Оковите на майчината любов

• 110 544
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 365
  • София
А с повече пари за десет години нещата са щели да изглеждат още по-добре. Няма какво да го въртим и сучем - парите са горивото за един бизнес и при равни други условия, парите са ракетата-носител. За да имаш инвестиция или трябва да имаш суха пара, или да вземеш кредит, а кредит се взема срещу обезпечение с активи.

# 1 366
В абсолютно всеки бизнес се започва от малко и постепенно се трупа. У нас (а и другаде) се напредва с труд и мерак, ама наистина здрав труд и наистина много мерак.

Ако си един майстор, например, започваш с дребни проекти, от които не печелиш много, но се запознаваш с хора, трупаш извършени обекти, започват да те препоръчват на следващи клиенти и постепенно може и бригада да събереш, плащайки на работниците си. Ама първо има бая да се попотиш с две ръце.

Ако имаш пари, ще стане по-лесно, но изобщо не е сигурно, че ще е по-добър крайния резултат. Много хора изобщо не знаят как да си вложат парите така, че да излезе печеливш продукт.

# 1 367
  • София
Затова се казва "при равни други условия". Иначе се опитваш да правиш с пръдня боя. Нещата вече са измислени, няма нужда ние да откриваме топлата вода.

# 1 368
  • София
Акъл и много работа без пари - дрън-дрън! То е все едно да имаш мозък, но да нямаш глюкоза, за да може този мозък да работи нормално. За бизнеса парите са и глюкозата, и кислорода, иначе загиваш геройски или едва креташ. Може да ми се ядосваш колкото искаш, да пишеш каквото щеш по мой адрес, но няма как да промениш фактите за това как работи икономиката и как се прави бизнес. Романтиката е приятна, но е само една-хилядна от историята. Пари се вземат с пари. Не гол като сокол. Пардон, с три крави.

Кръчмата я спомена, защото ти се пие?

Андриел, не ти се ядосвам- ти ни приемаш, ни предаваш- вкопчваш се в една теза и повтаряш, и намилаш докато на опонента му стане лошо, вдигне ръце и те разкара от полезрението си.
Аз как работи икономиката знам и винаги съм знаела- така започна мъжа ми, без кантора- от вкъщи, така започнах и аз- без офис- от вкъщи, така са започнали и тези, за които писах.

Три различни бизнеса.
Едно общо- труд, труд и пак труд, а не преливане от пусто в празно.
Няма да разбереш, но пък и не е зор.

Всъщност, ти за кръчмата нищо не вдяна, аз очаквам сериозни неща да обмислиш. Mr. Green

# 1 369
АбсурТ, хъшове без кръчма бива ли?  Laughing

# 1 370
  • София
Хубаво, и смяташ, че всички трябва да започват от къщи? И всички бизнеси са бутикови - един човек-една кантора (то малко стана като Атлас навремето "един човек -една камера"). Разбирам те, че ти е много важно да представиш всичко в романтична светлина, но каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари. Не всеки иска или може да започва от къщи, а най-малкото трябват пари за помещение, режийни, машини, материали и консумативи и т.н. Знаеш за какво говоря. Мен просто няма как да ме впечатлиш с романтика за работа от къщи. Като си заповтаряла това труд, та труд, все едно ми казваш "парЕ нЕма - действайте". Трудът си е труд, ама не става само с труд - трябват и пари, за да може един бизнес да е в добро здраве и да се развива с добри темпове. Едно дете гледаш да го храниш добре и същото е с бизнеса.

# 1 371
  • София
АбсурТ, хъшове без кръчма бива ли?  Laughing

Горещо, пари, чак! Joy

# 1 372
Анди, не всички, разбира се. Спор няма, бизнес климатът тук е убийствен, особено за малките и средни предприемачи. Но не е като хептен да няма възможност, особено за инициативни хора с хъс. Да, парите дават предимство, но дори моя милост, която работи в една специфична сфера за "чорбаджия-мултинационален-корпоративен изедник", е откраднала нещо от занаята и малко от клиентите, за да ги превърна в мои лични клиенти. Вярно, капе, не тече, но е по-добре от нищо.

# 1 373
Цитат
Ами, ако е било за без пари това работене, защо да се хваща да го прави? Интересно, всеки си мисли, че неговият труд струва много, а чуждият, особено ако някой бива сметнат за притиснат от обстоятелствата, струва малко и едва ли не ръце трябва да целува.  И ако не е съгласен, веднага е мързелив.
Няма да пиша за крави и бизнес-план, но и в "наше село" не може да се намери човек за обща работа, ако и да се предлага заплащане като на специалист. Най-пресния пример, търсих човек за цепене на дървата, никой от постоянните посетители на мегдана-кръчмата не си наруши спокойствието, а дойде след работа работещ човек. На някои любимия лаф е "по-добре да си легна гладен, отколкото уморен". Подкрепям Абсурт, че основно мъжете са ергени или разведени и живеят с пенсията на мама. Винаги обяснението е, че трябва да се грижат на нея и затова не работят.

# 1 374
  • София
Хубаво, и смяташ, че всички трябва да започват от къщи? И всички бизнеси са бутикови - един човек-една кантора (то малко стана като Атлас навремето "един човек -една камера"). Разбирам те, че ти е много важно да представиш всичко в романтична светлина, но каквото и да си говорим, винаги става въпрос за пари. Не всеки иска или може да започва от къщи, а най-малкото трябват пари за помещение, режийни, машини, материали и консумативи и т.н. Знаеш за какво говоря. Мен просто няма как да ме впечатлиш с романтика за работа от къщи. Като си заповтаряла това труд, та труд, все едно ми казваш "парЕ нЕма - действайте". Трудът си е труд, ама не става само с труд - трябват и пари, за да може един бизнес да е в добро здраве и да се развива с добри темпове. Едно дете гледаш да го храниш добре и същото е с бизнеса.

Смятам, че всеки трябва да се опита да започне откъдето има възможност- от улицата, от градската градина или пейката пред блока.
Аз и шампанско съм продавала на светофара на 31- ви вечерта, само и само да изкарам пари- нищо че тогава имах магазин.
Нищо романтично няма в бачкането- романтиката е за такива като теб, които си представят как някой им донася торбата с парите или печелят от поредното изтъркано билетче, защото не искат да почнат без пари и от вкъщи.

А, ако не им се получи- помощите за безработни им осигуряват бирата в кръчмата.
Където реват колко е зле и псуват държавата.

# 1 375
... и в "наше село" не може да се намери човек за обща работа, ако и да се предлага заплащане като на специалист.
Не само във ваше село. Когато се счупи бензиновата ни косачка, предлагах двойно заплащане спрямо стандартното, само и само някой да окоси двора на майка ми. Никой не се нави. Сами окосихме след като си купихме нова косачка. Дотогава тревата беше стигнала до носа ми. Сега търся някой да отреже няколко стари и вече опасни дървета. Склонна съм да платя над максималната надница, която се дава. Пак няма желаещи.

# 1 376
  • София
Не само във ваше село. Когато се счупи бензиновата ни косачка, предлагах двойно заплащане спрямо стандартното, само и само някой да окоси двора на майка ми. Никой не се нави. Сами окосихме след като си купихме нова косачка. Дотогава тревата беше стигнала до носа ми. Сега търся някой да отреже няколко стари и вече опасни дървета. Склонна съм да платя над максималната надница, която се дава. Пак няма желаещи.

При мен е същото- с много връзки и кандарми, единият левент се съгласи и първо го взех с колата от пред кръчмата, докарах го към 9 часа и почна да коси.
В 12 му сервирах обяд и 2 ракийки за аперитив.
В 16 ми съобщи, че бил готов със задния двор- 500 кв.м. и се накани да си ходи.
И надницата му беше 25 лева, като разбира се, пак трябваше да го доставя франко кръчмата.

Върнах го да изкоси още 150 квадрата, той се разфуча, че било в другия двор и че ставало късно...........и дотук с работната ръка.

# 1 377
  • София
Писах, ама нещо ми се затри постът покрай тези реклами ми прегрява компютърът. Ясно е, че мързелът няма оправдание и човек като го мързи, него си го мързи и толкова.
За бизнеса - не е нужно всеки да прави бизнес, дори не е нужно да опитва, защото нито всеки го може, нито е нужно. Няма нищо лошо в наемния труд и човек си преценява кое му е по-добре. Но за бизнес не става само с труд, защото трудът е само един от ресурсите.

# 1 378
Има и нещо друго – на село хората са подозрителни и не могат да проумеят как така някой ще дава пари за нещо, което може сам да си свърши. В случая с развалената косачка – търсите човек да коси, а не косачка назаем например. Ако бяхте поискали косачка, може би щяха да ви услужат. Но при положение че в семейството има 2 броя здрави и прави мъже, със сигурност са заподозрели някаква уловка, щом мъжете ви не се хващат да косят, ами търсят човек да им свърши работата.
Същото е с рязането и цепенето на дърва и др. подобни дейности. По-скоро някой може да се хване да помогне безплатно, от добро сърце, отколкото за пари.
Има го и обратното, разбира се. Да те помоли някой да му свършиш работа, за което влагаш труд и ноу-хау, но най-много да почерпи после, няма да ти плати. А ако си поискаш направо пари, ще те мотае с месеци и я си видиш парите, я не.
Не са научени още, че трудът е стока и с него могат да се изкарват пари.

# 1 379
В случая с развалената косачка – търсите човек да коси, а не косачка назаем например. Ако бяхте поискали косачка, може би щяха да ви услужат.
О, не. И този вариант беше пробван, но съвсем не проработи.

Общи условия

Активация на акаунт