Живот на село с малки деца

• 34 873
  • 323
  •   1
Отговори
# 60
  • SF
Ако е за около София, аз изобщо не ги разглеждам като села Панчерево, Герман, Лозен, Горубляне. То са си квартали с всички удобства и траспорт. Цените на имотите там обаче са резачка.

Е, да, именно! Зависи за какви села говорим. Но дори и тези, които ти споменаваш, са неудобни, ако си с 2 малки деца, които посещават разни занимания и училище в София и двамата родители работят. Не е невъзможно, но е много трудно и искат големи лишения и усилия.
Едното от лишенията е това да си гостувате с близки и познати и липсата на социална среда. И за "градските", и за "селските" приятели времето се оказва проблем. Освен, ако не сте навити да посрещате уикенд пътуванията извън града на приятелите си. Simple Smile Няма лошо! Simple Smile
Семействата се пренасят да живеят на село, за да могат децата да търчат по ливадите, но се оказва, че на децата не им се търчи, а повече им се общува в снапчат. И се чувстват прецакани. Е, колко снимки с маргаритки и агънца да си пуснеш в инстаграм??

# 61
Ами аз съм живяла на село при баба като малка и знам, че е приятно на там, особено ако има много деца. После съм живяла в малък град и съм била пътуваща до големия град за абсолютно всичко - учене, срещи с приятели, купони и тн. Еми тогава бях супер потисната. Беше ми съвестно непрекъснато да карам някой от семейството да идва да ме прибира от дискотека например, или да оставам да спя при приятели. Затова често или пропусках събирания, или си тръгвах супер рано, за да хвана последния автобус. Виж, ако имах баба с апартамент, където да оставам, ехе. По принцип е удачно според мен, ако ще се изнасяте на село, поне да си запазите апартамента в града за такива случаи.

# 62
  • София
Скрит текст:
Ако е за около София, аз изобщо не ги разглеждам като села Панчерево, Герман, Лозен, Горубляне. То са си квартали с всички удобства и траспорт. Цените на имотите там обаче са резачка.

Е, да, именно! Зависи за какви села говорим. Но дори и тези, които ти споменаваш, са неудобни, ако си с 2 малки деца, които посещават разни занимания и училище в София и двамата родители работят. Не е невъзможно, но е много трудно и искат големи лишения и усилия.
Едното от лишенията е това да си гостувате с близки и познати и липсата на социална среда. И за "градските", и за "селските" приятели времето се оказва проблем. Освен, ако не сте навити да посрещате уикенд пътуванията извън града на приятелите си. Simple Smile Няма лошо! Simple Smile
Семействата се пренасят да живеят на село, за да могат децата да търчат по ливадите, но се оказва, че на децата не им се търчи, а повече им се общува в снапчат. И се чувстват прецакани.
Е, колко снимки с маргаритки и агънца да си пуснеш в инстаграм??
Joy Joy Joy Laughing

# 63
  • Между гори и планини
Къщи до големите градове са доста скъпи. Ние не можем да си го позволим, а не искаме да живеем на кредит. За това къща след ремонт и с нови мебели до малък град с голям двор (в близост до областен град) ни е идеално.

# 64
  • София /Абсурдистан

Така е, няма спор. Но има автобуси, има и маршрутки, магазини, а в Панчарево има много добри и уредени градина и у-ще, за другите райони не съм наясно как е.  Ако децата трябва да ходят в София на у-ще в един район, а родителите работят в друг е мъка.  
Ако някой се интересува, моя позната с къща с Панчарево се оплаква,че имат много влага в къщи, идваща от езерото, както и понякога проблеми със слаб ток през зимата. Иначе редовен транспорт има.

# 65
  • София
Къщи до големите градове са доста скъпи. Ние не можем да си го позволим, а не искаме да живеем на кредит. За това къща след ремонт и с нови мебели до малък град с голям двор (в близост до областен град) ни е идеално.
Интересно ми когато детето ви стане тинейджър и приятелчетата му започнат да се събират и да излизат след у-ще до към 8-9h или по-късно на дискотеки или домашни партита? Как обмисляте да му осигурите социален живот, без да си ограничава излизанията заради транспорт?

# 66
  • Между гори и планини
Ние живеем на 4км от града. По същият начин ще го прибираме, както и ако бяхме в големият град с отдалечени квартали. Освен това тук всички се познаваме и е по-сигурно.

# 67
Пътуването е кофти, освен ако не се ползват местни структури... ходене до библиотека, кино и пр. разходки из града са по-сложни, но пък когато излизаме с децата да караме колело само отвръзваме колелата и сме в гората . Преценявайте кое ви е важно.
Ние търсихме къща в града , по лесно е с транспорта , но са мног оскъпи.

# 68
... Ако някой се интересува, моя позната с къща с Панчарево се оплаква,че имат много влага в къщи, идваща от езерото, както и понякога проблеми със слаб ток през зимата. Иначе редовен транспорт има.
лош строеж.

# 69
  • SF
Да, по принцип това е - всичко опира до парите. Ако къщата е стегната, добре отоплена, суха, с климатици, парно, в гаража 2 коли, ако има кой сутрин да изрине снега от вратата до портата поне (хич не ми се прави такова нещо в 6:30!!!), стълбите..., предполагам, че животът на село би бил романтика и екзотика и за живеещите там, и за техните гости.
И все пак аз предпочитам това да ми е разнообразието за събота и неделя. Не знам как ще се нарадвам на къщата, ако излизам сутрин в 7 от нея и се прибирам вечер след 20.00.
И на децата кога ще им остава време за тичане при режима, който ги очаква. Подвеждат ви спомени от ваканциите на село, но тогава не сте ходили на училище и уроци и не е имало какво друго да се прави, освен да се играе с децата. Селата са се пълнели за лятото.
Сам не ти се тича.

# 70
...И все пак аз предпочитам това да ми е разнообразието за събота и неделя. Не знам как ще се нарадвам на къщата, ако излизам сутрин в 7 от нея и се прибирам вечер след 20.00.
...
Именно. Затова се избира с възможно най много местни структури. За да се пести време.

# 71
Препоръчвам преди да се отправите към някое китно село да се занимавате с био земеделие, да проучите добре този бизнес, да си направите сметка с какъв капитал разполагате, буфери, възможностите, потенциални клиенти. Хубаво е да поработите в някое стопанство, което вече е напреднало, за да добиете опит. В зависимост от мястото, може да имате и детска градина, а и училище, и културен живот на няколко километра.

Ако планирате как ще живеете в село до голям град и ще разхождате с кола децата за детска градина, училище и всяко занятие, забравете. Единият трябва да се занимава само с това. По принцип дори да няма училище, общината осигурява училищни автобуси и извозва децата.

Изберете си район, в който има добри условия за земеделие, не се хващайте на красиви пейзажи и идилични планински селца. Там става за пасищни животни и картофи, не за био домати. Ако решите да се регистрирате като био производители, има преходен период, в който няма да продавате "био", така че ви трябват и усилия, и търпение. Ако ще се регистрирате като производители по Наредба 26 трябва да помислите къде в областта и в съседна област можете да продавате. Ще съчетавате ли с туризъм?

За получаване на субсидии за зеленчуци те трябва да са на полето. В рамките на населено място не става. Добре е да съчетаете с пчеларство, като помолите някой опитен пчелар да ви учи. Пазар за хубав мед винаги ще се намира.

Евтини имоти и плодородна земя има около Видин (Златния рог), както и в части около Велико Търново. Цените на нивите са доста по-ниски от тези в Добруджа и парцелите не са толкова окрупнени. Ако няма да вземате субсидии, няколко къщи с големи дворове могат да се купят на ниски цени.

Извинявам се, ако повтарям вече написано от други Simple Smile По темата за земеделието мога да разкажа повече, но на лични, да не досаждам тук.

# 72
  • Варна
На този етап коментираме живот на село, а не бизнес на село.

# 73
Аз живея в къща на 20 км от София от 2-3 години. Имам е 1 кола и детето ми пътува всекидневно до училището си в София. Половинът е човекът с колата, но той не е по стандартно работно време и не пътува всеки ден. Аз работя дистанционно. Най-голямата тежест поема детето, което пътува с маршрутка и градски транспорт и не го караме всеки ден.
Нямаме роднини или познати в селото. Не контактуваме с никого там, прекарваме си дните в София (и вечерите понякога), забавления, работа, там който каквото си е наумил да върши.
Като цяло в къщата само спим и си почиваме, възползваме се от чистия въздух, спокойствието и свободата на двора.

Понеже сме от мързеливия тип – не се занимаваме със земеделие, имаме овошки, храсти, саксиени цветя и косим трева. В нашият случай е изгодно и практично, защото сме близо до града, къщата е наша, транспортът ни не излиза повече от живота под наем в София. Инфраструктурата е добра и всъщност се стига по-бързо до дадена дестинация в София, отколкото от някой тамошен квартал.

Когато дечурлината остава вечер за кино, пицарии и разни срещи с приятели, остава да преспи в някой от тях. Ние, по-порасналите (уж) сме се находили на клубове, нощни заведения барове, ресторанти. Тъй като разполагаме с достатъчно свободно време денем, ги вършим тези социални функции тогава. Вечер си е за спокойствие и размазване вкъщи.

Не виждам проблем да се живее в радиус от 30 км от София или някой голям град в България. Не бих предпочела местните училища, градини или лекари. Ако имах много малко дете, също не бих се преместила извън голям град.

# 74
  • SF
Всъщност откривам точно тези проблеми, които и сама подозирам, че бих имала - местните училища, градини, лекари, здравни служби като цяло са проблем.
Местните хора не са подходящата социална среда, нито навиците им, нито разбиранията им, нито интересите им.
И двамата не работите със стандартно работно време и имате свободно време през деня за лични занимания и занимания с дома и домакинството. И спането на детето у приятели за мен също не е решение.

Общи условия

Активация на акаунт