Много висок холестерол

• 164 309
  • 754
  •   4
Отговори
# 600
Тогава търсите под вола теле и както каза някой по-горе, зорлем ще разболеете човека. Ако се притеснявате за ССЗ, направете един коронарен скан да видите дали има плаки по съдовете и ако е чисто, свиркайте си.

# 601
Потребителя май го тресе хипохондрията,че и жена си е измислил.Щом толкова искате статини идете на какъвто искате лекар и ще ги изпише.

# 602
Преди време четох някъде за лечение на висок холестерол с царевично олио, записах но съм изгубила листчето. Имам спомени че се пиеше по една лъжица... но кога и как не си спомням.
Ако сте чували за подобно нещо ще се радвам на вашата помощ,моля!

# 603
Сериозно ли мислиш,че ще се излекуваш с това.

# 604
Сериозно ли мислиш,че ще се излекуваш с това.
Надеждата умира последна LaughingLaughingLaughing

# 605
То ако ставаше с царевично олио, нямаше да има мултмилионна индустрия със статни. Съвсем отделен въпрос е, дали изобщо е нужно човек да си сваля "високия" холестерол с каквото и да било, но то промивката на мозъци е все още повсеместна.

# 606
По-добре пий омега 3, не царевично олио.

# 607
Здравейте! Тази тема съм я чела от началото няколко пъти, но сега ще я почвам отново, че нямам спомен какво беше. А гледам, че последните страници пишете, че не е нужно да се сваля холестерола с билки и хапчета и съвсем се обърках...

Става въпрос за мъжа ми. Миналато лято имаше 2-3 пъти гадене и световъртеж. Ходи на кардиолог - оказа се с високо кръвно и му изписаха хапчета. Почна ги, пи ги няколко месеца и ги спря лека-полека, започвайки с 1-2 упражнения, които влияят на кръвното, започна и прием на натокиназа. Февруари месец спря въглехидратите, като целта беше да отслабне (най-вече заради кръвното). Висок е 190 см, кг са около 110, но е стегнат и не му стоят наднормено.

Тази седмица пусна контролни изследвания и сме леко разочаровани, защото холестеролът е даже леко завишен спрямо февруари... Все още не е обсъждал резултатите с лекар, но съветите са за намаляване на масло, да не се прекалява с яйца, мазни меса, авокадо... Дори и за зехтина пишат по една супена лъжица на ден. А ние от близо година ползваме основно зехтин, слънчогледово олио почти не ползваме. Съветите са за прием на храни с фибри - по 1-2 ябълки на ден, ленено семе, боб, леща, пълнозърнест хляб... Той се притеснява, че ако вкара отново въглехидрати, килограмите ще тръгнат нагоре. Не знам какво да правим, доста е противоречива цялата информация.

Заинтригува ни коронарния скан споменат по-горе и ще го проучим...

Това са резултатите:

# 608
Нивата на холестеролите са основно генетично обусловени. Аз лично забелязвам тенденция, хора с към нормално тегло и на ниско въглехидратно хранене са с към по-високи стойности на холестеролите.

# 609
Не е ли заради мазнините? И наистина ли високият холестерол не е притеснителен? Честно казано, доста сме объркани какво да яде и какво да не яде. От една страна по-мазно, за да е сит по-дълго време; без въглехидрати, за да сваля килограми и да се нормализира кръвното, обаче пък така холестеролът се качва. Поне научното обяснение за високия холестерол са мазните храни. Освен ако не става въпрос за фамилна хиперхолестеролемия... Там препоръките са за 100% статини даже, без да се пробва с диета богата на фибри.

# 610
Мен не ме притеснява ни най-малко. Моят е много висок, по-висок е от на съпругът Ви, но моите кръвна захар и инсулин са доста по-ниски също.
Аз обаче се храня без въглехидрати от 6,5 години. Нямам високо кръвно и наднормено тегло, нямам и притеснения или желание да влияя на нивата по никакъв начин.
Високото кръвно е по-проблемно от нивата на холестеролите.
Пак казвам, най-сигурния начин за удостоверяване има ли наличие на плаки по артериите е скан и проследяване, ако има някакви съществуващи вече.

Най-просто казано, плаките са фиброзна тъкан на наранявания по съдовете, които тялото се опитва да поправи. Освен всичко друго, тази тъкан съдържа и холестерол. Високото кръвно е много по-голям рисков фактор за ССЗ отколкото нивото на холестерол.

# 611
Барбалена,
основното нещо, което трябва да се направи е да се спрат въглехидратите, както е направил твоя мъж. Другото е да спре захарните изделия, които са направени с рафинирана захар. Спирате и хляба, който пък е направен с бяло ГМО брашно. Спирате и слунчогледовото олио.Това е основното, от което човек се разболява. Мазнините - полезните са само зехтин и кокосово олио /масло. Най- доброто природно лекарство за прочистване на артериите е кайен пиперът.Аз например го взимам всеки ден , ръсейки го върху храната си. Спрете всякаква трапезна сол. Купете си само келтска сол или хималайска, но не йодирана. Холестеролът е нужен и не трябва да се сваля в никакъв случай. Нашият мозък е изграден от холестерол и ако започне човек със статини, то убива този така нужен хормон за нашето съществуване. В противен слъчай  резултатът е склероза и деменция като последно. Има много НЕистина в теорията на докторите. Поддържането на здравето ни се дължи на храната, която ядем. Разбира се и много движение, спорт, всеки ден зелени зеленчуци, чист въздух. Написани са много книги на английски са предимно за Измамата с холестерола. Успех!

# 612
Барбалена, има проблем с бъбреците мъжа ти. Но и триглицеридите са високи.
По принцип високият холестерол е индикатор на някакво възпаление в организма. Храната влияе, но основно въглехидратите, не чистите мазнини.
Да се консултирате с нефролог?

# 613
Не е ли заради мазнините? И наистина ли високият холестерол не е притеснителен? Честно казано, доста сме объркани какво да яде и какво да не яде. От една страна по-мазно, за да е сит по-дълго време; без въглехидрати, за да сваля килограми и да се нормализира кръвното, обаче пък така холестеролът се качва. Поне научното обяснение за високия холестерол са мазните храни. Освен ако не става въпрос за фамилна хиперхолестеролемия... Там препоръките са за 100% статини даже, без да се пробва с диета богата на фибри.
Да яде каквото иска, просто да вкарва по-малко калории.. вземете си някаква хранителна добавка с екстракт от ферментирал червен ориз - съдържа Монаколин К, който е естествен статин и има удивително въздействие върху нивата на холестерола. Още по добре, ако е комбиниран със силмарин и Q10..
След 8-седмичен прием:

P.S. Да не се ползва заедно с други статини.
2 до 5мг на ден би трябвало да са достатъчни при продължителен прием..

Последна редакция: пн, 23 юни 2025, 23:20 от bobby_me

# 614
Още вчера прочетох какво сте писали, даже и на мъжа ми го прочетох, но едва сега ми остава време да се включа. Благодаря ви, че се включихте с коментар за изследванията. Първо, помогнаха ни да се успокоим малко и второ, чак сега разбираме за този скан. Всъщност, с доплер при ангиолог ли се прави или с компютърен томограф? Искаме възможно най-скоро да запишем час и не сме сигурни за какъв специалист да е. Утре ще повтори липидния профил, че трябва да пуска и друго заради бъбречните показатели и решихме да видим дали холестеролите ще са пак с такива стойности. Това по-скоро от любопитсвто, а и не е нещо скъпо.

Дева, за нефролог записах час... Тези стойности и преди са били над горна граница... Тогава го гледаха на ехограф, пуснаха му още един показател и всичко беше наред сякаш. Дано не изскочи нещо Sad

Боби, още се колебаем за добавките с червен ориз. Май в друга тема беше, почти сложиха знак за равенство между статините и тези добавки. Но не сме задълбавали много по темата. Нищо не сме отхвърлили още, просто се опитваме да си избистрим информацията, която е много и доста противоречива. Най ми иска наистина да няма нужда да се сваля холестерола, но когато всички (лекари) ти казват, че едва ли не съвсем скоро може да ти стане нещо, ако не вземеш мерки... Стресиращо е.

Общи условия

Активация на акаунт