Рим - 18 тема

• 95 426
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
  • Монтана
От летището - излизате отвън и завивате на дясно. В края се виждат перпендикулярно паркирани автобуси. Отивате до там и ще видите гишета за продаване на билети. /всички са на една цена/. Купувате билет - за определен час са, през 20 минути, качвате се и ви свалят на Термини, но от другата страна. Търсите големия вход на гарата. Пресичате фоайето на гарата /големичко е/ и излизате на вашата улица. Номерът ви е някъде в ляво от изхода. Peace
На връщане - хотел-летище - точно срещу хотела ви тръгват Ситбус.

Преди да се качите на автобуса, все пак задайте въпроса: - Термини? Grinning

Wild_rabbit-надявам се ,че това описание е за мен.Благодаря на всички който се включиха  bouquet

# 121
  • Монтана
Wild_rabbit
искам да попитам от хотела какво да хванем за да тръгнем към забележителностите-ако имаш някаква идея разбира се?

# 122
  • тук-там
Свали си от гугъл една карта на метрото. Повечето забележителности имат спирки на тяхно име /Ватикана, Спаня, Колизеума/.

На линия А - червената - спирка Спаня - с малко ходене сте на Пантеона, Навона, Треви. Тя ходи и до Базиликата и Ватиканските музеи.

Линия В - синята ходи до  Колизеума, наблизко са Форума, Сирко Масимо, Баните на Каракала.
Потърси карти на градския транспорт и ще се ориентираш.  Peace

# 123
Здравейте, четох много и тъй като за първи път ще ходим в Рим и  то не организизрано ми е доста притеснено откъм ориенатация. Запазили сме само самолетни билети ще пътуваме с wizz air, полетът е сутринта и пристигаме в 8 на Фиумичино, от там нататък обачее.. Първо бихте ли ми препоръчали евтин хотел или стая за двама по възможност със самостоятелна баня и ако е възможно да е в центъра  някъде. Имам три цели дни - първия пристигаме и после още два и на 4 -тия ден си тръгваме рано сутринта. Какво да видим  за това малко време, набелязала съм Ватикана, Колизеума.. какво още ще препоръчате. И ако  можете да ми кажете откъде и как е най-добре ад се закупят билети. А трансфера от летище до хотел примерно. Малко съм хаотична, но наистина ми е първо пътуване и колкото нямам търпение, - февруари ще пътуваме, толкова и ми е притеснено., Досега винаги съм пътувала организизрано. Благодаря ви предварително за инфото

# 124
Здравейте, четох много и тъй като за първи път ще ходим в Рим и  то не организизрано ми е доста притеснено откъм ориенатация. Запазили сме само самолетни билети ще пътуваме с wizz air, полетът е сутринта и пристигаме в 8 на Фиумичино, от там нататък обачее.. Първо бихте ли ми препоръчали евтин хотел или стая за двама по възможност със самостоятелна баня и ако е възможно да е в центъра  някъде. Имам три цели дни - първия пристигаме и после още два и на 4 -тия ден си тръгваме рано сутринта. Какво да видим  за това малко време, набелязала съм Ватикана, Колизеума.. какво още ще препоръчате. И ако  можете да ми кажете откъде и как е най-добре ад се закупят билети. А трансфера от летище до хотел примерно. Малко съм хаотична, но наистина ми е първо пътуване и колкото нямам търпение, - февруари ще пътуваме, толкова и ми е притеснено., Досега винаги съм пътувала организизрано. Благодаря ви предварително за инфото
Здравей, ние също ще пътуваме през февруари за 4 дни с уиз! Имах същите въпроси, но момичета са сложили подробна информация в първия пост. За трансфера също са написали, че има автобуси за 4-5 евро в посока. Ние ще сме в хотел в района на Термини, там доколкоъо четох повечето са евтини и района е добър като локация.
За билетите дъщо има информация- може да се купят онлайн или на място от конкретните обекти.

# 125
  • Варна
Прочетете подробно първия пост, там има примерни маршрути, подробни разкази. Потърсете и в интернет за планове “Roma in three days “ разчетени ден по ден. При първото ни пътуване бяхме отседнали в BB стаи от типа pensioni, всяка със санитарен възел, закуската сервира в стаята. Намираше се на Виа Мерулана, на 5 минути пеша от Сан Клементе и Колизеума, Сан Джовани, сравнително близо до Термини. Отворете карта на града и така се ориентирайте за район.

# 126
  • Монтана
Здравейте,
ние пътуваме на 01.02.2018г-някой за тези дати?

# 127
poliral аз ще пътувам със семейството ми  на 01.02 до 05.02

# 128
А, някой да пътува на 17.01.? Става ли много студено тогава

# 129
  • Монтана
и ние със семейството ще сме в този период Simple Smile

# 130
  • София
А, някой да пътува на 17.01.? Става ли много студено тогава
През януари 2017 г температурата там беше 11-14 градуса, идеално за разходка.
Други плюсове бяха по-малкият брой колеги-туристи и сезонните намаления.

# 131
Здравейте,
И аз обмислям първо пътуване до Рим- самостоятелно със семейството. И аз имам въпроси относно организацията.
Решила съм с такси да се предвижим от летището до хотела, тъй като сме 4 човека и таксито ще ни събере, та сумата от 40-50 евро е изгоден вариант за нас така ли е или се плаща за брой човек?
И втория ми въпрос е,  някой имали информация колко би струвал личен гид за час или забележителност? Искам да ползвам такъв за Ватикана и Колизеума.
Благодаря предварително.

# 132
  • София
Таксито е твърда сума и не зависи от бройката хора.
Шефката ми беше наела гидка за 12 часа и цената и беше 30-40 евро на час за цялата група.

# 133
Здравейте,
И аз обмислям първо пътуване до Рим- самостоятелно със семейството. И аз имам въпроси относно организацията.
Решила съм с такси да се предвижим от летището до хотела, тъй като сме 4 човека и таксито ще ни събере, та сумата от 40-50 евро е изгоден вариант за нас така ли е или се плаща за брой човек?
И втория ми въпрос е,  някой имали информация колко би струвал личен гид за час или забележителност? Искам да ползвам такъв за Ватикана и Колизеума.
Благодаря предварително.
Писах ви на лични

# 134
  • София
В края на годината реших да си събера малко мислите и да систематизирам каквато информация е останала в главата ми за пътуванията до разни места, Рим в частност. Надявам се да бъде от полза на някого Simple Smile И така:
С приятели посетихме Рим от 13-ти до 20-ти Януари 2017 г.
Пътувахме с WIZZ AIR, като не помня да сме имали проблеми. Имайте предвид, че Терминал 3 на Фиумичино е малко по-далече и ако се залисате в шопинг на летището както моя милост, ще трябва да потичате.
От летището до Рим - с влак, удобно пътуване около 40 минути.
Бях резервирал апартамент в Трастевере, през booking.com. Много прилична цена, отлични условия - обзавеждане и оборудване, красива стара сграда с конструкция "пруски свод". Местоположение - на 50 м от площада на църквата ""Санта Мария ин Трастевере".
Едно от предимствата на квартала е близостта му до центъра, на една река разстояние Simple Smile Пълен е с барове, пекарни, сладкарници и ресторанти, а качеството на храната и обслужването са почти перфектни.
Първият ден бе предвиден за пешеходна разходка на центъра с чести спирания за еспресо и хапване. Започнахме от Пиаца Навона, минахме последователно през Пантеона (много въздействащо пространство), базиликата "Санта Мария Сопра Миневра" (отвън), фонтана "Треви" + хапване в приятно заведение наблизо, президентския дворец, националния паметник на Виктор Емануил ΙΙ, кафе+вино на фона на Колизеума. Вечеря - в "Pizzeria da Remo" (в Тестачио) - безупречна храна и обслужване, повече местни отколкото туристи.
Втори ден - разходка и шопинг. Добрахме се до площад "Испания" и "Пиаца дел Пополо" с двете църкви-близнаци по много обиколен път, с отбиване по всякакви чудни улички. Вечерта трябваше да опитаме и нощния живот и имахме късмета да посетим "Ombre Rosse" в Трастевере - страхотна музика на живо и най-вкусната пинза (саламчета, сирена, артишок, ...) в живота ми.
Трети ден - за да избегнем навалицата посетихме Ватиканския музей сутринта (резервирах билети за 11 ч) и прекарахме там целия ден. Връщах се няколко пъти до залата с картите и залите на Рафаело и просто не ми се тръгваше заради тази красота. На връщане минахме край Мавзолея на Август и музея с Олтара на мира (възхитителна сграда).
Четвърти ден - само и единствено "Свети Петър". Опашката изглеждаше внушителна, но минахме за не повече от половин час. Базиликата е ... неописуемо прекрасна. Всеки сантиметър от нея е изваян с мисъл и вкус. "Пиета"-та на Микеланджело е съвършена и много въздействаща. Накрая се изкачих и до купола, като се възползвах от асансьора до средата. Стълбите до върха не са толкова изморителни, но предполагам, че през лятото изкачването им е малък ад. Панорамата отгоре е невероятна и препоръчвам с две ръце да си доставите това удоволствие.
Пети ден - Римския Форум и дворецът Палатин. Последвах съвета на една дама от форума и използвах входа за форума откъм "Виа деи Фори Империали", където почти нямаше хора. От професионална гледна точка всяка минута там беше върховна - да видя с очите си всичко, за което съм учил и да го усетя като пространство, невероятно преживяване ...
Шести ден - "Капитолий", Циркус Максимус, Колизеум и избрани църкви. Колизеумът е много впечатляваща сграда и си струва да се посети и да се усети мащаба на човешките възможности. Имаше чудесни образователни материали за начина на реставрацията му, която тече и в момента. След него посетихме последователно "Сан Клементе", баните на Траян и парка на "Златния дом", "Санта Мария Маджоре", "Сан Пиетро ин Винколи" със статуята на Моисей от Микеланжело (без думи ...) и отново "Санта Мария Сопра Миневра" (вече и отвътре; много необичайна и красива църква). Завършихме с нощна фотосесия при Форума на Траян и вечеря в една прекрасна малка прошутерия до апартамента.
Седми ден - оправяне на багаж и пазаруване на благинки (паста, меса и сирена). После с влака до летището и обратно в БГ.
В резюме:
- градски транспорт (трамвай) ползвахме единствено от гарата до апартамента и обратно. Всичко е достъпно пеша, а да се разхождаш из древните улички е неописуемо удоволствие, всичко е толкова хармонично.
- Трастевере е много удобен и хубав район за достъп до основните забележителности
- пропуснах да посетя някои от местата, които си бях намислил ("Сан Пиетро ин Монторио" с прекрасното "Темпието", което е като едно бижу; галерията "Боргезе", палацо "Фарнезе", "Palazzo della Civilta Italiana").
По-късно ще добавя и препоръчани заведения и храни, които ми направиха впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт