Оковите на майчината любов

• 110 465
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 500
Мисля че говорехме за млади, свободни хора. Не с деца - тогава вече трябва да си напред с материала.

# 1 501
Ми ето ти разбивка: 300-500 за кола и придвижване...
Shocked Всеки ден карам и прибирам дъщеря ми от училище, два пъти в месеца пътувам до майка ми на 80 километра от София и обратно. Удоволствието ми струва не повече от 140 лева за бензин. Каквито и консумативи да сложиш, няма шанс да докараш сумата за кола и придвижване до 300-500.

# 1 502
Е, то при всеки е различно. За моите деца примерно не ми е нужна никаква особена логистика, понеже са ми близо. Частните градини изобщо няма да ги зачеквам - аз лично не ги харесвам, при все че имаме възможност да плащаме за такава, ама трябва да сме луди да сме приети в държавна и да ни е под носа и да ходим в частна. Има си хора, за които да си сноб във всичко е религия обаче.

Бианка, е, да, де, ама заплатите са едни и същи на практика. И те са безумни. Колкото и невероятно да звучи, в София също има доста хора на минимална заплата. Повечето от тях с деца.

# 1 503
  • София
То в нашата държавица всичко е сбъркано. Моето мнение е, че неплатените стажове трябва да бъдат криминализирани, защото това на практика е експлоатация на труд.
Каква експлоатация на труд е това. Ти знаеш ли изобщо какво е стаж? Реално харчиш, за да стажува някой при теб, защото му отделяш времето на хора, на които вече плащаш, за да го учат. Това, което той "произвежда" не се използва за изкарване на пари. Ако искаш да започнат да плащат и на студентите, затова че удостояват университетите с присъствието си.

Често, понякога тук като прочета нещо такова и се питам имат ли изобщо някакъв житейски опит пишещите го, знаят ли думите какво означават...Ако някой иска мога да му разкажа какво точно е стаж и защо не е особено платен. Не говорим за стажант продавачка, разбира се, а за професия, за която стажантът няма никакви практически познания, а често и теоретични, но самата професия е основно това, практика или е невъзможна без нея. Нима задължителните стажове на адвокати и лекари са платени? Често самите те плащат, за да имат стаж, но нека го криминализират, да видим как ще станат нещата тогава Simple Smile

# 1 504
Пробвала съм и частна, и държавна- държавната за 2 дни ме изнерви яко. Може да ми е под носа, но някои компромиси ми бяха прекалено големи и си беше откровено "за пет лева толкоз". Организирано, наглед чисто, но- точно като голяма държавна болница, нула лично отношение. Карат я по устав и си свиркат.

Уиш, ако си вземеш кола на лизинг, имаш плащане. А и някой и друг ремонт на колата и може да си стигне по-голяма сума за месец.

# 1 505
  • София
Не, Бланка, просто нещата започват да си идват по местата. Свършват времената, в които работодателят се държи като чорбаджия, който решава, че ти прави добро като те наема и трябва да си му благодарен за всеки подхвърлен лев. Има места, на които трудно се навива някой да работи или има голямо текучество. А като чуя работодател да се вайка как нямало хора, започва да ми напомня за онези дето обикалят  със здравеца и викат дай ма, како, като откажеш, започват да кълнат. Ми, като няма хора или да пуска кепенците, или да плаща повече и за по-добри условия на труд!

# 1 506
  • Пловдив
Цитат на: Шехина
...минимум 7-8 лева на ден (обедно меню + нещо за пиене, сандвичи - добре, ама да се цепиш от колегите да ядеш сандвичи не е много ОК)...
Съвсем ОК си е. Баси колегите, дето биха гледали с лошо око на някой, който не обядва с тях в ресторант за по 7-8 лева всеки ден. Отделно е малко вероятно, не че е невъзможно, техните заплати до една да са два пъти колкото твоята.
Аз лично всеки ден обядвам купешки сандвич за под 3 лева, а домашният е доста по-евтин, и разходите ми за бензин, който е основният разход за кола, при положение, че работя на 40 километра от къщи, едва ли достигат и минимума на Сирената от 300 лева. В града, ако съм без децата, изобщо не ползвам кола и ако работех в същия град, нямаше да ползвам.
Не казвам, че всеки трябва да яде точно сандвичи (аз ги обичам и затова ги ям), ма като нямаш много пари за ресторант непременно, не е зле да се свиваш малко от малко според чергата, вместо да ревеш.
А между едномесечна безплатна работа, на която само името и е обучение, и претенции на хора без опит за заплата 2000 (щот хиляда са им само разходите) има море от варианти. Всеки си преценява от кое има нужда и смисъл, но от едно място нататък претенциите, особено пък съчетани с рев колко си онеправдан, стават смешни. Мястото е различно за всеки ревящ и за всяка предложена работа, разбира се.

Последна редакция: вт, 19 дек 2017, 11:15 от Магдена

# 1 507
  • София
. На мен лично винаги са ми правели лошо впечатление хора, които правят всичко само за пари - имах една такава позната, която беше едновременно консултант на козметика, съдействаше за кредити, въртеше търговия с някакви стоки, изобщо пълен хаос. Казвахме й досадницата, защото наистина си беше такава, постоянно предлагаше нещо на някого за пари. Като цяло, гледах да я избягвам. Това са хора, които като цяло нямат определена посока, а просто гледат да спечелят едни пари.

Много хубаво е човек да обича това, което прави, защото така няма да се чувства натоварен и работещ.......... Simple Smile

Само че, в такива случаи от любов и интерес към работата, си готов и на по- ниско заплащане.
От друга страна, аз не виждам нищо лошо в хора, които знаят че работят само за пари, които после влагат в любими занимания.
Никъде не е казано, че трябва да си влюбен цял живот в една професия и да кОпаш в нея като в тунел. Peace

# 1 508
Пак казвам - това е положително за мен. Щом има много млади хора, които не работят с месеци и с години, значи те получават отнякъде пари наготово. Дай Боже всекиму Simple Smile

Интересно защо ако погледаш новините само, нещата не стоят точно така?

# 1 509
  • София
Вече всеки се пише, че наема стажанти, а всдъщност никакво обучение няма. Просто го правят срещу това да не му е празно сивито на наетия. А на стажанта просто му се плаща малко.
Аз съм карала истински стаж, но той беше по ЕС за студентски стажове и практики и беше именно стаж - имах си и ментор и всичко, както си му е редът.

# 1 510
Уиш, ако си вземеш кола на лизинг, имаш плащане. А и някой и друг ремонт на колата и може да си стигне по-голяма сума за месец.
Повече от 10 години си поддържам колата сама. Абсолютно наясно съм за всеки клас коли колко излиза месечната поддръжка. Сумите, които ти си посочила съответстват за клас коли, които се карат основно от хора, чиито доходи не са точно от заплатата в офиса. За работещите, дори за добри заплати, сумите са други. Да повторя, твърдя го от над 10-годишен персонален опит в цялостната поддръжка на кола среден клас.

# 1 511
Сега разбирам защо един работодател наскоро ми изтъкваше като плюс това, че плаща обяда на служителите си. Само че този обяд е от кетъринг,  и на месец да излиза не повече от 100 лв. Пак не е 200-300 лв, както посочи Сирената. Всъщност и аз не харча повече от 100 лв. за храна на месец, докато съм на работа. И не виждам как някой може да ми се сърди, че си нося сандвич от време на време. Храната от кетъринга е скапана, а има и колеги, които си носят готвено от вкъщи. Не съм видяла някой да им се подиграва, че го правят.

# 1 512
Бояна, говориш откровени глупости. При мен постоянно има стажанти, представи си. И не бих ги ангажирала да ми помагат с моята работа за без пари. Това че някой иска да използва труда на другите безплатно, си е въпрос на ценностна система, прегледай си първите 7 години и после скачай.

По повод градините - аз от моята съм доволна. Не е като да не са ме ядосвали до безумие, но пак оценката ми е положителна като цяло. Все пак там, където има комуникация с хора се случват такива неща. Но децата ми получават нормално отношение (е, едното случи на прекрасни учители, другото - не толкова, но пак са приемливи), разнообразна храна, всякакви занимания, ходят на английски, народни танци, плуване, ски. Не знам какво мога да искам повече. Просто никога не бих дала децата си в частна при това, което имам. Но както казах - сноби винаги ще си има, то затова има и частни забавачки.

Абсурт, не знам какво има да му обичаш в това, че си надлъгал другия, сори. За мен работа като тази с кредити, МЛМ и пр. идиотии са за жени (щото са основно жени) без никаква квалификация и с елементарни търговски умения. Редовно отсвирвам такива, защото са ми много дразнещи, а и мислят, че фактът, че са малко пообучени ги е направил големите търговци. Адски неприятни са, но и вероятно моите разбирания са други.

За храната - не казвам, че се гледа с лошо око, ако си носиш храна. Но пак е тъпо да го правиш цял месец, все едно си социално слаб. В крайна сметка, човек работи и за да може да бъде в обедната почивка някъде с приятен колега, да обядва топла храна в човешки условия, а не да се крие в кухнята на офиса като мишка. Ако не може да си позволи това - е тогава да помисли за какво точно работи.

# 1 513
  • София
Абсурт, има 20 лева, които понякога е по-добре да бъдат отгладувани, отколкото после да ти излезе през носа. Всеки има право да търси добрата сделка. Наемните отношения са бизнес. Значи, работодателят има право да търси добра сделка, а работникът няма, така ли?

Има, Андриел, всеки има право, но ако няма кой да те издържа, докато се мръщиш на тия 20 лева и обясняваш на детето си как трябва да ги отгладува, ще отсрочиш добрата сделка за по- подходящ момент.

Няма как да го разбереш, докато не го изживееш.

# 1 514
  • София
Вече всеки се пише, че наема стажанти, а всдъщност никакво обучение няма. Просто го правят срещу това да не му е празно сивито на наетия. А на стажанта просто му се плаща малко.
Аз съм карала истински стаж, но той беше по ЕС за студентски стажове и практики и беше именно стаж - имах си и ментор и всичко, както си му е редът.
То това е стаж. Ако не те учат  не е стаж, а работа. И като бях стажант, и като съм имала стажанти, те не работят реално. Обучаваш ги, присъстват, гледат, слушат, питат, обясняваш им, упражняват се, но реално не произвеждат нищо, нито ти носят кафе, да кажеш, че намаляват разходите за позиция, която така или иначе не съществува.

Общи условия

Активация на акаунт