Отговори
# 780
Малко допълнение към Две в едно;) колкото езици повече - толкова по-добре и най-вече по-отрано. Има данни че детския мозък е много по пластичен - динамика на образуване на невронната мрежа и пр.
Децата говорещи 2 и повече езика от малки развиват едновременно мозък и моторика. Изучаването на език влияе както на сивата материя на мозъка (телата на нервните клетки), като я уплътнява, а така също и на бялата (миелинизираните аксони -нервните влакна), като я укрепва.
Сивата материя е вид нервна тъкан, която обхваща различни региони в мозъка, свързани с контрола на мускулите, формирането на паметта, емоциите и сетивните възприятия, като виждане и слух, а задачата на бялата материя е интегрира тези области на сивата материя на мозъка и формира нещо като влакова композиция.
Затова и изучаването на езици има директа връзка върху моториката, не само върхи капацитета на мозъка
 Тук е описан конкретен експеримент с доброволци от различни възрастови категории:
https://www.sciencealert.com/here-s-how-learning-a-new-language- … -brain-at-any-age

Децата обаче имат качества, които ние сме загубили и затова ефекта при тях е още по-осезаем.
Този линк не е научна статия, но маркира моменти, които сме ги имали, но загубили
https://www.youtube.com/watch?v=mbYBlM08PBk

# 781
Двуезичието у нас е малко както беше и кърменето. Добре е за всички, би трябвало да се случи лесно, ама нещо на практика не е така Simple Smile

Иначе да, запозната съм и аз с тези изследвания.

Две в Едно, май е доста труден шведският език. Ти как го научи. Много ми е интересна цялата държава и култура. Освен стереотипите за Икеа Simple Smile

# 782
Двуезичието е интересна тема също. У нас си говорим на български и на английски.

Но ми стана интересно, че почти повечето  канадски начални учители масово избягват да записват децата си във френската програма, защото са убедени, че двуезичието ще забави развитието на децата им и ще им е трудно с двата езика. Масово не се говорят езиците на първите заселили се баби и дядовци.

Едната колежка отписа щерка си само след 8 седмици, защото детето на 6 не схващало нищо в часовете. Интересно ми стана и водехме доста разговори по този въпрос. Какво мислите вие?

Последна редакция: вт, 28 ное 2017, 15:14 от Анонимен

# 783
  • На остров
ast2017 благодаря ти точно това имах в предвид, но мен не ме бива в писането особено.

Контеса според мен е прибързала с отписването въпросната майка, но това е мое лично мнение.

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 20:43 от Две в едно ;)

# 784
Две в Едно, май е доста труден шведският език.
Шведският е най-лесният език като граматика. Само произношението е трудно, но пък е много трудно.

# 785
  • На село (близо до Лондон)
Двуезичието при малките деца се приема, че е много полезно за тяхното развитие. Действително е така, че при някои деца се забавя проговарянето/ разбирането, по-трудно е за родителите да са сигурни, че децата разбират всички нюанси на езика.
При голямото ми дете на 13г. виждам ползи от двуезичието. Отдават му се и други езици лесно, френски, латински и старогръцки учи в училище. Говори бълг и английски с добър речник на бг.
Но може всичко това да е защото езиците му се отдават лесно, а не заради двуезичието.
По-малките ми деца на 10 и 7., също разбират и говорят ( най-малкия по-трудно) български. За сега невиждам други езици да им се отдават токова лесно

# 786
  • София
а затова поех ранните години- защото калибрирането на тати в режим "мама" щеше буквално да му попречи да е топ програмист. А както знаем в БГ, разликата между code monkey и оня, дето завинтва болт на терсене кьоше и знае къде да удари с чука (като във вица) е няколко хиляди лева на месец.
Ами с мама топ-програмист какво става? Нали не трябвало детето по институции, пък иначе да падне мамата с няколко хиляди на месец нямало проблем. И финансово, и от гледна точка на самочувствието на майката.
Дори и да задраскаме горното и като си говорим за среда, 90% от майките по площадките са зарязали или посредствена, или никаква кариера. Не съм сноб, но не бих искала детето ми да расте сред техните деца.

# 787
  • На остров
Юна права не е като френски или финландски, шведският е език с много изключения от дадено рпавило.
Хубавото е, че покрай шведски се разбира и норвежки и ако имаш късмет датски .

За да се придържам към червената нишка на темата споделям практики от тук.
Децата в тази възрастова група 1 до 6 си лягат много рано вечерно време, между 18 и 19.
Друга практика от нашата детска градина всички празници се празнуват на открито. Сега ще празнуваме Света Лусия, на 13 декември на открито, следобед тоест вече ще се е стъмнило навън.
Няма право да се снима.

В Швеция има практика татковците да са много активни в отглеждането на децата. Взимат си бащинството и гледат децата толкова дълго колкото майките. Това, освен че дава възможност на майките да не се откъсват от работата си и допринася много за сближаването между баща деца. Повечето татковци го правят с удоволствие и споделят в различни интервюта колко полезно е било това време.

# 788
  • София
Аст, ти хубаво си го написала, ама нещо не си го доизкусурила. Моториката си е моторика, независимо колко езици владееш. Ако владея само родния си език моториката ми по-кофти ли ще бъде? Не обясняваш нещата както трябва, става каша. Всички деца "развиват мозък и моторика". Сякаш си написала неща, които не разбираш, а си зазубрила.
Статиите не съм ги отваряла, нещо не ми се четат.

Мерси, две в едно, надявам се да съм го разказала разбираемо.

Топ-нетоп, бащите не че не могат, а не искат, а тъй като не искат, им е най-лесно да обяснят как мозъкът им отхвърля. Чиста проба манипулация.  Много обичат да внушават, че са топ, и защото са топ, са толкова заети, че останалото просто отскача.

# 789
Мама топ програмист няма, Асос, не се излагай. Къде ти може да мисли с този mommy brain?

# 790
  • София
Права си! Ходих налепена цялата със стикита, ЗА ДА НЕ СИ ЗАБРАВЯ КЛАСОВЕТЕ    Mr. Green

Но, ако трябва да сме сериозни, с мама топ-програмист и татко топ-сейлс това дете трябваше да ходи с омазан памперс денонощно.

# 791
Тая тема много ми харесва най-вече, че в нея няма нито един обикновен човек. Все топ ъф дъ топ.
Аз си говоря на децата само на български, а големият син учи само английски, в училище и в школа. То и в бг има основни училища с по три чужди езици, ама за мен това е лудост.

# 792
Хахахаха, Кристина, ох, ама така си е. Каймакът на бългаските майки от цял свят се е събрал.
А защо да говориш на детето на различни езици при двама родители българи в България?

# 793
  • На остров
Асос имаш страхотно чувство за хумор !

Гледам в момента предаване за нобеловите лореати в областа на химията тази година.
Един от тях Жак дьо Буше ( не съм сигурна в произношението на името точно) е с дислексия и в училище му е било много трудно.
От тук възнква въпроса ми има ли признаци, по които да може да се разпознае дислексия в ранното детско развитие / преди да тръгнат на училище. Досега съм чела, чувала и гледала за хора с дислексия, но при всички е открито в училищна възсраст.

Кристина не виждам кой е топ оф дъ топ. Аз имам в предвид двуезичие при деца които или родителите имат различни езици, или родителите говорят общ език но детето расте в среда говореща друг език.

# 794
  • София
Въдица за родители са тези училища с по сто езика. Децата нищо не научават както трябва.
И мен ме брой към обикновените. Когато питам недвуезично дете какво има на картинката, а на картинката има  портокал, и то ми отговори Ориндж, започвам да си мечтая да спра английския от всички телевизии. Може ли на родния си език да не знаеш името на портокала!

А аз се отдавам на здравословна доза простотия - гледам ББ.
Въпрос от Луна към Нордел
- какво да направя, за да се измъкна оттук? (става въпрос за хола, в който я заклещиха останалите и не я пускат)
- Започни да пееш.
- А от моите ли да пея или от другите?
- Които действат по-гадно.

Официално няма как да се разпознае евентуална бъдеща дислексия още от ранните години, защото дислексия се вижда основно едва след като ограмотяването е започнало и е набрало някаква скорост. То не е хрема, а е многообразно състояние.

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 21:41 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт