Оковите на майчината любов

• 110 392
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 680
  • София
Достатъчно е понякога, проблемът да се огледа от всички страни- да ти се даде И друга гледна точка, която ти убягва, докато си се съсредоточил в пъпа си.

В огромен процент от случаите, излезеш ли от зациклянето, намираш решение.

# 1 681
А все пак имало и търсене на специалист, а не форумна психотерапия или лекуване на новородени дистанционно.

Абсурт, за горното съм съгласна, но друга гледна точка не е като цитираните от Бърди случаи в стил  "я се стегни, нищо ти няма или всички изневеряват".

# 1 682
Проблемът е, че може да няма такова нещо като "цялата ситуация", защото в повечето случаи хората са предсказуеми. Но когато един въпрос почне да се чепка много издълбоко, излизат неща, които или са някакви дълбоки прозрения, или са измислени на момента, само за да има какво да кажеш на психолога.

Та във всеки един случай- сам си пишеш историята, само че му казваш "терапия". На теория уж тия неща ти живеят някъде в предсъзнателното, но може и да си ги измисляш на момента и да се самоубедиш в правотата им. Същевременно да загубиш време и да не стигнеш до няколкото прагматични действия, които ще подобрят ситуацията и наистина ще си кажеш- бе за какво съм се притеснявала...

Така че наистина ако форумът ти каже прави X,Y,Z толкова месеца и нещата ще се подобрят, по-добре да ги слушаш, отколкото пространно да разглеждаш "цялостната ситуация", която е като ужасен лабиринт и реално дори сам не си знаеш "цялостната ситуация", защото ти липсва перспектива. Мислиш си, че драмата ти е уникална, а тя е тривиална...

То и мен ме пращаха на психолог след развода, но аз си давах парите седмично за музикални уроци и резултатът беше по-приятен.

# 1 683
За бебета и деца е съвсем друго.

# 1 684
А все пак имало и търсене на специалист, а не форумна психотерапия или лекуване на новородени дистанционно.
А като попитах за специалист какво се оказа? Няма терапия, няма групи, а специалист никой не препоръча. Simple Smile Сега вече и във форума не е окей да се пише...хммм
Значи тема за гадаене "Бременна ли съм" е окей и се толерира, тема за "Летене извън тялото" е окей също, а тема "Оковите на майчината любов" не Joy JoyJoy

# 1 685
Ето, веднага съвети да се спести специалистът, защото струвал пари и тези пари можело да се харчат за шопинг. Laughing

Не на всеки му дреме за тъпия шопинг. Rolling Eyes Даже колкото си по-психиран, по-малко ти се харчи, защото радостта от покупките е нула.

# 1 686
Добре де, ако вътрешното ти усещане е, че т. нар. специалист е нов слой тормоз, а всъщност не помага- какво да се прави? Защото аз все още съм на мнение, че терапевтирането не е за тукашния тип хора.

# 1 687
Съвсем не е така, grye. Когато бях депресирана и нещастна, изкупих света. И от чужбина си донесох един гардероб дрехи. В нормално състояние шопинги не ме вълнуват никак.

# 1 688
Добре де, ако вътрешното ти усещане е, че т. нар. специалист е нов слой тормоз, а всъщност не помага- какво да се прави? Защото аз все още съм на мнение, че терапевтирането не е за тукашния тип хора.

Ходила ли си на психолог? Съмнява ме. И какво значение има твоето усещане за нещо си, което не си преживяла?

Какъв е тукашният тип - простакът с ракията и врачките ли?

# 1 689
  • София
Ние се шегуваме за форумската психотерапия. Форумът не може да върши такава работа, просто казвам, че с терапевтите е добре да се внимава. У нас няма никакви общодържавни изисквания, буквално всеки самозванец може да отвори кабинет и да се кърсти терапевт. Ако някой пострада няма и на кой да се оплаче. Затова препоръчвам по-скоро да се ходи на психиатър, те поне са лекари, там има регулация по-строга.

# 1 690
За съжаление, да. Беше повече от безполезно и ме вбеси. Има и други начини да си саморазкажа историята, по-приятни.

# 1 691
За съжаление, да. Беше повече от безполезно и ме вбеси. Има и други начини да си саморазкажа историята, по-приятни.

Чак пък вбеси... Какво толкова ти каза? Вбесен=целнат точно на правилното място.

# 1 692
  • Бургас
Елена, няма да ти партнирам в жалките ти опити за заяждане. Но ако толкова държиш да продължаваш, това си е твоя работа.

Сиксенс, пиша това, което мисля. Твоята реакция си е твоя реакция и по никакъв начин не ангажира мен. Може да  не си съгласна, но не ми скачай по такъв груб  начин. Както виждаш, не съм посочила никоя история конкретно. Само маркирам, че е възможно и преувеличаване. Личността на този, който разказва също има значение, защото на едно и също нещо един ще гледа като на световна трагедия, а друг почти няма да се впечатли. Когато са намесени лични отношения емоциите надделяват над обективността.

Не, Андариел. Има си основни белези, ситуации, случки или както искаш ги наречи, които недвусмислено могат да бъдат определени като сигурен показател за отровни отношения. С тях боравят психолозите, психиатрите и т.н. Ти не си такава, така че нямаш нужната компетенция да определиш чия история отговаря на "критериите". Хората тук не търсят някого, който да им постави или отхвърли диагноза, нито да оценява отношенията им с родителите. Те искат да споделят, да поговорят, да обменят опит, информация, наблюдения. Престани да се опитваш да ги опровергаеш. Тезата ти я разбрахме, но ти не искаш да си споделиш мнението, ти искаш да ни убедиш, че то е правилното. Каза ти се достатъчно пъти, че това няма да стане. Защо просто не спреш? Какво точно постигаш с меленето на едно и също през два поста? Не сме малоумни, разбрахме какво искаш да кажеш. Ти, обаче, не разбираш какво ние искаме да кажем, явно.... Или нарочно игнорираш и се правишна ударена, за да дразниш и подклаждаш напрежение. Това вече попада в правилника и ти много добре го знаеш, така че не се измъквай йезуитски, не сме тъпи.

# 1 693
  • Няма такава държава!
Няма, Хепи. Има индивидуални консултации и струват пари.

Има. Мога да ви кажа къде в София са тези на Анонимните зависими.
У нас не са модерни, не се рекламират, нямат пазар, така да се каже.

То значи, че все едно няма, щом не са популярни или поне да е известно мястото на сбирката. Анонимни зависими - добре, че има такава група, но ако не сме зависими и ни трябва друга група - като например деца на майки-нарциси? И аз съм си мислила много пъти, че подобни групи биха били много полезни за нас, тук, в България, дори и да са тайни. Като ги няма обаче, и форумът помага - може би не по начина, по който очакваш, ама съвсем от другаде, но помага, дори хората с мнения, тотално различни от твоето и налагащи ги агресивно те карат да се замислиш дали не грешиш, дали има друг подход, и преосмисляйки проблема, често решението се появява в главата ти.

# 1 694
Защо мислите, че си налагаме мненията агресивно? Защото като дойде човек, затворен в черупката на личната история и "цялостната ситуация", то трябва да се поразбие тази черупка, за да види какво има навън. И понякога трябва хубаво да си заявиш мнението, за да е сигурно, че нещо ще се възприеме отсреща. И затова понякога се налага и преувеличаване, и набиване на канчета. Не е за кеф чак толкова.

Защо фарът свети монотонно и на равни интервали? Ами за ориентир. Та така и с мненията. Ако има загубен кораб, може и да смени курса, стига да вижда редовно светлината от фара.

Общи условия

Активация на акаунт