Отговори
# 750
Елена твоят мъж защо не е доволен от домашното си обучение.
Моят големия син много обича да ходи на училище. Не толкова да учи, а за да си  играе с децата. Тази година дори сам се записа на занималня. Госпожата ги пуска да играят мачове на двора. Домашните не са добре написани, ама поне детето е щастливо. Вкъщи му е скучно. Дори лятото искаше да ходи да си види съучениците.

# 751
  • На остров
Кристина международните осиновяване са много скъпи, отделно се чака с години и има възрастови изисквания за осиновителите и за децата.

# 752
[А аз акъл на никой не давам. Елена сама написа, че е готова да осинови дете, ако няма възможност да роди друго дете. Май в Америка няма изоставени деца, а в бг са много и за това го предложих като вариант. А отделно не мисля, че Елена се е отказала от бг гражданството, така че осиновяването няма да се води международно. Но не съм се интересувала.

# 753
  • На остров
Дори и да си бг гражданин когато не живееш постоянно в страната се води международни.
Много е тъжно че толкова деца живеят по домовете а е толкова сложно да се осинови.

# 754
Мозъкът на мъжът ми няма пластичност, защото ако има пластичност, ще забрави това, в което е добър: тоест, ако се калибрира (в което не се съмнявам) към децата, тогава пък може да вземе да си забрави класовете и как му работи кода.

Бу-ха-ха. Айде, добро утро. Разсмя ме за отскок. Мозъкът на мъжа ти ще да е някакъв много специален щом работи така: за да запомни как да си гледа детето, изтрива си знанията по кодиране. Той така ли ти каза: гледай ти децата, понеже аз ако почна, и ще забравя как да съм програмист? Моля те, много те моля, прати го насам да го поизследваме малко този програмист с ново съзнание и с мисловни процеси непознати досега на науката.  Няма да му навредим!

# 755
Добре де, как става така, че ако мама гледа деца, то затъпява, ама на татко явно не му се отразява? Отразява се, и още как, иначе нямаше да е mommy brain. В интерес на истината сме обсъждали точно тоя въпрос и буквално ми е казвал- нещата ми отскачат от мозъка. Не говоря за знания по кодиране, а за помнене на нов проект, за да текат нещата гладко. Обикновено трудното е да запомниш новата категоризация и класове. И се има предвид, че не говорим за стандартизирани неща при code monkeys, а задачи, които не са съвсем тривиални.

А обикновено успехът не е до онова, дето не се забравя лесно и всички знаят, а до оня 1% фино знание, което е на момента, лесно се забравя, ако не се концентрираш. Или както беше казал оня пианист, дето като не свири един ден, разбира само той; като не свири 2 дни- критиците, а след третия ден- и публиката.

Та затова поех ранните години- защото калибрирането на тати в режим "мама" щеше буквално да му попречи да е топ програмист. А както знаем в БГ, разликата между code monkey и оня, дето завинтва болт на терсене кьоше и знае къде да удари с чука (като във вица) е няколко хиляди лева на месец.

Вече говорих за намирането на точната дума при жените-писателки и загубата на фините настройки и оня 1% майсторство, при програмирането е същото.

Та така, щом майката губи, нормално е да се каже, че и таткото губи. Вече е въпрос на преценка кое е по-прагматично.

# 756
Няма такова нещо като mommy brain; не и под формата на моментно/перманентно затъпяване и загуба на критични умения и опит. Това, и митът за таткото, неспособен физически да смени памперс (твоят беше ли викал такси или само те беше викал от другата стая да дойдеш, че му мирише?), са някакви толкова елементарни и глупави конструкции, че дори не знам как да почна да ги коментирам. Ще пия 2 кафета и пак ще дойда.

Концентрацията и фините топ 1% знания (как ги сметна?) не са нещо, което връзката с детето и ефективното родителстване отнема. Колкото и да не ти харесва, моделът "мама у дома, тати на работа и тихо деца да не му нарушим мозъчната концентрация" не е универсален. Нито води до някакви мега постижения у мъжете.

Звучи много удобно, и много примамливо и като някакво доста логично - на повърхността - оправдание. Като го разбуташ, оказва се, че мъжът и code monkey, и продавач в Кауфланд да беше, пак щеше да гледаш ти децата.

# 757
Не е перманентно, но всички знаем, че малките камъчета обръщат колата. По някой кофти ден тук и там и докато се усетиш, нещата не вървят както искаш.

Таткото е физически способен да сменя памперс. Да, бил е в режим мама, но определено се отразява. Не, моят не вика такси, съжалявам, че ти развалих хубавия наратив.

Но си е факт, че това лято му пазих тишина един месец и разликата е забележителна.

Колкото до децата, на хартия имаш връзка и обучение, но реално около 90% от родителството е да издържиш на гадните им настроения, мрънкането и рева. А те подкопават неприятничко. Не ми казвай, че ако дъщеричката ти през пет минути търси точно онова миниатюрно конче, което преди седмица е запратила зад дивана, то ти ще си способна да напишеш такава брилянтна мисъл, че да мине без редакция и критики пред Професор Господ, или който там ще те рецензира и изпитва.

Това с концентрацията е въпрос, който сме го говорили много пъти, защото и на мен са ми отваряли време за мои си неща, в което да не ме подръпват деца и ефектът е забележителен. Кой както иска да го разбира, и ти самата си имала бавачка по време на писането на дисертация, не е като детето да е висяло от теб, нали? Защото едно малко разсейване и ще те разкостят като Гордън Рамзи някоя некадърна готвачка. Ей това са ти тия 1% фини знания, без които нямаше да си на тия позиции.

А mommy brain има съвсем реално, проверила съм го точно три пъти. Има нещо общо с депресията, но човек не е в най-остроумната фаза точно тогава. Говорили сме и доста по въпроса, че понякога само от мрънкане сме страшно уморени и нищо хубаво не може да измислим.

Тия дни четох и за Рей Бредбъри, дето бягал да пише в библиотеката...заради децата си. Е нали не пречеха? Или май пречат, ако си писател и търсиш точната дума (а не просто писач, който може да мине с почти-точната, което изисква 99% по-малко усилия).

# 758
Добре де, как става така, че ако мама гледа деца, то затъпява
Затъпява този, който има склонност към затъпяване. Такъв човек ще затъпее рано или късно, с и без деца. Той просто е от затъпяващата порода.

# 759
Еленна, попогледнах и наистина не открих!
Каква изненада - цели 51 страници, а няма нищо по съществото на повдигнатия въпрос!
Жалко, а темата принципно е с потенциал. Затова си направих и труда да я прелистя.
Поне прочетох интересни мнения, като на Шехина и твои, например.

Затъпява този, който има склонност към затъпяване. Такъв човек ще затъпее рано или късно, с и без деца. Той просто е от затъпяващата порода.
Аз не видях това твърдение кой го е изразил тук, обеаче.
Може да съм изтървала, т.к. търсих полезна информация в темата, а именно линкове от официални научни изследвания, установяващи това, за което е питането. Понеже стериотипи и суеверия дори у нас и по света - бол. Но като се разтърсиш за източника им остава само социалната предубеденост и нищо повече. 
Та във философиите може да съм изпуснала, за което се извинявам. Но все си мисля, че такова си няма. Поради което е загуба на време и друг ресурс и да се обсъжда.

# 760
Всеки един човек, подложен на недоспиване, хормонална буря и рязка промяна на ежедневието, дори и без депресия, има поведенчески и мисловни проблеми. Нарича се умора и физиологичен стрес, но не от продуктивен тип. Няма обаче mommy brain. Това е глупост измислена от твоите любими корпоративни винтове като предлог защо на жените майки да не им плащат същите пари за същата дейност. Харесва ти, защото е типа унижително умалително, който много ти опонира.

За концентрацията съм съгласна напълно с теб. Без нея няма как да се постигне нищо. Но тя не се намира в същия команден център като мотивацията да си гледаш детето. Двете се бият главно за часове в ограниченото денонощие и за физиологични ресурси: сън, храна, физически упражнения. Примерът с пианиста не е подходящ точно за илюстрация на концентрацията, а за нуждата от дневно упражняване на една много фина връзка между пръстите и така омразния ти мозък. Trust me, на човек който кодира или измисля структурни управленчески системи за програмиране, тя не му е в критичния арсенал умения, от който да зависи представянето му на работата.

Вчера цял ден - е, айде, 3 часа, но ми дойдоха като цял ден - ти писах от библиотеката. Кеф, рахат и спокойствие. Освен във форума, написах и 4 страници от научна публикация. Не е само РБ открил топлата вода.

# 761

А, браво! Сега, не знам дали има такова нещо като затъпяваща порода и въобще не знам дали има такъв процес като затъпяване или самоналожена липса на развитие. Но, като цяло съм съгласна с тезата.

# 762
Няма значение дали има такава порода. Важно е да не се окаже заразно, че в някакви моменти имам чувството, че на пандемия го избива.

# 763
Така е, но и този без склонност към затъпяване ще трябва да положи двойни и тройни усилия и комбинации, за да не затъпее.

Аз говоря съвсем прагматично и ежедневно, не един път сме усещали как буквално все едно ни се вдига мъглата пред погледа, когато децата заспят и спрат да ни подръпват.

Да, знам, тук е пълно със свръхчовеци, които могат да пишат дисертации, епични поеми и симфонии, докато около тях щъкат 17 деца и всички са обгрижени и готови за фотосесия след пет минути, но явно не съм от тях.

Както казах, понякога малките камъчета обръщат колата.

"недоспиване, хормонална буря и рязка промяна на ежедневието" е събитието. Mommy Brain е фигура на речта, не официална научна номенклатура. Дори и ти я разбираш тази фигура на речта.

Освен това "команден център" комай няма, това си е точно клише като "mommy brain". Но какво да ти кажа, щом си решила, че мозъкът е предварително програмиран компютър и работи по твърди закони...все някой ден може да срещнеш и свидетелство за обратното.

Иначе не е като да не съм срещала затъпели майки, но са затъпели за мен, погледнати отстрани. За себе си изглеждат щастливи и нормални и не се опитвт да се целят в каквото и да било отвъд възможностите си.

# 764
Няма значение дали има такава порода. Важно е да не се окаже заразно, че в някакви моменти имам чувството, че на пандемия го избива.

За съжаление, има такъв ефект на разпростиране.

Сирен, понянието пластичност, което ти отрече, понеже не си го виждала у вас, е точната противоположност на предварително програмиран компютър и там какво беше. Обмисляш ли въобще какво пишеш? В кое от двете вярвам последно? Ти въобще, нещо освен Витгенщайн, някога за мозъка чела ли си? Или ти е под нивото?

Общи условия

Активация на акаунт