Рим - 18 тема

• 95 441
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Честно казано можете и сами да се организирате ,сега сметнах на нас самолет,трансфер и хотел със закуска на човек в момента ни излиза 230 лв за три нощувки.
Зависи в кой сезон се ходи. На нас само спането ни е 700 лв (4 нощувки) и то в най-обикновен хотел за началото на юни. А билетите отделно за 200 лв. Да не говорим за храна, посещение на забележителности и по някои и друг сувенир.
Ние сме  в края на май и за двама всичко ни излезе около 1000 лв. за 5 нощувки.За 4 дни и три нощувки ТА искаше на промоция 799 лв. на човек.Всеки може да си направи сметката.Можеше още по-ниски разходи,ако бях избирала хотел.Аз резервирах първият срещнат с добри отзиви,за да не разубедя и откажа в последствие(което беше много вероятно).

# 421
Като знам колко хора има през пролетта и есента и колко е горещо лятото, за мен идеалното време за подещение са студените, дъждовни месеци. Обличаме се топло, с подходящи дрехи и дъждобрани, и Рим е наш. Всъщност времето в момента е прекрасно, цял ден не сме свалили слънчевите очила, но ги няма майските тълпи, слава богу. Не, че е празно, далеч не, но се разминаваме спокойно по улиците. И е невероятно евтино - полетите и престоят, де - за 8 нощувки имаме 221 евро в апартамент до испанските стъпки и по 4.50 на билет на посока с Райън (заради платените места). Но в самият град цените са вдигнати - пица в средностатистически ресторант е 11-12 евро, паста - около 10, при това малко количество. Вчера ядохме артишоци в Еврейското гето за 15 евро два, обаче невероятно вкусни... И маса се резервира седмици предварително.

Иначе ядохме вкусно е евтино на пазара Тестакио, Трапедзино във Ватикана и Паста Империале до Сант'Анджело. Мама Паста в Траставере също беше ОК, но нищо специално. Много ми хареса карбонарата в Паста Шеф. В Трапедцино едно хлебче с плънка е ок. 4 евро, пастата в този тип take away местенца е 7-8 евро, половин литър наливно вино в ресторантите - 8-10 евро.

Откритието на пътуването - автобусите и трамваите. Ползвам Моовит (ап на телефона) и досега не съм успяла нито веднъж да се объркам, което е цяло постижение. Досега само с четро и кракомобил действахме, но автобусите са чисти и празни извън час пик.

# 422
Ние ще сме в едно хотелче под задната стена Ватикан. 480 евро, 5 нощувка, трима, 11 - 16 април. С безплатно канселиране до 3 дни, което оскъпява, но пък ако намеря нещо, по-добро, мога да сменя. Но ми е изключително досадно търсенето на хотел, признавам. Обратният ни полет е в късния следобед.

Citymapper имам на телефона си. Някой ползвал ли го е конкретно в Рим?

# 423
  • София
Аз говоря за цени в момента / сега сме в Рим/ , предолагам че цените са различни за различните периоди. Лично аз първо проверявам билетите,ако има достатъчно изгодни,тогава резервирам . За настаняване варианти винаги има и в arbnb . Всеки сам си решава в крайна сметка ,аз с ТА не съм пътувала през живота си,просто защото не обичам да се съобразявам с други хора. Но вие можете да използвате само транспорта и настаняването за периода,който сте избрало,ако няма  нищо друго подходящо Simple Smile

# 424
Въпрос относно Анджелус в Базиликата -  часът за Анджелус е 12 на обяд (т.е. тогава би трябвало да се покаже Папата през някой от прозорците и да го видим, че предния път не успяхме Sad Имате ли представа, дали може същият ден, по-рано сутринта да разгледаме Базиликата - ако отидем към 8 ч. сутринта примерно, или както, когато има аудиенция ще бъде затворена преди обяд и отворена след 13 ч? Иска ми се да съчетаем разглеждането на Базиликата и Анджелус в един ден и към обяд да сме приключили с тази дестинация.

# 425
Пак аз - явно е дълъг въпросът Smiley - в ден, когато има Анджелус, можем ли да посетим Базиликата преди обед или е затворена, както при аудиенциите? Моля, споделете опит  Hug

# 426
  • СОФИЯ
И ние се завърнахме от Рим. Успяхме да видим почти всичко от заплануваното за краткото време. Палацио Колона особено ме впечатли. Ватикана в понеделник сутринта също много практично с он лайн билетите. Успяхме да влезем и в базиликата св. Петър, по обяд е била затворена заради посещението на Ердоган и приятелката ми с нейното дете не са успели. Хип хоп  Laughing автобусите са удобни за хора с ограничено време. От хотела, храната и обслужването в посетените заведения също съм повече от доволна. Такситата също са с нормални цени, напр. от изхода на Ватикана до пиаца Венеция 11 евро.

Въпреки особеното ми внимание и недоверчивост в понеделник на обяд в магазин на виа Корсо ме обраха! Телефонът поне ми беше в джоба и веднага блокирах банковите карти. Моментално включих, че освен без портфейл оставам и без лична карта /паспортът на детето поне беше в хотела/, на следващия ден сутринта трябваше да летим обратно. Намерих адреса на посолството, обадих се в консулската служба и по възможно най-бързия начин отидох там. Лелите в посолството, вкл. консула /жена е/, по твърдото ми убеждение изобщо не са наясно със служебните си задължения и какви функции изпълняват.  #Cussing out Ако някой се интересува ще разкажа и подробно. В крайна сметка до 17 ч. /тогава приключва работното им време, независимо че до 14.30 ч. са в обедна почивка  Twisted Evil / се сдобих с временен паспорт, за съжаление след използване и на лични контакти в БГ.

# 427
  • София
Ужас, това ми беше най-големия страх. Всички документи ги носеше ММ в селска чантичка през врата и отпред на шкембето. Парите си ги разделихме по вътрешните джобове. Плюс адреса и телефоните на посолството у всеки. Но аз съм видна паникьорка по принцип.
Добре, че сте се оправили навреме.

# 428
  • СОФИЯ
Изключително внимателна съм и често пътувам, дори с дъщеря ми имаме две еднакви малко особени дамски чанти точно за пътуване в чужбина, с твърда основа, застават под дясната мишница с циповете на видимото пространство до свивката на лакътя, но никой не е застрахован от подобен инцидент и обучените джебчии.
Ето това може да е полезно https://pravatami.bg/20189
С мъжа ми сме юристи и действащата нормативна уредба беше прошнурована от него още преди да стигна до посолството. Без да коментирам друго от малоумното и неадекватно отношение на служителите там, не е лошо да кажа че платих и по-висока такса от предвиденото в тарифата, имам две бележки на кочан, в които първоначално собственото ми име беше изписано погрешно  Grinning
ТАРИФА № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси
чл.13
 (3) (Изм. - ДВ, бр. 4 от 2016 г., в сила от 15.01.2016 г.) При приемане и обработване на заявления за издаване на български лични документи дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки отделен документ, както следва:

№ по ред

Вид на услугата

Евро

1.

(Отм. - ДВ, бр. 4 от 2016 г., в сила от 15.01.2016 г.)

2.
 (отм. - ДВ, бр. 34 от 2010 г.)     

3.

Издаване на временен паспорт

50

4.

Издаване на удостоверение за завръщане в Република България на чужденец

120

5.

Издаване на временен документ за пътуване на гражданин на Европейския съюз

20

6.

Получаване на формуляр на заявление за издаване на български лични документи—1 бр.

1

(4) (Изм. - ДВ, бр. 34 от 2010 г.) Лицата, които подават заявление за издаване на временен паспорт или на удостоверение за завръщане в България на чужденец, поради това, че документите им за самоличност са насилствено отнети, повредени или унищожени по независещи от притежателите причини, като стихийни бедствия, аварии, катастрофи, грабежи и оказване на неотложна медицинска помощ, се освобождават от заплащане на таксите по ал. 3, когато това е удостоверено с документи, издадени от компетентните органи на приемащата държава.

ЗАКОН за българските лични документи
чл. 8, ал. 2 Изм. - ДВ, бр. 88 от 2008 г.; изм. изцяло, бр. 82 от 2009 г.) При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на Министерството на вътрешните работи или в дипломатическите или консулските представителства на Република България в чужбина, а в случаите по чл. 39а - в Министерството на отбраната или в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина. и

# 429
И ние мислим да кацнем на 14.08, но с вечерния полет на alitalia,или следобедния на wizz. Не ми се вдигат деца толкова рано сутрин.
Проверих времето - дават го 27°С максимални за деня. Това за мен не е горещо и ако е вярно няма да са ни голям проблем жегите.
Ако обаче е горещо, имате ли предложения кои забележителности са подходящи за обедните часове?
А хотел с басейн в централната част някой да е ползвал?
Резервирахте ли си хотел. В търсене съм...

# 430
  • СОФИЯ
Сега още не съм достатъчно спокойна, но се чудя как да процедирам:
1.Жената, която ми се представи за консул де факто е на длъжност "първи секретар", има две женки и един мъж на тази длъжност; /собствено и фамилно име са записани, както и отношението в дипломатичекото представителство спрямо мен и дъщеря ми на възраст 14 г./
2.Нормативната уредба на сайта на външно не е актуална за сегадействащатата;
3. Имам всички основания да ги размажа
3а - заради поведението
3в- заради неспазване на нормативната уредба в ЕС

Струва ми се, че не медиите са подходящи, а напр. социалните мрежи. На 45 г. съм и в последните 21 г. не ми се е случвало да търся съвет за действия. Сега го правя преди предвидените кратки срокове.

# 431
  • Milano

Не може ли с две думи да обясните за отношението в посолството и колко са ви взели за временният паспорт вместо да пускате нормативни уредби, които не интересуват никого в темата за Рим??

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 08:31 от bubanka

# 432
  • СОФИЯ

Не може ли с две думи да обясните за отношението в посолството и колко са ви взели за временният паспорт вместо да пускате нормативни уредби, които не интересуват никой в темата за Рим??

С 2 /две/ думи - при представяне на офиц документ за кражба или грабеж /има разлика в изпълнителните деяния/ такса не се дължи. Без това за граждани на ЕС 20 евро /може да се отиде и в друга дипломатическа мисия от държава на ЕС/. Без тези необходими условности за вид документ "временен паспорт" 50 евро и потвърждение в рамките на 3 часа при определени условия, напр. ако си бил част от дипломатическия корпус в или извън ЕС.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 08:31 от bubanka

# 433
  • Milano
Прочетете си какво сте пуснали...не се дължи при грабеж, а не при кражба. ''Насилствено отнети'', а не че някой не е внимавал.

Можеш да отидеш в друга дипломатическа мисия, ако страната ти няма представителство там, а тя има.

Последна редакция: чт, 08 фев 2018, 08:32 от bubanka

# 434
  • СОФИЯ
Де факто друго исках да споделя точно в темата за Рим. Без да представиш служебна карта /която също ми беше открадната и първо нея с № обявих на съответните власти на необходимото място в гр Рим, администрацията е различна/ може да се изнервиш. Нелегитимирайки се пред българското посолство в гр. Рим няма да получиш дори елементарно съдействие, задължения установени нормативно. Посолството не е в центъра, а в неизвестен за мен жилищен квартал, отпред има тротоар, но не в обозримо напр. магазин или кафене. Не се представих, просто бях БГ гражданин след кражба/грабеж. Една кокоша служителка се опита да не вземе 100 евро кеш, щото не можела да върне при искана такса 67 евро. Бързо разбра, че ако проговоря отново ще я последва не само...но и депресия за поне 2 месеца. Ужасена съм за първи път в живота си от друго:
Пред входа стояхме само аз, дъщеря ми и едно рискоговорящо семейство с автомобил с бургаска регистрация. Говореха добър руски, английски и в последствие установих италиански. Питаха защо от 1 p.m. тези хора са в почивка, имали да получат документи за ваканционен имот близо до Созопол. Дойде и един мъргавел, стискаше л.к. в ръце, но му отказаха дори тел. разговор. Тогава вече побеснях. Дъщеря ми ме познава достатъчно добре и само каза "Мами, сега само не ги унищожавай или ги унищожи, но дай на този беден човек да се обади по телефона". На човека телефон в ръце не дадох, пуснах говорител и той действително се обади да майка си да помоли за пари по уестърн. Не ми попречи или навреди този разговор, прекъснах го преди да приключи. Знам че от БГ мисиятя са нарушили правилата.
За друго се питам. Часове с дъщеря ми стояхме отпред. Не получихме нито възможност за тоалетна, нито възможност да си сипем вода от чешма - минералната в шишето свърши.
Един въпрос ме драми от 05.02.2018 г. - само служебна/дисциплинарна или и лична отговорност следва да поемат тези служители, които са наши, от БГ и аз и всички ние плащаме възнагражденията и удобствата им.

Общи условия

Активация на акаунт