Оковите на майчината любов

• 112 475
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 230
  • София
Всеки, който осиротее след някакво време бива връхлетян от усещането за празнота. Но щом толкова държите да отхвърляте обичайните реакции, то си е ваша работа. Има неща, които са на съвсем базово ниво и едното от тях е чувството за празнота след загубата на родител и в частност на загубата на майка. Независимо каква е била майката, ако ще да е било същинско чудовище. Дори осиновените деца често се бунтуват, мразят и всичко, което се сетите като негативни чувства изпитват към биологичните си майки, дори твърдят, че нищо не изпитват към тях, обаче дори при случайно стечение на обстоятелствата разберат коя е БМ, дори да да не искат да я видят, но в един момент разберат, че е починала, описват чувствата си точно като осиротели деца, нищо че имат друга майка цял живот. Срещу природата може и да се скача, и да се рита, но не може да се пренебрегне. Вие в момента скачате срещу тази природа, твърдейки, че всичко е манипулация и че съм се била разпознала в образа на отровната майка. В крайна сметка всеки отговаря за своите чувства и реакции към своята майка, а не към чуждата майка, нито към чуждите хора. Колкото и да ми скачате на мен, това не ви помагга по никакъв начин,нито ми вреди на мен. Просто чета.

# 1 231
Андариел, ти Сирената под прикритие ли си?
Всички разбраха твоята гледна точка само ти не разбра. Повтаряш едно и също като развалена латерна.

# 1 232
  • София
Не, с нея се менкаме и имаме график на дежурства. Целта на занятието - да дразним другите и да ги докарваме до лудост. Като гледам, дотук ефектите са налице. Wink

# 1 233
Сега, това усещане за празнота връхлита всеки, въпросът е кога. Идеалният случай е усещането за екзистенциална празнота да те връхлети при напиване около 19 годинки, при което да станеш вид приложен философ и да не ти пука много-много от живота, защото осъзнаваш, че е преходен. Съответно да си спестиш кризата на 40-те. В живота имаш избор- или да си "обикновен човек" с всичките гадни трепети, или изведнъж да претръпнеш, да станеш вид чудовище и да го изкараш с непукизъм, вкл. и за въпросите за смъртта, живота, вселената и всичко останало. Аз силно препоръчвам втория подход, иначе е прекалено кризисно, емоционално и драматично- другото е по-яко.

# 1 234
Всеки, който осиротее след някакво време бива връхлетян от усещането за празнота. Но щом толкова държите да отхвърляте обичайните реакции, то си е ваша работа.

Никой не отрича това. Отровен родител или не, всички ще си минем по реда да оплакваме родител. И да, ако отношенията са били кофти, вероятно се преживява по-тежко и с повече противоречиви чувства. Но се преживява и се продължава. Като чета една съседна тема - "Майка ви почина" или нещо такова се казва  - има хора, които с години и десетилетия не могат да преживеят загубата на любим родител. Това е нещо, което на хората с отровен родител няма да им се случи. Не вярвам да си кажат "случи ми се нещо прекрасно/ужасно, веднага трябва да се обадя на мама!"... Защо ли? Можеш да си отговориш сама.

# 1 235
  • София
Не говоря за битовото връхлитане, а за това, касаещо смъртта на родител и в частност тази на майката. Смъртта на майка не е като да се напиеш на 19, нито като да си в криза на 40-те.

Ами, не мисля така, Грей. Дори бих казала, че е по-трудно, отколкото преживяването на любим родител, защото родителят го няма, а "детето" си е същото - дори още по-люто преживява, защото вече дори и да обвинява, няма кого да обвини, защото виновният е мъртъв вече. Който не е помирил началото и края в отношенията, докато е можело, никога не може да ги помири след това,защото няма с кого. Както и да е постъпил "лошият", в ръцете на "добрия" е да направи това, което смята за нужно и правилно. Това се опитах да напиша, но или не съм го написала достатъчно разбираемо, или  просто никой не е поискал да разбере написаното.

Последна редакция: пт, 15 дек 2017, 14:54 от Andariel

# 1 236
Сигурно, само че ако майка ти е била някой на когото можеш да разчиташ, някой който те подкрепя и не те съди ще ти е в пъти по-зле и по-мъчно от такава с която общуването е било докарано до размяната на обиди и обвинения. Да мъчно ще ти е но ще си и облекчен донякъде че най-накрая това е свършило.

# 1 237
Андариел, винаги съм се чудила дали си наистина религиозна или само формално. Формално религиозните са доста непоносими- от една страна ти набиват канчето как не си вярващ, от друга емоциите им са все едно на безбожник, тотален парадокс. Не владеят себе си ни на йота. А си мислех, че претендиращите да са християни имат една идея по-...как да го кажа...абе философско отношение към смъртта и живота.

# 1 238
  • София
Не знам, мисля че нито едното, нито другото, поне не и по начина, по който го описваш. За мен има морални граници, които не се престъпват, но не защото са християнски или някакви други религиозни, а защото са човешки. Постъпките правят човека. Дори за някои постъпки да има принуда, други са напълно доброволни. Но дори при принуда, пак има някаква свободна воля.

# 1 239
Ами, не мисля така, Грей. Дори бих казала, че е по-трудно, отколкото преживяването на любим родител, защото родителят го няма, а "детето" си е същото - дори още по-люто преживява, защото вече дори и да обвинява, няма кого да обвини, защото виновният е мъртъв вече. Който не е помирил началото и края в отношенията, докато е можело, никога не може да ги помири след това,защото няма с кого. Както и да е постъпил "лошият", в ръцете на "добрия" е да направи това, което смята за нужно и правилно. Това се опитах да напиша, но или не съм го написала достатъчно разбираемо, или  просто никой не е поискал да разбере написаното.

Споко, не се тревожи - преживява се. Само във филмите и в книгите има завършени истории, в живота се случват недовършени и това е ок. С някои хора няма как да се помириш, а животът продължава и изисква от теб да си в настоящето. Връзката родител-дете понякога се прекъсва на много дълбоко ниво и това е непоправимо. Тази болка се добавя към другите - към загубени любови и приятели, към изживени силни разочарования, към нереализирани потенциали. Не е краят на света и чак такава драма.

# 1 240
  • София
Всеки, който осиротее след някакво време бива връхлетян от усещането за празнота. Но щом толкова държите да отхвърляте обичайните реакции, то си е ваша работа. Има неща, които са на съвсем базово ниво и едното от тях е чувството за празнота след загубата на родител и в частност на загубата на майка. Независимо каква е била майката, ако ще да е било същинско чудовище. Дори осиновените деца често се бунтуват, мразят и всичко, което се сетите като негативни чувства изпитват към биологичните си майки, дори твърдят, че нищо не изпитват към тях, обаче дори при случайно стечение на обстоятелствата разберат коя е БМ, дори да да не искат да я видят, но в един момент разберат, че е починала, описват чувствата си точно като осиротели деца, нищо че имат друга майка цял живот. Срещу природата може и да се скача, и да се рита, но не може да се пренебрегне. Вие в момента скачате срещу тази природа, твърдейки, че всичко е манипулация и че съм се била разпознала в образа на отровната майка. В крайна сметка всеки отговаря за своите чувства и реакции към своята майка, а не към чуждата майка, нито към чуждите хора. Колкото и да ми скачате на мен, това не ви помагга по никакъв начин,нито ми вреди на мен. Просто чета.

Ти не спря да теоретизираш и без извинение, ми приличаш на религиозен фанатик, за когото всичко е черно или бяло, и нищо друго не съществува.
Правилно уж забелязваш, че всеки отговаря за собствените си чувства, но не позволяваш те да са различни от твоите- то бива анатемосване, бива сърцераздирателни послания и заклинания, ама при теб няма край!

Защо е това неистово желание да издействаш индулгенция за всички майки, независимо от това, което са сторили на децата си?
Толкова ли те е страх какво изпитват твоите към теб?

# 1 241
Не знам, мисля че нито едното, нито другото, поне не и по начина, по който го описваш. За мен има морални граници, които не се престъпват, но не защото са християнски или някакви други религиозни, а защото са човешки. Постъпките правят човека. Дори за някои постъпки да има принуда, други са напълно доброволни. Но дори при принуда, пак има някаква свободна воля.

А кое ги прави човешки? Защото всъщност няма граница, която човек да не е престъпил или поне да е искал да престъпи. Другият въпрос: по-морално ли е да носиш маска и изкуствено да се ограничаваш, ако на идейно ниво вече си убеден, че правиш нещата фалшиво и за пред хората?

Супер парадоксално ми е това...

# 1 242
  • София
Ок, Грей1 няма да споря, нито ще обяснявам, защото няма смисъл.

Абсурт, сега видях се си писала. Всеки си изпитва това, което си изпитва, също и всеки смята, че точно неговите чувства са уникални и най-уникалните и невероятно уникалните и правдиви, защото са негови. Нямам претенции към чувствата на околните, нито търся индулгенция, а моите деца са си мои деца, колкото и да се опитваш да ги намесиш. Вече написах в началото, че никога, ако ще атомна бомба да падне, аз публично няма да се оплача или да напиша нито една лоша дума за най-близките си хора, а най-близките ми хора са майка ми, защото ме е родила, и децата ми, защото аз съм ги родила. Това за мен е достатъчно, а на когото не му харесва, да си гледа работата.

Мамасита, не разбирам какво имаш предвид. Всеки може да престъпи всичко, поставен в определени условия, но дори така, пак идва един момент, в който осъзнава или поне би трябвало да осъзнае какво е направил или не е направил според моналните си граници. А касаещите граници майка-дете са човешки, защото във всяка култура ги има, дори когато са поставени под съмнение, пак ги има. Нещо като архетипи.

Последна редакция: пт, 15 дек 2017, 15:27 от Andariel

# 1 243
Разгеле, сега ще може хора които всъщност имат опит да кажат нещо по темата, не само ти.

# 1 244
  • София
Весела, да се заям ли с теб или да не се заям? Ти кажи!

Общи условия

Активация на акаунт