Математически турнири - 47

• 114 616
  • 737
  •   2
Отговори
# 615
Моето дете е така, три задачи на Питагор и то от първите, го разделиха с МГ..
Неговото обяснение беше - като знам, че състезанието е важно, ми се разтуптява сърцето и ме заболява главата..
В момента спортува активно и градим психика за 7клас

# 616
От една страна трябва да са леко стресирани за контролните работи, за да не заспят, а от друга страна не бива да са много притеснени, че да изпаднат в панически атаки.

# 617
  • Пловдив
Според мен правим грешка като определяме кое състезание и важно и кое не. Ако "се провали на важните" какво ще стане? Ще приемат детето в училище, което не сме искали? А дали това няма да му е съдбата? Дали училището, което искаме, наистина щеше да е добро за детето, ако не се беше провалило на изпита/състезанието?
По тази логика, ако детето е на първо място по неважно състезание дали ще се зарадва истински като знае, че не е било важно?
Всичко е до късмет и трябва да ги учим, че е важно да участват, да се постараят и да не си повтарят грешките.
А колкото до "важните" състезания... аз поне не знам кои са Simple Smile

# 618
На страницата на 107 ОУ е публикувано следното съобщение за резултатите от " Иван Салабашев":
РЕЗУЛТАТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ ДО 18.12.2017 ГОДИНА

# 619
  • София
Може и да не съм права, но според мен в голяма степен това силно притеснение на тази възраст на децата идва от страха им да не разочароват родителите си най-вече и да не отговорят на очакванията им. И е доста важно да научат от сега, че с един слаб резултат, невзет изпит или слаба оценка не свършва светът и всичко е поправимо. Това много ще им помогне по-нататък в живота.

# 620
От една страна трябва да са леко стресирани за контролните работи, за да не заспят, а от друга страна не бива да са много притеснени, че да изпаднат в панически атаки.

По- скоро малко завишения адреналин е ок. Съдя и от спортните състезания. Необходим е. Стреса не е ок, трябва да се борим с него. Тоест нормално е да има леко напрежение, по- различна настройка.
Съгласна съм със Зазу.В такива случаи ние родителите трябва да се научим как да подхождаме към децата. В спорта е същото. На тренировки правят чудеса, но срещу силен противник не си познават краката.... Тежка тема, но за психолозите често срещана и лесно преодолима.

# 621
  • София
Моето момиче е същото. Не само, че блокира на математически състезания, но и често плаче. Освен с математика се занимава и с индивидуален спорт. Няма да крия, че насоката за математиката сме я дали ние с баща й, а спорта сама си го избра. На спортни състезания има адреналин, но се усеща и силна мотивация в нея -бори се и се представя добре. На математическите се отпуска, свива се в себе си и направо не мога да я позная. Знам, сигурна съм, че грешката е в нас като родители. Това, което се опитвам в момента да направя е първо да обуздая родителските си амбиции и второ наистина да й докажа (докажем), че резултатът не е от никакво значение и не определя доколко ще я обичаме. В крайна сметка даже и на дъното тя си е наше дете и винаги ще я обичаме на 100%.

# 622
  • София
Иринка, според мен при вас има нещо като синдром на  "дали ще се справя като батко". Малкият вижда вкъщи, че е добър, справя се, но отивайки там, той очаква от себе си да се справи на макс, защото е много амбициозен. Това го кара да блокира. Отделно и (не помня как му казваха психолозите), но започваш да качваш летвата и качваш, и качваш, че в един момент започваш да изпускаш удовлетворението от нещата.
Според мен работете в тази посока, както и че състезанията не са най-важното и всичко на този свят.
Скрит текст:
При нас го има същото при дребната до степен, че не искаше да чуе за задачи преди да разбере какво е математиката въобще. А пък при каката ми се появи в пубертета, когато започна се притеснява, че не представя себе си, а някаква институция и да се чувства длъжна да се представи добре. Опитваме да се балансираме със спорт и изкуство.

# 623
  • София
Много полезни мнения и съвети, момичета. Има много истина в думите на всяка една от вас. Ще работя и върху себе си, за да давам адекватни съвети и да имам адекватни реакции. Много е добре, когато имаш странични мнения.  Peace Hug

# 624
Според мен не всеки добър математик е добър състезател.
За мен безумията в състезанията по математика в първи и втори клас водят до този стрес на децата. Сега гледах явилите се на КМС в първи клас,  във всяко училище са 2 пъти повече от тези във втори клас.

# 625
# 626
Браво на Варна и награди раздават. 230 деца са се явили за 2 клас, а 125-то още не е готово.

# 627
Браво на Варна и награди раздават. 230 деца са се явили за 2 клас, а 125-то още не е готово.

И Варна не са се разбързали много. Simple Smile
Да видим за КМС кой ще бъде последен с резултатите.

# 628

По- скоро малко завишения адреналин е ок. Съдя и от спортните състезания. Необходим е. Стреса не е ок, трябва да се борим с него. Тоест нормално е да има леко напрежение, по- различна настройка.
Съгласна съм със Зазу.В такива случаи ние родителите трябва да се научим как да подхождаме към децата. В спорта е същото. На тренировки правят чудеса, но срещу силен противник не си познават краката.... Тежка тема, но за психолозите често срещана и лесно преодолима.
И аз с дете със същия проблем. Ще се радвам ако споделите техники за справяне, препоръка за конкретен психолог.

# 629

Общи условия

Активация на акаунт