Математически турнири - 47

• 115 517
  • 737
  •   1
Отговори
# 525
  • Sofia
Това разпределение на сайта на smb iztok не е пълно. Нашият младеж го няма там, а на сайта на 119-то си го има в разпределението.

На сайта на секция изток се публикуват записаните в 125 СУ.

# 526
  • София
Сериозно, Beauty, интересно би било да посочиш школа за малките /2-4 клас/, която подготвя за "високо ниво" по-добре от тези в СМГ.
В "топ-ниво" отчиташ ли, че то може да е постигнато, благодарение на лични качества на детето, както и на помощ вкъщи?
За такива курсове, на които просто детето си ходи и става топ и аз не съм чувала, честно.
Нито за такива с по-добро ниво на подготовка от тези на СМГ.

А пък мнението, че приемът в СМГ "не е върхът на сладоледа,", ако детето не е в топ 5-6 е обиден и смехотворен.
Предполагам, че в София има/няма 10000 деца на набор и наистина "не е постижение", ако детето е просто в първите 100-150,  ooooh!
Сори за офф-а.
Доколкото аз съм говорила с майките на такива деца през годините, мога да кажа, че курсовете в местната МГ или математическа школа се допълват с решаване вкъщи и помощ от родители и по-големи братя/сестри, частни уроци, лагери, на които участват деца след подбор, ходене на курсове по ментална математика, лингвистика и чужд език, който помага да се решават чуждестранните сборници, както и ходене и участие в клубове по рисуване и моделиране за развитие на въображението.
Нали разбирате, че за всеки "високо ниво" е различно понятие. Затова първият ми пост беше, че всичко зависи от приоритетите. Една приятелка казва, че на детето й се отдава математика и е много добро, защото изкарва "само петици" в училище.
Аз лично се радвам на всяко едно участвало дете на състезанията, защото знам каква подготовка, емоции и ставане в събота сутрин дори Wink се иска. Моят син постига много добри резултати и търпи развитие години наред, но приоритетите-моите и неговите, и силите ни-моите и неговите, не достигат да бъде на високо (според моите разбирания) ниво. Но познаваме децата от тези места, играят заедно, ходят по лагери, обменяме идеи и черпим вдъхновение и енергия всеки път, когато ги видим отново на върха. Simple Smile

# 527
Сериозно, Beauty, интересно би било да посочиш школа за малките /2-4 клас/, която подготвя за "високо ниво" по-добре от тези в СМГ.
В "топ-ниво" отчиташ ли, че то може да е постигнато, благодарение на лични качества на детето, както и на помощ вкъщи?
За такива курсове, на които просто детето си ходи и става топ и аз не съм чувала, честно.

А пък мнението, че приемът в СМГ "не е върхът на сладоледа,", ако детето не е в топ 5-6 е обиден и смехотворен.
Предполагам, че в София има/няма 10000 деца на набор и наистина "не е постижение", ако детето е просто в първите 100-150,  ooooh!
Сори за офф-а.
Доколкото аз съм говорила с майките на такива деца през годините, мога да кажа, че курсовете в местната МГ или математическа школа се допълват с решаване вкъщи и помощ от родители и по-големи братя/сестри, частни уроци, лагери, на които участват деца след подбор, ходене на курсове по ментална математика, лингвистика и чужд език, който помага да се решават чуждестранните сборници, както и ходене и участие в клубове по рисуване и моделиране за развитие на въображението.
Дожалява ми за тези деца! Sad

# 528
  • София
Топ 3, топ 10, чак погледнах да не съм се оказала в някаква тема за тенис....
Е те, това са майките поискали да не се пишат имена, че то си е голям срам да си на 11 място.

kodbg ме попита какво за мен е "високо ниво" и му отговорих на въпроса.
А и тук е темата "Математически турнири" и лексиката ми не мисля, че е толкова далеч от темата. За приема в СМГ си има тема и там в повечето случаи идеята е на кандидатстващите е да са просто над чертата (на моя син желанието беше да е в първите 30).
Не познавам майка на дете на първите места, което да не иска имената да се знаят. Напротив, като при всеки тип състезание второто нещо, което се гледа е кои деца са успели да се справят по-добре, радваме им се, поздравяваме ги, дали са тези, традиционните победители или някой друг е бил по-подготвен и съсредоточен този път.

# 529
  • София

Сори за офф-а.
Дожалява ми за тези деца! Sad
И аз някой път съм се чувствала така. Sad При някои ми се виждат доста заниманията, но се надявам, че родителите следят нещата изкъсо нещата, защото границата на изпушването е индивидуална. Все пак се надявам и вярвам, че усилията им ще бъдат възнаградени в дългосрочен план! Simple Smile

# 530
  • София
... приоритетите-моите и неговите, и силите ни-моите и неговите, не достигат да бъде на високо (според моите разбирания) ниво. ...

Като майка на две напълно различни деца не мога да не се съглася с това изказване и да ви поздравя за трезвата оценка!
Каката просто има силите и бих казала таланта да се справя чудесно с математическите състезнията без това да изисква ужасни усилия и време нито от нейна, нито от семейна страна.
Малката госпожица е съвсем различна - няма никакъв интерес към логически задачи, а кога все пак седнем да правим такива за нейната възраст - те изискват много повече време и усилия отколкото при кака й; малката просто има други интереси и силите и талантите й са в друга посока.
Родителите следва та имат трезва оценка за възможностите на децата и да ги подпомагат, без обаче да издевателстват над тях и да ги лишават от детство !

# 531
  • София
Това разпределение на сайта на smb iztok не е пълно. Нашият младеж го няма там, а на сайта на 119-то си го има в разпределението.

На сайта на секция изток се публикуват записаните в 125 СУ.
Явно съм си подвела, защото видях и 119-то. Освен да има записани деца от него училище просто.

# 532
  • София
Курсове за високо ниво на малките не знам да има. Но учители с някакви фантастични цени - дал Господ! Като има търсене ще има и предлагане.

Моля ви, нека никой не се заблуждава, че децата които трайно са из първите 5-6 места не решават вече материал за следващия клас - нито Немо, нито Умника покриват състезанията за 2 ри клас. Тенденцията е особено засилена последните 2 години. Дали децата са за съжаление или не никой не може да съди, всичко е много лично. Има деца, които предпочитат да решават задачи, вместо да гледат тв.

# 533
И в друга тема бях чела за дете със слаби резултати, което с истерични месеци, плюс един месец с медицинска бележка освободено от училище, за да решава задачи, влезло в заветното топ едноцифрено число в СМГ.
Отделно самата идея, да се тестват границите на изпушване е малко плашеща.

Какво означава абсолютизирането на номера в класирането. При различните точкувания на разните състезания, разликата между 20 и 50 място може да е 1-2 задачи и това дете на 50 място да е решило повече от предизвикателните за темата задачи. Или пък "изпадналото" 6 дете, да е решило сложна задача, която топ 5 не са съобразили.
Скрит текст:
Рекапитулацията от състезанието ми е строго индивидуална и няма общо с мястото в класирането. Колко от нестандартните е съобразил (при разсейковците не винаги равно на, тези на които е спечелил точките), на колко е стигнал донякъде и кое не му е било по силите).

# 534
Съгласна съм с ЕлиГ. Има тенденция да се дават задачи от следващата година и това "умен съм бил, сетил съм се" го няма никъде. Лошото е, че задачите въобще не са съобразени с възрастта на участниците, но като има търсене ще има и предлагане.
Скрит текст:
Моите предпочитат "легото" пред телевизията, но това не ги прави по-добри математици Simple SmileSimple Smile.

# 535
  • София
 И при нас е сложно с многото допълнителни занимания. Засега интересите им са насочени към спорт  и  изкуства и всички занимания, на които ходят са избрани от тях. А математиката им се отдава, но не им е страст засега. Старая се да ги готвя вкъщи и досега не ми се искаше да им ангажирам малкото време, което остава свободно с още занимания. Моята цел е основно да задържим високото ниво, което до тук сме постигнали без особени усилия, но признавам, че самите деца към момента нямат особен хъс и  вече не се впечатляват дори от медалите. Не знам кое е правлно - да ги оставя да се занимават само с това, което те искат или да ги натискам и за това, което доказано им се отдава и може да им е от полза вбъдеще. Като например заветния прием в СМГ.

# 536
  • гр.Добрич
Момичета, не пиша в темата, но ви чета. Сигурно ще ви се стори глупав моя въпрос, но какви задачи се очакват на Коледното състезание за  5 клас? Питам, защото синът ми иска да участва и започнахме да преглеждаме задачите от 2016. Госпожата му по математика, обаче казала, че няма смисъл да гледа тях, защото били по старата програма и въобще не се знае какво ще дадат. Решавали задачи от Салабашев.

# 537
Момичета, не пиша в темата, но ви чета. Сигурно ще ви се стори глупав моя въпрос, но какви задачи се очакват на Коледното състезание за  5 клас? Питам, защото синът ми иска да участва и започнахме да преглеждаме задачите от 2016. Госпожата му по математика, обаче казала, че няма смисъл да гледа тях, защото били по старата програма и въобще не се знае какво ще дадат.
Миналогодишните задачи са си по новата програма. От предходните години са по старата.

# 538
Няма да има десетични, а обикновени дроби, но повечето задачи от предните години могат да си се ползват.

# 539
Извинявам се, ако е дискутирано, не намирам търсачката Sad
Колко по-рано трябва да се яви детето за КМС в 125-то?
Може ли да си носи листи за чернова?
Пускат ли родители да ги качат до стаите?
Телефоните събират ли ги?
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт