Четете ли Петър Дънов?

• 17 868
  • 168
  •   1
Отговори
# 90
  • Тра-ла-ла
На всичко  отгоре здраво действа натискът на групата, тя те примамва, ама всъщност не те иска, отхвърля те, за да ти стане гадно и да започнеш да се чудиш "кое не ми е наред, че не ме искат", и да си готов на много, за да те искат. Също като с бандите - трябва да извършиш нещо, за да те приемат, нищо че е деструктивно.
И същото като във всяка сфера на живота - искаш да си част от нещо, но не винаги ти се получава и не ти е там мястото. Още от ранна детска възраст започва деленето по групички, опитите да се прибщаваме и драмите ти си ми приятел - ти не си ми Laughing

# 91
  • София
Тц, в случая не искаш да си част от нищо, приемаш някаква покана, държиш се прилично, а груповата тактика е да те игнорират като "чужд". Дори за момент преживяването е неприятно, и ако някои имат твърдостта да теглят една, други не успяват и се впримчват.

# 92
https://www.facebook.com/events/1940702106251938/
Тези търсят вътрешното ми дете  и да се обичам ме карат.Не  видях да е платено ,но  ине съм гледала.Чух за едни  йоги-плаща кой колкото може ,но  после го  обработват колко са платили те за престоя,силно завишено според ходили.Почти насила.После.За  да има за следващите групи. Та  ...да прочетеш оттук оттам  е  едно ,да се вържеш-друго.Но  имаме  свобода.

Аз си я спомням тази Мартина. Преди 5 години сайтът ѝ беше много нашумял покрай предполагаемия край на света 2012, сещате се за истерията. Редовно се публикуваха статии за голямата промяна и се плашеха хората с някакви прииждащи метеори, падащи планети Нибиру и т.н. Дойде датата и съответно нищичко не се случи... Сайтът продължи тихомълком. В коментарите я бяха налазили да я питат защо е лъгала толкова, та почна да се фръцка как всъщност имало огромна енергийна промяна, просто хората са прекалено материалистични и несензитивни, та да я усетят. Гнусна работа. Хиени, които се хранят от объркани и тъжни хора.

# 93
  • Няма такава държава!
Странно как в тази тема, специално посветена на "учението" на Дънов, пишат само хора, които не го приемат. Къде са всичките му последователи? Едва ли това е била идеята на авторката Simple Smile
Специално ходих тази година на Рилските езера, за които той пише, че са пълни с Божията енергия, че са портал между нашия свят и божествения. Еми... нищо такова не усетих, приятен пейзаж, красива Рила, много хора и нищо божествено. /Но сигурно аз не съм толкова извисена и сензитивна, че да го усетя./ Много по-добре и респектирана се почувствах в пещера "Проходна", наречена още "Очите на Бога" - ако застанеш точно под очите, наистина ти се струва, че нещо по-висше те гледа отгоре.

# 94
O, Рила някой ден ще си я опиша в биографията, ходила съм години наред в пика на откачалките- все едно светът на Хари Потър се беше сбрал там.

Събра ми очите една рускиня от сектата на Анастасия, с невероятно тяло, която скочи от скала в езерото и си поплува.

Имаше йоги с проядени от молци пуловери, сергийка за духовна литература- тогава още нямаше лифт и ги нямаше масовите туристи, беше си екзотика. Бях с бившия си мъж и сестра му, която пък беше фен на кристалолечението. Водили сме и други откачалки, като някаква жена, която си слагаше кристали по третото око и ходеше с тюрбан.

# 95
Би трябвало Талмуда - религията на мюсюлманите не е допринесла особено за изграждането на функциониращи структури в съвременното общество.
Шегуваш се. Религиозните дебати на тема еврейски закони за какви точно структури са допринесли? Моссад?

Талмудът може да помогне да се разберат разни неща из Новия завет по-добре. А десятъкът, или разделянето на хората на стотници и десетници не се ли прилага и сега? Данъчната система и йерархичните структури в бизнеса и администрацията.

Мюсюлманите какво по-точно са измислили, моля? Това, че имат пари е чист географски късмет.

# 96
И мен са ме карали да ходя и да правя въпросната паневритмия.
Една позната на майка ми май беше от това братство. Мътеше ѝ главата с някакви духовни глупости и бях много бясня когато дойде очи в очи да ми каже, че не мога да зачена защото в мен нямало хармония ...трябвало да повикам енергията при себе си и ако искам може да ме заведе да правя някакви упражнения. Тогава не знаех, че всичко това е някакво учение на Дънов.

Жената си беше смахната, и нямаше никаква емпатия, някак много механична беше. Не може да отидеш при жена която има репродуктивни проблеми и да ѝ говориш как грешката е в нея и че не е хармонична и гони великата енергия от себе си. И без това точно така се чувствах. Като цяло яко можеха да ме вкопчат тогава.

# 97
За да не ме обявите за цинична, ще кажа, че да, според мен има доста хора, които добре разбират "облачния атлас", картографията на съзнанието. Само че също така са доста земни и знаят, че това знание всъщност не е кой знае какво. Всъщност постигането на прозрения е доста лесно- трудно е да не се обявиш за гуру, след като разбереш нещата. Ползваш си ги за лична употреба и за справяне с усещането за екзистенциален ужас и драскащи етикети на дрехи по врата.

В тоя смисъл Дънов е като човек, изскочил гол от банята и викащ "Еврика". Само че преди него 100 човека вече са открили топлата вода и му се смеят.

Научих нещо ново- досега все свързвах дъновистите с Рила, а те доста късно са отишли там. Не знаех за тая част с комуната и ашрама- тя работата била бая сериозна...

# 98
Данъчната система и йерархичните структури в бизнеса и администрацията.
Ти наистина ли вярваш, че легендите за Моисей са първоизточника на данъчните системи?  Нека да разграничаваме религия от светски закони.

# 99
Странно как в тази тема, специално посветена на "учението" на Дънов, пишат само хора, които не го приемат. Къде са всичките му последователи? Едва ли това е била идеята на авторката Simple Smile
Специално ходих тази година на Рилските езера, за които той пише, че са пълни с Божията енергия, че са портал между нашия свят и божествения. Еми... нищо такова не усетих, приятен пейзаж, красива Рила, много хора и нищо божествено. /Но сигурно аз не съм толкова извисена и сензитивна, че да го усетя./ Много по-добре и респектирана се почувствах в пещера "Проходна", наречена още "Очите на Бога" - ако застанеш точно под очите, наистина ти се струва, че нещо по-висше те гледа отгоре.
Модно е човек да е "против". Духовното в момента у нас също е демоде. Хетърството по всякакви линии е в небивал цъфтеж.
Тези, които са почитатели на учението, няма да седнат да си губят тук времето и да убеждават в нещо хора, които без друго не се интересуват. То няма и как да се води дискусия за нещо, което повечето дискутиращи не познават.
В този ред на мисли - логично е това, което си констатирала.

За това, кой какво "усеща" - идеята за субективния свят, който има превес над обективния /а последният е непознаваем като такъв/ и който придобива своя облик според индивида, който има досег с него, ми е допадала винаги.  Sunglasses

Всъщност темата бе за книгите на Дънов. Затова се пита четем ли го, а не познаваме ли го и приемаме ли го.
Пита се, дали ни е "докоснал". На този въпрос могат да отговорят само запознати и чели. И докосване не значи непременно приемане на идеите му.
Всички книги, до които съм се докосвала и които съм чела, с претенциите да са отражение на учението му,  не са писани от него, а от негови ученици и последователи. Което прави книгите не-негови. В този ред на мисли се затруднявам да "го чета". Все едно да чета Иисус. Всъщност вероятно умишлено е търсена прилика с този начин на изразяване на идеята - чрез беседи, които след това някой преразказва, записвайки.
Това обстоятелство всъщност препятства съвременника, който не го е познавал, да разбере каква е същността на учението му. Тези книги, или поне четените от мен, са като едни нахвърляни изречения, без изразена цялостна концепция с мотивация, примери, аргументация и изводи. Повечето от идеите, съдържащи се в тях, човек, интересуващ се от темата, е срещал многократно къде ли не - и в различни религиозни учения, и във философията, и в етиката.
Ошо ми е доста по-цялостен и обоснован, в сравнение с Дънов. Пък и има свежо чувство за хумор.  Laughing Лека му пръст на човека, много съм се забавлявала с него.

Последна редакция: пт, 03 ное 2017, 16:45 от Judy

# 100
Ако искаш да разбереш какво може да е искал да каже авторът, може да четеш Рудолф Щайнер, Елена Блаватска, Оуен Барфийлд, други от сферата на романтичния езотеризъм. Не е чудо невиждано. Но за БГ си е екзотика.

# 101
Ако искаш да разбереш какво може да е искал да каже авторът, може да четеш Рудолф Щайнер, Елена Блаватска, Оуен Барфийлд, други от сферата на романтичния езотеризъм. Не е чудо невиждано. Но за БГ си е екзотика.
Всъщност не.
Всеки философ си има своя гледна точка. Колкото и да ни се струва, че тя прилича на нечия друга. И ако човек иска да се запознае с нечия философия, то следва да черпи от извора. А не от чужди преразкази или от нещо аналогично.
Което в случая, както се писа, е трудно, т.к. изворът трудно се намира.  Laughing
...
Ето един пример за истинско качествено мотивирано опониране на запознат човек:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=2233.0
Дръзващ да пише не в хетърско-повърхностна тема, а във форум на фенове. Което хич не е майтап.
Това го издига в очите ми, дори само поради този факт.  Laughing
...
Може и аз да греша за хумора му, знам ли.
Или е хумор, или не ща да казвам какво:
Скрит текст:
Първоначално човек се е родил без брада и мустаци. Впоследствие, когато мъжът и жената не са живели добре, израсли им косми по лицето, откъдето се виждат задълженията им, т.е. законите, на които те служат. Жената, в сравнение с мъжа, представлява дете. Мъжът пък е баща, човек със задължения. Щом хване един косъм от брадата или мустаците си, това показва, че той се е натъкнал на известен закон, който трябва да изпълни. Мъжът е по-възрастен от жената, защото Бог първо създаде мъжа, а после жената. Ето защо когато мустаците и брадата на мъжа паднат, тогава ще израснат на жената.

Последна редакция: пт, 03 ное 2017, 16:50 от Judy

# 102
Всеки философ има една задача: чрез метода си да открие реалността. Затова гледните точки следва да се сравняват, тестват, чепкат критично, за да се види този човек дали наистина е успял да види реалността или философията му е "маниерна", заучена, шаблонна и всъщност нищо не е видял пряко.

Философията е като живописта- всеки художник има гледна точка, но ясно се вижда, че гледат една и съща реалност. И някои я виждат по-добре, по-богато и дълбоко от други.

Та няма нищо грешно в критиката- философията е съзтезателен спорт, бих казала- контактен. Доколкото разбирам от контактни спортове и философия...

# 103
  • София
Дънов не е нещо уникално, дори бих казала, че си е ширпотреба сред гурутата.

# 104
Неминуемо  се отклоняваме от основни я въпрос.
Но  е   и редно  да се огледа отвсякъде.
Докато чете един човек среща   и познати от другаде неща,дори негови  мисли понякога.И се радва,че  има и други да мислят така,някак и на прав път.Няма начини  да не се свързва с личността  на автора,дали си е  собствен последовател или просто са различни личности в едно.
И накрая  резултатът от  теориите му,станало ли е пирамида с лекото на върха и  лекомислени в основата.Овладяна ли е  от  следовници всякакви  или  е  натурална теорията за обективната реалност.Използват ли ни. Или  са ни дали нещо добро за ползване.Ако нямаш намерение да  задълбаваш и приемаш,просто е четиво.

Общи условия

Активация на акаунт