Отговори
# 705
  • София
като каза за педагозите с математиката, се сетих за един стар виц, в който учителка се възмущава "ееее, ама вие не внимавате, как може да не разбирате, сто пъти го повторих, накрая и аз го разбрах, само вие неразбрали!"

# 706
Виц, виц, ама ...

Наскоро водих един доста напрегнат разговор с директорът на квакерското училище, станало вече добре познато в тази тема. То не е детска градина, а от предучилищно чак до гимназиално; имат групи и за най-малките 3 годишни, те даже не се водят предучилищни.
Споделих си с него малко афектирано мнението си, че ученето на математика може да стане без печене и ядене на мъфини, за което родителите да носят всяка седмица материали, а децата да се тъпчат с рафинирани въглехидрати. Даже ето, потупах се гордо в гърдите, аз в България и черна дъска нямах като хората в кварталното училище, мъфини не съм пекла, ама на, по математика съм най-силна от всички базови области на знаението.

А той ми отговори съвсем адекватно, че на голяма част от началните учители им е много по-лесно да пекат мъфини, отколкото да преподават математика по други начини. Работи по въпроса, но са наслоени дефицити, с които трудно може да се пребори.

# 707
  • На остров
Сега поне ми се изяснява защо някои области не са ми били силни, все съм си мислила че проблема е единствено и само в мен.
По темата интересувам се конкретно от двуезично при малки деца. Конкретно за деца, които рядко посещават България.
Бих се радвала, да споделите опит и резултати както и какво трябва да се внимава да не се или се направи.

# 708
Елена как я учите тая математика с печене на кексчета?

# 709
Две в едно, аз много се интересувам от тази тема и съм пълен лаик и пълна скръб. Уж чета, дори съм се консултирала с колеги-специалисти по темата и пак ми е много трудна материя: и теоретично, и практично. Тук точно се чувствам много несигурна и в личен план, защото въпреки всички усилия, детето упорито ми отговаря на английски. А разбира всичко!

На какъв език говорите у дома?

# 710
Елена как я учите тая математика с печене на кексчета?

Аз не я уча така, но учителките това го пропагандират като модел. Доколкото разбирам, тя и Андариел това казва често. Понеже мерят, смярат пропорции, време за печене, температура за печене, после делят на колко парчета.
За мен лично, напълно излишно. Не оспорвам, че могат да се научат неща. Но те могат да се научат и по много други начини, несвързани с яденето. Поне да идат нещо в градината да копаят и да смятат, отколкото да се тъпчат.

# 711
  • София
Три-годишните малко трудно ще научат математика от печене на мъфини, обаче рЪнЪтЪ прАЙ бУрбЪтЪ, и е най-хубавото за човека, така че за мотивация минават. Могат да научат каква е схемата "Правя мъфин" и като направят няколко пъти други неща, ще си направят и схемата "готвя". Научават последователност на действия и че има такова нещо. Може и да придобият идеята за мярка за обем - една чаша брашно, една лъжица какао.
Честно, на мен толкова печене на мъфини ми идва вповече, няма нужда чак всяка седмица да го правят, но веднъж на месеца бива. Три-годишните съвсем отгоре-отгоре се запознават с идеята на нещата, но виж вече в началните класове трябва да започнат съвсем целенасочено и дори аналитично да подхождат, за да не им висят задачите по математика. Дори и вкъщи не се правят всяка седмица мъфини. А и на 3 главата му няма много да отбере от тази част от математиката. Забавляват се във вашата градина и така си осигуряват едно ядене.

Ми, ще ти отговаря на английски, разбира се, нали това му е основният език! Когато проседи някакво време в България или му се наложи да общува с баба си, която не знае английски, по принуда ще започне да се мъчи да отговаря на български.  А и мисленето и разбирането на един език не е като говоренето на него и всички това го изпитваме, когато учим чужд език - ужким всичко разбираме, ама като дойде ред да подредим мисЛата по правилата на морфологията, граматиката и синтаксиса, че и на фонетика да го докараме, и става катастрофа, която бързо ни отказва и предпочитаме да си мълчим. Затова кой е луд да се мъчи да говори на език, който не му е критично важен, щом му е достатъчно разбирането и има кой да му отговаря и разбира неговия основен език?

# 712
Да, когато бяхме с нея три седмици лятото в България, първите две отговаряше на всички на английски или мълчеше като пукал, на третата се отпусна и отприщи речник, дето не подозираше никой, че има. Два дни след като се прибрахме, го "забрави." Много е демотивиращо главно за мен, но съм наясно, че дори да не се вижда ежедневен резултат, усилията се натрупват и складират в мозъка. Понякога се чудя защо ми е на мен и на нея това упражнение, но за момента го смятам за важно и ползотворно и за двете. Виждам много познати, които са се отказали отдавна или от самото начало. И други, които натискат много за българския, дори на цената на английския. Не мога да намеря средата за себе си, имам чувството, че се колабая в повечето случаи между двете, но това не значи, че съм някъде по средата ...

За мъфините аз специално се нервирам, защото като се наплюска с два такива в 16 часа, отиде коня в реката да яде месо или зеленчуци или каквото и да било на вечеря. Тя не е никак ящна и лакома, не е слаба, не е дебела: точно по средата е. Но има деца в групата и които никак не са слаби и особено за тях не виждам защо е необходимо да обвързват храната с борбата.

Последна редакция: нд, 26 ное 2017, 23:00 от elenna

# 713
  • София
Двуезичието трябва да ти е по специалноостта в когнитивната, запозната си с основните идеи, но явно в личен план е по-трудно човек да вземе някакво решение или линия на поведение.

# 714
Когнитивната наука като такава има много школи и течения. Самата тя е мултидисциплинарна и няма в нея една специалност: състои се от всички дисциплини дето вече изредих, плюс психология, неврология и т.н. За който се интересува по-подробно:
Скрит текст:
Може да придобиеш образователна степен в нея на много различни места, различни факултети. Ако трябва да сме честни, има малко университети, които въобще имат такъв докторат, Ph.D. in Congitive Science, обособен във факултет и всичко. Джон Хопкинс е един от тях. Даже и те не знам дали си издават дипломите  винаги с точно такава дезигнация в тях или са със специализирания фокус. Останалите са взе из факултетите по образование, психология, лингвистика и - рядко, но съм срещала тази специалност и там - социология. Когнитивната наука, поне в САЩ, е Куба Либре на квадрат и са събрани в нея от кол и въже специалисти. Ето например една произволно избрана такава. https://www.brown.edu/academics/gradschool/programs/cognitive-science. Пише го черно на бяло: Programs of study are highly individualized; decisions about research and coursework are made in close collaboration with a research advisor and graduate committee chosen by each student. Един от най-добрите ми професори е класически философ по образование, а ръководителят на научната ми работа е психолог, бивш клиничен терапевт. Не ми е в специалността двуезичието, даже не съм взимала и конкретно курсове по него.
Бегло е било засягано като тангента в теоретичната подготовка за овладяване на речта, грамотност и т.н.

Лично аз от рано съм профилирала моите точно интереси към феномените на мотивацията и нейните когнитивни основи и поведенческа обусловеност. Как човек придобива мотивация (особено за учене и лично развитие), как я губи и т.н. Не съм разбирач от всичко.

Последна редакция: пн, 27 ное 2017, 01:05 от elenna

# 715
Елена аз съм по лекото в живота и на твое място не бих настоявала детето да говори на български. Виж сега ако беше немски, руски или китайски бива, ама българският няма да и влезе в работа. Не вярвам да дойде да живее тук и да пее народни песни, като някои чужденци дето се заселват у нас и ги дават по телевизията.

# 716
Кристина, то и аз не вярвам, но може би това е последната останала нотка патриотизъм у мен и най-силната ми форма на национална идентичност. Не мога да оспоря, че на моменти точно като теб мисля. После ме хваща едно от две чувства, или комбинация от двете: 1) вина, че моя личен избор в живота лишава детето го голяма степен от връзка с българските и роднини, а ако не знае езика, само се засилва това, 2) желание да споделя с нея пълния спектър на моите лични интереси, на моето съществуване. Българският е моя роден език и го поддържам активно, нямам дори най-малък акцент или загуба на речник, като други дето придобиват такъв за 1/10 от времето, което аз съм живяла в чужбина.

Както казах, професионално и не само мисля по въпросите на мотивацията, моята за това детето да говори български опира почти изцяло до тези 2 неща.

# 717
  • София
а защо да не е упорита? това дете е поне наполовина българче (ако бащата е чужденец), а както казва един от класиците-лингвисти-психолози, езикът формира мисленето, както и мисленето формира езика. Всеки език предава и носи специфични културни открития, посления, които на друг език преведени звучат куцо, някои дори не могат да бъдат преведени и са неразбираемо от чужденците, защото те не "усещат" всичко това, докато нне се запознаят и с малко от културата. Точно преди малко в темата за ББ за един от участниците ми хрумна как на руски му пасва определението "хытро сделан". Това на български го усещаме какво трябва да означава, но на български ще звучи странно.

# 718
Честно да ти кажа имаш капацитета и нуждата да отгледаш поне още едно дете и да не се вглеждаш толкова много в първото дете и каква майка си. Просто твърде много се стараеш да си перфектна, а това не води до нищо добро. Остави детето да си говори на английски и да си яде мъфините, щом пък ги предлагат в детската.

# 719
Андариел, да, има много интересни научни и популярни разработки на темата как мисленето на 2 езика обогатява съществуването, формира различен вид светоусещане и самосъзнание. Като докторант, доброволно участвах като субект в изследване, проведено от професорка по приложна лингвистика в моя университет; наскоро излезе и книгата и за билингвистичния мозък. Интересна материя, малко сложна за мен.

Но, както казах, моите амбиции са мотивирани от доста по-тривиални неща.

Общи условия

Активация на акаунт