Университети в Германия и други държави с немски език 10

• 100 616
  • 748
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна
Neli_M Синът ви чувства ли се уверен с езика? Ако само от година и половина го е учил и е започнал от А1, предполагам в курс извън училище, дали ще може да се справи със следването? Добре е да е на ниво С1,  макар че някои университети приемат и с B2. Аз също ви предлагам да помислите за езикова година в Германия. Още повече ако резултатът от DAF не е достатъчен за кандидатстване. Ако все пак много държи да замине още тази година, винаги може да го запишете в последния момент за следващата сесия и да рискувате сумата за изпита. А може и по-рано да получи сертификата и да не се наложи.

Академична справка ще превеждате, ако ви се изисква за кандидатстване. Иначе дипломата се превежда, легализира и копие от нея се заверява в немското посолство/консулство, сертификати по езици - само заверка. Останали сертификати - трябва да се пита в университета, но ние сме изпращали само преведени на немски.

Съвет за университет не мога да дам, но препоръчвам да се запознае детайлно с учебния план - какви предмети се изучават, че наши познати доста се изненадаха като започна следването.

# 181
Лелее, много, много ви благодаря за бързите съвети. Чета внимателно дори и между редовете.

Синът ми учи при частен учител, защото градът ни е малък и няма курсове за високите нива  и се надявам, че преподавателят е доста добър и си знае работата.  Аз съм скарана с езиците.Той казва, че не е съвсем готов за изпита, но аз мисля, че е по добре сега да претръпне със стреса , а ако се получи ще е по-лесно. Иначе синът ми е упорит когато иска нещо.

За избора на унито е все още първо проучване и основно приятели които го съветват. Аз чета и нищо немога за кажа защото харесвам едно, а той гледа основно това какво се изучава. Не му харесва да учи  само общи предмети, но профираните са в магистърските програми и затова няма конкретен избор.

# 182
  • München, Deutschland
Давам и моите 5 цента, както се казва.

Има работодатели (сред топ немските работодатели), които избират бъдещите си служители от 3 университета - Карлсруе, Мюнхен, Аахен. От никъде другаде.

Преценете кое ви е важно - град, обстановка, обучение, близост на летище - всеки си има собствени критерии.

Аз съм учила в Карлсруе и мога да потвърдя думите на мама Тин, че е сууупер тъп град. Петък вечер, 10 часа, на около 100-150м от централния площад и по главната улица бяхме ние с приятеля ми, една двойка на възрастта на наште и един сам човек... По големи празници, след сесия и т.н. има 20-тина човека в "натоварените" вечери, максимум съм виждала около 40тина, от които 10на се оказаха познати българи и казаха, че с други 10 от въпросните отивали заедно на парти. Специално ги броихме тогава хората, че то си беше събитие... Дори селото, в което живеех, имаше повече живот...

Ако си живял някъде в западна Германия (бившата западна Германия), Берлин ще ти се стори като коптор. Отново лично мнение и отново не само мое. На мен Берлин ми е ужасно диво. Прекрасен град, но за разлика от Мюнхен, ме е страх вечер да мина през някоя градинка, да се разходя по реката сама и т.н. Навсякъде е пълно с просяци и мръсотия, което не прави добро впечатление (в Ю Германия просията е забранена). Сградите са западнали, улиците - мръсни. Отново се съгласявам с мама Тин - обстановката в града е супер за парти, но след 4-5 дни вече ми липсва подредеността, чистотата, подрязаните плетове, чистите паркове... Отделно това мулти култи в Берлин си е въпрос на вкус, но мен не ме кефи трамваите да са надраскани, всяка трета стена да е в графити, а хора със "странни" прически да ме гледат недоволно в бана, сякаш всеки момент ще ми скочат, защото съм си позволила да си завъртя главата. Най-близката ми приятелка живее там от почти 10 години и тя самата казва, че в някои квартали на града трябва да се внимава... Мерси, тогава мога да си седя и в София..

Иначе хората, които познавам от КИТ работиха в Google, Yahoo и Facebook, тези от Берлин май един го докара до практика в САП, другият е в някакъв стартъп нещо... Може да е съвпадение, защото за комп науки аз също мислех, че ТУ Берлин е добре...

# 183
  • София
Това с градовете е много, много субективно. Пишещите тук знаят, че на дъщеря ми голям мерак й беше именно Мюнхен, но след като бе приета в ЛМУ, а не получи общежитие,  за разлика от другото място,  се отказа от баварската столица (по чисто финансови причини, нямаше как да плащаме квартира, докато я огрее евентуално общежитие). Една година по-късно, когато бяхме заедно в Мюнхен, видяхме мръсната гара и околностите, супер бутаницата в  метрото в делничен ден, пред замъка Нимфенбург чакахме 3 трамвая, за да можем да се качим, хората се бутаха като по време на кризата у нас за някои хранителни продукти, видяхме същата мулти-култи шарения по улиците като коментираната в Берлин. Именно големи градове като Берлин и Мюнхен имат най-голяма притегателна сила за  новодошлите през последните 2-3 години, така че едва ли и Мюнхен е застрахован от подобен шарен облик. Моите по-стари спомени от града бяха честно казано други, определено не ми хареса видяното на фона на тях. Но за други градът е страхотен и аз  приемам, че просто сме с различни усещания. Миналата година младежът, на когото помагах с кандидатстването, като отишъл в Нюрнберг пък да се записва, при разговор с майка си споделил, че  градът е като село (като втори по големина в Бавария едва ли е), само с пенсионери пълен, без никаква искра живот, как щял да  изкара там няколко години... Сега не може човек да го спре от купони, не с баби и дядовци, разбира се... Simple Smile Но и там на определени места картинката е  много шарена, не в добрия смисъл. Та разни хора, разни идеали.. Познавам деца, които съвсем целенасочено избират наистина малки градове за следването си, всеки с доводите си. Мнението ми се доближава най-вече до това на Ясмина - да се гледат преди всичко детейлно програмите, какво се учи през годините, а не толкова рейтинги, за да няма после изненадани, обикновено негативно.. И когато вече са набелязани местата, предлагащи търсеното, да се стигне до предпочитанията на град и другите доводи.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 10:26 от пенсионирана русалка

# 184
  • München, Deutschland
Впечатленията като турист много често се оказват не съвсем коректни, абсолютно. Примерът с Ню го доказва. Аз също считам Ню за много готин град, особено като се включат и Ерланген и Фюрт. Затова и основно се ориентирам по впечатления на живущи там, не по това, което виждам в рамките на посещение от няколко дни. Ясно, че човек си създава и собствена картина посещавайки, но все пак е повърхностна. Но все пак на място вижда и сградите, може да види къде какъв е стандартът, средни заплати, колко % от завършилите се реализират в DAX фирми, та има и достатъчно обективни показатели за оценката на един град.

Не съм сигурна дали аз лично бих избирала по програмите на даден университет, защото човек често вижда едно резюме или една лекция по предмет, които обаче не дават реална представа за предмета. Някои от най-сухите ми предмети бяха супер интересни, а други с разчупени заглавия и summary-та пък се оказаха пълна боза... Определено ако избирам отново, бих сложила още по-силен фокус на рейтинга на университета, а не на някаква програма, която подлежи и на промяна, да не говорим, че аз самата може да избера друг Vertiefung с времето. Рейтингът на ТУ Мюнхен не е спаднал от Топ 3 в последните кой знае колко години (може да се провери по разните класации), все така търсени са абсолвентите му. Но и жилищният въпрос не е за подценяване тук, и приемането вероятно не е така лесно.

При жилищата в Берлин (защото там следях пазара), цените могат да са и на 1/3 от тукашните, имам и пример за 1/4 в неготин квартал. Това в Ню просто няма как да стане, не и на 1/3 от Мю, защото Ню е търсен и харесван град. За наеми говоря, не за покачването на цените за покупка, защото там съотношенията са други.

# 185
  • Варна
Neli_M Непременно разгледайте Studierendenwerk в избраните градове,  нека са повече, за да имате избор. Ако може да се кандидатства още сега - направете го, за да има по-голям шанс. В Аахен, Кьолн, например може да се кандидатства преди да е приет студентът. Сигурно и в други градове е така. Колкото по-рано, толкова по-добре.
В Мюнхен положението с настаняването е трагично, трябват си добри финанси и много търпение.

Относно учебните програми - наши познати студенти бяха изненадани от големия дял на теоретични дисциплини и най-вече всякакви разновидности на математика, които се оказаха много трудни за преодоляване в първите години.  Аз бих гледала и учебните програми, но на предварително избрани по висок рейтинг университети, разбира се. Не става въпрос за избор само на база учебни програми, с това съм съгласна с chrissy.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 10:39 от Ясмина

# 186
  • София
Разбира се, че човек няма как да знае коя от описаните дисциплини ще му се стори суха и безинтересна впоследсвие и коя не.  Говоря за обща представа и то не по отношение на Vertiefung-и  в по-горни курсове, а най-вече за задължителните дисциплини в началото - тези през първите два-три-четири семестъра, в Assessmentphase-то. Информатиката е прекрасен пример за илюстрация в това отношение. На места зад тази специалност се крие наистина само програмиране, на други се изучава  И хардуер, при това задължително.  Ми не всички искат да учат и това, знаят го добре предварително и точно при кандидатстването е време да разгледат нещата, не пост  фактум да мрънкат. И ако примерно в дадено уни с висок рейтинг случаят е такъв, аз (ако съм сред нежелаещите) НЕ бих се нахендрила да уча там заради престижа/рейтинга/изгледите за работа, с необходимостта от  компромис да изучавам задължително въпросните предмети. Освен това в  едни университети  в тази фаза се изучават едни езици за програмиране, в други - съвсем други, почва се примерно  с Java. Не е като в медицина, където най-вероятно програмите са доста близки, без значение дали си в големия Мюнхен/Берлин или да речем  в малкия Вюрцбург/Тюбинген..Аз наистина не съм веща по въпросите за сложността на езиците за програмиране, но съм чувала, че последният е доста кофти като за старт..  На места той се явяваобаче  задължителен за преминаване нататък, на други е само избираем Vertiefung чак в 5-6 семестър, това имах предвид. Да не говорим за математиката и преекспонираната  според хора от бранща, не според мен, голяма зависимост между владеенето й и сподобността да програмираш добре. Не казвам, че съвсем нямат връзка - и двете се базират на логическо мислене и все пак практиката показва, че  има много добри  програмисти, които хич не са в графата добри математици, както и обратното. Та и това трябва да се гледа, в унито каква математика се учи в специалността и колко.. Понеже не помня дали съм споменавала тук нещо, което ме втрещи. Един тютор в унито на дъщеря ми (знаете, че за тютори се взимат отличници, все пак водят упражнения) в предметите с програмиране се справял нечувано добре, с оценки между пълна единица и 1,2 - колко могат да се похвалят с това? Но две невзимания на провлачената във времето математика 4 довели до ексматрикулиране.. Изгубват почти на финала  един качествен програмист за сметка на по-посредствено, но еднакво справящи се с мат и програмиране. Та  дори и това трябва да се има предвид.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 11:59 от пенсионирана русалка

# 187
Ясмина, така е основното което гледаме е програмите и това какво се учи, а не рейтинга. За нас е важно качественото образование и по нататъшна перспектива. Големината на града е от  значение само по финансова причина. Синът ми не е по купоните и нощният живот. Мога да кажа твърдо иска да учи и да се развива. Завършва Софтуни и програмира отдавна прави роботи и това му е страстта. Надявам се упоритостта му да се възнагради и да има късмет ( както всяка майка).
Благодаря на всички че пишете и, че споделяте опита си на тези които тепърва се сблъскваме с трудности.

# 188
По отношението на програмите в унитата - да, важно е да се знае предварително какво точно ще се изучава, но има случаи , в които унито - хохшулето , променя някои неща, влизат нови изисквания и т.н. - такъв е случаят на синът ми, където втори семестър математика и статистика са обединени в един модул . Предният семестър изкара достатъчно точки, за да премине математиката, но по статистика по-малко, съответно " гори " . Този семестър се смени преподавателят и по двете дисциплини, който вкара допълнителни дялове по математика, като някои от тях бяха преподадени два дни преди изпита ....Мисълта ми е, че колкото и човек да е подготвен , " изненади " може винаги да има . Затова критериите трябва да са добре осмислени

# 189
  • София
Voxx, от промени и изненади в движение няма как да избяга човек, така е. Но на етап кандидатстване  все пак прави възможното да избере онова, което максимално отговаря на търсения профил. Аз така и не запомних, ако си написала, къде е детето ти. Но разглеждайки сайтове на разни унита във времето, неведнъж съм попадала на  по два, даже три учебни плана за една и съща специалност според годината на прием, тоест стараят се да завършат студентите им по плана, по който са приети, и промените да не ги касаят.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 11:42 от пенсионирана русалка

# 190
  • София
Да се включа и аз с няколко реда, не съм писала отдавна.
Както мамите в предните няколко поста посочиха много важно е внимателно да се разгледат програмите, какво точно се учи, перспективата, не на последно място и града.

Neli_M, щом сънът ти е в Софтуни, има желание да учи и да се образова, ако знае добре немски и английски език, няма да има проблеми със следването по компютърни науки. И професорите и работодателите в Германия ценят такива студенти и ги търсят. Синът ми е трета година студент в Берлин, втора година получава стипендия за висок успех, работи в компютърна фирма, в момента има предложения за бакалавърска работа и от фирмата, и от най-добрите професори в неговата специалност.

По отношение на Берлин, мога да не се съглася с Криси. И на нас първото ни впечатление като попаднахме в центъра на Александър платц, ни беше за лудница, мръсно, графити, всякакви елементи. А в кой от големите градове по големите гари и център няма такива места. Била съм и в Мюнхен и там съм виждала подобни гледки.
За трите години имахме възможност да опознаем града и с по-продължителни престои, движейки се с колела от самото начало сме били на невероятно красиви места, такива подредени дворчета и къщи сме виждали. Разбира се, че има такива квартали, където е добре да не ходиш по тъмно. Но мога да кажа, че съм много по-спокойна когато синът ми се прибира посреднощ в Берлин, от колкото в София. Много пъти ни се е случвало, хората идват и ни заговарят, да ни предложат помощ или да питат нещо, друг е въпросът, че не знаем немски, оправяме се с английски. Simple Smile
Мултикултурата е нещо, с което ние българите много рядко се сблъскваме тук у нас, докато там на улицата хора от цял свят. Но когато всеки се стреми да спазва законите в тази страна и нещата вървят.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 13:26 от kara.k

# 191
Нели, аз не съм опитна, колкото другите мами и Криси,  но дъщеря ми учи в един от унитата, на които сте се спрели - РВТХ Аахен.Има няколко познати, които учат информатика и един, който е учил една година, но се е преместил в друга специалност, поради явно непреодолими трудности с материала.
Общото за всички е отчайващо трудната математика. Затова препоръчвам, където и да приемат младежа, да ходи на предварителните курсове. Дъщеря ми също ходи на предварителния курс по математика, въпреки че учи архитектура, и сподели, че изписването е различно, лексиката не винаги е ясна в началото. Така че - важно е.
Относно рейтинга и програмите. Според мен и двете са важни. Рейтингът се гледа от бъдещите работодатели, а програмата е това, с което ще се занимава синът ти няколко години. Потвърждавам - изненади винаги трябва да се очакват /тазгодишните архитекти първокурсници бяха изненадани от различен формат на изпит, а се готвиха за друг формат/
Нямам база сравнение с Мюнхен или Карлсруе, но смятам, че Аахен е подходящо място за учене. Мюнхен е голям град, с много възможности, но и много разсейващи и губещи времето фактори /не става дума само за нощен живот, а и за придвижване, условия за живот, съквартиранти и т.н./ И това, без да споменавам жилищния проблем и финансовата част.
Кандидатствайте навреме за общежитие и си следете имейла за потвърждаване на кандитатурата. Двама младежи приятели на дъщеря ми, така си изпуснаха шанса за общежитие - единият не кликнал на линка за потвърждение, който се изпраща всеки месец на 15-то число, другият си мислел, че е кандидатсвал, но не е... и така.

# 192
За ДАФ-а мога да ти кажа, резултатът излиза около 5 седмици след полагането на изпита. Ако се провери в сайта може и няколко дни по-рано.
Общо взето на повечето места искат общата оценка, по четирите части да е не по-малко от 16, като, разбира се има вариации - някои имат изискване за минимум по отделните части, с други думи, добре е по всяка да имаш поне 4. Някъде може да допуснат и една тройка, поне от нашия опит, но за хуманитарна, не точна специалност, ако има значение...
С добра мотивация няма невъзможни неща, макар немският да е определено един много труден език...
Резервен вариант би могло да бъде езикова година там.

Така е, от нашия опит за техническа специалност за унитата навсякъде искаха ДаФ 4х4, т.е. мин 16, но най-малко 4 на всеки модул.  Само за хохшулетата можеше с тройка по модул, но пак с 16 общо.
Вчера бързах, та сега дописвам. ТУ Берлин, ТУ Мюнхен, ТУ Дармщадт (много добър според няколко мои приятели германци, инженери), ТУ Хамбург, ТУ Карлсруе по спомен всичките искаха ДаФ 4х4 и не признаваха по-малко. ТУ София има сътрудничество с ТУ Карлсруе за компютърни науки на немски език, за който се интересува - изпитът в ТУ София е математика и немски език, тест ДаФ се признава. Езикова година е вариант, но не знам дали е възможна за всички ТУ-та, младежът така или иначе взе искания ДаФ и не сме се интересували повече. Резултатите му се бавиха 2 месеца, от Гьоте Институт те ги пращат в Германия за оценка.
За езиковата година - струва пари, стипендии няма, младежът или девойката трябва да работи зле платена работа и през това време да учи немски, което отнема сили и време. Вариант е, ако родителите имат възможност да го/я издържат през тази година, за да се справи.
За градовете - Мюнхен, Хамбург, Берлин са хубави градове, обаче първите два са най-скъпите в Германия, квартири се намират трудно, за общежития има томбола и са на цената на квартирите. Квартирите освен че са скъпи, са и трудни за наемане от студенти, защото обикновнео нямат договор за работа и доходи, които да покажат. Вариант са квартирите със съжителство, т.нар.  WG, но и там не е лесно да намериш, а цените им са високи - от порядъка на 500-600 евро за стая. Иначе като качество на живот са топ - прекрасно уреден транспорт, много възможности за културни развлечения, много велоалеи и паркове, много възможности за пътувания. Разбира се, трябват пари, а за младежите - трябва и време, което те обикновено в първите години нямат, защото има здраво учене. В ученето компромиси не правят, особено за чужденците, които трябва да се доказват в по-голяма степен от местните. Това в подкрепа на поста на русалка по-горе за невзетата математика. Добре е да се стягат и всичко да си вземат навреме, защото компромиси не правят, изхвърлят лесно и бързо.
Да не говорим за математиката и преекспонираната  според хора от бранща, не според мен, голяма зависимост между владеенето й и сподобността да програмираш добре. Не казвам, че съвсем нямат връзка - и двете се базират на логическо мислене и все пак практиката показва, че  има много добри  програмисти, които хич не са в графата добри математици, както и обратното. Та и това трябва да се гледа, в унито каква математика се учи в специалността и колко.. Понеже не помня дали съм споменавала тук нещо, което ме втрещи. Един тютор в унито на дъщеря ми (знаете, че за тютори се взимат отличници, все пак водят упражнения) в предметите с програмиране се справял нечувано добре, с оценки между пълна единица и 1,2 - колко могат да се похвалят с това? Но две невзимания на провлачената във времето математика 4 довели до ексматрикулиране.. Изгубват почти на финала  един качествен програмист за сметка на по-посредствено, но еднакво справящи се с мат и програмиране. Та  дори и това трябва да се има предвид.

Русалка, тук не си съвсем права - не знам с кои хора от бранша си говорила, но половината ми рода са софтуерни инженери  и сме го обсъждали, а те всички са възпитаници на МГ и с много сериозни математически знания. Няма преекспониране, защото програмирането (както е популярното име на тази дейност у нас)  всъщност не е еднородна дейност, има кодиране (писачи на кодове), което наистина е занаят и не изисква математика, но има и софтуерно инженерство, което изисква много и много добра математика - линейно програмиране, теория на графите, матрично смятане и още куп математически дисциплини. Математиката не е предмет, а начин на мислене, способност за абстрактно мислене.  Изучаваните езици за програмиране не са чак толкова важни, в смисъл, че те се научават, но познанията по математика се надграждат още от гимназията, че и от по-рано. Отделно пък са познанията по хардуер, също необходими. Неслучайно в БГ навсякъде за АйТи специалностите (най-общо казано) изпитът е математика. В Германия няма изпит, обаче това не отменя необходимостта от знанията на математика. В този смисъл няма качествен програмист без математика, има качествен писач на кодове - coder. Което не е целта на амбициозните.

Ясмина, нормално е да е голям делът на теоретичната математика при софтуерните инженери, навсякъде по света е така. Ето инфо, на български и лесно поднесено, за да се види какво се иска от един софтуерист - писането на кода е само малка част от процеса на разработка.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%84%D1%82%D1%83%D0% … D1%82%D0%B2%D0%BE

И много хубав материал на английски за това трябва или не трябва мат на софтуеристите Simple Smile
https://www.maa.org/external_archive/devlin/devlin_10_00.html

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 15:40 от Анонимен

# 193
Дъщеря ми е 2-ри курс медицина,но от 1-ви курс досега имаха няколко сериозни изпита свързани с математиката и физиката.Изпитите нямат теория, състоят се в решаване на определен брой задачи за определено време.Именно те се явяват много често препъни камъка за българите,а не тежките и обемисти, чисто медицински изпити .

Дъщеря ми  вече  е в заслужена ваканция за повече от  месец ,но ще си дойде в средата на март  само за 10 дена .Най-неочаквано беше одобрена за работа в клиниката.Не мислеше ,че толкова бързо ще я извикат на интервю,тъй като рядко се освобождава място .Но стана много бързо-избраха я от 10-ина други кандидати.От 1-ви март е назначена на работа.Сега ходи на обучение.Радвам се ,защото и тя се радва,макар,че ми се искаше да изчака 3-ти курс,когато мине физикума.Дано да се справи,все пак само 3 нощи в месеца ще дава дежурства.

Последна редакция: пт, 16 фев 2018, 21:28 от vale3000

# 194
  • София
Попеа, аз никъде не съм отрекла математиката. А и как бих могла, когато тя е страст както на мен, така и на девойката ми. Въобще не се впечатлява тя от мат - ако има предмет, който по никакъв начин не я затруднил като издържане на изпити, то това е именно мат. Но този факт далеч не я прави толкова добре справяща се с програмирането колкото нейни колеги с посредствени резултати по математика или даже  с невзети 1 или 2 части. Изразих мнение, че се преувеличава значимостта й за  специалност Информатика. Остави кои са познатите ми в бранша и колко са успешни, макар че последният ми разговор е с повече от доказал се в сферата  през последните 15-ина години приятел, определено не прост драскач на кодове, ако се вземе предвид  успеваемостта на фирмата му извън БГ, завършил  с отличие МГ. Обича математиката, споделя, че много му е дала,  вижда обаче слаба обвързаност между нея и специалността.  Като пък говорим за БГ, да, изпитът е мат на входа, но я виж точно за Информатиката  какъв е балът - винаги относително нисък,  около 15-16-17 от макс  24 на разните класирания, тоест там не влизат опредлено супер-друпер математици от МГ. Няма как и впоследствие да станат такива, след  като още на средношколско ниво очевидно имат пропуски.  Подобен бал означава утроена оценка от порядъка на 3 и нещо на изпита... А пък не е от тях да не излизат впоследствие добри специалисти, разбира се, не всички, още повече, че паралелно доста от тях учат на академично ниво в унито, но и работят по специалността извън него, което е може би най-добрата формула за напредък в тази област. Да не повтарям и примера с тютора на дъщеря ми отгоре по отношение на Германия (при това не е единствен) -  4 инженерни математики са си изхвърляне, откъдето и да го погледнеш. Сравни с други унита в Германия и ще установиш, че и до пръстите на едната си ръка няма да докараш толкова унита там, в които математиките във въпросната специалност да са 4, при това от означените с буквата  С - инженерна математика. А щом може на финала да си не по-лош програмист и с 2  или  максимум 3, при това на по-ниско ниво като сложност, значи не е толкова належащо да задълбаваш толкова много в мат.  Има доста майки в темата  на деца, следващи информатика - нека споделят по колко математики учат студентите им.. Иначе не мен не ми трябва убеждаване какво е мат. У нас тя е на почит, едната ми девойка се е ориентирала  твърдо към следване  точно в тази посока. Simple Smile Спорна е другата, лашкаща се между медицина и не знам  какво друго.. Добре че има още цяла година да помисли над това.

Последна редакция: пт, 16 фев 2018, 08:29 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт