Отговори
# 765
А ти обмисляш ли? Интересна си ми, защото разказваш точно мнения покрай модата "невромания" всичко да се обяснява с мозъка.

Да, чела съм за мозъка, да кажем поне до Оливър Сакс стигнах и малко отвъд, но още не могат да ме убедят, че мозъкът прави нещо повече от обработка, камо ли цялостно дирижиране по някакви разпознаваеми схеми.

Не казвам, че няма пластичност, а че е биологично скъпа, не толкова ефективна, колкото се представя в текстовете и изобщо всъщност никой, ама никой не гледа какво става в мозъците в ежедневието. Пластичността не е безкрайна способност за промяна на възприятието и гъвкавост, напротив- тя е по-скоро русло, което се променя в някакви срокове, изгражда се нов навик, но пък други навици и пътища се прекъсват.

И изобщо не знам защо се въвлича пластичност на мозъка в нещо, което може да се обсъди с аргументи от сферата на ежедневния опит и здравия разум, а именно- че човек има ограничени сили.

Разбрахме, че adjunct професорите от Ю ес ъв ей са смартипантс, признавам ти го, само че може да си много умен и пак да си паднеш върху лицето.

И какво му е на Витгенщайн?

# 766
Значи, фактологично да те поправя, adjunct не съм и не бих се хванала на това хоро. Изнасям invited lectures по 3-6 часа месечно за хонорор колкото 2 месечни заплати на един adjunct. Въобще, по осъзнат избор да съм толкова далеч от живота на един академик, че няма накъде. И аз като теб съм по практиката. Даже, не съм спирала и един ден да работя и да се отдам изцяло на животът на ума някъде... дори и като най-проста студентка като за бакалавър. Много те дразни това, но е факт, че като има какво да предложи една жена, може да печели пари, без да се лишава особено от времето си. Има много неща, които не пасват на кутийките, които си им отделила. Опа! Шок!

Каква е тази невромания? Не ми е ясна тази мисловна конструкция.. още не съм пила кафе.

На Витгенщайн му няма нищо. Но не не началото и края на познанието, освен може би в някоя прашлясала катедра.

# 767
Никакви кутийки не съм отделяла.

Невромания е това, като за хора, незапознати с концепцията:https://www.amazon.co.uk/Neuromania-Limits-Science-Paolo-Legrenzi/dp/0199591342/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1511794037&sr=8-1&keywords=neuromania

Както и да е, и в твоето мислене виждам доста кутийки, но това е друг въпрос. Не знам защо си толкова скептична към академизма, като едновременно четеш лекции. За мен Витгенщайн е доста по-далеч от днешните подобни на ТЕД лекции, в които е само - мозъкът това, мозъкът онова...

# 768
Не съм скептична към академизма в някаква негова интелектуализирана форма. Сигурно преди 50 години бих била професор. В днешната изродена псевдо-корпоративна, неолиберална форма на американски университет: не, мерси. Като ще работя, предпочитам да имам доста по-голяма интелектуална и креативна свобода, да имам заплата с 1.5-2 пъти по-висока от професорската ( да поясня, на tenure track assistant professor, че и на associate) за часови и емоционален ангажимент пак толкова пъти по-малък. И да ми чете някой научните разбротки, освен собствените ми студенти.

Подозирам, че с критиките в тази книга бих била много съгласна. Подобни обяснения и етикети обикновено обличат в претенция за научност поредната идеогема, в случая, неолиберализма доколкото схващам от резюмето на книгата. Което пак не значи, че мозъкът не е в основата на всичко. Спри да четеш книгите еквивалент на ТЕД и поразгледай нещо по-стимулиращо, например: https://www.amazon.com/Concept-Mind-Gilbert-Ryle/dp/0226732967/r … e+concept+of+mind

Може и докато нищоправиш дори да я прочетеш, не изисква особено голяма концентрация.

# 769
Защо си мислиш, че не съм чела неща в тази насока? дори и в моята проста задочна магистратура, която общо взето главно ми помогна да се размножа още повече, пак поразгледахме въпроса има ли такова животно Mind и не е ли илюзия.

# 770
Ама тук не се разглежда този въпрос.
Прегледах го академичния план на програмата ти. Не знам дали е била проста, но е била паркирана някъде между 1970 и 1980 година като разбиране на това, кое е актуално и кое са просто някакви интересни съждения колкото да не заспи философската традиция докато се появат на сцената новите, добри мислители.
Интересно ми е, как не умря от скука?

# 771
Е, как, тогава имах дете някъде на 2-3, всичко извън Влакчето Томас ми беше супер интересно. След лекции се черпех в хубави заведения, разхождах се из София и си гледах кефа. И после си срещнах мъжа. Ми- не беше скучно:) а и си има amazon, да не говорим, че реално преподавателите не следваха програмата. Май я бяха пуснали тая програма главно заради субсидиите, всеки си четеше кой както може, около 3 жени бяхме там главно с цел да си проветрим главата и да сменим средата.

Иначе съм наясно с новите течения, които аха-аха да се конвергират с някои представи на будизма за съзнанието, живота, вселената и всичко останало.

# 772
Не знам за какво говориш точно в последното изречение. Аз говорех например за Джон Макдауъл. Вместо да четеш Витгенщайн, прочети смислените екстенции на неговите идеи, съотносими към съвремието. Ще имаш повече и по-интересен арсенал.
http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674725799

Или Саул Крипке, неслучайно наречен Крипкещайн Simple Smile

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 17:33 от elenna

# 773
И как се свързат тия идеи с детското развитие? Ако може обяснението да се побира на визитка, иначе ще се усъмня, че го разбираш добре.

Като гледам, модата е "не преживяването идва от преживяващия, а има преживяващ, защото има преживяване". Или нещо такова.

Уф, тоя философ, дето си ми сервирала, е като бодибилдър- много мускули, които не вършат истинска работа. И е прекалено тромав, та да си върже връзките на обувките сам...

Та кажи накратко защо от всичко изчетено от 4г възраст насам следва, че детската градина е мега якото място за трениране на съзнанието...

Крипке, сериозно ли?

# 774
Много е кратко резюмето: със или без детска градина, човек може да развие каквото съзнание поиска. Трябва му само малко любов, много здраве, много любопитсво и много мислене. Детската градина не определя съзнанието.

# 775
На теория може, на практика пак стигаме до малките камъчета, дето ти пренасочват пътя така, че на практика задачата може да се окаже невъзможна и да си затиснат и хербаризиран точно в определен тип съзнание. И да трябва нещо да те шокира или друг да те извади оттам.

Не че нещо, но наоколо гледам доста типизирани съзнания...

Ето ти статия от американската мейнстрийм култура:
http://www.slate.com/articles/life/education/2017/11/the_case_fo … _2_year_olds.html

Аз лично мисля, че дете на 2 може да живее всякак и да компенсира после, но явно някои са се загрижили за "мозъка" и търсят ранно обучение или каквото там. Моето двегодишно го броя за бебе още...

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 17:48 от The Siren of Titan

# 776
  • На остров
Елена говорим н шведски вкъщи, мм знае почти същите думи като твоя плюс Хайде и веднага.
Андриел беше ми полезно твоето мнение за Р!
В моят случай имам желание поне да го науча да говори и разбира. Ясно ми е, че ще говори с акцент но смятам, че всеки един език е от полза плюс развитието на мозъка при двуезични деца е по различно и това може би да е от полза и в някоя друга област.
Какво ще стане реално ще видим след години. Аз се старая да му говоря на български но често имам пропуски.

# 777
Време е значи, Сирен, главно да смениш средата. Светът е пълен с много интересни хора, които правят много интересни неща, включително и отглеждат много интересни деца. Излез метафорично от клишетата си и ги намери.

Даваш си сметка, предполагам, че статията дето сложи разглежда главно случаите на бедни хора от расовите малцинства, които каза, че не са ти мерило за нищо? И е центрирана върху дебата дали да има разширение на минималните тук федерално платени програми, еквивалент на държавната ясла? Тоест, защитава позицията, която дотук ти оборваше ... За какво ми я даваш?

# 778
Стига с тоя мозък- когато си развиваш вкуса към вино, не казваш, че си развиваш черния дроб; когато си развиваш съзнанието, невинаги си развиваш мозъка в положителна- понякога дори му вредиш и го хабиш. Използването на мозъка не е безплатно. В момента има епидемия от Паркинсон- стресовият живот е изцедил в канала невромедиаторите на съвременния динамичен човек с грандиозните идеи и го приземява...останалите си поддържат серотонина с хапчета.

Та така за пластичността- да знаете, безплатен обяд няма, това си е биология.

Давам ти статията, защото илюстира, че съм общо взето права за идеите, че детето трябва да се дирижира отрано с цел някакво учене и успех. Просто да илюстрирам как върви клишето, в смисъл, че не съм си го измислила аз, както си седя на диванчето, а си е културен феномен в САЩ- илюстрирам с американско прогресивно издание.

Срещала съм интересни хора. Интересното не е достатъчно. Както вече писах, абстракциите имат течове и дяволът е в детайлите. Аз лично не вярвам в самоцелното търсене на интересно и различно- съзнанието е инструмент, не мода. Заседнала в калта кола се вади със ЗИЛ, не с Ферари. Така и със съзнанието- може да е бързо и лъскаво, но да не върши работа.

# 779
Та кажи накратко защо от всичко изчетено от 4г възраст насам следва, че детската градина е мега якото място за трениране на съзнанието...

Отговорът ми беше в резултат на това, понеже ми поиска обяснение.

В статията от теб са попрекалили малко с измислици от brain science. Но главно, ако резюмираме това, което казват е, е много просто. За да има хубава детска градина за всички, трябват пари отнякъде. Така няма да се намира центрове, в които се покрива само изискването "детето оживя въпреки всичко," а ще може и да понаучи нещо базово. Което пък е от критична важност като се има пред вид семейната реалност на децата във федералните детски градини: преработени, нископлатени, нискоообразовани, уморени родители. Как пък не можа ТАЗИ идея да вземеш от този текст, основната в него. От всичките възможни статии, точно тази е най-неподходяща за случая.

Дай нещо за частните ясли на богатите, за манията по Монтерсори, бе въобще, нещо обратно противоположно на работата на Zero to Three.

Общи условия

Активация на акаунт