Оковите на майчината любов

• 110 399
  • 1 780
  •   1
Отговори
# 1 665
  • София
В повечето теми, които следя, съм видяла адски много позитивизъм и взаимопомощ и наистина са ми помогнали.И ги посещавам с удоволствие.
Но има и друг тип теми, и да, някои са брутални.
Преди 10 години родих недоносено и този форум ме спаси. Даже и с негативните си теми, да не говорим за съветите за кърмене и отглеждане на недоносено, списъците с лекари и тн. Предполагам, че хората, които са брутални из темите също си вършат някаква работа и спасяват някаква ситуация. Не всички реагираме еднакво.

# 1 666
  • София
България е твърде малка страна. Вероятността да отидеш където и да е, и да не срещнеш поне един познат (или познат на познат) направо си клони към нула.

А и у нас е прието за проблемите да се шушука, а не да се говори открито. Съществува дори феноменът, когато човек изрази на глас проблем, другите да започнат да го убеждават, че всъщност няма проблем. Не сте ли присъствали на разговори от вида:

"- Синът ми има проблем с алкохола.
- Аааа, то всички пият, чак пък проблем!"

"- Мъжът ми си има любовница.
- Всички мъже изневеряват, не си го слагай на сърце, щом си гледа дома и се грижи за вас."

"- Всичките ми връзки се провалят! Самотна съм, явно имам някакъв проблем!
- Нищо ти няма, то няма свестни мъже вече. Ще срещнеш и ти своя човек, няма страшно!"

"-Ще водим детето на диагностика, не проговаря и се безпокоим.
- Глупости, на едни познати детето проговори на 5, направо с дълги и сложни изречения като професор! Те някои просто така късно си проговарят"

и прочие...

Това всъщност, е много положително и реално дърпа килимчето под краката на психолозите.

Каква е ползата за когото и да било, да го донабуташ в казана и да го отчаеш допълнително, след като реално нямаш дългосрочно наблюдение върху случката му?
И след като в 9 от 10 случая нещата не са толкова черни, колкото му се струват на човека?

От друга страна- едно е да се познаваш с много хора, а друго е да имаш 1- 2 приятеля, с които да споделиш, да имат поглед върху нещата и да те изслушат, и дадат друга гледна точка.

ПП. За проговарянето на детето- щерката на 3 години упорито не искаше да говори- сочеше с ръка и всичко беше " точи" и " тачи".
Майка ми ме изтормози да я водя на специалист, щото щяла да остане няма като едикой си от едикъде си...........
А, комшийката ми каза просто да не ѝ давам вода, докато не каже думата- е, нямаше и 15 минути и каза " дай да" Joy
От там се почна и до ден днешен, няма някой, успял да ѝ затвори устата.... Joy

# 1 667
  • SF
България е твърде малка страна. Вероятността да отидеш където и да е, и да не срещнеш поне един познат (или познат на познат) направо си клони към нула.

А и у нас е прието за проблемите да се шушука, а не да се говори открито. Съществува дори феноменът, когато човек изрази на глас проблем, другите да започнат да го убеждават, че всъщност няма проблем. Не сте ли присъствали на разговори от вида:

"- Синът ми има проблем с алкохола.
- Аааа, то всички пият, чак пък проблем!"

"- Мъжът ми си има любовница.
- Всички мъже изневеряват, не си го слагай на сърце, щом си гледа дома и се грижи за вас."

"- Всичките ми връзки се провалят! Самотна съм, явно имам някакъв проблем!
- Нищо ти няма, то няма свестни мъже вече. Ще срещнеш и ти своя човек, няма страшно!"

"-Ще водим детето на диагностика, не проговаря и се безпокоим.
- Глупости, на едни познати детето проговори на 5, направо с дълги и сложни изречения като професор! Те някои просто така късно си проговарят"

и прочие...

Да, много са популярни.
Но ние не сме специалисти и не знаем как да реагираме.
Аз лично съм била в позицията на отговарящия с Абе нищо ти няма, има и други като тебе... Първо, защото не мога да помогна по никакъв начин нито с действие, нито със съвет. Второ, ситуацията е такава, че не ми се слуша за проблема - събираме се с приятели, много ми е интересно как са, весело е, шумно е, а жената до мен иска да ми разказва за проблемите на сина си и дъщеря си - изневери, недоверие, раздели... Не ги познавам тези хора и не искам да кажа "Дъщеря ти не е права! Дъщеря ти не е чистоплътна!" - коя съм аз да го казвам, а и майката дали ще ме разбере правилно. Но не мога и да й кажа да ги прати на психоаналитик и да не ме занимава.
Лошото е, че споделяйки с приятели, можеш да се наслушаш на страшни глупости и безсмислици от сорта на Да не ти пука! Стегни се! Горе главата! Не се притеснявай! Не го мисли!

# 1 668
Всъщност това е адски погрешна практика и се губи ценно време, ако наистина има проблем. Ако няма, едното посещение при специалист с нищо няма да навреди. Уловката е да се попадне на такъв. Затова за всичко е добре човек проучи старателно и да се консултира с 2-3ма и това не важи само за България.

# 1 669
  • SF
Естествено, че е погрешна практика!
Но правилната не е достъпна до всички и следователно не е добре приета. Резултатите идват бавно, трудно и са различни при всички, така че препоръките са винаги малко съмнителни. Но това е в нашето общество.
Има хора, които могат леко да намекнат на приятели, че имат проблем, но има такива, които ще го отричат до последен бой! Аз! На мен мъжът да ми изневерява! Мене да не ме искат мъжете! Синът ми да е наркоман!!!
Хората трябва сами да решат, че искат да обикалят психолози и да търсят адекватна помощ. Това консумира много време, нерви и пари и не всеки е готов да плати цената.
Групите са по-неангажиращи. Редовните посещения са препоръчителни, но не и задължителни. Хората се сприятеляват, става им приятно с времето - като посещения на езиков курс или йога. Но точно тази незадължителност може да загуби много време на психолозите, които водят групите.

# 1 670
  • София
Всъщност това е адски погрешна практика и се губи ценно време, ако наистина има проблем. Ако няма, едното посещение при специалист с нищо няма да навреди. Уловката е да се попадне на такъв. Затова за всичко е добре човек проучи старателно и да се консултира с 2-3ма и това не важи само за България.

Ценно време губиш, ако те боли силно корема вдясно, лошо ти е, че и температура имаш, а комшийката те съветва да го загрееш с електрическа възглавничка.
За другите неща винаги може първо да се помисли, да се поговори с приятел, ако имаш наистина такъв, а не да ти е просто познат, с когото се събираш на маса и на когото не му се слушат сериозни неща.

Много е модерно да пращаме на психолог всеки и за всичко- за нас да остава само майтапа и доброто прекарване, но истината е, че психолозите за песен и усмивка не работят, а и с един сеанс не се минава.

Вярно, че ССФ няма проблем с парите, но статистиката за доходите в България сочи друго.

# 1 671
Да, а и читав психолог едва ли се среща под път и над път.
Ето защо смятам, че теми във форума често помагат, да, без да са професионална помощ, но с подкрепа, опит, насока, споделяне...и очаквах и таз да е такава.

# 1 672
  • София
Съгласна съм с абсурд. Ако бяхме в друга страна може би щеше да бъде различно, но тук стандартът на услугите в тази сфера е много нисък и куцо, и сакато се пише терапевт, а реално самото взимане на диплома по психология не прави от някого такъв. Опасно си е, не е майтап работа, особено ако човек има проблеми един пишман терапевт може много да го обърка. Ето тук из темите има една девойка разведена, която твърди, че ходи на терапевт, че специалисти и по помагат по случай развода, а две години по-късно е в такъв филм, че без да обвинявам хора, които не познавам, ако наистина ходи на терапия терапевтите и са за бой. Това само като пример, който можете да видите, в реалността нещата биват и по-зле.

# 1 673
На психолог съм сигурна, че съветващите ходят така, както ходят по врачки от време на време да им гледат на кафе. Българката е прекалено прагматична, та да се бърка с 50 лева всяка седмица за дългосрочна терапия- след няколко такива седмици ще усети, че тия пари могат да отиват за шопинг терапия, нали...и да е по-приятно. Та изпращането на психолог във фантазиите на хората значи следното:

"Искам аз да ти набия канчето, щото смятам, че не си у ред, но няма да го направя. Затова пък като отидеш при специалист, той на теб ще ти каже как стоят нещата и ще видиш, че аз съм бил/а правата."

И интересно какво правим, ако приятелят/приятелката вземат съвета насериозно и се върнат с някакво ужасно терапевтирано съзнание, все едно са се превърнали в марсианци. И изведнъж от лузъри станат акули, които ни карат да възкликнем, О! създадох чудовище...

# 1 674
  • София
и по този случай се доверяваме на някакви анонимни непознати.

# 1 675
Че те непознатите имат 1000 различни мнения, пак ти си избираш кое да подкрепиш Wink

# 1 676
Що пък да се доверяваме Simple Smile
Може просто да си пишем, и пишейки да ни се избистрят някакви неща...да ни олекне и т.н. Има достатъчно полза и от мотивирана друга гледна точка. И т.н. Simple Smile

# 1 677
Съгласна съм, че има страшно много плява в гилдията. Не разбирам обаче как писането във форум с хора, които нито познават цялата ситуация, нито са терапевти, ще ти помогне повече.
Абсурт, нищо по-различно от теб не съм написала, а именно да се проучи и да не се доверяваш на първото мнение. Губят се години така, надявайки се детето да проговори само защото детето на позната на една позната проговорило на 5г с цели изречения.

# 1 678
Понякога е факт. На мен психолог и психиатър не ми помогнаха, когато имах нужда. Но не съм писала и по форуми тогава, просто четях истории, подобна на моята и постепенно всичко отшумя. Видях, че е често срещано явление и ще мине и всичко ще е наред.

За психиатъра, който посещавах, нямам думи, много ме е яд, че ходих!

# 1 679
Ми с квото ти помага темата за недоносените или за гъбичките по краката или тази за свекървите, или дори "Бременна ли съм"
Със същото с каквото всяка друга тема
Да споделиш, да излееш негативизъм, опит, тревоги, да посъветваш или потърсиш съвет, специалист и прочие?! Дори и да ходиш на лекар за даден проблем, споделяш във форума и обменяш впечатления и опит с друг хора. Смешно стана вече за обяснение Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт