Счетоводител в нужда се познава 13

• 62 118
  • 760
  •   1
Отговори
# 705
  • София-Младост
Здравейте,
като земеделски производител си подадох данъчната декларация още през януари спрямо продажбите по договор (2 на брой продажби), за да ползвам отстъпката.
Сега си пуснах една справка, за доходите извън трудови взаимоотношшения и виждам, че единия търговец, който ми изкупи продукцията е декларирал, че ми е изплатил сума различна от договора ни за продажба. Т.е. със 150лв повече.
Как да постъпя? Той предлага да ми плати сумата на данъка, (не самата разлика), но аз принципно не искам да му правя "услуга" по този начин.
Бих искала да се измъкна по най-лесния начин от ситуацията.
Ти нали имаш документ за това, което ти е изплатено? Щом не искаш да му правиш услуга му го кажи, че при проверка ще лъсне документалната измама.
В тази връзка всеки, който има ПИк не пречи да си направи такава проверка, че четох за разни суми изплатени от фирми на колеги, които никога не са чували за тях...че и пари не са взимали разбира се.

# 706
  • Добрич
Да, имам договор за продажба. Но дали да отида в НАП сега за консултация/жалба нещо.. или да чакам някой ден да лъсне?

Освен това, той ми е посочил, че покупката/продажбата е по код 302, като от физическо лице, а аз съм земеделски производител, т.е. код 301.  И си подадох данните като ЗП, с отстъпката 60%. Това грешка ли е?
Дано ми разбрахте въпроса, че малко объркано стана.

# 707
  • София-Младост
Да, имам договор за продажба. Но дали да отида в НАП сега за консултация/жалба нещо.. или да чакам някой ден да лъсне?

Освен това, той ми е посочил, че покупката/продажбата е по код 302, като от физическо лице, а аз съм земеделски производител, т.е. код 301.  И си подадох данните като ЗП, с отстъпката 60%. Това грешка ли е?
Дано ми разбрахте въпроса, че малко объркано стана.
Не знам как се документират про ЗП нещата честно казано. Някаква сметка за изплатени суми? Или сл.бележка по чл....45 май беше няма ли? Там се вписват тези кодове.
Иначе не пречи една консултация в НАП да направиш сега, преди да е изтекъл срока за корекции.

# 708
  • Добрич
Най-лесно казано, така изглежда:

И съответно аз ги вписвам в данъчната в съответната графа. За код 301 ползвам отстъпка за непреработена сс продукция, за 302- не ползвам.

# 709
Здравейте,моля за съвет във връзка с плащането на ежемесечните осигуровки.Коя банка има изгодно интернет банкиране,ползвате ли Изипей?Всякакви съвети ще са ми полезни.

# 710
извади си пик -код - от НАП - с него влизаш в сайта на НАП и плащаш с карта - дебитна или кредитна но да не е ВИЗА - с Маесто или МАстъркард - си плащаш през сайта без такси!

# 711
Аз нямам пик код, но пак плащам с кредитна карта, без такси е.

# 712
    Здравейте, предстои ми да попълвам годишна данъчна декларация във връзка с данъчните облекчения за млади семейства.
    Имам следния въпрос- аз вече съм ползвала данъчно облекчение за двете ми деца чрез работодателя. Сега в ГДД годишната ми данъчна основа трябва да бъде намалена с 400 лв (заради данъчното облекчение за децата), поне така ми обясниха от НАП. Тогава се оказва,
    че ако съпругът ми подаде ГДД за облекчението за млади семейства, сумата, която ще ни върнат от НАП ще е по-висока, защото той не е ползвал данъчни облекчения за 2017г. И данъчната му основа не е намалена. Ако може да ми кажете дали разсъждавам правилно или греша. Предварително благодаря!

# 713
  • София-Младост
Няма вариант втори път да ползвате облекчението за деца, то се ползва от единия родител само, другия подписва декларация.
В случая при попълване има място, където се отбелязва, че това облекчение е ползване през работодателя. Т.е. тези 40 лв вие вече сте ги получили.
Вземети с ПИК и попълнете декларацията, за да прецените кой да ползва другото облекчение.

# 714
Ние не искаме съпругът ми да ползва данъчното облекчение за деца. Ще ползваме данъчно облекчение за млади семейства.  Въпросът е, ако той попълни ГДД дали сумата, която ще ни бъде възстановена ще е по- висока, поради факта, че неговата данъчна основа не е намаляна.
Моята данъчна основа е 13000 без намалението. С намалението от 400 лв. е 12600. Лихвите, които сме платили по кредита са 1800 лв. Когато въведа в ГДД данъчна основа 12600, излиза данък, който ще ми възстановят-140 лв. Когато въведа данъчна основа 13000, излиза данък за възстановяване 180 лв.  По тази логика, ако съпругът ми попълни ГДД, ще има сума за възстановяване 180 лв., тъй като данъчната му основа не се намаля с тези 400 лв.

# 715
  • София-Младост
Тогава нека той да подаде ГДД, обаче ми се струва, че някъде бъркаш при попълването.
При данъчна основа 7900 и въведени 1800 платени лихви дава връщане на данък от 180лв. Та не е проблема в ДО.

# 716
Разликата идва от попълненото в Приложение №1 (Раздел II, т.1- авансово удържан/ внесен през годината данък от работодателя по реда на чл.42 и чл.49 от ЗДДФЛ). Пише, че се попълва данъкът, посочен на последния ред на служебната бележка. Според служебната бележка авансово удържаният данък е 1300 лв., но последният ред в бележката е годишен данък за доходите от трудови правоотношения и там е вписано 1260 лв.
Когато въведа 1260 лв. в това поле илиза сума за възстановяване 140, а когато въведа 1300 лв., излиза сума за възстановяване 180 лв. Т.е. в първия случай ми приспадат вече върнатите 40 лв. за децата.
Започвам да се чудя дали проблемът не е в служебната ми бележка.

# 717
Отново дойде време за "счетоводител в нужда се познава". Попълвам Годишната декларация, в Приложение 10 за данъчните облекчения имам само за застраховка "живот". Пиша сумата, която е по-голяма от 10% от полагащата се, в другия ред, пиша сумата, равняваща се на 10% от данъчната основа, и ми излиза съобщение, че трябва да отговаря на написаното в част IV на основната декларация. Но, там не ми дава възможност да я напиша и да потвърдя тази част. С две думи - нито мога да попълня Приложение 10, нито да довърша част IV. Някаква идея къде греша и какво мога да направя?

# 718
  • София
Ако не бъркам,на двете места в Приложение 10 се попълва сумата от бележката от застрахователя,то после ще си изчисли сумата на облекчението и ще го качи в основната част на декларацията.

# 719
Сега го пробвах, но не става. Попълвам в приложение 10 сумата, която съм платила, да кажем 2000 лв., на другия ред и колона пиша 10-те % процента от данъчната основа /пробвах и с цялата сума/, но ми изскача прозорец, че това трябва да отговаря на написаното в ред 2-ри на част IV и да я потвърдя. И там не ми позволява да напиша каквото и да е. Пише, че сумата трябва да бъде посочената в приложение 10. Малко като параграф 22 се получава. А не ми се ходи до НАП и да подавам на ръка, но разликата в размера на данъка с облекчението и без, е около 120 лв. Нещо трябва да направя в част 4, да я излъжа и напиша сумата, и да я потвърдя, а след това да попълвам приложение 10. Поне така го разбирам, но не знам как. Съмнявам се, че по телефон или под друга форма на запитване ще получа съдействие.

Общи условия

Активация на акаунт