тя отдавна не пише тук.
Ясмина, ще се справи. За първи път чувам за такова разделение. Мисля,че обявеният мин. бал е на последния приет, който и да е той.
Има недостиг на лекари в Германия и сред медиците се говори за увеличаване на приема, но все още няма решение и действия в тази посока.

Последна редакция: пт, 09 фев 2018, 15:01 от Oceans

# 169
  • Бургас
Да се включа и аз засега в темата, като четяща. Моята дъщеря е в 10 клас и иска да учи медицина в Германия.

Поздравления на всички помагащи майки.

# 170
  • Варна
rosi_030 Добре дошла

русалке Според баловете от миналия прием -
 2017/2018 излиза, че по абибесте са приели всички в Ерланген с диплома 1, които са посочили унито на първо място + известен брой, посочили го на второ място. Поне аз така разбирам резултатите на стр.3. Но при тази квота играе роля и лотарията. Моята щерка нямаше късмет и не участва в абибесте, защото имаше много кандидати с диплома 1 и ѝ се беше паднал някакъв нисък ранк. 
Вече по AdH мин.бал в Нюрнберг е 0,9, което означава, че само с диплома 1 не става. Трябва TMS и то с резултат поне в топ 40%.

# 171
  • София

Вече по AdH мин.бал в Нюрнберг е 0,9, което означава, че само с диплома 1 не става. Трябва TMS и то с резултат поне в топ 40%.

Мерси, Ясмина, поразгледах сега по-детайлно статистиката и останах без думи....Open Mouth Разгледах и изпратените ми любезно от Танни файлове (още веднъж много благодаря!) и  баш в петък вечер ме обхвана един песимизъм.. Този тест е меко казано неприятен - и то не защото е  толкова  труден. Разгледах частите с диаграмите и графиките, с логическите заключения, четенето с разбиране, пресмятанията - не са непосилни.. Много въпроси обаче , много нещо, вероятно времето не стига. Най-объркващи лично на мен ми се сториха тези модели за възпроизвеждане на част от изображение, от толкова много графични елементи на картинката погледът направо ми се разпиля в разни посоки и всички  в един момент ми заизглеждаха еднакви. Както и текстовете за четене - много са дълги, а и си има доста  специлизирана лексика в тях.

# 172
  • Пловдив
Момичета, погледнете моля това видео относно TMS изпита: https://www.facebook.com/faq4uni/videos/1431424240229447/. Много е полезно.

# 173
И аз да се запиша при вас - с десетокласничка. Иска да учи информатика или компютърни науки (състезател по информатика е). Учи в СМГ, но с английски. Учи дголямо желание немски, в момента е В 1.2 в Гьоте. 

# 174
  • Варна
Tanny79 Много полезно видео, друго си е да получиш информация от първа ръка. Вижда се, че с добра подготовка тестът е преодолим.

Относно изискванията за прием от миналата година - само в 8 от 35 университета не се иска TMS или някакъв друг тест. Това са Aachen, Bonn, Dresden, Dusseldorf, Greisswald, Hannover, Jena, Homburg.
В 3 университета (Charite, Magdeburg, Hamburg) се иска HAM-Nat, а в Munster имат собствен тест за оценка.
Във всички останали 23 унита TMS се взима предвид под една или друга форма. А пък за университетите със сериозен наплив, ако нямате късмет на абибесте, TMS си е направо задължителен. Споменавам го, защото ми направи впечатление във видеото, а и във фейсбук съм срещала мнението, че ако имате диплома 1.0 тестът не е задължителен. Това е така, но само за първите 8 споменати и за някои от останалите с по-малък брой желаещи.

# 175
Здравейте, отдавна ви чета, но все не се решавам да се престраша да се запиша в групата и да питам многото въпроси които възникват.
Майка съм на 12кл. който твърдо е решил да учи в Германия - софтуерни науки . Учи от година и половина немски и другата седмица е на TestDaf. Аз съм в шок дали е постижимо това за толкова кратко време. Какво става ако не успее сега? Видях, че за да запише друга дата няма да е ясно резултата от този. Вие как процедирахте ?
Той е  решил да учи  се пробва сам в Карлсруе, Аахен, Мюнхен през uni assist. Четох вашите теми и всички това съветвате . Може да съм пропуснала нещо, но може ли да ми кажете трябва ли да превеждам сертификатите му които са от (пример УЧИМИ)или МОН , защото той казва че не са необходими.
Също не разбрах сега академичната справка също ли се превежда?
Много моля ако има някой от вас да са учили децата там или сага да кандидатстват за съвети.
Много благодаря.

# 176
За ДАФ-а мога да ти кажа, резултатът излиза около 5 седмици след полагането на изпита. Ако се провери в сайта може и няколко дни по-рано.
Общо взето на повечето места искат общата оценка, по четирите части да е не по-малко от 16, като, разбира се има вариации - някои имат изискване за минимум по отделните части, с други думи, добре е по всяка да имаш поне 4. Някъде може да допуснат и една тройка, поне от нашия опит, но за хуманитарна, не точна специалност, ако има значение...
С добра мотивация няма невъзможни неща, макар немският да е определено един много труден език...
Резервен вариант би могло да бъде езикова година там.

# 177
Да, езиковата година е също вариант и се научава много, много добре езика. Ама защо Карлсруе? Да отива в Берлин, дъщеря ми учи компютърни науки в ТУ - много е впечатлена от преподавателите, намери си работа в една компютърджийска Start up компания - не беше лесно, ама шанса да си работи по специалността и да учи в Берлин е по висок от който и да е друг град.
Превежда се и се легализира дипломата. Ние бяхме в немска гимназия и не знам за Даф може би и той се легализира и превежда. В сайта на всеки университет си има точния набор от документи - избира университет и специалности и тогава точно ще разбере какви документи му трябват. Успех на изпита

# 178
Университетът в Карлсруе има по-висок рейтинг от Берлинския, особено за тази специалност.

# 179
Да ама града е ужасен, няколко познати деца започнаха там и се отказаха именно заради града. Та затова изразих мнение.Иначе младежът сам ще си реши , нали темата е за това, да се чуят различни мнения. Не всичко е само до рейтинг на университет.

Общи условия

Активация на акаунт