Много висок холестерол

• 164 484
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Мазнините не е нужно да намалява, важно е да знае кои да махне напълно - олио и всички рафинирани.
Но с въглехидратите трябва много драстично да се действа. Там е проблема, плюс алкохол, ако има.

# 571
Мазнините и действието на инсулина никак не се погаждат- лична констатация.

# 572
Може ли да разясниш какво имаш предвид? Защото не разбрах какво искаш да кажеш точно. В какъв смисъл не се погаждат?

# 573
Потиска действието му, инсулина не успява да си свърши работата т.е. да съдейства за усвояване на въглехидратите от организма и нивата на кръвната захар си остават високи.

# 574
Тоест изборът е да се ядат въглехидрати или мазнини за енергия, не смесено хранене.

# 575
Не, не трябва да правиш такъв избор.
Стремиш се към балансирано хранене+ движение.
Написах репликата към поста на Дева, че лично за мен не е ок при диабет да не се ограничава приема на мазнини

# 576
А какво значи балансирано хранене? По равно мазнини, въглехидрати и протеини ли?
При диабет, се ограничават въглехидратите. Лично познавам хора вкарали в ремисия диабет тип 2 с високо мазнинно, ниско въглехидратно хранене. За хора с диабет тип 2, балансирано хранене не работи.

# 577
Няма балансирано хранене ако нещо ти вреди.

# 578
Точно това имах предвид- балансирано спрямо заболяването и индивидуалното състояние на организма.
Това, че ти познаваш хора на които нещо им е повлияло, не значи, че при друг ще е ок. Всеки би следвало да се стреми да се образова и познава организма си, но не и действайки със самозаблуда и самоуспокоения.
Nevermoresleep в посоченият пример точно това което писах  се получава. Хората смъкват захарта поради липса на въглехидрати, а високомазнинния прием стопира стойностите на същото ниво ...съгласна съм, че постигат ремисия, но това за мен не е ок за здравето им в дългосрочен план  т.е. тоталното изключване на останалите групи храни. Най-малкото, на тях в даден момент(хипогликемия) ще им е необходим глюкаген, а той се натрупва в черния дроб точно от въглехидрати.
Може би не успях да го обясня добре, но както писах това са ми лични наблюдения, не съм с медицинско образование.

# 579
Аз също не съм с мед. образование и твоето мнение е също изградено на лични впечатления очевидно както моето, така че не виждам повече тежест.
Само че всяко нещо което води до вкарване в ремисия на диабет тип 2 е добро, защото резултатите от това заболяване са невропатии, бъбречна недостатъчност, инфаркт, инсулт, ракови заболявания - все тежки и често непоправими последствия. Хронично повишената кръвна захар непрекъснато нанася щети на тялото и е от изключителна важност да бъде овладяна час по-скоро, а това става най-ефективно с отрязване на приема на въглехидрати. Дали след това конкретния човек ще има пространство да върне някои храни, е съвсем отделен въпрос и толерантността на всеки варира в някакви граници.

Личният ми опит е с високо мазнинно-нв хранене без въглехидрати вече 6 години. Трайно съм със стойности на инсулин и кз под 4,5ммол/л вече като първите години стойността на инсулина се въртеше около 8-9. Не съм изпитвала хипогликемии откакто съм на това хранене и не страдам от дефицити или развила някакво последващо заболяване в резултат на това. За мен това работи и за това го препоръчвам, на хора които се лутат. Всеки в крайна сметка е отговорен за собственото си здраве и макар че няма един аршин, лична отговорност е да намериш това което ще работи за теб.

Не разбирам високомазнинния прием нивата на какво стопира. На захарта, на инсулина, на двете?  Глюкогенът се произвежда и от белтъчини, не са необходими никакви въглехидрати за това, а необходимата глюкоза, черният дроб япроизвежда в оптимални количества и на поискване.
Също ми е трудно да разбера какви са тези здравословни проблеми в дългосрочен план, от липсата на въглехидрати. Колко дългосрочено е дългосрочно и освен белтъчини и мазнини има ли други групи хранителни вещества (защото такова нещо като групи храни не е валидно), които са незаменими. Има незаменими аминокиселини, незаменими мазнини, но няма незаменими въглехидрати, така че въглехидратите не са на едно ниво с другите два макроса по никакъв начин.

# 580
Радвам се, че си открила своето лечение😊

# 581
Аз от 16 години не ям тестени, от 10 години млечни. Това, ако не е дългосрочно, не знам колко повече. Нямам здравословни проблеми и КЗ ми е под 5.5. А имам диабет в рода, по майчина линия. Триглицеридите ми са 0.6.

# 582
Здравейте. ММ има висок холестерол от доста години и не можем да го свалим. 180 висок 62 кг спортува редовно, работи доста физическа работа ядем доста стриктно без боклуци.

# 583
Нищо му няма.Прочетете темата.

# 584
С тези ниски триглицериди изобщо няма какво да сваля. Висок му е лошият и от там общия, но лошият е с очевидно с по-едри частици, съдейки по трилицеридите, и не е опасно.

Общи условия

Активация на акаунт